Kaikenlaisesta lakkoilusta huomaa aina sen, miten uskomatonta vauhtia aika juoksee. Kunnon maratoonari! Kun tammikuussa aloitin sokerittoman elämäni, tuntui tulevat kahdeksan viikkoa aivan loputtomilta. Kuusi viikkoakin kuulostaa aika pitkältä ajalta. Niin myös neljä. Ja tässä ollaan - kuusi päivää maaliin. Us-ko-ma-ton-ta.

Sanotaan, että ihmisen mieli on vahvinta mitä meillä on. Kokemuksieni perusteella olen täysin samaa mieltä. Kun jotain todella päättää, on kykenevä aivan mihin vaan. Nyt kun olen ollut tupakoimatta 14 kuukautta ja sokeritta lähes kaksi kuukautta, on vain pakko uskoa tähän mielen voimakkuuteen. Minulla ei ollut mitään suurta syytä lopettaa röökausta, eikä etenkään sokeria. Terveellisiä kumpikaan nautintoaine ei ole, mutta en ole koskaan ollut niin huolissani voinnistani, että se olisi motivoinut lopettamaan. Minä vain yksinkertaisesti päätin niin. Omissa päätöksissään on minusta helppoa pysyä, jos

1. ne tekee järjellä. Ihminen pärjää erinomaisesti ilman sokeriherkkuja, kun sitä kuitenkin tulee "normaalista" ruokavaliosta ja esimerkiksi hedelmistä. En riskeeraa lakollani fyysistä tai psyykkistä terveyttäni - päinvastoin, parantamaan vointiani. Ymmärrän, että monelle esimerkiksi sokerilakko tai tupakoimattomuus on syystä tai toisesta pakollinen valinta, ja silloin toki terveys menee etusijalle motivaattorina. Vaikka mitään sen suurempaa syytä ei olisi, sellainen tietty järjellä ajatteleminen antaa vähän perspektiiviä, ja motivoi pysymään päätöksessään.

2. asettaa realistiset tavoitteet. Nyt puolentoista kuukauden jäljeen tuntuu siltä, että kyllä kokonainen vuosikin menisi ilman sokeridouppausta, mutta jos olisin asettanut lähtötavoitteekseni olla vuoden ilman sokeria, olisi matka tuntunut niin pitkältä, ja olisi ehkä helpompi sortua heti alkuunsa. Pari kuukautta on sopivan pitkä aika katkaisemaan fyysisen riippuvuuden ja haastamaan ajattelemaan asiaa uudelta kantilta, mutta kuitenkin niin lyhyt, että jaksaa heikkonakin hetkenä tsempata.

3. saa tukea. Tuntuu todella hyvältä, että niin moni ystäväni, kämppikseni ja perheeni - teistä blogin lukijoista puhumattakaan! - on ollut ylpeä päättäväisyydestäni, ja kannustanut pysymään tiukkana myös niinä pms-sokerikaipuun hetkissä.

4. tekee sen yhdessä. Sokerilakko on ollut paitsi haaste itse itselleni, myös yhteinen taipale rakkaan isäni kanssa. Kuuskymppinen faijani on samanlainen herkkuperse mitä tyttärensäkin, ja todella kova kittaamaan limua, jätskiä ja suklaata. Tai siis, oli. Olen ollut toisinaan huolissani siitä, että faija sairastuisi mukavanpulleroisen elämäntyylinsä takia esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen - tollasilla vanhuksilla kun ei tuo aineenvaihdunta ole ihan yhtä tehokas laitteisto mitä meillä parikymppisillä naisilla! Olen saanut olla paitsi ylpeä itsestäni, mutta vielä enemmän ylpeä faijasta. Kuka ikinä sanoi, ettei vanhat koirat oppisi uusille tavoille, eivät olleet kokeilleet yhteisvoimin urakointia.

Tasan viikon kuluttua ihana ihana isäni tulee melkein viikon reissulle luokseni Köpikseen, ja lopetamme lakkomme juhlallisesti yhdessä. Löimme vetoa siitä, että se kumpi ratkeaa sokerilakossa, joutuu tarjoamaan toiselleen hienon dinnerin jossain raflassa, mutta nyt on siis edessä kaksi juhlaillallista! Jälkkäriä otan ehdottomasti, on ollut ikävä creme bruleeta, haha! Olo sokerishokin jälkeen tulee varmasti olemaan kaikkea paitsi hyvä, ja voin kuvitella miten ylimakealta valkoinen sokeri maistuu tällaisen breikin jälkeen..

Olen myös suunnitellut sitä, miten tästä eteenpäin. Aion kirjoittaa tästä aiheesta vielä yhden postauksen lakon päätyttyä, ja käsitellä siinä enemmän tulevaa strategiaa sokeririippuvuuden välttämiseksi. Luulen kyllä jo nyt, että pienen herkkuloman jälkeen pistän uudelleen ns. liinat kiinni, ja vietän jatkossa karkkipäivää kerran viikossa. Katsotaan kuinka käy!

Hirmuisesti tsemppiä kaikille sokerilakkolaisille (mahdolliseen) vikaan puristukseen! Jokaisesta saavutuksestaan pitäisi olla ylpeä, niin pienistä kuin suuristakin. Itselleni tämä on todella, todella suuri saavutus.

Kommentit (7)

memmi

Ite oon ollu varsinaisessa karkkilakossa viimeks ehkä joskus 2010 vuonna. Sillon toi tuli ihan tarpeeseen, olin ihan mieletön sokerihiiri eikä mulle ees ikinä tullut mitään makeeällötys rajaa vastaan. Eli siis suklaalevyn pystyy vetäsee kerralla kevyesti ja sitä rataa :D Sittemmin oon monen mutkan kautta edennyt siihen pisteseeseen, että nykyään syön makeaa lähes ainoastaan seurassa ja jonkun tarjotessa. En siis osta itse karkkia, jäätelöä, leivonnaisia tms. kotiin. Hedelmiä toki syön jopa vähän turhan reippaalla kädellä, mutta valkosta sokeria yritän välttää. Viime keväänä mun sokerin syönti oli tosi minimissä ja silloin alkoi kyllä huomaamaan, että miten monet ruuat alko maistua paremmalta, hedelmät makeammalta ja se karkki ei tuottanutkaan enää niin suurta nautintoa. Ja virkeä olo! Mutta tuo kerta viikkoon määrä on ihan toimiva. Ja ainakin mulla on helposti pysynytkin siinä ton päätöksen myötä, että en osta herkkuja kotiin :D

Tsemppiä jatkoon, kuus viikkoo on hyvä veto jos takana on kunnon sokerihiireily kausi!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

LOISTAVA sääntö! Taidan pyrkiä samaan! :) Hyvä kuulla että oot käyny läpi saman ja että noin toimii.. Pelkään nimittäin uutta repsahdusta!

..Ja pakko korjata koska tää on mulle niin iso juttu, * seitsemän viikkoa ;)

Turkinpippuri

Mä olen ollut nyt tasan kolme viikkoa jonkinlaisessa herkkulakossa (en ole siis määritellyt tätä turhan tarkkaan), joka on mulle huikean huikea saavutus! Valkoista sokeria tulee ainoastaan iltasmoothiestani, jossa käytän maustettua jogurttia, mutta avatun tölkin tyhjennyttyä aion vaihtaa senkin pois.

Minulla on edelleen viikolla jokaisena iltapäivänä järjetön herkkuhimo, Turkinpippurikarkkien ajattelu saa mut muistuttamaan kuolaavaa koiraa! Ruokatunnilla tekisi mieli kipittää kauppaan hakemaan pussillinen ja "ottaa ihan muutama, niin riittää monelle päivälle" (syödä koko pussi kerralla). Kauanko sulla tää vaihe kesti, vai oliko sulla tällaista olenkaan?

Syön yleensä hedelmän sitten himooni, mutta jokainen karkkihirmu tietää, ettei se tunnu yhtään samalta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hmm, vanhoista #sokerilakko2015- postauksista tota pysty varmaan seurata, mut kaks viikkoa tais olla se maaginen raja et sokeri menetti kaiken voimansa? :) En tiiä onko nää niin pikkujuttuja, mut voisko toi sokerijugurtti olla yks syyllinen tohon himoon..? Kun mulla etuna oli se (paria hedelmää ja marjoja lukuunottamatta) totaalikeiltäytyminen.. Tai sit vaan odotat, ja muistat muuten syödä sopivan paljon ja monipuolisesti! itsellä on tän lakon aikana tullu muutenkin syötyä tooooodella terveellisesti, luulen että se kans jeesaa himoihin :)

iira

Pakko kysyä että mitä karkkeja noi pallerot on tossa keskimmäisessä kuvassa:D

Vierailija

Go Vivve. En olis ikinä uskonut, että lähtisit tälläiseen haasteeseen mukaan.:D Oon ylpeä susta, että oot pärjännyt noin pitkään ilman. ;)
Joudun itse nyt pakon edessä luopumaan sokerista, kun se + muut hötöt aiheuttaneet terveydellisiä ongelmia, joten tässä sitä yritetään päästä irti herkuista, tunti kerrallaan. heh. Onneksi kämppis väänsi ihanaa sokeritonta raakakakkua, niin ei tunnu niin rankalta tämä retki "terveellisten" sapuskojen ääreen..

Oli muuten niin ihana nähdä. <3 Onneksi bongasit, kuljin niin laput silmillä, että enhän mä olisi mitään nähnyt tai kuullut. Olet ihana päivänpiristys, pusss.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram