Minä, kaupoissa kiertelyä, sovituskopeissa hikoilua, jonossa tympääntyneen näköisenä seisomista sekä erityisesti huonolaatuisia tekokuituvaatteita vihaava ystävänne, kävin sunnuntaina pyörimässä alennusmyynneissä. Vieläpä täysin vapaaehtoisesti. En kuitenkaan poistunut mukavuusalueeltani (tunnetaan myös sunnuntain laiskanlinnana, eli untuvapeiton alla Tinderin selaamisena) ilman hyvin tarkkaan suunniteltua sotasuunnitelmaa, eikä pitäisi teistä kenenkään muunkaan. Aikaa on liian vähän ja maailmassa liikaa vain siivousräteiksi kelpaavia vaatteita, eikä räikeän oranssina huutava ale-lappu tee niistä yhtään parempia, ja ajattelin jakaa kanssanne kerrankin jotain ajankohtaista ja hyödyllistä!

Tarjontaahan Helsingin kokoisesta tuppukylästä metropolista löytyy uuvuttavan paljon, eli ihan aluksi suosittelen tekemään hieman researchia aiheesta. Koska moodboardien kyhääminen naistenlehdistä leikellen ja liimaillen ei tee kuin ihmiset jolla olisi todellakin aikaa ja hyvin paljolti liikaa energiaa koluta jokainen kauppa läpi, suosittelen vierailua suosikkiliikkeiden nettisivuilla. Vaikka tavara liikkuu rekeiltä kuin piraattileffat mustalta torilta, antaa verkkokauppojen selailu hyvän mielikuvan mitä kustakin puljusta kannattaa lähteä metsestämään - onko jossain erityisen laaja valikoima hyvälaatuisia ja kivan värisiä neuleita, missä on parhaat bilemekkoapajat, ja olisko vaikka jumppakenkien paratiisi tullut maankamaralle jne.

Ristiretki kannattaa suunnitella huolellisesti, unohtamatta tuikitärkeitä tankkauspisteitä, senhän tietää jokainen (shoppailu)maratoonari! Suosittelen ihan jo näin ammattilaisen vinkkelistä vierailemaan ostosparatiiseissa hiljaiseen aikaan, sillä lauantai-iltapäivän ruuhkasta ei jää käteen muuta kuin syvä vitutus. Aikainen aamu tai viimeinen aukiolotunti ovat hyväksi havaittuja ajankohtia iskeä apajille, ja eilisen perusteella myös sunnuntaina oli mukavan väljää turistipaljoudesta huolimatta. Mikäli kuitenkin olet viettänyt hyvin hiljaisen joulun ja haluat nähdä ihmisiä ja ehkäpä nautit myös ihmiskosketuksesta esimerkiksi kyynärpäiden viuhtoessa kylkiisi, kannattaa todellakin tähdätä ruuhka-aikaan. 

Osta laatua ja metsästä ajattomia helmiä. Vaikka et yleensä kävisi tyyriimpien liikkeiden valikoimia katsastamassa, on laadukas vaatehankinta budjettiystävällisempi ale-aikaan. Kuten kaikki varmasti tietävät, aleen jää aina menneen sesongin jämät, eli ne tuotteet jotka eivät syystä tai toisesta käyneet kaupaksi täysihintaisina. Voit siis olla varma, että rekkikaupalla eilisiä trendivaatteita ja muuta solastseason-kamaa on tyrkyllä, eli ole tarkkana liikenteessä, ja pohdi mitä todella kotiuttaisit täysihintaisenakin. Kukaan ihminen maailmassa ei tarvitse tuhatta mustaa ihankivaa biletoppia tai viidensiätuhansia muovikenkiä. Mieti siis jo etukäteen mitä sinulta löytyy kotikaapistasi riittämiin, ja mitkä uudet hankinnat täydentäisivät vaatevarastoasi. Paras nyrkkisääntöni hutiostosten välttämiseksi on ollut jo vuosia se, että ostan vain vaatteita jotka haluaisin heti jättää päälle. Tällä taktiikalla en ole sittemmin koskaan hankkinut mitään sellaista, mikä ei sopisi vartalolleni, tuntuisi mukavalta, ja toisi muutenkin sievää ja hyvää oloa. Vain sellaisille vaatteille on vaatehuoneessa paikka.

Unohda kokolappujen tuijottaminen. Tämä ohje on validia kamaa paitsi ale-viidakossa, mutta myös yleisestikin tarjolla olevilla markkinoilla. Valmistajasta riippuen vaatteiden koot vaihtelevat radikaalisti, ja monta unelmavaatetta on löytynyt skeptisesti XS-toppia tai XXL-neuletta sovitettua ylle. Ompelijalla käyminen ei ole tyyristä puuhaa, ja täydellisesti omiin mittoihin kustomoidut vaatteet ovat kauniita yllä ja iloa pitkäksi aikaa.

Toki riippuen suuntaatko kenkäkaupoille vai biletoppien rekeille, valitse missioosi sopivat vaatteet. Kevyet, ei-hiostavat materiaalit, riisuttavat kerrokset, mukavat kengät ja kädet vapaiksi jättävä laukku ovat ehdottomuuksia, muutoin valitse asu tilanteen mukaan. Itselläni oli hakusessa mekko uuden alkavan vuoden vastaanottamisjuhlia ajatellen, joten valitsin ohuet sukkahousut sekä olkaimettomat liivit - siis sellaiset vermeet mitä muutoinkin hakemieni vaatteiden kanssa käyttäisin.

Vielä yksi turhamainen seikka. Itse yritän jaksamiseni mukaan laittautua shoppailukierrokselle edes sen verran miltä noin arkisesti pyörien yleensä näytän, sillä huikeinkaan luomus ei todellakaan pääse omissa silmissäni oikeuksiinsa jos huomion varastaa peiliin katsoessa silmäpussit joihin voisi kompastua, tai sotkunutturalla repsottavat hiukset. Ylenpalttista paklaamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä huulipunatahrat tai meikkivoiderandut vaatteissa eivät ilahduta ketään.

Kun kunnollinen aamupala on syöty, mukavat vaatteet on heitetty niskaan, ja tietyt löyhästi summatut näitä-haluisin-löytää- visiot ovat piirretty mieleesi, voi ale-shoppailu alkaa!


Itselläni oli tosiaan tavoitteena löytää sievä mekko rakettien värikimaraan sopimaan, ja muina toiveina ehkä bongata joku siisti ja hyvälaatuinen pusero. Aloitin kierrokseni Zarasta, jossa oli muutama ihankiva- kategoriaan menevä tuote, loputon määrä vaatteita joista jo lähtökohtaisesti roikkui langanpätkiä ja huonosti kiinnitettyjä paljetteja, sekä muutama lupaavan oloinen silkkipusero. Mallasin paitoja peilin edessä, mutta päätin jättää ne jemmaan ja välttää sovarijonossa tunnin seisoskelun, ja palata asiaan mikäli en löytäisi toivominiani kolttuja. Zaran verkkosivuilta (jotka ovat mielestäni tosi hyvöt! Tykkään malleista, lookbook-kuvista sekä sivujen selkeydestä) olin bongaillut muutaman kauniin avoselkäisen mekon sekä yhden jykevän bleiserin, mutta ne loistivat liikkeessä poissaolollaan. No, harmi ei ollut ylitsepääsemätön, sillä lähes kaikki Zarasta ostamani vaatteet olen joutunut reklamoimaan pöyristyttävän huonon laadun takia. Sääli, sillä osa vaatteista on hyvin kauniin värisiä ja helppokäyttöisiä, mutta hinta ja laatu ei kyllä todellakaan kohtaa. Päinvastoin monta kertaa tuijotin esimerkiksi neuleiden hintalappujen lähtöhintoja uskomatta niitä todeksi - miten ihmeessä missään voidaan myydä 90% akryyliä ja naurettavat 10% villaa sisältäviä "villa"neuleita hintaan 59.90€ - jotkut jopa enemmän?! Millaiset ihmiset ostavat saati käyttävät niitä?

Jatkoin matkaani pitkin Aleksin katua, ja skippasin suosiolla henkkamaukan ja muut sisaryhtiöt - jos et käy liikkeessä katsomassa tuotteita edes normaalihintaisina, niin miksi haluaisit ne vaatekaappiisi vuosia ilahduttamaan viisi euroa edullisemmin? Aivan. Seuraavaksi astelin Mangoon, jonka mekot ovat ketjutuotannosta poiketen ilahduttaneet aina moitteettomalla laadullaan. Tai no, moitteeton on vähän kaunisteltu totuus - halpisvaatteiden vetoketjut ovat täyttä paskaa, mutta jos kauniisti istuvan mekon saa passeliin hintaan, kannattaa käyttää kolttu ompelijalla. Vetoketjun vaihdattaminen luotto-ompelijalla ei kustanna edes kymmentä euroa, ja vienkin kaikki halpavalmisteiset vetskarit heti vaihdettaviksi. Suosittelen ompelijoiden ammattitaidon hyödyntämistä lämpimästi - hyvän ompelijan löytämisen jälkeen kaikki vaatteiden fiksaamiset, pienentämiset, istuvuuden muokkaamiset ynnämuut askareet ovat hoituneet tuskitta - ja on paljon edullisempaa mitä luulisi!


Mangon muut vaatteet eivät ole koskaan oikein puhutelleet minua, enkä ole ostanut sieltä vuosiin mitään muuta kuin vöitä, pukukoruja sekä niitä ihania mekkoja. Vaikka kurvikas ja pitkänpuoleinen vartaloni ei tosiaan ole keskieurooppalaisesta miniatyyrimuotista, heidän mekkojensa mitoitukset ovat olleet loistavat, ja istuneet aina päälleni kuin hansikkaat. Kiitosta heille myös maxihameiden sekä -mekkojen toooodella pitkistä helmoista! Kuvissa näkyvät kaksi kaunokaista -kiiltäväpintainen kauniisti laskostettu pikkumusta sekä todella runsashelmainen ja ajaton maximekko säihkyvän punaisessa sävyssä- olivat kauniita ja tuntuivat päällä hyvältä, siispä kassan kautta tyytskärinä kotiin! -50% alennus todellakin vaikutti asiaan, sillä vaikka tuo punainen mekko sopiikin omistamiini asusteisiin täydellisesti, en olisi ehkä ostanut sitä lähes sadan euron hinnalla, mutta neljälläkympillä se pääsee odottamaan seuraavaa juhlavampaa tilaisuutta. Tuskin tarvitsee pitkään odotellakaan.

Vielä sen (ale)shoppailuvinkin voisin jakaa, että itse ainakin suoriudun shoppailukierroksilta parhaiten soolona. Ystävien kanssa tulee rupateltua liikaa, yksin olen tehokkaampi, ja koska tunnen oman makuni hyvin, riittää kuvien pikainen räpsiminen ja Whatsapissa mielipiteiden kerääminen; kumpi kahdesta täydellisestä on parempi, vai mitä hittoo - otan molemmat! Ja kyllä - nämä postauksen kuvat eivät todellakaan ole räpsitty blogia ajatellen, vaan ovat karu totuus siitä millainen pönöttäjä minusta kuoriutuu sovituskoppien hektisyydessä. Upeat hiukset myös, kampaajani kuoli juuri kateudesta katsellessa tuota huikeasti aseteltua frisyyriä. 

 
Lopuksi kannattaa palkita itsensä palauttavalla eväällä, itse valitsin minitötsän ihanaa vaahterasiirappijätskiä. Minitötsän siksi, koska kaupassa ei ollut tarjolla isoja. Kuvassa näkyy myös hodarijalat se alennusmyyntien suurin paradoksi: ostin alennusmyynneistä uuden sesongin leoparditäpläiset salitrikoot täyteen hintaan. Kyllä kelpaa jumpata jouluihrat pellolle ja sitten sujahtaa jompaan kumpaan bilemekkoon illaksi!

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram