Anteeksi lijahiljaisuudesta, täällä on taas vaihteeksi kärsitty järkyttävästä jetlagista. Kun lensin Honoluluun Sydneystä, aikavyöhyke heitti kärrynpyörää pallon toiselta puolelta toiselle. Juuri kun ehdin tottua Australian itärannikon aikaa, muutti Havaijille lentäminen kellotaulua 20 tuntia taaskepäin. Ongelmallista, sisäinen kello kun ei päivity yhtä automaattisesti kuin iPhone..

Jotain tällä reissulla on kuitenkin omaksuttu, ja ne ovat pari vinkkiä jetlagin kanssa elämiseen. Moni poppamieshan muuttaa reissuja ennen aikataulunsa jo etukäteen, tai satsaa jopa ruokavalion muutokseen nopeuttaakseen uuden kohteen aikaan siirtymistä. Mutta jos multa kysytään, niin ain't nobody got time for that shit. Näitä muutamaa vinkkiä voi sen sijaan kokeilla lääkkeeksi uuvuttavaan väsymykseensä, tai sitten siihen ylipirteään oloon.

1. Lepää

Lähtee millä tulikin, sanotaan. Olen huomannut hyvin toimivaksi keinoksi oikeasti levätä ja ottaa isiisti eka-pari päivää uuteen kohteeseen saavuttua. Jetlagissa keho ja pää toimii vähän kuin tosi, tosi kovassa krapulassa. Silloin ei kannata odottaa itseltään suuria ponnisteluja tai upeaa reippautta, vaan pysyä perusasioiden, kuten chillailun ja syömisen, äärellä.

2. ..Mutta älä liikaa

Välillä härkää on vain otettava sarvista, ja matkaväsymys kukistettava. Jos vielä toisenakin aamuna tuntuu siltä, ettei kertakaikkiaan saa itseään ylös hotellin satiinilakanoista, kannattaa ottaa järeämmät aseet käyttöön. Itse päätän aina kellonajan johon mennessä minun täytyy olla noussut sängystä - ei mitään liian kunnianhimoista, mutta jos nyt aamupalalle jaksaisi nousta. Kahvi on etevä motivaattori. Välillä mieli on kehoa voimakkaampi, ja olenkin kokenut tuon aikataulun asettamisen todella kätsyksi tavaksi saada pää ylös tyynystä.

3. Pysy valveilla

Jos silmäluomet eivät kertakaikkiaan meinaa pysyä auki, ja illallispöydässä naamataulusi meinaa toistuvasti livetä hapanimeläkastikepikariin, vaikka kohdemaassasi kello ei ole vielä edes pikkukakkosta, kannattaa itsensä viedä virikkeelliseen ympäristöön. Olen itse sinnitellyt hereillä kiertelemällä ostoskeskuksessa - kirkkaat valot, musiikki ja paljon uutta katsottavaa antaa ainakin tunnin-pari viihdykettä, jonka aikana väsymys ei iske niin täysillä. Ainoa riski on toki unenpuutteesta johtuva impulssiostelu, mutta mitäpä pienistä..

4. ..Ja laita itsesi nukkumaan

Vaikka aamulla päätä särkee ja silmiä särkee ja jalat tuntuvat painavan kuin lyijy, illalla ei nukuta tippaakaan. Jotta seuraava aamu ei toistuisi kuin päivät murmelina, kannattaa hyvissä ajoin illalla pehmentää laskeutumista höyhensaarille rentoutumalla, kuumalla suihkulla tai kofeiinittomalla teellä. Itselläni on käytössä myös apteekista saatavat melatoniinikapselit, jotka helpottavat nukahtamista.

5. Tee kivoja asioita

Minun mielestäni onnistunut loma on sellainen, jossa saa tehdä juuri niitä asioita, jotka sillä hetkellä houkuttelivat ja tekivät iloiseksi. Kannattaa siis heti kotimaan lentokentällä luopua suorituspaineista, ja oikeasti elää tunti kerrallaan. Aina ei myöskään tarvitse etsiä sitä uniikkia lounaspaikkaa kartta kädessä hikoillen, on ihan okei käydä cheesecake factoryssä syömässä kuten kaikki muutkin laiskat turistit. Tai jos iltaohjelmana houkuttelee eniten hotellissa frendien jaksojen katsominen, niin se on varmasti juuri se, mitä kannattaakin tehdä. Vaikka kuinka kannustankin seikkailemaan ja elämään täysillä, tiedän kokemuksesta että parhaat asiat eivät aina ole niitä, mistä etukäteen matkaopaskirja kädessä huokailtiin. Hotellin uima-allas ja vieraan maan mäkkärin take awaykin voi olla elämys - se on asenteesta kiinni.

Onko teillä hyviä vinkkejä jetlagin selättämiseen? Saako lomalla hengata vain poolilla? Kuinka pahasti auringossa palanut ei saa enää huomenna aamulla mennä rannalle? Miksei Suomesta saa hyvää juustokakkua? Miksen ole jo nukkumassa?

Kommentit (2)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram