Ihanan blogikolleegani Elisan postaus some-kuvien totuudenmukaisuudesta inspiroi minua pläräämään oman Instani ja Facobookin kuvavirtani läpi kriittisin silmin. On totta, että somesta on tullut vähän jokaiselle persoonan jatke ja oman brändin jakoalusta. Minusta on itsestäänselvää, että tuhansien ja taas tuhansien silmäparien eteen heitettävän "minän" haluaa olla juuri se paras versio itsestään; imartelevista kuvakulmista tallennettu katsaus siihen omaan ihanne-elämäämme. Tottakai julkaisu-nappulan saa vihreäksi vain ne kuvat, joissa olemme edustavina ja kotimme siisti. Uskon, että tuolla "kolmannella persoonallame" loitonnamme aidon itsemme siitä some-persoonasta siten, että jos nyt joku sattuisikin jotain ikävää sanomaan näkemästään, se ei kosketa sisintämme yhtä kovalla kädellä. Tarkoitan tällä sitä, että kyllä itsekin mieluummin jaan feedissäni sellaisia hyväntuulisia ja suhteellisen pinnallisia juttuja, jotta saisin jättää itselleni lähimmät asiat ja tunteet ilman syynäystä ja arvostelua.

Vaikka asia omaan korvaani onkin niin yksinkertaisesti selitettävä, en kiellä, ettenkö harmittelisi sitä usein. Mielestäni somen ja esimerkiksi nyt vaikka Instagramin kiillottelu on vielty liian pitkälle, eikä siellä olevissa kuvissa ole enää mitään aitoa kosketuspintaa. En kaipaa viidettämiljoonatta edustavaa kahvikuppikuvaa kauniisti asettuneine maitovaahtoineen, enkä saa mitään kiksejä merkkilaukkujen esittelystä kukkapuskan viereen huolellisesti aseteltuna. Se on minusta hirveän tylsää, eikä herätä minussa minkäänlaisia tunteita. Kaipaan jotain erilaista! Tarinoita! Tunteita! Edes pientä pilkahdusta ruudun toisella puolella olevasta sielusta. Hassua, että kulissien ylläpidosta otetaan niin paljon stressiä, vaikka kaikki tietävät, että kaikkien meidän todellisuuteen mahtuu myös huonoja, tai ainakin epätäydellisiä hetkiä. Mitä me siis pelkäämme?

Tottakai kovan luokan Pinterest-harrastajana ymmärrän, että monelle Instagram on loputon lähde inspiroivia kuvia, joita selailla tyhjinä hetkinä ajankuluksi. Moni varmasti kaipaa hektisestä elämästään tai arkisista murheistaan jotain taskusta löytyvää pakopaikkaa, jossa voi plärätä nätin näköisiä kuvia ilman sen suurempia tunnepurkauksia tai ajattelemaan haastamista. Jos elämässä myllertää jatkuvasti yhtä sun toista, haluaa ehkä plärätä vaan "harmittomia" ja visuaalisesti kauniita kuvia, eikä täyttää jo valmiiksi ylipursuavaa kapasiteettiaan poliittisilla kannanotoilla.

Itse harmittelen usein sitä, että suuren seuraajajoukon takia en kehtaa enkä halua jakaa enää kaikkea sitä, mitä muuten jakaisin. Jos Instagramiani seuraisi vain perheeni, ystäväni sekä muita tuttujani, postaisin sinne varmasti useammin kaikkia hölmöjä kuvia, joita tulee tämän tästä nappailtua, mutta jotka eivät koskaan näe päivänvaloa itsesensuurin takia. Otin pari päivää sitten kirjastossa istuessa kuvan, jossa loppukokeen stressin aiheuttamat mustat silmänaluseni saavat minut näyttämään aivan pikkupandalta Addun huppari päällä. Kuva nauratti, ja harkitsin tuhannesosasekuntin sen laittamista Instagramiin, mutten sitten viitsinytkään. Viikko sitten kävin salilla vetämättä vuosituhannen hikisimmän oksennuksen maku suussa- treenin, ja otin täydellisille saliselfieille kettuilevan versioni, jossa olen janssoninpihvin värinen ja valun hikeä kuin Niagara vettä. Jälleen, itsesensuurini on itsetuntoani kovempi, ja kyseinen masterpiece jäi vain ystävieni verkkokalvoille ja puhelimen muistiin.

Myös erikoinen huumorintajuni karsii potentiaalisia instakuvia ja -läppiä. Se, mikä on minusta hulvatonta, voi olla jonkun mielestä todella loukkaavaa. Se, minkä minut tuntevat ihmiset tietävät vain sarkastiseksi läpäksi, voi pahoittaa jonkun satunnaisen seuraajan mielen. Vaikka ymmärrän, ettei kaikkia voi miellyttää, vie hauskan läpän jakamisesta pointin, jos täytyy stressata reaktioita siihen. Välillä mietin, että haluaisin avata itselleni salaisen Instagram-käyttäjän, johon voisin spämmätä niin paljon just mitä tahansa kuraa ja rumia kuvia mitä haluaisin, mutta sekin tuntuisi todella typerältä. Joku balanssi pitää löytää.

Ylläolevan kuvan jakaminen viikko sitten tuntui jotenkin todella riskaabelilta, enkä ole ihan varma miksi tuntui siltä. Ehkä siksi, koska kankkuni näkyy lähes kokonaan? Tai koska olen miesseurassa? Ilmiselvästi bailutuulella? Tai koska näytän ihan jäätävältä solarium-rusketuksineni ja lordi-ilmeelläni? Syitä riittää, mutta silti halusin "throwback Thursdayn" nimissä julkaista kuvan, johon liittyy omassa kaveripiirissäni niin paljon sisäpiiriläppiä ja hulvattomia muistoja kesästä vuosien takaa. Se sai minut ajattelemaan sitä, miten ne itselleen merkityksellisimmät kuvat eivät koskaan ole niitä kuvia, jotka keräisivät valtavat määrät tykkäyksiä ja kommentteja. Ja miten monille kuva X on vain yksi satojen joukossa, vaikka itsellä olisi siihen vahva tunneside tai kiva muisto taltioituneena.

Selasin oman Insta-feedini läpi, ja pysähdyin fiilistelemään ja muistelemaan muutamia kuvia, jota poimin tuohon ylös. Ne eivät ole visuaalisesti päräyttäviä, ne eivät ole hauskoja, ne eivät herätä ihastusta kauneudesta. Mutta minulle ne ovat niitä kaikkein kauneimpia ja tärkeimpiä muistoja, jotka olen halunnut tallentaa.

Kuten tuo Kinder maxi-paketti, jonka Alexa kerran kippasi yllätyksenä postilaatikostani, kun olin aivan pohjalla raskaiden viikkojen jälkeen.

Tai tuo, missä hymyilen maailman onnellisimpana ruusukruunu päässäni parhaiden ystävieni kanssa. He näkyvät somessani vähiten, mutta "oikeassa" elämässäni eniten.

Tai tuo keskimmäinen kuva Lontoon lentokentällä nauttimastani aamupalasta. Olin viettänyt vuorokauden lentokentillä suhaten työmatkalla, ja koko reissu oli ollut pelkkää vastoinkäymistä myöhästyneine lentoineen ja epäonnistuneine suunnitelmineen. Koko reissun kohokohta oli se, kun istahdin aamupalalle väsyneenä, ja sain sattumalta toiselle puolelle pöytääni mukavan liikemiehen, jonka kanssa jaettiin yhden tunnin verran kaikkea pientä ja suurta elämistämme. Lopuksi halasimme, ja toivotimme loppuelämän hyvästit. Elämässä maagisinta on ohikiitävät hetket tuntemattomien kanssa, joita ei ehkä tapaa enää koskaan.

Ja tuo sänkyyn katettu aamupala Australian rajalla-streamauksen kera, jolla viime kesän herra oikea helli minua. Se, mikä on rumaa pikselimössöä ja huonosti rajattu kuv toiselle, on miljoona muistoa yhdessä ruudussa sen ottajalle.

 

..JA NUO JOULUTORTUT! Että mä rakastan joulutorttuja, ja silti olen niin paska leipomaan niitä!

Moral of the storynä tähän postaukseen lienee se, että moni somea pläräävä tuskin tulee ajatelleeksi, miten paljon sen ulkopuolelle jää julkaisemattomia kuvia ja hetkiä. Eikä todellakaan siksi, koska ne eivät olisi se kaikkein imartelevin ja kuvauksellisin hetki. Parhaina hetkinä kuvien taltioimista ei edes ajattele, saati että jakaisi ne muille. Vaikka some-kuvat ovatkin loputon nuorallatanssi siitä, jakaako liikaa vai eikö anna itsestään mitään, yritän jatkossakin pitää oman feedini sekoituksena kuvankauniita Pinterest-hetkiä ja henkilökohtaisesti merkittäviä taltiointeja.

Kommentit (21)

evelin

Kun näin ton kuvan instassa, jossa kankkusi melkein näkyy, niin mietin silloin, että ohhoh miksököhän olet sen sinne laittanut :D Ajattelin jotenkin, ettei ole sun tyylistä tms :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hahaaa, toivottavasti tää ei nyt romuta sun ja monen muun mielikuvia, mutta jos samaa kysyis keneltä tahansa mut tuntevalta ihmiseltä, niin ne toooodellakin sanoin että toi on täysin minä :'D mutta joo, kyllähän se normaalista instan siloitellusta linjasta poikkeaa, siksi se oli kiinnostavaa postata :)

Tupsu

Mua on aina jotenkin nolottanut tarjota itse leipomiani joulutorttuja muille, koska niissä on luumuhilloa aina ihan törkeesti.... Tai siis niin luulin, kunnes näin sun joulutortut :DD Huippua, tää mullisti mun tulevat joulut ihan täysin! Uskallan nyt vapauttaa sisäisen luumuilijani ja laittaa ihan niin paljon hilloa kuin huvittaa!

Mä joskus selasin omaa instaani ja harkitsin parin vähemmän imartelevan #nomakeup #nofilter -selfien poistamista.. Sitten mietin että mitä hittoa, jos mä näytän siltä kuin meikittömässä liian aikaisen aamun selfiessäni niin miksi sitä keneltäkään piilottelemaan. Mutta ehkä on hieman helpompi pitää täysin silottelematonta linjaa kun seuraajia on alle sata, kuin jos niitä olisi tuhansia?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ja joo, teen välillä samaa. "Onko tää nyt hauska? Onko tässä mitään pointtia? Näytän kaameelta" Kuitenkin, vaikka Insta julkinen onkin ja jollain tavalla oman työni jatke, haluan silti ajatella sitä ihan yksityisminäni muistolaarina. Jos joskus joku kuva on tuntunut julkaisun arvoiselta, niin olkoot siellä, vaikkei enää tuntuisi samalta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

JA pitivielä sanoa, että mahtavaa, jos luumuhillosievistely on nyt tämän hirviötorttupaljastuksen jälkeen sivuutettu! :DD YOU GO GIRL!!!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tosi hyvä kirjotus! Mietin tossa ylläolevaa Evelinan kommenttia, että joskus on hassua miten voi olla jostain bloggarista tosi vahva kuva tai mielipide pelkästään tekstin perusteella ja sitten kun vihdoin tapaa tämän ihmisen, niin meneekin ihan uusiks koko homma. Eikä sen takia, että tää tyyppi ois antanut jotenkin epäaidon kuvan, vaan just sen takia että niin iso osa persoonasta jää tekstien ulkopuolelle.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Todellakin, toi on tosi kiehtova ajatus! Ja mä oon ehkä niin itserakkaan kiinnostunut asiasta, että jos tapaan jonkun ihmisen, jonka tiedän "tuntevan" mut vaan blogin ja muiden tekstien perusteella, niin mun on häpeilemättä udeltava, vastaako todellisuus mielikuvaa. Vaikka kuinka tekis videopostauksia, kirjoittais henkilökohtaisia tekstejä, ja instailis ilman filttereitä, niin aina se ihmisen turvatuin, aidoin sisin jää sen kaiken ulkopuolelle. Ehkä :)

Jennaaa

Kankkukuva on just hauska! :D oon missannu sen instassa, käynpä heti tykkäämässä

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:DDD hyvä!!! Se on sellanen masterpiece vuosien takaa, muistaakseni siskoni nappaama Berliinin jättitaksissa matkalla bileistä toisiin. Ah, muistoja :')

Jennaaa

Piti lisätä että kuva vastaa mielikuvaa persoonastasi :D Ihan siis positiivisesti

Sanna L.

Sä oot niin paras! Tää on ainut blogi, joka eroaa täysin muista! Tätä kirjoittaa "oikea" ihminen virheineen päivineen ja se on oikeasti kiinnostavaa! :-) Mä en ymmärrä miten ketään jaksaa kiinnostaa ne samat kukkien ja laukkujen asettelut. Onhan hienot kuvat kivoja, mutta en mä esim. blogeja lukiessani luule että ko. henkilö elää jossain täydellisessä maailmassa. Miksi sellaista halutaan edes esittää? Jätetään ne kiiltokuvat sinne lapsuuteen :-)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi vitsi, ompa kivasti sanottu! :) Ymmärrän kuitenkin hyvin niitä kaikkia, jotka lukemisen sijasta plärää vain kuvia, ja silloin tottakai kuvien laatu ja visuaalisuus on kaikki kaikessa. Itse olen kuitenkin niin paljon enemmän lukutyyppiä, etten jaksa olla kovin kiinnostunut asetelmista.. Etenkin kun tosiaan sillä saralla tuntuu, että kaikki on jo nähty.

Vierailija

Mahdottoman hyvää tekstiä! Kirjoitat niin hyvin, tämäkin teksti osui ja upposi. :) kiitos!!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram