Hikiset ja uupuneet terveiset maailman ryytyneimmältä akalta!

Piti tulla ihan vain sellaista ilmottamaan, että en ole jäänyt odotettua aikaisemmin Tanskaan asumaan (..vaikka se houkuttelevalta kuulostaisikin), enkä myöskään kadonnut lentokoneen mukana mihinkään. Minä olen täällä muuttohelvetissä vaan. Paikassa, joka viimeiset pari vuotta on ollut elämäni keskiö, oma silmäteräni, äärettömän rakas Casa de Valpuri. En ole koskaan tuntenut suurta kiintymystä tavaraan, eikä minulle ole ongelma luopua omaisuudestani. Päinvastoin, suorastaan pyrin omistamaan mahdollisimman vähän. Sensijaan tykästyn paikkoihin voimakkaasti. Paikkoihin ja tapoihin ja tottumuksiin, sellaisiin jokapäiväisiin rutiineihin. Siihen, että jokainen aamu alkaa samalla kaavalla yleäxeineen ja vihersmoothieineen meikkailun lomassa nautittuna. Siihen traditioon, että Jarskin kanssa katsotaan Sinkkisten uusintoja ja syödään texmex-salaattia sohvalla retkottaen. Tiettyihin rappukäytävästä kantautuviin ääniin tiettyinä aikoina päivästä. Sunnuntaisaunomisiin naapurissa asuvan siskon luona.

Muuttaminen on aina tietyllä tapaa end of an era, jonkun ajanjakson päätös. Kun pari vuotta sitten päätin pitkän avoliittoni, tuli Punavuoren penthousesta minulle sellainen yhden naisen henkinen vapaudenpatsas - paikka, jossa kokosin itseni ja elämäni uudelleen. Näiden seinien sisällä on koettu myrskyistä selviämisiä, hillittömiä bileitä (en ole koskaan elämässäni pitänyt yhtä monia hulvattomia etkoja tai jatkoja mitä tässä asunnossa!), rakkautta, itserakennettua onnea. Tämä koti on minulle siksi niin rakas, koska tämä on ensimmäinen asuntoni jossa en joutunut tinkimään mistään. On ollut juuri haluamani sijainti, kerros, tiskikone ja vaatehuone. Aivan parhaat naapurit. Legendaarinen pizzeria alakerrassa. Lenkkipolut ja meri kivenheiton päässä kotiovesta. Kaikki rakkaat - perhe ja ystävät - aivan vieressä. Sanomattakin selvää, että olen viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin.

Nyt viimeistä muuttopuristusta tehdessäni (lauantaina olenkin jo uudessa väliaikaiskodissa) on ollut tunteet todella pinnassa. Paitsi että muuttostressi ja kiire ahdistaa ja kiristää hermoja ihan jo noin peruskonseptinaan, tuntuu nyt Suomesta muuttaminen todellisemmalta mitä koskaan. Elämä tuntuu nyt olevan enemmän sekaisin mitä koskaan, ja vaikka olen saavuttanut juuri mitä olen halunnut, kyseenalaistan joka päivä onko tämä nyt TODELLA se oikea ratkaisu ja avain vielä suurempaan onneen. Oli ihan mahtavaa, että pääsin Tanskan lomallani käymään myös siellä tulevassa kotikaupungissani viemässä ensimmäiset tavarat ja tsekkaamassa nurkat (Köpispostauksia tulee useita, hyvin pian, lupaan!), että nyt on hieman selkeämpi käsitys mitä odottaa. Päivälleen tasan kuukauden kuluttua tulen olemaan uudessa kotimaassani, uudessa (väliaikais)kodissani, uusien haasteiden edessä. Vittu että pelottaa. Eilen kävin tavaroitani låpi ja pysähdyin lukemaan jotain vanhan päiväkirjan sepustuksia, ja sain aivan hysteerisen itkukohtauksen. Mua pelottaa aivan älyttömästi se, että jätän taakseni tämän elämän, jossa kaikki on täydellisen hyvin. Mulla on jo ihan käsittämättömän siistit ja motivoivat työt, unelmieni asunto, perhe ja rakkaat ystävät ympärillä, pelkkää onnea ja iloa ja tyytväisyyttä. Mitä mä ajattelin silloin, kun päätin huutaa elämälle all in ja omasta päätöksestäni jättää tämän kaiken? En osaa sanoa pidänkö itseäni aivan jumalattoman tyhmänä, vai niin nerona, etten edes oivalla sitä vielä itsekään. Lähtö kuitenkin tulee, ja se tulee pian.

Nämä epäileväiset ja pelokkaat tunteet ovat varmasti enemmän kuin normaaleja fiiliksiä tällaisen elämänmuutoksen kynnyksellä. Olen viimeiset kaksi päivää elellyt täyskaaoksessa, hoitanut pelkästään muuttoon liittyviä juttuja sähkösopimukseen ja mihin ikinä liittyen, syönyt paskan makuista einesruokaa etten sotkisi jo pakattuja kattiloita, vienyt yli kuusi jätesäkillistä roinaa kierrätykseen ja roskiin yhden pienen naisen voimin, ja hikoillut enemmän mitä Stadikalla on vettä altaissaan. Vaikka juuri nyt tuntuu todella haikealta ja pahalta, on lohduttavaa ajatella lauantaihin mennessä kaiken olevan ohi. Tulee varmasti itku silloin kun painan asuntoni ulko-oven kiinni viimeisen kerran ja revin oveen liimatun Lieminen-tarran matkaani, mutta sitten se on ohi. Aika kehittää uusia rutiineja ja tottumuksia, muodostaa uudet suosikkisopukat maailman kolkista. Nokka kohti uutta ja jännittävää!

kotikuvat rakkaan Lexan käsialaa, joka ikuisti asuntoni alkuvuodesta Cosmon sivuille.

Kommentit (10)

Henje

Hui, totta kai se on jännää, ihan normaaleilta kuulostaa sun oireilu, jos tuo on oikea sana tähän :D Tosin sulla on jo kokemusta ulkomaille lähtemisestä, kun lähdit Ausseihin. Se nyt oli kuitenkin ihan eri juttu mut silti Suomesta lähteminen. Saisin hysteerisia itkukohtauksia ja miettisin vaan, et oonkohan mä nyt ihan terve kun lähden ja jätän kaiken mut sit samalla hykertelisin onnesta, että mitä kaikkea ihanaa elämä sitten tuokaan eteen!
Mitäpä tähän, aina kun tuntuu paskalta ja päätökset mietityttää tulisi miettiä kaikkea jännää, uutta ja IHANAA mitä edessä on! Niin kliseistä kun se onkin, mutta muuta ei tuohon osaa sano. Ja hei, nyt et lennä ihan niin kauas kuin Ausseihin mennessä :) Ihania aikoja, elämä se on aika ihanaa!

emma

Toistan itseäni kun sanon, että oot kyllä niin mahtavalta vaikuttava tyyppi sekä tosi lahjakas kirjoittaja! Samastun ja inspiroidun, kiitos siitä :) Mä muutin parin kuukauden ikäisenä ihanaan, isoon, vanhaan omakotitaloon, joka viime kesänä - 20 vuotta myöhemmin - kaikenlaisten tapahtumien jälkeen myytiin. Voin kyllä sanoa tapahtuman olleen elämäni kamalimpia; uusien asukkaiden vierailut, remontti, pakkaus, muutto uuteen kämppään... Tuli käytyä läpi vaikka mitä tunteita, enkä muista siitä syksystä kauheasti mitään muuta kuin ahdistuksen (tosiaan elämässä tapahtui muutakin samaan aikaan, talosta luopuminen enemmänkin symboloi sitä kaikkea). Nyt on kai päästy yli ja muuta sellaista, ja "uusi elämä" maistuu! Ei se silti kivutonta ollut, joten oot kyllä todella rohkea - kaikki tsemppi sulle uuteen elämävaiheeseen :)

J

Vivve, se mikä ei tapa se vahvistaa :) Mieti näin: sä luovut vaan niistä sun rutiineista ja siitä ympäristöstä, ne ihmiset, ne asiat joita sä tykkäät tehdä pysyy kyllä. Lähteminen on vaikeaa, mutta myös paluu voi olla haastavaa. Itse olen asunut viimeisen viiden vuoden aikana viidessä eri maassa ja kärsin todella levottomista jaloista.. Nytkin muilla mailla vierahilla asustaen, kaipaan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan omaa kotia ja asettunutta elämää.. Ehkä sitten myöhemmin tänä vuonna! :D Mutta sä Vivve olet vielä nuori, ja miten paljon sä olet jo kokenut ja nähny. Maailmaa, parisuhdetta ja työelämää.. Kaikki noi kokemukset kulkee sun mukana, ja saat kerätä niitä lisää. Elämässä onnekaita ovat ne jotka toteuttavat unelmiaan :) Sulla on mieletön asenne tähän elämään, mene vaan eteenpäin, vaikka läpi harmaan kiven!

sophie

Oli pakko tulla vähän tsemppaamaan tämän luettuani! Siis, vuonna 2012 sain taas hylkäyskirjeen Helsingin yliopistosta. Ajattelin että se on nyt sitten siinä, hain ulkomaille opiskelemaan ja pääsin... Lähtö edessä, mun oli vaan pakko päästä jo opiskeleman, en kestänyt ainoatakaan vuotta enää ravintola-alalla... Halusin päästä jo välivuosien jälkeen elämässä eteenpäin... Suomeen jäi sitten elämäni rakkaus joka lupasi odottaa... Ensimmäisen viikon uudessa kotikaupungissani vain itkin -ja mietin että nyt on tullut tehtyä elämän pahin virhe... Olin aivan yksin, en tutntenut ketään, mulla ei ollut asuntoa -Ja tiedätkö mitä, se oli mun koko elämäni PARAS päätös, todellinen leap of faith... Pääsin opiskelemaan alaa johon RAKASTUIN, mikään ei ole koskaan tuntunut yhtä omalta ja yhtä mielenkiintoiselta ja sain ihan uskomattomasti itseluottamusta sieltä! Olin lukiossa ollut kehnokko oppilas, mutta ulkomailla sain vain pelkkää ylistystä esseistäni ja mun akateeminen itsetunto kasvoi valtavasti! Muukin itsetunto kasvoi, huomasin että pärjään ihan yksin uudessa maassakin, eikä siellä koskaan joutunut todella olemaan yksin koska olihan koulun puolesta kaikkea happeningia! Viihdyinkin loppupeleissä siellä todella hyvin... Kuitenkin poikaystäväni ja parisuhteemme takia päätin vielä kerran yrittää sille alalle jota lähdin ulkomaille opiskelemaan ja pääsinkin Helsingin yliopistoon heti seuraavana syksynä sinä vuonna tiedekuntaan mihin oli vaikein päästä... En olisi ikinä uskonut, mutta onneksi uskalsin silloin lähteä- muuten en olisi tänä päivänä tässä missä nyt olen... Kuten eräs mies minulle lentokoneessa silloin kaksi vuotta sanoi "Voit aina palata takaisin, mutta en ole koskaan katunut sitä että olen lähtenyt ulkomaille". Tuohon lauseeseen yhdyn täysin. Olen itse asunut nyt kolmeen otteeseen toisessa maassa, mukaan lukien tuo opiskeluvuoteni ja olen saanut jokaisesta kokemuksesta vain pelkkää hyvää ja ne ovat aukaisseet ovia ihan kotimaassakin... Uskon täydestä sydämmestäni että sulla tulee menemään kaikki tosi hyvin siellä, mutta pystyn myös samaistumaan tuohon kauhuun -I've been there... Joka tapauskessa välillä parasta on vaan uskaltaa hypätä tuntemattomaan ja siis korkeakoulututkinto on oikeasti sellainen mahdollisuus että siihen kannattaa tarttua, saat siitä NIIN paljon elämään... Kyllä ne oikeat ystävät ja perhe on täällä vielä sua varten!

V

Mä täällä samaistun kauhun tunteisiin! Oon toteuttamassa samaa kun sinä aikanas, menolippu australiaan working holiday viisumi takataskussa. Ei aupair paikkaa, ei minkäänlaista suunnitelmaa. Oon ihan järkyttävän paskana joka toinen minuutti, miksi lähteä kun on juuri saanut elämän rakennettua onnelliseksi Suomessa? No, mukavuusalueelta poistumisesta ei ole koskaan seurannut kovinkaan negatiivisia asioita. Pitää vaan uskalraa lähteä. Oot uskomaton kirjoittaja, kiitos!

Sanna L.

Mä uskon että joku sun sisäinen ääni sanoo että sun pitää lähteä. Vaikka elämä olisi just nyt täydellistä Suomessa, jotain vieläkin parempaa on tulossa :-) Sä tiedät sen itsekin :-) Ihanaa uutta elämää!

jossusliv.blogspot.fi

Kokemuksen vankalla pohjaäänellä voin kertoa, että parasta lähtemisessä tutuista ja turvallisista piireistä on se, että niihin voi AINA palata. Tiedät, että jos uudessa paikassa ei menisikään kuin Strömsössä, ei sinun tarvitse tulla häntä koipien välissä kotiin, vaan katse kirkkaana ja rinta rottingilla: kävitpäs kokeilemassa ja kotona sinut otetaan avosylein vastaan. Paskinta olisi lähteä tyhän päältä vielä tyhjemmänkin päälle - mihin sitä sitten palaisi, jos uudessa paikassa menisi päin honkia? Aivan.
Uuden alottaminen vie voimia, vaatii kyyneleitä ja verenvuodatusta, mutta se kasvattaa sinua ihmisenä, jopa vahvistaa suhteita kotopuoleen ja opettaa kuin Siperia. Usko pois, kyllä se siitä. Pus. (nimim. kuulostaa siltä, että muutin kauaskin, mutta on se Helsingistä Poriinkin jo etappi ;))

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram