Yksi yö ja kaksi työpäivää jäljellä kauan ja hartaudella odotettuun lomaan. Puodissa on riittänyt kiirettä ja sillä paljon hehkuttamallani (sanaakaan en ole liiotellut sen ihanuudesta, sen voin vannoa) vapaa-ajalla on ollut vielä kiireisempää, ja päivät ovat vilahtaneet ohi sellaisella nopeudella! Täytyy kyllä kerrankin kiittää Menneisyyden Minua siitä, että kerrankin lepäsin silloin kun se oli mahdollista, ja olen painanut tätä kiireistä ja hektistä vikaa viikkoa satanen lasissa, mutta todella hyvällä ja sädehtivällä fiiliksellä. Kerrankin näin - usein vastaavissa tilanteissa vedän mukanani kivirekeä lastattuna mm. siivoattomalla asunnolla, lahjastressillä (mulla on yksi ohje sen välttämiseksi - älkää ostako lahjoja!) sekä mahdollisesti myöhään yöhön vietetyillä kossupunkkuglögikankkusilla. Ehei - tämä viikko on mennyt hyvin nukutuilla unilla, raivokkaalla sporttauksella, läheisten kanssa vietetyillä rauhaisilla hetkillä, ja päätöksellä olla ottamatta mitään stressiä.

Meillä oli lapsuudenkodissani pitkään jääkaapin ovessa lehdestä repäisty tekstinpätkä, ja vaikka paperi oli kuivunut ja kellastunut nuhjuiseksi, en tule milloinkaan unohtamaan siinä olevaa sitaattia. Lainauksessa sanottiin mielestäni oikein osuvasti että "Arjen hallinta on arjen hillintää". Tuollaiset jokseenkin ympäripyöreät jääkaapin oveen kelpaavat aforismit ovat hyvin monitulkinnallisia, mutta kaikki nämä vuodet aina stressin ja uupumuksen yrittäessä vyöryä sietämättämiksi muistutan itseäni noista viisaista sanoista. Lyötyä ei pidä lyödä, stressaantunutta stressata, ja itseltään vaatia liikaa silloin kun itsellään on annettavaa kaikkein vähiten. Vaikka nautin esimerkiksi siivotusta ja järjestetystä kodista, muun paineen puskiessa otan esiin näkymättömän ja henkilökohtaisen valkoisen lippuni, ja priorisoin asioita kirvesmiesmäisin ottein akuutteihin ja välttämättömiin, ja sitten niihin no tää olis kiva olla hoidettu. On täysin järjenvastaista ajatella yksiön ikkunoiden pesemisen olevan tärkeyslistalla ehdottomana ykkösenä, jos lautasella olisi samaan aikaan tyrkyllä reskontraohjelman naputtamista ja koirien kiikuttaminen eläinlääkäriin. Toki kaikilla on ne omat prioriteetit, mutta on hyvin helpottavaa voida katsoa suurempaa kokonaiskuvaa, ja kyetä olemaan itselleen armollisempi.

Aina toisinaan joku naurettavan kiireistä elämääni sivusta seuraava tuttava kysyy vitsin varjolla arastellen että miten mulla riittää aika ja energia kaikkeen mitä teen. Vaikka pääsisi varmasti helpommalla kuittaamalla utelut elämänhallinnastaan vain sillä, että hei meil jokaisel on samat kakskytneljä tuntii vuorokaudes mitä Beyoncel ja siis sil tuli just uus levykin lääh, mutta hell no. Ei todellakaan pidä paikkaansa. En ala kyseenalaistamaan käsitettä ajasta tai muita metafyysisiä totuuksia, mutta ajan valitettavaan rajallisuuteen ja mielekkään/pakollisen/hauskan tekemisen kryptiseen yhtälöön on meillä kaikilla mahdollisuus. Salaisuus piilee kahden hienolta kuulostavan sanan takana; priorisointi ja multitasking.

Olen aika onnekas mitä omaan arkielämääni ja aikatauluttamiseen tulee, sillä työaikani on aina sama, ja työtunnit mukavat. Koska menen töihin vasta yhdeksitoista aamuisin, on kaltaisellani aamuvirkulla monta tehokasta tuntia käytettävissä joogaan tai spinningiin, siivoamiseen tai lukemiseen, kirjoittamiseen tai jopa aamupalatreffeihin jos olen aivan liekeissä. Kun kuuden jälkeen lähden töistä olen lähes jokaisena päivänä miettinyt ja sopinut illan ohjelman etukäteen, ja fiiliksen mukaan käyn joko treenaamassa, dinnerillä, kyläilemässä tai kaupungilla pyörähtämässä. Tai vaihtoehtoisesti menen kaupan kautta kotiin ja nauran koko illan Ruotsin Kuppilat kuntoon- versioinnin mainion juontajan ilmeikkyydelle, havahdun yhdentoista jälkeen kirjoittamaan, ja muutama tunti sen jälkeen menen nuokkumaan kylpyammeeseen.

Tällä kuluneella viikolla olen joutunut poikkeamaan rutiineistani vaihtelevien ja poikkeuksellisten iltamenojeni takia, ja olen joutunut tinkimään ystävien kanssa luuhaamisesta ja bloggaamisesta - molempia voin tehdä rajattoman paljon lomalla, mutta sporttaus auttaa jaksamaan työstressin, eikä siitä olisi tällaisena aikana järkevää luopua. Pitää antaa mielelleen ja keholleen sitä mitä se kulloinkin eniten halajaa ja mikä jaksamista ja onnellisuutta eniten ruokkii. Tiistaina vaakakupissani keikkui treffit tai bloggaaminen, ja oletan valintani saavan hyväksyvää myhäilyä siltä puolelta ruutua. Niin paljon iloa mitä kirjoittaminen ja kommentteihin vastailu tuokin, oli valintani kestohymystä päätellen juuri oikein priorisoitu.

Mitä sitten tulee multitaskingiin, niin kaltaiseni siistissä kodissa viihtyvä mutta siivoamista kuollakseen inhoava on keksinyt ainoan idioottivarman metodin (...lähes, en mäkään ole mikään jumala) järjestelmällisen kotikolon ylläpitämiseen. Siivoan joka päivä vähän, oli se sitten astianpesukoneen tyhjentäminen ja täyttö samaan aikaan kun harjaan hampaita, pyykkien lajittelu samaan aikaan kun juoruaa handsfreellä puhelimessa, tai jotain muuta itsestäänselvältä kuulostavaa minuuttin-pari kestävää uurastusta. Vaikka minusta saakin usein hyvin huolettoman ja boheemin kuvan, olen hyvin tarkkaan asiat suunnitteleva, aikatauluttava ja listoja väkertävä kalenteri kädessä eläjä. Suunnittelen jokaisen päivän ajankäytön niin, että voin samalla kerralla hoitaa mahdollisimman monta asiaa kerralla, ja mieluiten aina ne tylsimmät puuhat mahdollisimman ripeästi ja ensimmäisten joukossa pois päiväjärjestyksestä.

Onnellisin ja ideaalein arkipäivä onkin sellainen, jolloin ehtii tehdä paitsi ne välttämättömyydet, tehdä jotain oman kehonsa ja jaksamisensa edistämiseksi, nähdä perhettä tai ystäviä, syödä hyvin, kirjoittaa tai tehdä jotain muuta luovaa, ja nukkua tarpeeksi. Jos vielä johonkin rakoon onnistuu jättämään tyhjän hetken jolle voi spontaanisti keksiä fiilispohjalta jotain puuhaa tai vaihtoehtoisesti nukkua vaikka päikkärit, hipoo arkielämä jo täydellisyyttä. Mikäli olen mitään jakamisen arvoista elämänviisautta omaksunut omasta jatkuvasta touhottamisesta, niin sen, että jokaisen pitäisi tehdä enemmän sellaisia asioita jotka tuovat elämään iloa ja valoa ja jaksamista ja onnea. Kaikkien stressaavien ja rassaavien tilanteiden -ja realismin nimissä täytyy sanoa että niitä on ja tulee aina olemaan, lupaan- halki jaksaa huomattavasti paremmin jos voi aina hetkeksi uppoutua kauniisiin ja vatsanpohjassa asti pyrähtäviin, onnellisimpiin tunnelmiin. Asioihin, jotka itse päätti tehdä ja tilaisuuksiin joihin itse päätti tarttua, koska se silloin tuntui kaikista maailman asioista innostavimmalta ja oikeimmalta.

On ihan ok perua tapaamisia tai uudelleenaikatauluttaa joku velvollisuus jos maailmankaikkeus sattuu heittämään jotain ainutlaatuisen mielenkiintoisen kivaa eteen. Tai jos vaikka väsyttää. Tuolla on niin pimeää ja nahkeaa, ja ihmististä ulospäin uhkuva stressi on käsinkosketeltavaa, ja siihen ei pidä lähteä sopulin lailla mukaan.
Ja mikäli olisikin niin, ettei aika tai jaksaminen yksinkertaisesti riitä, niin fuck it - hillitse hyvä ihminen sitä arkeasi, ja pese ne ikkunat myöhemmin. Vaikka sitten pääsiäisenä. 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram