WOOHOOO, Cosmon kuusiviikkoinen Bootcamp on polkaistu energisesti käyntiin, ja tosiaan runsaan kuukauden ajan normaalin sisältömme lisäksi on tiedossa tsemppiä ja motivaatiota treenailuun. Kannan itse korteni kekoon sarjalla liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä postauksia, joissa valotan teille omia suosikkilajejani, ja oman henkisen ja fyysisen hyvinvointini saloja.

Itse en stressaa kesäkunnosta enkä suunnittele mitään erikoista rääkkiä seuraaville viikoille - oma tavoitteeni on pitää kiinni kolmesta hikiliikuntapäivästä viikossa - ja tietysti noudattaa näitä kolmea oman terveyteni peruspilaria, jotka nyt haluan kanssanne jakaa!

1. Hyötyliikunta - mainettaan parempi elämäntapa

Hyötyliikunta on sanana aivan kamala, ja tuo heti mielikuvan jostain aktiviteetista johon terveystiedon tunneilla patistetaan, mutta joka todellisuudessa on yhtä kiinnostavaa kuin kasa turvetta. Mutta jos vain onnistuu karistamaan mielestään nuo nahkeanpuoleiset mielikuvat hampaat irvessä portaiden kävelystä, voi oivaltaa mikä loppumaton vahingossa liikkumisen taika hyötyliikuntaan sisältyy. Välillä on haasteellista mahduttaa samalle kalenteriviikolle sekä töitä että koulua että sosialisointia JA urheilemista, mutta morkkikselta välttyy jos joka päivä tulee tehtyä jotain pientä. Töihin/kouluun kävely tai pyöräily on se helpoin vaihtoehto lisätä pienillä puroilla runsaasti liikuntaa jokapäiväiseen elämäänsä, samoin portaiden valitseminen hissin sijaan. Näiden itsestäänselvyyksien lisäksi olen havainnut erittäin hyväksi tavaksi hoitaa kavereiden treffaukset pururadalla tai salilla sen vakkarikahvilan sijaan. Kuntopyörään vaan tarpeeksi vastusta ja tunnin rupattelun aikana pieni treeni tulee tehtyä kuin itsestään. Myös crosstrainerilla puuskuttaessa juttelu onnistuu, ja oikeastaan ryhmäliikuntatunnitkin menevät sukkelasti kaverin seurassa.

Olen itse intohimoinen pyöräilijä, kiitos asuinmaani Tanskan. Pyöräilen oikeastaan kaikki matkani, ja mikään ei herätä yhtä tehokkaasti kun hyvät musat korvilla poljettu pyörälenkki raikkaassa aamuilmassa. Ja yllättävän pitkiä matkoja niistä pienistä etapeista syntyykään! Laiskimmallakin viikolla tulee poljettua yli 60km - se pitää kivasti peruskuntoa yllä ja reisiä napakoina. Täällä Tanskassa pyöräilystä on tehty kaikinpuolin houkutteleva ja äärimmäisen nopea vaihtoehto autoilulle tai julkiselle liikenteelle; pyöräteitä on kaikkialla, niiden kunto on erinomainen, ja ohituskaistatkin löytyvät! Okei, toki Tanska on pyöräilymaana varsin suotuisa myös leudomman sään ja littanan maaperän takia, mutta ei se Helsingissäkään mitään ongelmallista ole. Nopeutensa ja mukavuutensa lisäksi pyöräily on ekologinen tapa liikkua - burn fat, not oil.

2. Jätä drinkki väliin - edes välillä

Toinen merkittävin elämäntapamuutos ja pieni hyvä arkipäiväinen valintani on yhä useammin passata boolijonossa, ja jättää alkoholi juomatta. Tämä mieltymys on tullut pikkuhiljaa ja salakavalasti, eikä nykyään tee enää mieli dokailla kuin erikoistilanteissa. Älkää nyt manatko Viini-Valpuria jengipetturiksi ja takinkääntäjäksi! Kyllä edelleenkin punaviini kuuluu hyvän ruoan kavereksi ja kylmä olut kesäterassille, mutta sellainen puolihuomaamaton tissuttelu ja ne kaikkein kosteimmat kemut ovat minun osaltani ohi, ja se tuntuu hyvältä. En tiedä onko osasyynä tähän ne kolmatta maailmansotaa muistuttavat kankkuset jotka nykyään iskevät yhä herkemmin, vai jonkinsortin kypsyminen, mutta oman kokemukseni positiivisella viballa suosittelen kokeilemaan kaksi kertaa harkitsemista. Edes välillä, ilman sen suurempaa numeroa asiasta.

3. Kokeile sokerilakkoa

Okei - tiedetään; tää mun lista kuulostaa nyt siltä, että KAIKKI kiva kielletään kuin Byroslaviassa konsanaan. Vaan ei pidä paikkaansa! Tarkoitus ei ole ns. totaalikieltäytyä mistään elämän pienestä nautinnosta, vaan pohdiksella hetki niiden suhdetta omaan elämäänsä ja arkeensa.

Olen ollut niiiiiiiin pahan luokan sokerinarkki ja tapakäyttäjä, jonka on täytynyt saada joka ikisenä päivänä vähän pullaa tai karkkia tai suklaata. Kun alotin tämän vuoden alussa 2 kuukauden sokerilakon, ei minulla ollut sen kummoisempaa maalia kuin kyseenalaistaa tämän tapani tarpeellisuus, ja kokeilla omaa pinnaani. No, pinna piti, ja niin myös osaltaan sokerilakko! Nykyään olen hyvin harkitseva siitä, milloin ja mitä sokeriherkkuja tulee popsittua, ja olen ainakin toistaiseksi saanut karsittua kokonaan pois sen tavan, että tylsyyteen tai nälkään tulee mussuteltua herkkuja. Kyllä tässä on tullut syötyä jäätelöä ja kakkua, ja kävin viikonloppuna jopa irttarilaareilla, mutta yhä useammalla kerralla nappaan kaapista hedelmiä tai marjoja kreikkajugun kaveriksi. En usko, että olisin pystynyt tai edes hoksannut kokeilla moista ihmiskoetta, mutta väitän, että kun sen pahimman riippuvuuden saa taitettua pois, on jatkossakin helpompi säädellä sitä, miten usein sokerilla tulee herkuteltua.

 

Kuten alussa totesin, omana maalinani ei ole missään kohtaa ollut painonpudotus tai muu vastaava kuntokuuri - ihan vaan omien tapojen ja tottumusten kyseenalaistaminen. Olen aina ollut sitä mieltä, että pitkäksi ajaksi absoluuttinen kieltäytyminen ei ole hyväksi, vaan ajaa monet himoitsemaan kiellettyjä asioita aivan suunnattomasti. Siksi en pyri millään osa-alueella "nollille", vaan sallin itselleni kaikenlaiset mieliteot, sen monipuolisen ja terveen elämän vastapainona. Poikkeuksena tähän sääntöön vain yksi asia - rööki. Tupakointini loppui 15 kuukautta sitten, ja enää koskaan en tule norttiin koskemaan. Sitä voin suositella kenelle tahansa varauksetta!

Kommentit (14)

ellamarina

Hyviä kohtia nuo kaikki, suosittelen minäkin :) Mäkin innostuin kokeilemaan sokerilakkoa ansiostasi, joka ei tosiaan ole ihan yhtä absoluuttinen kuin tuo sun lakkosi, mutta tässä sitä ollaan: lähes kaksi kuukautta karkitonta elämää takana ja voin kyllä niin paljon paremmin! Voin vaan kiittää sua inspiksestä, joten kiitti Vivve! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei ihan MIELETÖNTÄ kuulla!!! Kylläpä tää teki mun aamun, ja vuorostaan inspaa muakin pysymään jatkossakin tiukkana tässä geimissä ;) ihanaa kevät ja tsemppiä <3

Tinja

Kiva vaihteeksi lukea tälläisiä pienempiä vinkkejä, jotka eivät suoranaisesti liity urheiluun vaan enemmänkin elämäntapoihin. Kyllä pienilläkin asioilla on merkitystä omaan terveyteen. Paino ei aina kerro koko totuutta terveydestä.

http://tinjaemiliaaa.blogspot.fi/

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mm-m, niin minustakin :) Ei pelkkä urheilu ole merkittävää, vaan myös ne jokapäiväiset kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävät teot!

jonsu

Mun arkeen kuuluu ehdottomasti pyöräily, se on niin kätevää ja aamulla herään kunnolla vasta sitten kun oon ajanut pyörälläni parin kilometrin koulumatkan:-D Lisäksi alkoholia en käytä nykyisin ollenkaan ja röökikin on nykyään sellainen pari krt kuukaudessa-juttu entisen aski päivässä-linjan jälkeen! Paheeni tosin on ehdottomasti sokeri, ja sokerilakko kuulostaisi kyllä mielenkiintoiselta!
Tulipas kunnon romaani, mutta tämä teksti sai tosissaan pohdiskelemaan elämäntapojaan ja hyvinvointiaan. Oot kyllä hurjan inspiroiva asiassa kuin asiassa, ihanaa kevättä sulle Vivve<3

Helinä

Kesällä tsygäilytreffit Espoon rantaraittia pitkin? :)

Ja uus banneri on ihan sikakiva!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi, jos vaan olen Suomessa kesällä JA jos otan pyörän mukaan (..mitä epäilen...), ni ehdottomasti! Eikä se lenkkeilykään yliarvostettua ole ;)

JA hei kiiiitos <3 Tykkään siitä itsekin, kivaa vaihtelua :)

Battery

Pyöräily on aamusin parasta! Siihen jää oikeen koukkuun kun säännöllisesti sitä tekee. Huippua että tulee näitä postauksia jatkossakin, kiva kuulla aina vinkkejä, ja vaikka ei olisikaan uusia niin pieni muistutus on aina välillä paikallaan :D Ps. uus banneri on super cool!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

NIIN JÄÄ! :D Aina jos oon edes vknlopun poissa ilman pyörää olo on kyllä puolikas.. Pyöräily on parasta! Ja hei kiva kuulla et tällanen "sarja" on mieleen - eihän tosiaan tässä tuu varmaan rengasta uudelleen keksittyä, mut pyrin tuomaan edes vähän omaa näkemystä :) JA kiitos kovasti kehuista!

annemaris

Arvaa vinguinko kaverilta yhden tupakin viikonloppuna. Ja sit toisen. Ja kolmannen. Maanantaina lähdin pikkureissulle Ruotsiin yksin ja kävin heti ostamassa röökiä, kun tiesin ettei kukaan voinut judge me kun olin ulkomailla :D Mut joo nyt loppu :D Kai piti repsahtaa et muisti kuinka kamalaa se on? Ja meitsi alkaa kyllä nyt pyöräilee taas ku jäät on sulaneet tääl Pohjanmaallaki poies ;)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

!!!!!! Miten ihana lukea tällasta! YOU GO GIRL! Sokerilakko oli oikeasti tosi hyvä juttu, voisin koska vaan ryhtyä vaikka kuukauden totaalibreikille jos tuntuis siltä et riistäytyy.. Ja todellakin - hyvinvointi on kokonaisuus, ei mitään pelkkää suorittamista. Ihanaa kevättä, Emma!

memmi

Minäkin seison noiden vinkkien takana! Etenkin hyötyliikunta on ihan loistava juttu, tuo ihan hurjasti virkeyttä ja hyvää fiilistä, eikä tosiaan käy niin paljoa harmittamaan jos ei jostain syystä pystykään jollain viikolla vetämään toivottua määrää hikiliikuntaa. Samaten oon myös alkanut välttää turhaa alkoholin kulutusta, enkä voi muuta sanoa ku että voi pojat miten onkaan ollut hyvä fiilis siitäkin 8) Ja sokerin välttely nyt on aina jees. Tosin, tässä viimesen neljän päivän sisään allekirjoittaneelle on vähän vahingossa uponnut niin irtokarkit, browniet ja keksit. Innolla odottelenkin viimestään viikonloppuna uudestaan saapuvaa sokerihimoa... Sokeri on salakavala kaveri :-D

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram