Nyt jännittää. Tai no, ei varsinaisesti jännitä, mutta vähän tuntuu jossain vatsanpohjassa kuitenkin. Huomenna täytän 25 vuotta. Vaikka tuo neljäsosa vuosisadasta onkin vielä ihan pieni ja nuori tsirbula, tuntuu tänään jotenkin erilaiselta tämän tunti tunnilta lähenevän merkkipäivän johdosta. Tuntuu siltä, kuin tämä sulkisi tietyn nuoruuden sivun kirjassani, ja aukaisisi uuden, vähän vanhemman nuoren luvun. Sentimentaalisena tulevasta ikääntymisestä olen pohtinut kovasti menneitä vuosia, kaukaiselta tuntuvaa lapsuutta, kasvukipuista nuoruutta.


Kuka olen? Mietin sitä aina toisinaan ohikiitävän hetken verran. Katson itseäni keskittyneenä peiliin, tai tuijotan vanhaa valokuvaa, ja mietin, onko tuo todella minä. Että miten absurdia se onkaan, olen se sama pikkutyttö, jollaisena itseni muistan. Että kaikki ne kokemani tilanteet ja kohtaamat ihmiset - ne ovat todella tapahtuneet minulle, ja koulineet itseni siksi, mikä olen tänään. Vaikka ymmärrän sen, niin en ymmärrä sitä laisinkaan. Tuntuu siltä, kuin koko menneisyys olisi paksu kirja tai pitkä elokuva, jonka olen lukenut ja nähnyt monesti, ja sen päähenkilö tuntuu jotenkin jännästi tutulta. Tarinat nostalgisilta, mutta tunteet edelleen käsinkosketeltavina. Kuka olin silloin?


Synnyin pitkälla tummalla tukalla, ja olin kuulemma muutoin varsin letkeä ja hymyileväinen laatikkopää-vauva, paitsi että nälkä sai minut tuntemaan raivoa ja hätää, joka ei jäänyt keneltäkään Naistenklinikalla huomaamatta. Perheeni ainoana tyttärenä hurmasin luonnollisesti kaikki sukulaiset, ja kieritin erityisesti isäni välittömästä sormen ympärille sillä tavalla, joka edelleenkin pitää otteessaan. Olin kuulemma sellainen helppo ja aurinkoinen touhottaja, jolla ei pysynyt silkkipipo päässä, ja joka aavistuksen kasvettuaan seurasi isoveljeään kuin pieni leppäkerttupotkupukuinen magneetti.


Pikkutyttövuodet paljastivat koko totuuden - olin sieltämätön pälpättäjä, joka jaksoi loruilla ja sepittää tarinoita taukoamatta. Riivasin iloisella selitykselläni jokaista, joka suostui kuunnella, enkä ujostellut ketään. Taisi olla suuri helpotus kaikille, kun nelivuotiaana opin ensimmäiset kirjoittamisen alkeet, ja sain ensimmäisen päiväkirjani. Muovikantisen ja pikkuruisella lukolla varustetun kirjan pastellinsävyiset sivut täyttyivät runoista ja tarinoista, sekä tietysti jokapäiväisten kohtaamisten kertaamisista. Tarhaan ja eskariin mentäessä olin hitsautunut täysin veljeeni, ja muistan edelleen, miten ahdistavalta mutta jännittävältä tuntui saada ensimmäisiä ihan omia kavereita.


Tarhaiässä skippasin aina päikkärit, rakastin ruusunmarjakiisseliä, ja pelkästin kuollakseni kärpäsiä. Parasta maailmassa oli se, kun haettiin uusin Disneyn piirretty video ja herkkuruokia, ja tehtiin iso maja olohuoneeseen, jossa katsottiin video kaikki yhdessä, usein kahdesti putkeen. Ikimuistoisina onnenhetkinä mieleen on jäänyt myös syntymäpäivät. Silloin isä vei Stockmannin leluosastolle, joka vielä ysärivuosina oli valtava ja kaikilla herkuilla varusteltu lelujen keidas, ja silloin sai valita aina yhden ihan minkä tahansa lelun. Se tuntui niin erityiseltä ja juhlalliselta, sillä useat vaatteistani ja leluistani oli veljeltä perittyjä, enkä koskaan omistanut mitään Barbie-kokoelmaa tai suurta laumaa My Little Ponyja. Niiden sijaan keräilin Polly Pocketeja, joita aina metsästin Hietsun kirpparilta, jossa kävimme kesäviikonloppuisin kävelemässä. Yhtenä kertana en löytänyt ainoatakaan Polly Pocketia, vaan ostin markalla pienen punaisen matkaradion. Kuunneltiin sitä säkkituolissa veljeni kanssa, ja muistan edelleen Keltaisen toukokuun ja muut sen ajan hitit, joiden soimista odotin aina korva kiinni radiossa. Sitten löysin pikkuruisen ruuvimeisselin, ja purin koko radion kappaleiksi. Ei enää Aikakonetta siinä huushollista.


Lapsuudesta jäi myös vahvasti mieleen kaikki lomamatkat. Vaikka muutoin koin meidän elävän hyvin tavallista elämää, matkustelimme paljon, ja aina hyvin jännittäviin kohteisiin. Hassua, että listaltani puuttui pitkään kaikki tyypilliset Kanariat ja Kreikat, mutta takana oli useita kaukomatkoja Intian ja Sri Lankan kaltaisiin kohteisiin. Siellä tajusin ensimmäisen kerran, että kaikki ihmiset eivät näytä samalta, koska kaikki paikalliset halusivat ottaa kuvia ja koskettaa maidonvalkeaa ihoa ja silkkisiä hiuksia. Reissuilla opin myös uimaan, jota ensimmäisestä onnistuneesta räpiköinnistäni asti olen rakastanut yli kaiken. Snorklausreissut pikkutyttönä isää kädestä pitäen olivat maagisinta, mitä olin koskaan kokenut. Koralliriutat ja kaikki sateenkaaren väreissä, suurissa parvissa, liikkuvat kalat saivat minut haluamaan sukellusreissuille aina uudestaan ja uudestaan. Reissuissa parasta oli myös se, että kotiin tultaessa sai ostaa lentokentältä karkkia, jonka vieminen tarhaan ja kouluun tuntui aina suurelta uroteolta.


Koulussa viihdyin aina, tai ainakin ala-asteen verran. Minulla oli paljon ystäviä ja luokallani oli paljon ällöttäviä/söpöjä poikia, ja opettajat tuntuivat niin viisailta. Suosikkiaineeni pysyivät aika lailla samoina ala-asteelta lukion loppuun, ja suorastaan odotin aina ainekirjoituksia ja esitelmien pitämistä. Pääsin ala-asteella kahdesti Kevätpörriäiseen, ja olin pakahtua ylpeydestä. Samaa euforiaa koin silloin, kun sain kutosluokalla ostaa ensimmäiset meikkini. Harjoittelin suurpiirteistä luomien maalaamista, laitoin aina ripsaria, lätkin naamaan vaaleaa puuteria ihan fiilispohjalta. Kerran tein emämokan, kun halusin kokeilla kulmakarvojen nyppimistä. Ihokarvan nyhtäminen pinseteillä toi vedet silmiini ja pisti vietävästi, ja mietin, että täytyy olla parempi keino. Otin kylppäristä löytyneen kertakäyttöterän, ja aloin sillä siistiä kulmakarvojeni reunaa. Ja kas - puolet koko silmän kehyksestä oli pian lavuaarissa. Paniikissa mietin, miten ikinä voisin kertoa tämän nöyryyttävän mokan vanhemmilleni, kunnes keksin laittaa otsaani kulmakarvan peittävän tarratatuoinnin. Väitin, että minulla ja parhaalla kaverillani oli veto, ja siksi minun oli kuljettava tatuointi otsassani koko viikon.


Yläasteella ei itse koulu ollutkaan enää niin ihmeellistä, vaan muut asiat, kuten käytävillä meikkailu ja alepasta fetapasteijoiden ostaminen, kiinnosti huomattavasti enemmän. Myös vaatteet olivat kaikki kaikessa, ja saatoin pohtia ainakin tunnin aamulla mitä laittaisin päälle kouluun, kuka haluaisin olla tänään. Kaikki luokkalaiseni muistavat minut tyttönä, jolla oli Miss Sixtyt tai farkkuminihame joka päivä, myös luistellessa. Noina vuosina koin ensimmäiset siiderikännini, ihastumiseni, seurusteluni, ja sydämeni särkymiset, mutta myös sellaista ystävyyttä, joka on säilynyt tähän päivään.


Lukioaikoina koin jo löytäneeni oman juttuni, vaikka todellisuudessa kätkin omaa epävarmuuttani räikeän persoonani esilletuontiin ja kovaäänisyyteen. Olin joka tunnilla aina äänessä, provosoin opettajia ja muita oppilaita kysymyksilläni, enkä ollut koskaan tyytyväinen ympäripyöreisiin vastauksiin. Erityisen hyvin muistan elämänkatsomustiedon tunnit, joilla käytiin suorastaan pientä sotaa kymmenien eriävien mielipiteiden välillä. Opettajat kuitenkin ymmärsivät teinimäistä knows-it-all- asennettani, ja pärjäsin koulussa todella hyvin. Noina vuosina Irc-galleria räjähti käsiin, ja sain tuta nettimaailman loputtoman ja selittämättömän vihan. Tuntui todella ahdistavalta, että minusta kirjoiteltiin keskustelupalstojen sivut täyteen kaikkea roskaa, sillä koko käsitetta "sosiaalinen media" ei ollut olemassakaan. Tunsin itseni avuttomaksi nettivihan keskellä, enkä voinut käsittää mistä se kaikki oli peräisin. Miksi minun asioitani ja naamaani ruodittiin? En minä ole tehnyt mitään merkittävää tai kohauttavaa.  Ymmälläni kaikesta annoin haastatteluja lehdille siitä, millaista on olla nettijulkkis, ja muistan edelleen sanomani; ihan sama mitä muut ajattelee, kunhan perhe tietää millainen olen. Olen edelleen tismalleen samaa mieltä.


Noihin aikoihin sain myös elämäni ensimmäisen Ihan Oikean Työpaikan, jota rakastin yli kaiken. Töissä käyminen oli niin jännittävää, ihan erilaista mitä koulussa homehtuminen, ja en malttanut odottaa, että pääsisin vaan tekemään lisää ja lisää töitä. Se tunne, kun sain ensimmäisen itse tienaamani palkan, ja sain ostaa keneltäkään kyselemättä ihan mitä halusin.. Tunsin myös suurta ylpeyttä voidessani ilmoittaa vanhemmilleni, etten enää tarvitse heidän rahojaan kustantamaan kahviloissa luuhaamiseni ja vaatekaupoissa pyörimiseni, ja vaikka vuosia ja työpaikkoja on tullut, sama asia aiheuttaa ylpeyttä nytkin.


Sitten lähdin Australiaan. En ymmärtänyt, miski kaikki puhuivat minulle miten rohkeaa ja radikaalia oli muuttaa 19-vuotiaana toiselle puolelle palloa ihan yksin. Kohauttelin okapäitäni sitä päivitteleville ystäville ja sukulaisille, ja näin jälkiviisaana ajateltuna taisinkin olla aika uhmakkaan rohkea lähtiessäni matkaan. Sydneyssä iski aika äkkiä todellisuus vasten kasvoja - olen vain yksi pieni muurahainen maailmankaikkeuden rattaissa, enkä todellakaan se kaikki ohjat käsissään jatkuvasti viipottava kaikkivaltias, joksi itsensä oli helppo tuntea pikkuruisen Helsingin ankkalammessa, jossa kaikki tuntevat toisensa. Teki hyvää olla yksin, ja kasvaa jopa nauttimaan yksinolosta. Teki myös hyvää ottaa iso irtiotto ystäväpiiristä ja perheestä, ja rakentaa itse itselleen uusi tukiverkko, jotta jaksaisin ikävästä itkemisen ja vastoinkäymisten kirjon ilman romahtamista. Ja hyvin selvisin. Australiassa vietetty vuosi oli parasta, mitä minulle on koskaan sattunut, ja palasin uudeksi vuodeksi kotiin paitsi hyvin ruskeana, myös täysin eri tyttönä.


Seuraavat viisi vuotta ovat olleet aikamoista palloilua. On ollut parisuhteita, huonoja työpaikkoja, todella hyviä työpaikkoja, vaikeita vuosia, helppoja aikoja, uuvuttavan isoja ja mitättömän pieniä ongelmia. Tiesin jo Australiasta tullessani, että jalkani ovat aivan liian levottomat juurtuakseni takaisin synnyinkaupunkiini, ja oli vain ajan kysymys keksiä seuraava etappi. Tanska on ollut hyvin erilainen kokemus, joka on tavallaan saanut kaipaamaan kotiin enemmän kuin koskaan ennen, mutta tavallaan avannut silmät sille, että jumalauta mähän menen vaikka harmaan kiven läpi ihan minne vaan. Ja varmasti pärjään. Tai sitten soitan itkupuheluita vanhemmilleni, ja sitten tokenen.

Joka tapauksessa tunnen suurta kiitollisuutta kaikista näistä  vuosista, ja tästä vuoristoradasta, jota kutsun menneisyydekseni. Jokainen eletty päivä on muokannut minua. Välillä hellästi sivellen, välillä kutitukselta tuntuvin, leikkisin ottein, välillä kovia kulmia murjoen. Jälkiviisaana se kaikki on ollut tarpeen, väitän, ja sen takia niin sokean luottavaisesti odotan tulevia vuosia tällä matkallani. Voisin kirjoittaa kirjan "mitä opin elämästä, vuodet nolla viiva kaksviis", mutta siihen menisi vielä enemmän aikaa ja nostalgiaitkua mitä tähän tekstiin. Olkoon tämä siis hieman hassu ja pikkuisen diippi kertaus siitä, mikä on tehnyt minusta sen 24-vuotiaan naisen, joka olen tänään. Huomenna se on jotain ihan muuta, tai vähintäänkin vuosinumeron vanhempi, 25-vuotias.

Kommentit (26)

Jenna

Huippu postaus! Toi Irc-Galleria aika oli kyl jännää... Osaatko yhtään analysoida miten sut oikein löydettiin ja miten susta tuli siellä julkkis? Ja hei julkaise lisää vanhoja kuvia niiltä ajoilta! :D

Memmuli

Onnea Viivi ! Ensimmäinen neljännes takana. Varmasti seuraava on myös vaiheikas, arvaan kun Sinusta on kyse.

ems

Ihana kertomus, ihania kuvia, ihana nainen! Isot onnittelut neljännesvuosisadasta ja leuka pystyssä eteenpäin! Saat olla ylpeä tähän astisestasi ja tämä lukija jää ainakin innolla odottamaan jatkoa.

Hanna

Paljon onnea Vivian!! :) Mä lähin heti lakkiaisten jälkeen eli vajaa 2kk sitten Australiaan yksin tuntematta ketään ajatuksella, että Suomesta ja kaikesta tutusta irtautuminen tekee hyvää. Onhan tää nyt ollut paljon vaikeempaa mitä aattelin, mutta samalla niin kasvattavaa ja huippua! Oon varma, että tää tekee mulle pelkästään hyvää, vaikka kuinka olisikin ikävä äidin lohduttavia sanoja ja mökkireissuja.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

WAU, hurjaa! Onnea matkaan, kyllä sä sopeudut varmasti! Olet rohkea - älä unohda koskaan sitä, edes vaikeimpana hetkenä.

K

Oon kyllä missannut aivan täysin irc-julkisuuden vaikka sitä käytinkin (voitko kertoa hei oikeesti tästä, wtf?!), mutta oon sitäkin onnellisempi siitä, että löysin sut Cosmon myötä. Olin ihmeissäni ja kateellinen siitä että vain vuoden vanhempana oot "tehnyt jo kaiken ja lisäksi onnistunut siinä", mutta kun nyt on ajatuksella lukenut näitä postauksia, voin todeta että etköhän säkin oo vain ihminen. Todella reipas ja rehellinen sellainen, mikä herättää enemmän kunnioitusta ja tsemppiä omaan arkeen :) Niin ja ONNEA!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voin kertoa siitä lisää, vaikka aihe herättääkin voimakkaita tunteita minussa laidasta laitaan.. No, kai pitäisi ajatella, että loppupeleissa enemmän hyvää siitä on seurannut :) Olen itseasiassa kuullut samaa jonkin verran, enkä osaa suhtautua moiseen kuin sanomalla, että usko pois - onnistumisten lisäksi olen epäonnistunut elämässäni ihan yhtä paljon, ja käynyt läpi todella paskoja aikoja. Olen hiton kiitollinen kuitenkin joka ikisestä hyvästä asiasta ja onnekkaasta mahdollisuudesta, mitä olen saanut. Kiitos siitä, että voit noin suorapuheisesti onnitella ja tsempata, se merkitsee minulle niin paljon, vaikka ns. kasvottomalta kommentoojalta tuleekin. Hitto, että olen onnellinen. Kiitos kauniista sanoista <3

Mikaelamiksu

En yleensä jaksa lukea ihmisten lapsuuksista mutta tämä oli tosi kiva teksti, hymyilin sen läpi ja en voi kun toivoa (niisk..) että joskus voin opettaa omille lapsilleni samankaltaisen elämänasenteen.

Helena

Hienosti kirjoitettu teksti menneistä vuosistasi! Olen samaa mieltä, että sekä niistä hyvistä että huonoista ajoista/hetkistä pitää olla kiitollinen edes jollain tasolla, varsinkin huonot ajat opettavat yllättävän paljon. Vaikkei siinä hetkessä ehkä siltä tuntuisikaan. Olen tainnut jo aiemminkin kommentoidessani sanoa saman, mutta osaat kyllä niin loistavasti pukea ajatuksesi sanoiksi ja vaikutat niin huipputyypiltä! Kiitos tästä blogista ja kaikesta mitä tämän eteen teet :)

Essi Näreharju

Hei eksyin ilokseni lukemaan sun blogia ja tän postauksen myötä tajusin, miten näytät noin tutulta. Muistan sut ja veljes tarha-ajoilta! :D Mahtavaa oli myös lahjalaatikko, josta synttärisankari sai aina itse nostaa lahjansa. Vaikka jotain draamaa siinä tais ainakin mulla olla, kun oli keskellä kesää synttärit. Syksyyn asti tais joutua tota oman elämänsä huippuhetkeä odottelemaan. :P Hyvin on kuitenkin siitäkin obstaakkelista selvitty. Myöhästyneet 25-v onnittelut!:) Onpas ihanaa luettavaa, hyvin kirjoitat!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram