Kunnianhimoinen tavoite saada koulupostaus kakkonen päivänvaloon aikataulussaan osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi, noh, koska koulu. Tämän vuoden alussa alkoi pääaineopintoni, ja sen lisäksi että ekalla viikolla vaihdoin pääaineeni, on kalenteri ollut jokseenkin tukossa. Aikaa pitkille kirjoituksille on ollut vaikeaa löytää.

Nyt kuitenkin aika kertoa pikkuisen enemmän koulustani ja opintolinjastani niistä kiinnostuneille!

Opiskelen siis Branding and Marketing Management - Fashion & Furniture- linjalla Via University Collegen Via Design- kampuksella, joka sijaitsee Herning-nimisessä Porvoon kokoisessa kaupungissa Jyllannissa. Via University College on yksi skandinavian suurin koulu, jolla on siis lukuisia yksiköitä ympäri Tanskaa, ja opintolinjoja oikeastaan rajattomasti muotisuunnittelusta lakiin ja opettajankoulutuksesta fysioterapeutiksi. Tämä yksikkö, jossa itse opiskelen, on keskittynyt muotiin ja bisnekseen, ja meillä on pääaineita tarjolla sekä kansainvälisillä luokilla (opetus englanniksi) että tanskankielisillä luokilla. Oppiaineita löytyy huonekalu- ja muotisuunnittelusta markkinointiin, vaatteiden kaavoittamiseen, sisäänostoon, ja markkinointiin ja brändäykseen, jota itse opiskelen. Koulussamme voi opiskella sekä kaksivuotisen AP-tutkinnon että siihen päälle BA-top up- tutkinnon, sekä suorittaa vaihto-opiskeluja.

Oma kurssilautaseni näyttää tältä. Ensimmäinen lukukausi keskittyy opettamaan ns. jokaiselle kaikkea, eli riippumatta pääaineesta, kaikkien eka puolivuotinen on samanlainen, ja antaa johdannon jokaiseen tämän alan tutkintoon ja tehtävään. Sain siis ekoina kuukausinani sekoilla koulumme suuressa laboratoriossa testaillen tekstiilien laatuja, käyttää tunteja neulontakoneen äärellä, suunnitella oman malliston, ja laskea aivan hiton paljon exceliä. Niin paljon, että tajusin ettei se ole se oma juttuni, ja vaihdoinkin puolen vuoden jälkeen ostoista markkinointilinjalle, kuten sanottua.

Ensimmäisen lukukauden tarjoama "johdanto" alaan oli minusta todella fiksu ja kattavat perustaidot antava kokemus. Tulen itse muotialalta, ja minulle kaikki ei ollut niin uutta, mutta voin kuvitella monelle "keltanokalle" olevan enemmän kuin tarpeen saada todella oppia mitä tuotantoketjut pitävät sisällään, ja esimerkiksi muotisuunnittelijaopiskelijoille hoksata bisneksen ja liiektoiminnan tärkeys. Ja samoin meille bisnespuolen opiskelijoille tajuta millaisen työn ja tuskan takana ne ompelukoneiden ja suunnitteluvihkojen äärellä hikoilevat kanssaopiskelijamme ovat.

Tanskalaisissa kouluissa on tyypillistä runsas määrä projekti- ja ryhmätöitä, ja minusta tuntuukin usein siltä, että muuta ei tehdäkään. Olen tainnut tämänastisen koulu-urani aikana tehdä ehkä yhden täysin itsenäisen työn? Hyvin paljon joutuu/saa uurastamaan vaihtelevien projektien parissa, alati vaihtuvissa ryhmissä. Minulle itselleni sopii paljon paremmin itsenäinen puurtaminen, ja nautin siitä, että saan kantaa sataprosenttisen vastuun kaikesta. Kuitenkin olen oppinut ryhmätöiden tärkeyden, ja ottanut haasteena tulla toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa.

Niin - meitä todella mahtuu tänne moneen junaan. Ensimmäisen puolen vuoden aikana luokallani oli sekaisin opiskelijoita jokaisen pääaineen parista, ja 21 ihmisen joukkoon mahtui 16 eri kansallisuutta. Kuusitoista! Jos ei välillä tulisi yhteentörmäyksiä tai kohonnutta pulssia tällaisessa sillisalaatissa, niin olisi varmaan kuollut, haha. On mielestäni suuri rikkaus että opiskelijajoukkomme on niin värikäs ja moninainen, ja olen oppinut vähintään yhtä paljon muiden ihmisten kanssa kanssakäymisestä kuin luennoiltakin. Harvemmin ihan totaalisesti palaa käämi, ja pikemminkin voisin sanoa meidän kaikkien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden välillä olevan hyvä yhteishenki ja kaikki ovat hyvin ystävällisiä.

Koska jotain kuitenkin kiinnostaa, niin koulussamme on yhteensä (minä mukaanlukien) neljä suomalaista, jos en nyt aivan väärin laske. Olemme ehdottomasti yksi vähemmistö, etenkin ottaen huomioon tämän pohjoismaisuutemme. Eksoottisena pohjoisen naisena olen löytänyt oman paikkani erinomaisesti, ja kanssaopiskelijat tietävät kyllä kenelle vitsailla porojen syömisestä ja avantouinnista.

Paitsi että edustan taustallani vähemmistöä, olen myös yksi vanhimpia opiskelijoitamme ensimmäiseltä vuosikurssilta. Suurin osa opiskelijoistamme on siinä 20-vuoden kynnyksellä, ja sitten on kourallinen meitä 24-28 vuotiaita. Ikäero näkyy ja kuuluu, muttei ollenkaan niin paljoa mitä ennakkoon huolin. Ulkomaille muuttaneet ovat varmasti joutuneet kokemaan jonkinlaista aikuistumista ja itsenäistymistä, sillä hyvin fiksua ja kypsästi käyttäytyvää jengiä löytyy, vaikka osa onkin vasta 19-vuotiaita! Ikäero näkyy pikemminkin sitten vapaa-ajalla - mua ei kamalasti jaksa kiinnostaa koulun järkkäämät bileet ja kampuksella bailaaminen, ja meidän "nuorison" mielestä mä olen vähän sellainen mutsi, jolta voi aina kysyä neuvoa ja apua ihan mihin tahansa - yleensä sydänsuruihin tai työelämään liittyvissä asioissa. Finnish mother jeesaa aina :)

Vähimmistöä edustaa koulussamme vahvasti myös miessukupuoli. Koulumme on kuin mikäkin tyttökoulu, ja kansainvälisillä luokilla taitaa olla yhteensä alle 20 poikaa - omalla luokallani kaksilahkeisia on kolme. En osaa oikein suhtautua asiaan plussana tai miinuksena. Tietysti aluksi oli outoa olla niin ison naislauman keskellä jatkuvasti mutta nyt siihen ja meidän omaan meininkiin on niin tottunut, ettei asiaa oikein tule ajateltua. Niin - ei meillä taida oikein mitään romansseja syntyä koulun käytävillä, mikä toisaalta voi olla se plussakin. Draamatonta ja hyvää yhteismeininkiä vaan.

 

Palatakseni vielä tuohon opetushjelmaamme, olen siihen melko tyytyväinen. Suurin osa aineista on todella kiinnostavia ja opettajat hyviä, osa taas ei nappaa niin suuresti. Kaikkein tylsintä on ollut muutama pitkä projekti, joiden aiheet eivät ole olleet niin kiinnostavia (esim. lentokentän turvatarkastuksen uudelleensuunnittelu, BMC:n kirjoittaminen tanskalaiselle turvallisuusvaatefirmalle...) sekä product knowledge. Jälkimmäinen oli toki siitä kivaa, että laboratoriossa materiaaleja ja värejä testatessa avautui silmät todella sille, mitä vaatteiden laatu merkitsee ja miten sitä mitataan, mutta kaikenkaikkiaan se kurssi teetätti valtavan paljon töitä teorian ja vaikean sanaston kanssa, mille ei loppupeleissä ole kuin "yleissivistävää" käyttöä meille bisnesopiskelijoille.

Suosikkejani on sitten kaikki markkinoinnin ja brändäämisen projetktit ja luennot, sekä suunnittelukurssi, jossa saimme mm. piirtää elävästä mallista ja kyhäillä moodboardeja. Kaipaisin enemmän itsenäisiä projekteja, kuten tämä, jonka parissa nyt työskentelen. Teemme ensin kaksi viikkoa töitä konseptoinnin parissa ryhmänä, ja viimeisen viikon ajan kirjoitamme ja presentoimme itsenäisesti oman erikoisalamme kautta saman konseptin. Erityisen kiinnostavaa tämä Ideation-projekti on siksi, koska sillä on oikea, olemassaoleva asiakas, ja ideamme menevät oikeasti hyötykäyttöön hyväntekeväisyysfirmalle.

Koulumme ehdottomiin plussapuoliin kuuluu sen käytännönläheisyys. Koulullamme on erinomaiset suhteet tanskalaisiin yrityksiin, joissa vierailemme ja joiden parissa työskentelemme paljon. Myös kolmannen lukukauden eli ensi syksyn työharjottelujakso kiinnostaa jo nyt - minulla on tosiaan jo muutama hyvä vaihtoehto plakkarissa, katsotaan kuinka käy..

 

Tässä siis vähän pohdintoja omista opinnoistani. Vastaan tosi mielelläni jos kysymyksiä löytyy, JA lupaan tällä viikolla kirjoittaa vielä sen viimeisen osan  - eli millaista elämä on Tanskassa, ja mitä tänne muuttaessa pitää huomioida :)

Kommentit (6)

Minnie

Mielenkiintoinen ja kiva teksti, vaikka aihe ei varsinaisesti (ainakaan tällä hetkellä) ole itselle ajankohtainen. :) Jäi vaan mietityttämään tuo syntymäaika tuossa opiskelijakortissa? 83-07-1990? :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo toi on mun vanha kortti missä on "pieni" typo :D 23.07.1990 on synttärit, ihan jos haluut jo etukäteen onnitella ;) hehe

oh dear

Ai kamala, ikäsi tuli täytenä yllätyksenä. Näytät kyllä huomattavasti vanhemmalta. Luultavasti toivun tästä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:D mä tiedän, ja kuulen tota todella usein. Muistan elävästi kun 20-vuotiaana silloisessa työpaikassani mun iän tietämätön kolleega luuli et oon täyttämässä 30v kun suunnittelin 21-v juhliani... En sit tiedä onko hyvä asia, kunhan tää sama tila pysyis vaikka tonne neljäänkymmeneen.... Lol

Vierailija

Näitä sun tekstejä on tosi kiva lukee :) Kiva myös verrata Helsingin yliopistoon, jossa mä opiskelen yleis- ja aikuiskasvatustiedettä. Sinne kaipaisinki enemmän tota käytännönläheisyyttä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen kuullut vastaavaa monelta.. Itse kaipaan välillä sellaisia "tiukkoja" luentoja joissa vaan istutaan ja päntätään, mutta kieltämättä on kiva tehdä kouluhommia silleen kyynärpäitä myöten paneutuen :D

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram