Kylläpä tämä viikko on mennyt vauhdilla! On ollut taas vaihteeksi kiireellisempiä ja pitkiä päiviä, kun valinnaisaineen loppumisen jälkeen palattiin koulussa takaisin normaaliin rytmiin. Uudet ryhmätyöt on laitettu alulle, aamuluentoihin orientoituminen on tahmeasta alusta huolimatta käynnissä, ja seuraavan Cosmon artikkelien naputus on pitänyt illatkin kiireisinä. Arkipäivät Tanskassa käy vähiin, kun pian pakkaan matkalaukkuni ja suuntaan tälläkertaa hieman pitemmälle reissulle Helsinkiin. Hermoloma tulee kyllä tarpeeseen, vaikka onneksi arkea on ollut vuoroin piristämässä ja vuoroin helpottamassa ihanat, kamalat kämppiseni.

Tänään aamulla kun poljimme kaikki söpönä letkana yhtämatkaa kampukselle, ajattelin kirjoittavani postauksen siitä mitä olen oppinut viiden naisen porukassa asuessani. Moni ei välttämättä koskaan koe elämää tällaisessa "kommuunissa", mutta näistä pitkän pinnan kasvatusvinkeistä saattaa olla apua muuhunkin hermoja koetteleviin hetkiin. Tässä arjen oivalluksia, olkaa hyvät:

1. Ymmärrä, ja tule ymmärretyksi

Meidän lukaalissa asuu itseni lisäksi neljä naista, kaikki pikkusen eripuolelta palloa, kaikki eri ikäisiä. On siis itsestäänselvää, että jo kulttuuriset erot toisinaan hankaloittavat elämää, jokaisen omista tavoista ja tottumuksista puhumattakaan. Yksi meistä herää joka aamu ihan luvattoman aikaisin huristelemaan blenderillä, yksi lykkää siivousvuoronsa suorittamista aina viimeiselle minuutille, ja itse taidan olla asuntomme yökukkuja, lallattelija, ja eniten illanviettoja kattomme alla houstaava. Vaikka kaikkien rytmi on jokseenkin hioutunut yhteen koulun takia, on toisinaan kaivettava niitä avarakatseisuuden rippeitä välttääkseen erilaisista tottumuksista johtuvat riidat. Enää ei tulisi mieleenkään valittaa yhdestä pöydälle unohtuneesta kupista, sillä ne kyllä pesevät itse itsensä ennemmin tai myöhemmin. Yleinen hyväksyvä ja ymmärtäväinen ilmapiiri on ajan kanssa tullut kaikkien kirjoittamattomaksi säännöksi, ja aniharvoin kenenkään tapa olla ärsyttää minua. Olemme kaikki erilaisia, piste.

2. Anna omastasi

Koska kaikilla meistä viidestä on hyvin erilaiset mieltymykset esimerkiksi ruoan suhteen, emme juuri ollenkaan kokkaile yhdessä tai osta yhteisiä ruokia. Alkuun tuntui oudolta, että miksemme jakaisi perhepakkausta kananmunia siinä missä vessapaperitkin jaetaan, mutta sittemmin säännöt ovat tulleet luonnostaan vapaammiksi. Vaikka yhteistä ruokaa ei osteta, kaikilta saa ottaa kaikkea. Okei, viimeksi tänään meinasi leikata kiinni kun huomasin höyryävän kuuma, uunituore makaroonilaatikkolautanen edessäni, että joku kämppiksistäni oli "lainaillut" ketsuppiani siihen asti, että sitä oli jäljellä purkin seinämissä enää väriksi. AAAARGH, pahinta! On kuitenkin huomattavasti sujuvampaa, ja etenkin mukavampaa, elää niin, että toiselta saa tarvittaessa ottaa pari kaatoa oliiviöljyä, ja maustekaapit ovat kaikkien vapaassa käytössä, vaikka nimikoituja ovatkin. Pääasia ettei laita tyhjiä paketteja odottamaan niiden nälkäistä ja karvaasti pettyvää omistajaa..

3. Lyöttäydy yhteen

Kun huushollia asuttaa monta eri persoonaa, on ihan okei ettei kaikkien kanssa löydy pintapuolista syvempää yhteyttä. Kämppikseni eivät ole siis joukkue kadonneita sielunsiskojani, vain keskenään hyvin erilaisia tapauksia, joista muutaman kanssa en olisi varmasti ystävystynyt ellemme asuisi yhdessä. Kuitenkin suurin ilo arjessani on se yksi kämppikseni, jonka kanssa yhteinen sävel on löynyt paremmin kuin hyvin. Hänen kanssaan on ihana käydä lenkillä ja ruokakaupassa, viettää iltoja teekuppien äärellä avautuen, ja höpötellä mukavia oikeastaan ihan koko ajan. Hänen iloinen ja rauhallinen persoonansa pelastaa jokaisen päivän, ja on kultaakin kalliimpaa saada ystäväkseen JA kämppäkaverikseen henkilö, jolle voi luottaa mitä tahansa. Vaikka samasta osoitteesta ei löytyisikään sitä Uutta Parasta Ystävää, kannattaa edes yhden kanssa löytää vähän kohteliaisuuksia syvempi yhteys. Kun olen ollut kipeänä tai reissussa, on kämppikseni voineet hoitaa kaikki akuuteimmat asiat puolestani, jota ilman olisin ollut pulassa.

4. Erilaisuus on mahdollisuus

Kuten tässä tekstissäkin on toistunut useasti, olemme kaikki hyvin erilaisia. Se tietysti toisinaan ärsyttää, kun on niin vaikeaa asettua toisen kenkiin ja kotoa opittuihin tapoihin. Voin kuitenkin sanoa näiden yhdeksän kuukauden aikana oppineeni huomattavasti enemmän pitkiä hermoja ja erilaisuuden arvostamista mitä esimerkiksi avoliittoni aikana. Erilaisuudesta kannattaa kaivaa myös niitä hyviä puolia esiin kaiken kismittävän vastapainoksi; hollantilaiset kämppikseni rakastavat suomalaista ruokaa , ja on ollut mukavaa opettaa heitä kädestä pitäen kokkaamaan makaroonilaatikkoa ja lihapullia.

5. Opettele laskemaan sataan - tai edes kymmeneen

Minusta aikuisille ihmiselle on vain ja ainoastaan oikein puhua suoraan kun kismittää, mutta ihan yhtä tärkeää on myös hillitä kielensä. Ennen valitusvirren aloitusta tai pikkunipotusta kannattaa vetää happea, ja miettiä kannattaako ihan jokaisesta sotkuisesti asetelluista kengistä alkaa huomauttamaan. Kaikki me viisi olemme kuitenkin ihmisiä, joilla on paskoja päiviä, superpaskoja päiviä, ja maailmanloppupäiviä niiden ihanien ja arkisten lisäksi. Kämppiselämässä se pysyy yllättävän hyvin ja ymmärtäväisesti mielessä - näemmehän toisiamme jatkuvasti. En minäkään kestäisi, jos surullisen fiiliksen päivänä joku tulisi koputtamaan ovelle ja kertomaan miten vituttavaa on kun shamppooni on vallannut isoimman alueen kylpyhuonetta, siksi hillitsen kieleni muidenkin kohdalla. Myös elämää tärkeämpi ohje on se, että saman viestin voi sanoa tuhannella tavalla. Valitse aina se kaunein, tai edes kohtelias ja yhteistyökykyinen.

Näiden ajatusten voimalla kämppiselämä isossa naislaumassa on ollut oikeasti todella, todella mukavaa. Kriisikokouksia keittiössä on ollut tasan kerran (aiheena irtohiukset suihkun viemäriritilällä, hahahahaha!), mutta muuten elämä viisikossa on ollut todella harmonista ja vilpittömän miellyttävää. Usein mietin, miten paljosta olen jäänyt paitsi asuessani yksin.

Kommentit (9)

Emppu

Jej kerrankin kommentoin. Oon tainnu muutaman kerran ennenki kommentoida mutta aivan liian vähän kuitenki. Luotan aina siihen että muut tulee kertomaan sulle kuinka hyvä ja viihdyttävä yms tää blogi on että jaksat tehä tätä ja tiiät että postauksista tykätään!! :D
Mutta siis. En oo ite vielä saanu kokea kämppiselämää mutta olis kyllä mielenkiintosta testata seki. Hassua miten jaksoin lukea tästäki postauksesta joka ikisen sanan innokkaasti vaikka omakohtaista kokemusta ei siis ole! Että you go girl, tästä blogista tykätään!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jej miten ihana kommentti <3 Makaan superväsyneenä ihanan päivän jälkeen karkkikippo vieressä, ja oon yhtä hymyä tän kommentin ansiosta! Todella kiva että kommentoit, ja ihan mielettömästi kyllä piristää noin kiva palaute! KIIIITOS!

Eerin

Vitsi miten hyvä postaus! Tällasista hyvin perustelluista ja kirjottajan omaan kokemukseen pohjautuvista neuvoista me lukijatkin hyödytään ihan oikeasti. Kivaa, kiinnostavaa ja hyödyllistä!
Minkä ikäsiä kämppiksiä sulla on? Mietin, et onko kämppisten väliset ikäerot tuommoisessa kommuunissa asumisessa sit sellanen juttu, joka aiheuttaa "ongelmia" tai jotain ristiriitoja?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei kiitti! Tää oli spontaani ajatus, jonka nimenomaan toivoin olevan omien fiilistelyjen lisäksi myös hyödyllinen. Meidän kodin ikähaarukka on 19-25v. Ikä ei kyllä kerro ihmisestä mitään, vaan pikemminkin elämänkokemus ja kotikasvatus. Meidän nuorimmainen on yksi vastuullisin, siistein ja muut huomioivin tyyppi johon olen koskaan tutustunut! Luulen et meidän kämpän rauhallisuuteen vaikuttaa kaksi isoa seikkaa: mua ja mun bestiskämppistä lukuunottamatta kaikki muut seurustelee kaukosuhteessa, eli on tosi rauhassa kotona suurimman osan ajasta. Toisekseen, meillä on kaksi hollantilaista ja kaksi tsekkiläistä tyttöä plus sit minä, yksinäinen suomityttö, ja siksi varmaan nää "klikit" sekoitettuna sveitsiin (:D) on toimiva combo pitämään sopuisat välit kaikilla.

lintynen

Itse oon asunut nyt kevään vaihto-opiskelun takia solukämpässä, jota ennen olen asunut vain avoliitossa ja lapsuudenkotona. Joten oli siis selvää, että on hieman vaikeaa tottua asumaan monen muun opiskelijan kanssa. Aluksi en edes tiennyt päädynkö asumaan samanikäisten, vaihtareiden tms kanssa, mutta onneksi kaikki kämppikseni ovat parikymppisiä ja vaihto-opiskelijoita. On siis hieman helpompaa sulautua joukkoon. Itse oon aika siisti ihminen ja oonkin saanut muutaman kerran hulluja siivouskohtauksia, kun kämppikset ovat jättäneet likaset tiskit yms levälleen pitkin keittiötä. Muutama likanen lautanen, muki jne ei haittaa, koska mulla on omat astiat (jotka tiskaan aina käytön jälkeen enkä jätä lojumaan) :D Mutta jos likaiset pinot alkaa kerääntyä tiskialtaan luokse niin sillon mieluusti tiskailen kämppistenkin astioita pois. En kestä olla keittiössä, jossa ei mahdu edes kunnolla tekemään ruokaa, kun ei ole yhtään laskutilaa :) Kämppisten yölliset illanistujaiset ja meteli ei haittaa, koska oon lahjakas nukkuja. Välillä ottaa meteli päähän, mutta mikäs siinä en valita siitä :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Meillä on onneksi tiskikone, mutta mä pesen kaiken aina käsin, mutta en joudu koskaan väistelemään mitään astiapinoja, onneksi :) Meillä on kyllä kämppisasumiseen erinomainen kämppä, suorastaan unelma; jokaisella todella suuri ja toisistaan erillään oleva oma huone, yhteinen iso keittiö ja ruokailutila, sitten erillisinä suihkuhuone, vessa sekä kodinhoitohuone. Hyvin toimii, ja viihdyn kyllä pieniä turhautumisia laskematta erinomaisesti! Enemmän tämä kokemus on antanut kuin ottanut :)

Suvi

Tuntuu että toistan itteäni aina tänne skriivaillessani, mutta samapa tuo. Oot mahtava! hyvin kirjotettu teksti jälleen kerran. On niin totta että kämppiksinä sitä tutustuu ihmisiin joihin ei ois muuten ehkä tutustunut. Itsellä 3 miespuolista ruotsalaista joiden kanssa en ois kuunapäivänä ystävsytynyt mutta nyt en tiedä mitä tekisin ilman noita höpsöjä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

OMG sulla on käyny ehkä parempi lykky mitä mulla! :D Huhhuh! Miesten kanssa asuminen on varmasti hyvin erilaista, hyvässä ja pahassa. Ei varmaan paljoa kynsilakkoja lainailla haha. Kiitos taas kun kommentoit, aina yhtä iloisena näitä luen! :)

Suvi

Hhaha joo ei lainailla kynsilakkoja, mutta moneen muuhun on kyllä saanut apua, tietokoneen ynnä muiden teknisten vempeleiden kanssa avuton kun oon... Miesten kanssa on vähemmän draamaa, mutta joskus ne kettiöön hujanhajan jätetyt astiat meinaa saada savun tulemaan korvista...

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram