Mikä mahtavin viikko onkaan ollut takana, kun sain suoraan Lontoon koneesta Australia-aikojeni bestiksen luokseni kylään! Tutustuimme B:n kanssa yhteisen ystävämme kautta ensimmäinen Sydney-kuukauteni aikana, ja vietimme jokaisen viikon tiiviinä kolmikkona itärannikolla matkustaen ja mukavaa metropolielämää Sydneyssä viettäen. Sitten oma viisumini umpeutui, ja palasin pohjoiseen. Meni vuosia näkemättä, ja yhteydenpitokin oli sellaista kerran kolmessa kuukaudessa kilometrimeilien lähettämistä, ei mitään jokapäiväistä WhatsAppailua. Mietin usein, että onko tämä ystävyys vain sellainen lempeä ja kaunis muisto vuosien takaa, vai olisiko kaikki edelleen aivan kuten ennen? Näimme loppukeväästä Lontoossa päivällistreffien merkeissä viiden vuoden tauon jälkeen, ja ensiminuuteista asti se maaginen yhteys oli vahvasti läsnä. Osasimme edelleen täydentää toisemme lauseet, nauroimme tismalleen samoille jutuille, olimme myös sattumalta lähes identtisessä elämäntilanteessa, vaikka niin paljon oli tapahtunutkin. Sovimme heti seuraavat treffit Helsinkiin, ja jännittyneenä laskin viikkoja ja päiviä oman Aussini saapumiseen.

Meillä on ollut ihanampaa mitä olisin osannut kuvitellakaan. Sää on ollut kuin kauneimpina kesäpäivinä, ja olemme kävelleet halki kotikaupunkiani sen erikoista kauneutta ihaillen. B on ollut haltioissaan kaikesta. Ruoasta, katujen puhtaudesta, ihmisten tyylikkyydestä, kaksikielisyydestä, lokkeja estävästä verkosta terassien yllä, Helsingin jäätelötehtaan jättimäisistä jätskipalloista. B on ihmetellyt sitä, miten meri voi jäätyä talvella niin paksuksi, että sen päältä voi kävellä. Ja miksi ruokakaupoissa on niin montaa jogurttia hyllyssä. Ja miksi maustekurkkuja myydään isoissa tynnyreissä. Ja miten hienoja betoniporsas-kilpikonnat ovat.

Kaikkein upein kokemus Sydneyn kasvatille oli kuitenkin - ylläri - sauna ja komeat koskimaisemat mökillämme. Heti kun kuulin, että B on tulossa Suomeen, suunnittelin reissuaikatauluumme mökkireissun mentävän aukon. Luonnonmaisena, oman maan marjat, hiljaisuus, ja kuumassa saunassa löylyttely on jotain niin eksoottista, että se vain täytyy kokea. Ja kuten arvata saattoi, pieni matkaajamme oli naama hangonkeksinä poimiessaan marjoja ja maistaessaan elämänsä ensimmäistä metsämansikkaa, ja sanaton komeista maisemista kosken kohinan äärellä. Se reissun kohokohta oli kuitenkin saunominen ja uiminen auringonlaskun värittämään veteen. Karpalolonkeroa iho höyryävinä verannalla nautiskellessamme aussin silmäkulmissa kiilsi kyyneleet - mikään ei kulemma ole missään ollut yhtä liikuttavan kaunista.

Reissun aikana on koettu kaikkea olennaista ja epäolennaista. Vierailija on päässyt porovoikkareiden ja karjalanpiirakoiden makuun, ja syönyt Cafe Esplanadin jättimäisen korvapuustin, oikeaoppisesti pehmeän keskikohdan ensin repien. Lettuja lakkahillolla on tehty omassa keittiössä, ja salmiakkikossut kaadettu kurkkuun nenä kipristellen. Minna Parikan puputennarit ja kreisit korkkarit pääsivät ainakin kymmeneen kuvaan. Tornin naistenhuoneen ikkunasta on kuikuoltu läpi kaupungin, missä kaikkialla kuljimmekaan.

On ollut itsekin ihanaa irrottautua täysin rutiineistaan, ja olla ihan muina turisteina omassa kaupungissaan. Huomata talojen kauniit yksityiskohdat, eikä asfalttitien kupruisuutta. Nauttia uusien perunoiden mausta silmät suljettuina, nauraa oman äidinkielensä erikoisuudelle, ja suomalaisten tapaa sanoa puhelimessa jatkuvasti "niin, niin. joo, joo." Nähdä se tuttu ja tavanomainen uutena ja eksoottisena. Rakastua kotiinsa uudelleen.

Seuraavaksi tapaamme Dublinissa ennen pääsiäistä - se on nyt sovittu ja kirjoitettu kalentereihin.

Kommentit (8)

Emma

Voi vitsit! Olispa kiva jos tekisit postauksen (tai antaisit muutaman vinkin) aiheena turistina Helsingissä! Tanska "siskoni" tulee syyslomalla Suomeen ensimmäistä kertaa ikinä ja itse Itä-Suomen kasvattina olen yrittäny miettiä pääni puhki, että mitä sitä tekisi ja näyttäisi Helsingissä tuolle Kööpenhaminalaiselle siskolle! Aiomme viettää kaupungissa pari päivää :)

Wilma

Tästä tuli super hyvä fiilis! Taitaa olla pieni darra vielä päällä kun melkeen itsellekki nousi kyyneleet silmiin :D

Jenninuor

Ihanaa! Itse olen tuonut aikaan saksalaisen ystäväni Suomeen ja vienyt hänet itä-Suomeen järvimaisemiin mökkeilemään. Kyllä siinä aina omat silmät aukeavat :)

Sain muuten kuulla ihmettelyä toiselta saksalaiselta kaveriltani tuosta 'Nii.. Nii..', kun skypetin vanhempieni kanssa :D en ollut ennen tajunnut miten hölmöltä se saattaakaan kuulostaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Nii-i, nii nii, niiii.." :'D Aussin oli myös vaikeaa tajuta, miten sama sana saa meillä NIIN eri merkityksen äänenpainosta riippuen. Esimerkiksi olin juuri takonut hänen päähänsä, että yksi moi = tervehdys, kaksi moita = hyvästely. Sitten rassukka on aivan kuutamolla, kun päätän puhelun pitkästi liukuvasti "Moooooooooi". Huoh :D

Miii

Ihana teksti! Tästä tuli tosi hyvä fiilis! Pitäis itekin ottaa yhteyttä muutamaan ystävään ja sopia miittinki pitkästä aikaa. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi eikä, mahtava kuulla! Kannatan ehdottomasti myös niiden vanhimpien ystävyyssuhteiden herättelyä henkiin :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram