On tullut aika iskeä kynnet runsaaseen määrään kysymyksiä, joita jätitte minulle kyssäripostaukseen. Kiitos niistä - näiden parissa on mennyt lentomatka ja junassa kököttäminen kuin siivillä.. Päätin jaotella kysymyksien vastaukset kahteen erilliseen postaukseen, joista ensimmäinen on tämä, Tanskaan ja opintoihini paneutuva setti. Jee!

Millaisia tapoja oot omaksunut tanskalaisilta?

Hmm.. Ei tullut ihan heti mitään kovin merkittävää mieleen, mutta ehkä ottamaan pikkuisen rennommin..? Tanskalaiset ovat minun omaan silmääni aika lungia kansaa, jotka eivät ota oikeastaan mitään turhan tosissaan, ja esimerkiksi sääntöjä ei totella yhtä kurinalaisesti mitä Suomessa. Kyllä se Tanskalaisten manjana-asenne enemmän hampaita kiristyttää kuin ihastuttaa, mutta ehkä ripaus sellaista aurinkoista elämänasennetta on tarttunut tällaiseen ryppyotsaiseen stadilaiseenkin, hehe.. Ja pyöräily! Todellakin ajan Ponillani, satoi tai paistoi, ja rakastan pyörän satulassa viilettämistä yli kaiken. Suomessa puistattaisi koko ajatuks loskassa fillaroinnista, täällä se on arkea jota ei sen kummemmin kelaile.

Ensimmäiset lauseet/fraasit joita opit tanskaksi, tai oliko sellaisia jotka jäi mieleen niiden hauskuuden tai outouden vuoksi?

Ehdoton suosikkini oli ja on edelleen "flot" (=cool) oli varmaan ekoja juttuja mitä opin, ja jota alkuun toistelin vähän jokaiseen väliin. Ja godt gæt, hyvää työtä! Myös tanskanopettajani ainainen “er du frisk?” (=miten jakselet/ onko olosi hyvä?) on jäänyt vähän liiankin tukasti mieleen heti ensimmäisiltä tunneilta. Ei näille taida sen kummempia syitä olla, mutta olen yllättynyt itsekin miten hyvin ne ovat juurtuneet mieleeni ekoina tanskajuttuina. JA tietysti hyggeily! Se on kyllä enemmänkin state of mind, ja varmaan sitten se paras asia, mitä itselleni on tarttunut Tanskasta.

Miten hitossa vältät turhien asioiden ostamisen Tanskan kotiin?

Hahaa! Mä olen varmaan jo Sydneyssä asuessa tottunut sellaiseen tiettyyn väliaikaisuuteen, ja siihen, ettei tavaraan sovi kiintyä. Olen myös alusta asti tiennyt, etten tule jäämään siihen asuntoon tai kaupunkiin jossa nyt asun, joten olisi ollut aivan typerää hamstrata huonekaluja ja sisustuskrääsää.

Kauanko sulla kestää vielä opiskelut?

Luennot loppuvat pääsiäisenä, jonka jälkeen kirjoitan opparini. Valmistun kesäkuussa, jos kaikki menee hyvin.

 Haluatko valmistuttuasi muuttaa takaisin Suomeen?

Kyllä haluan. Juuri nyt yksityiselämässä ja töissä vaikuttaa siltä, että se olisi paras päätös. Palaan kotiin mieluusti - seuraavaa etappia voi sitten alkaa taas suunnitella.

Tulevaisuuden suunnitelmat ja haaveet? Näetkö itsesi yhä Helsingissä Tanskan jälkeen vai onko tullut muutoksia suunnitelmiin?

Juuri nyt olen melko varma siitä, että palaan ainakin joksikin aikaa Helsinkiin kouluni loppumisen jälkeen. Toivoisin löytäväni kiinnostavat työpaikan joltain luovaa puolta ja bisnestä yhdistävältä alalta, ja saavani tehdä siinä sivussa myös muita pienempiä ja suurempia projekteja. Haaveilen aika tavallisista asioista juuri nyt - pysyvyydestä ja arjesta jatkuvan reissaamisen sijaan. Odotan myös innoissani mitä työrintamalla tapahtuu seuraavaksi - pari vuotta pelkkiä freelancer-juttuja pakertaneena kaipaan jo kovasti sosiaaliseen työympäristöön ja osaksi inspiroivaa yhteisöä. Haluan myös aloittaa pian jonkun pitemmän kirjoitusprojektin, johon keskittyä illan pimeinä tunteina.

Miten olet kasvanut ihmisenä Tanskassa?

Olen joutunut asumaan ensimmäistä kertaa ikinä pienessä kaupungissa, ja tavallaan olemaan hyvin paljon yksin. Ei siis mikään maanpäällinen helvetti, mutta jotain todella uutta itselleni!  Olen ollut itse itselleni vastuussa siitä, että saan pidettyä itseni onnellisena ja järjissäni, vaikka virikkeitä onkin niin vähän. Olen myös oppinut kunnioittamaan toisesta kulttuureista tulevia ihmisiä ja maahanmuuttajia aivan eri tavalla – olenhan mamu tanskalaisille itsekin.

Kuinka usein sulle tulee koti-ikävä ja miten lievität sitä?

Heh, käymällä usein kotona. Ei vaan, eniten auttaa se, että puhuu pitkiä puheluita kotiin aina kun siltä tuntuu, ja viestittelee arkisistakin asioista tärkeille ihmisille. Myös se auttaa, että miettii mitä ihanaa ja uniikkia sen hetkisessä elämässä ja ympäristössä on? Se auttaa, että keskityn Tanskassa täysin tekemään koulujuttuja ja kaikkea muuta kivaa, mille en ehkä Helsingissä saisi raivattua aikaa. Esimerkiksi monen tunnin kokkaussessarit ja salilla roikkuminen lievittävät tyhjää tunnetta ikävästä. Koti-ikävä ei vaivaa minua liiemmin juuri noiden säännöllisten visiittien ansiosta, mutta sanotaanko niin, että aina jos elämä potkii päähän ja kaikki ärsyttää, soitan itkupuhelun kotiin. Tätä oli viime kevät täynnä, uskon loppuajan Tanskassa menevän sen verran siivellä, että tuskin ehdin kauhean paljon ikävöidä kotiin. Kohta tämäkin etappi on saatettu loppuun, ja saan olla Helsingissä kyllästymiseen asti.

Kuinka paljon olet reissannut Tanskan sisällä Köpistä lukuunottamatta? Onko mitään must-see mestoja?

Olen harrastanut Tanskassa runsaasti maakuntamatkailua, kiitos superlyhyiden välimatkojen. Olen Köpiksen ja kotini Herningin lisäksi viettänyt öitä Aarhusissa, Roskildessa sekä Ranumissa. Niiden lisäksi olen käynyt Veljessä, Randersissa, Silkeborgissa... Olikohan vielä muita? Toivelistallani ennen poismuuttoa on ainakin päästä Fyn saarelle Odenseen sekä pohjoiseen päähän Aalborgiin. Reissukohteistani suosikkini ovat -ylläri- Köpis ja Aarhus, joista jälkimmäinen on aivan lempparipaikkojani Tanskassa erinomaisten ravintoloiden, kauniiden kortteleiden sekä Aros-taidemuseon ansiosta.

Mikä on se tanskalainen tapa/ tuote/ paikka tai mikätahansa asia minkä esittelet ensimmäisenä Tanskaan saapuville suomikavereille?
Paha! Varmaan olut, haha! Tykkään myös viedä vieraitani nauttimaan Köpiksen huippuravintoloista ja Mikkellerin oluthanoista, ja tietysti Tivoliin ja Christianiaan. Ja Nyhavniin. Ja Nørrebron viehättäville kujille. Myös paikallinen suosikkiruokakauppani Føtex (plus muut täkäläiset marketit) on tullut esiteltyä jokaiselle maaseudulle tullelle vieraalle - kaupat ovat minusta täällä niin huikean hyviä. Kaikki muut haluavat myös kokea Pølsevagnien punaiset hodarit, itse skippaan nakit.


Entäs toisinpäin, mitä viet sinne kavereille tuliaisiksi, mistä paikoista näytät kuvia tai mistä haluat puhua jokaiselle uudelle tanskatutulle suomalaisuudesta?

Tosi klisee, mutta jallu ja salmari ovat aika perussettiä mun kotona vierailevien snapsilaseissa! Olen tarjoillut myös Fazerin suklaita ja tehnyt hapankorppuja porotahnalla, sekä leiponut karjalanpiirakoita ja keittänyt suomalaistyylistä riisipuuroa. Ja leiponut joulutorttuja. Onhan näitä. Suomalaisuudesta puhuttaa ulkkarikavereitani käsittämätön täsmällisyys, kymän sietäminen, mustiin pukeutuminen, intohimo saunomiseen ja kylmässä vedessä lillumiseen... Kuvia olen näyttänyt lumesta ja jäätyneestä merestä, sekä Helsingin kauniista katukuvasta. Aika perussettiä varmasti?

Suosikki tanskalainen vaatemerkkisi?

WoodWood, Samsøe Samsøe, Moss Copenhagen, Norse Projects ja JustFemale. En voi valita vain yhtä - rakastan kaikkia! Tanskalainen muoti on niin yksi yhteen makuni kanssa, että en ehkä edes kaipaisi muita merkkejä.. No, ehkä Acnea.


Suosikkihotellisi Helsingissä ja Köpiksessä?

En ole koskaan yöpynyt Köpiksessä hotellissa, vaan aina ystävien luona tai airbnb'ssä! Helsingissä suosikkini on Klaus K, ehdottomasti.

Eroavatko tanskalaiset miehet suomalaisista? Miten?

Hmm. Tanskalaiset miehet ovat minusta enemmän sellaisia "veijarimaisia" ja pikkisen lapsellisia, suomalaiset miehet ovat ihanasti juroja tosikkoja. Tykkään itse siitä, miten suomalaiset miehet ovat helposti luettavissa ja käyttäytyvät kaikki aika samalla kaavalla, eivätkä juuri lupaile turhia. Suomalaiset ovat jotenkin äijämäisempiä. Tanskalaiset, nuo skandinavian australialaismiehet, ovat enemmänkin omissa silmissäni niitä tappavan komeita ja hauskoja, ei-vakavaan suhteeseen sopivia hönttöjä. Ihan rakkaudella molempia kohtaan, haha.

Ootko yhä tyytyväinen lähteä opiskelemaan Tanskaan? Blogista saa jotenkin sellaisen kuvan (rivien välistä, ehkä?) ettet ihan viihdy siellä niin hyvin kuin oletit tai että ehkä opiskelu ei ole sun juttu...?

Olen todella tyytyväinen siitä, että uskaltauduin muuttaa tänne opiskelemaan. Olisin tuhansia kokemuksia köyhempi ja yhden tutkinnon vähemmän alastani oppinut, kaikesta muusta hyvästä aloittamattakaan. Onhan tässä etapissa ollut paljon kuraakin. Koulussa istuminen esimerkiksi on aika haastavaa vuosien tauon jälkeen (oli aihe kuinka kiinnostava tahansa), ja toden totta opiskeluelämä ei ole ihan sitä parasta aikaa omissa kirjoissani. Luulen, että olisin nuorena nauttinut tästä enemmän - nyt kun ei vain yksinkertaisesti kiinnosta tippaakaan opiskelijabileet ja muut riennot, jotka olisivat olleet 20-vuotiaalle minulle unelmien täyttymys. Ja mitä viihtymiseen tulee, niin ehkä eniten kismittää pikkukylässä asuminen ja siellä yksin homehtuminen. Turhaudun siitä ajatuksesta, että voisin käyttää tätä aikaa uran luomiseen ja hommien paiskomiseen sen sijaan, että kuuntelen luokkahuoneissa kinastelevia aikuisteinejä ja inkkaan jotain akateemista lähdeluetteloa. Taidan olla vähän malttamaton!

Kaikenkaikkiaan, toivon sen välittyvän myös sille puolelle ruutua, olen ikionnellinen ja monessa liemessä viisastunut Tanskaan muuton myötä. Nämä vuodet täällä ovat muokanneet minua varmasti vain positiiviseen suuntaan ja todella avanneet silmiä sille, mitä haluan ja mikä on minulle tärkeintä. Kökköisistä päivistä viis - on täällä olo ehdottomasti rikastuttanut elämääni enemmän mitä olisin koskaan arvannut.

 

Kommentit (5)

Venla / Breezes from my Atlas

Odense on ihana, mä tykkäsin siitä Köpistäkin enemmän! En ite tuolla saarella käyny, mutta kannattaa tosiaan varata aikaa ihan Odensessakin hengailuun. :)

Laura

Tehtiin poikaystävän kanssa kesällä Tanskan road trip - kierreltiin siis viikon ajan ympäri ämpäri eri paikkoja ja nähtävyyksiä ja tässä ainakin mulle pari suurinta yllättäjää: Ensimmäisenä Skagen. Merien kohtaaminen ei itsessään ollut mun silmiin niin hieno juttu, mutta se kylä! <3 ainkin kesäaikaan niin uskomattoman kaunis ja viihtyisä paikka ettei olisi tehnyt mieli lähteä ollenkaan pois. Knuthenborgin safaripuisto oli myös aivan huikea ja siitä jäi niin hyvä mieli, rapsuteltavat aasit ja kilipukit oli ihan parasta! Myös Mons Klint oli todella hieno ja näkemisen arvoinen :)
En tiedä sitten kuinka kivoja nämä on muulloin kuin kesäaikaan, mutta jos vain ehdit ennen paluutasi Helsinkiin, suosittelen käymään ainakin Skagenissa :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ahhhh kuulostaa upealta! Kiitos paljon kokemuksiesi jakamisesta, menee varmasti roadtrippien listalleni! Onneksi saavun pakostakin vielä ensi kesänä Tanskaan valmistujaisia viettämään, ja samaan syssyyn voisi vielä pikkuisen reissara ympäriinsä, ennen rakkaan kakkoskotimaan hyvästelyä. Tulee kyllä valtava ikävä täällä asumista, ihan sama miten paljon hiuksia on tullut revittyä täällä ollessa. Niinhän se aina menee :) <3

mellu

Musta on ollut tosi kiva lukea sun Tanskakokemuksia ja jollain tavalla myös lohdullista lukea ulkomailla opiskelun ja hengailun ei-niin kivoista puolista. Koskaan en ole niitä hieman "negatiivissävytteisempiä" postauksiakaan lukiessani miettinyt että "omg nyt se ei tykkää olla siellä", teksteistäsi on aina saanut tosi hyvän ja rehellisen kuvan sun opiskeluelämästä ja muusta. Kiitos siis hyvästä blogista ja innolla jään odottamaan mitä kaikkea huikeaa keksitkään ;)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram