Tätä päivää voisi kutsua monella tapaa klassiseksi maanantaiksi: olen herännyt silmiä kirveltävään väsymykseen ja korvanvieressä kilisevään herätyskelloon aivan liian aikaisin aamulla, laukkuuni pakkaamani jugurtti aukesi ja läikkyi Balenciagani sisuksiin, ja täksi päiväksi suunnittelemani treffit peruuntuivat. Koulusta "oman loman" ottaminen ei ollutkaan niin Nobelin arvoinen suoritus, sillä uusi ryhmätyö aloitettiin ryminällä, ja taakse jätetyt projektityöt löytyvät edestä, kuten aina. Kööpenhaminassa tuuli niin, että pipo tuntui lentävän matkoihinsa, ja onnistuin myöhästymään kotiin vievästä junasta kolmesti. KOLMESTI?! Lisäksi blogiin suunniteltu joulukalenteri ei näytä totetutuvan, ainakaan aikataulussa, sillä köröttelen vasta nyt kotikylään.. Hups.

Sen sijaan että tuntisin vitutusta tai ahdistusta, tai edes pientä stressiä, olen täynnä onnea ja hyvää fiilistä. Viikonloppu ilman velvollisuuksien raskaana roikkuvaa viittaa harteilla oli enemmän kuin tarpeen, ja olo on lyhyistä yöunista huolimatta energinen ja iloinen. Tekee toisinaan hyvää olla koskematta someen, huolehtimatta mistään, ja tehtävä vaan sitä mikä tuntuu kivalta. Usein peräänkuulutan sellaista tietynlaista #yolo- asennetta, ja hetkessä elämistä. Sellaisten päivien voimalla jaksaa sitten kuumottavat deadlinet, sydänsurut, polkupyörän kumien puhkeamiset, aamukahvin maidon loppumisen, silmäpaot sukkahousuissa, kuivuneen ripsivärin varinan, tekstiviestien piinaavan odottamisen.. Tajuatte varmaan mitä tarkoitan.

Rempseästä tai wannabe-rempseästä asenteestani huolimatta sisälläni asuu aikamoinen suorittaja. Kun töitä tehdään, niin niitä ei pikkuisen räpelletä vasurilla, vaan painetaan mieluiten kolmea työtä samaan aikaan, yötä päivää, kaiken muun kustannuksella. Kun sähköposteihin vastataan, ei hoideta vain sitä akuuteimmin huomiota vaativaa, vaan järjestelmällisesti joka ainoa. Laskelmoin usein ponnistelujen potentiaalisen hyödyllisyyden, aikataulutan tehokkaasti tunnit ja tekemistä vaativat asiat, ja kalenterissani ei juuri tyhjiä rakoja ole. Aina on joku ihminen, jolle pitäisi antaa aikaa, joku askare kotona jonka voisi tehdä, maailmanrauhakin on saavuttamatta. Puuuuuh.

Lepääminen on kuitenkin tärkeintä, mutta sen sisäistäminen ja relaamisen oppiminen on kestänyt kauan. Suomessa elämä oli suoraansanottuna paikoin aivan helvettiä, sillä ns. omaa aikaa ei ollut toisinaan ollenkaan, vaan jokainen viikonpäivä oli suorittamista ja muita varten elämistä. Saan usein kuulla olevani sellainen huolehtija, joka ensin ajattelee jokaista muuta, ja sitten vasta itseään ja omia tarpeitaan. On kunnia-asia minulle pitää kaikki lähellä olevat ihmiseni tyytyväisenä, vaikka sitten itseni kustannuksella. Tuntuu todella pahalta sanoa, mutta rehellisesti sanottuna olen huomattavasti onnellisempi ihminen täällä Tanskassa, kun olen saanut "tekosyyn" olla itsekäs, ja tehdä asioita omaksi ilokseni, omaan tahtiini, oman fiiliksen ja jaksamisen mukaan. Toisinaan edelleenkin saan stressi-ihottumaa siitä, etten ole vastannut johonkin viestiin tai postannut blogiin tai soittanut mummille, mutta tietty etäisyys ja välimatka kotiin on tehnyt todella hyvää. Terve itsekkyys on muuttunut sanoista teoiksi, ja on nykyään itselleni enemmän kuin vain kaunis ajatus omasta hyvinvoinnista.

Tänään en ole tehnyt mitään hyödyllistä. Aamulla heräiltyäni sudin vähän ripsaria naamaan, ja lähdin seikkailemaan. Frederiksbergin kaduilla oli niin kylmä, että matkalaukkua raahaavat kädet sinersivät. En kuitenkaan suonut ajatusta sormieni hypotermialle, tai Samsoniten raahaamisen tylsyydelle - ajatus yksinäisestä vapaapäivästä oli niin kutkuttavan ihana. Kävelin ilman päämäärää, istahdin aution ja kotoisan näköiseen kuppilaan, ja tilasin ison brunssilautasen eteeni. Ensimmäistä kertaa koko viikonloppuun kaivoin kännykän esiin, ja selaisin vähän blogeja ja Instagramia, katsoin myös pari kissavideoa. Seuraavaksi siirryin kirjan pariin. Vitsit miten kivaa on vaan istuskella jossain, nautiskella aamukahvia, ja lukea uutta kirjaa!

Sovin lounastreffit muutaman tunnin päähän, ja haahuilin ympäri kaupunkia. Mietin joululahjoja äidille, kuuntelin vähän musiikkia, kävin ostamassa uudet hansikkaat kadonneiden tilalle. Lounasseurani oli Köpiksessä asuva ja työskentelevä ystäväni, jonka kanssa on aina yhtä mukavaa jaaritella kuulumisia ja kävellä ympäriinsä uusia kivoja paikkoja etsien, vintageliikkeitä koluten, ja päättäen päiväkävely uuden kahvilan sumppien äärelle. Normaalisti verenpainettani kohottava ajatus junasta -saati kolmesta- myöhästymisestä ei vaivannut ollenkaan, minne minulla olisi kiire? Työjutuille ja kouluproggikselle riittää kyllä tunteja junassa körötellessä.

Aina toisinaan ajatus rahan tuhlaamisesta turhuuksiin, ajan kuluttamisesta ei-minkään-eteen, yliampuva kemutus ja muu hölmöily tuntuu pahalta. Ei ole kuitenkaan mahdollista arvottaa sen tärkeyttä, että toisinaan tekee asioita vain siksi, että tulee niistä onnelliseksi. "Vain", vahvasti lainausmerkeissä.

Kommentit (7)

Mrs C

Unfortunately I can't read the post, but I love the flowers nevertheless. Gorgeous.

mrsinlondon.co.uk

Vierailija

Tunnistan itseni tekstistä! Suorittajana tiedän, että on välillä ihan hyvä relata ja yrittää olla ajattelematta kaikkea mitä voisi tänäkin makaansohvallakatsoenkissavideoitajasyödensuklaata-hetkenä tehdä.

Ja ah, kun itsekin pääsisi Tanskaan asumaan! Köpiksessä vietetyn viikonlopun jälkeen löysin itseni selaamasta maisteriopintoja Tanskassa... Nyt vaan sormet ristiin, että nappaa!

Vierailija

Tunnistan kyllä itseni paljonkin! Oon viime aikoina yrittänyt alkaa hellittämään jo vähän ennen kun oon ihan pohjalla. Ja ne kaikki jutut on vaan omassa päässä. Viime viikolla koko maailma tuntui kaatuvan siihen, että olin tappavan väsynyt enkä olis millään jaksanut mennä vapaaehtoiselle italian tunnille ja sain asiasta kauhean stressin. Kun päätin, että se on vapaaehtoista ja ei oo pakko jaksaa niin kaikki muukin alkoi luistamaan taas. Silti jäi vähän huono omatunto etten mennyt sinne tunnille vaikka oon ilmoittaunut.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram