Viikko sitten sain kotiini ihanan vieraan, kun The Good Morning- blogia pitävä säteilevän ihana Kaisa saapui tyttötreffeille luokseni. Olen ilokseni saanut tutustua tuohon skarppiin neitokaiseen erinnäisten blogirientojen kautta, ja hän on silmissäni noussut jonkin asteisen raakaruokagurun asemaan. Päätin siis yhdistää sekä oppitunnin raakaruoan valmistuksesta että mahdollisuuden tutustua paremmin naiseen reseptien takaa, ja rohkaistuin kutsumaan Kaisan opettamaan minulle kädestä pitäen raakasuklaan valmistusta. 

Aikaisempi kokemukseni raakasuklaasta on ollut hieman negatiivinen. Se on maistunut minusta veden ja tumman kaakaojauheen köyhälle sekoitukselle, tai vaihtoehtoisesti röökinpuruille. Suklaa on minulle pyhä asia ja yksi eniten rakastamani hemmottelun muoto, joskin hieman epäterveellinen sellainen.. Sain kuukausia sitten pr-lahjana Puhdistamon raakasuklaa-"start kit":in, mutta se on pölyttynyt kuivahyllyssäni ikuisuuden - minua on yksinkertaisesti pelottanut liikaa ottaa tuo harppaus tuntemattomaan. Suklaapakettien sisältämät pussitkin näyttivät niin epäilyttäviltä - ihan kuin jotkut takavarikoidut huumausainekätköt Australian rajalla- ohjelmasta!

Onnekseni pro suostui hieman hihitellen pyyntööni, ja pyöräili Punavuoren sydämeen mukanaan kaikki mahdollinen, mitä minun kaapeistani ei todellakaan olisi löytynyt - sen tietotaidon ja vinkkien lisäksi. Kaisan mukaan olennaista hyvän raakasuklaan valmistuksessa on puhtaat raaka-aineet, siispä hankin suklaan täytteeksi kotimaisia kuivattuja mustikoita, luomubanaaneja sekä hasselpähkinöitä. Kaisa toi kookosöljyä (kuulemma tekee suklaan mausta vieläkin parempaa!), vaniljalla maustettua steviaa, guaranaa, macaa ja erytritolia, ja hifistely saattoi alkaa. 

Ihan ensimmäinen steppi oli laittaa vettä kuumenemaan, ja sulattaa kaakaovoi vesihauteessa. Kaakaovoi-köntti oli ensin raastettava lautaselle ja varottava ettei vesi pääse kiehumaan - raakaruokaa ei saa kypsentää yli 42 asteen vai mites se taas menikään.. Minulta ei luonnollisestikaan löydy kuin parmesan-raastin, mutta tuli ainakin hyvin hienojakoista raastetta. Kaakaovoi suli yllättävän nopeasti, ja lopuksi heitimme joukkoon vielä hieman kookosöljyä makua pehmentämään. 

Kun rasvat oli sekoitettu toisiinsa, valutin ne blenderin pohjalle, ja mittasin pakkauksen ohjeen mukaisen annoksen suklaajauhetta nesteen joukkoon. Seuraavaksi pyöräytin seosta blenderissä, ja sitten lisäsimme "terveelliset lisäaineet", eli guaranan, macan, ja sitten makeuttajat perään. Itse olen aika perso makealle, ja suklaa on minusta parasta selkeästi makean makuisena. Päädyimme siis laittamaan erytritolia ja steviaa vähän reippaammalla kädellä, ja maistelimme massaa ennen täydelliseen suklaamassaan tyytymistä. Jännä juttu, mutta minun makunystyröilleni tuo raakasuklaaseos maistui "suklaalta" vasta kun se oli reippaasti makeutettu. Ihan ensimmäinen versio toi mieleeni nimenomaan ne röökinpurut tai muun tosi kitkerän, mutta muutama lusikankärjellinen makeuttajaa, ja taivas aukesi tälle herkkupeffalle. 

Koska suklaamassa alkaa jähmettyä nopeasti, alkoi seuraavaksi se mukavin osuus, eli konvehtien valmistus. Valmis massa oli helppo kaataa suoraan kannusta silikonimuotteihin (Ikeasta, tietty), ja sitten pikaisesti jemmata täytteet suklaan joukkoon. Loppu massasta päätyi ihanaksi mustikkasuklaalevyksi, joka valmistui niinkin yksinkertaisesti kuin laakean lautasen päälle levitetylle leivinpaperille suklaamassa kipaten, tadaa! Kun kaikki suklaamassa on käytetty, siirretään herkut pakkaseen jähmettymään noin vartiksi. 

..Ja tässä lopputulos! On muuten aivan taivaallisen hyvää, ja etenkin nuo kuivatuilla mustikoilla maustetut suklaat ovat todella herkullisia. Raakasuklaa oli yllättävän nopeaa ja helppoa valmistaa, ja nyt Kaisan opetettua minulle yksinkertaiset vinkit, teen sitä varmasti uudemmankin kerran. Siinä missä Fasun sinistä (se mansikka-vanilja on joulusuklaan ohella suosikkini, kuitenkin joku sitä miettii hehe) voi mussutella rivikaupalla, riittää muutama konvehti tai pieni lohkaisu levystä tyydyttämään herkkuhampaan kolotuksen. Tällaisena karkkien ja suklaan ja muiden "perus" herkkujen ystävänä en nyt lähtisi vertaamaan kumpi on toista parempaa - ne maistuvat erilaiselta, mutta hyvällä tavalla - mutta raakasuklaata jääkaapista hakiessani tulee erilainen fiilis. Sellainen itse leivotun jutun nautiskelu, tiedättekö? 

Kiitos vielä ihanalle Kaisalle mukavasta illasta ja avustamisesta - puuhastelutreffit, uuden oppiminen, ja itsensä haastaminen on todella piristävää puuhaa! 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram