Perjantaina matkalla Helsinkiin koin suuren oivalluksen elämästä. Olen kyllä tiennyt sen aina jossain tuolla pinnan alla, mutta se muistutti olemassaolostaan niin kirkkaana ja ylitsehuokuvana, etten olekaan muuta ajatellut sen jälkeen.

Viimeajat Tanskassa ovat tuntuneet paikoin aika vaikeilta. On ollut pientä koti-ikävää, kyseenalaistamista siitä, olenko missä minun pitääkin, yksinäistä tunnetta ainoana suomalaisena - vaikka mitä pientä ja kurjaa varjostamassa päiviä.

Kun lähdin aikaisin aamulla kohti Helsinkiä, olin normaaliin tapaani hieman neuroottinen ja stressaantunut koko ajatuksesta. Matkalaukku painoi ainakin satatuhatta kiloa, en ollut ostanut paikkalippua junaan ja se kadutti heti. Ylipäätänsä se, onko järkevää ottaa pieni loma lähteäkseen Suomeen tökki omatunnossa. Ovatko mitään tekemäni ratkaisut oikeita?

Sitten se tapahtui, ilman että sille täytyi uhrata ainoatakaan ajatusta. Tuntematon mies kantoi raskaan matkalukun puolestani junaan. Sain istumapaikan ikkunalta koko matkaksi. Lähtöselvityksen mies tyynesti antoi anteeksi matkalaukkuni 3kg ylipainon. Sain ostettua tarvitsemani kosmetiikkatuotteet kentältä, mikä pelasti lauantaini. Lentokentän ihanimman ravintolan henkilökunta kohteli minua kuin valtiovierailulle tullutta prinsessaa, kärräsi käsimatkatavaroita notkuneen kärryni ihanaan ikkunapöytään, ja tarjoutui poikkeuksellisesti tuomaan minulle tilaamani herkutn pöytään, vaikkei alueella ole pöytiintarjoilua. Lentokoneessa vieressäni oli rivi tyhjää. Sydänystäväni haki minut kentältä. Äiti, uusin tiede-lehti ja pannu teetä odotti kotona, valmis illallinen toisaalla.

Kaikki meni täydellisesti. Siis juuri niin, miten suurimmissa haaveissani nihkeä matkustuspäivä nyt vaan koskaan voisi mennä. Sujuvasti, jatkuvasti positiivisen fiiliksen pehmeästi töytäisemänä, iloisia yllätyksiä tarjoillein kuin sopivan kokoisia ja herkullisia cocktailpaloja.

Tämä menee nyt jo sellaisiin syviin vesiin, että vain sunnuntaina voi toitottaa jotain tällaista; kun teet juuri sitä mitä sinun pitäisikin, asiat menevät kuin itsestään helposti ja hyvin.

Nojatessani onnellisena lentokenttäravintolan suuriin ikkunoihin lasi valkoviiniä kädessäni, naurahdin miten yksinkertaista mutta helppoa kaikki oli. En enää epäröinyt hetkeäkään onko Suomeen lomalle lähtö oikea päätös - tottakai oli, sen takia kaikki ympärilläni meni positiivisessa virrassa, hyvässä ja eteenpäintyöntävässä energiassa. Sama pätee elämässä aina, väitän, vaikka sen ääni toisinaan onkin vaimeampi. Tuulimyllyjä vastaan taistelu tekee kaikesta kömpelösti etenevää ja vähän ikävältä tuntuvaa. Ehkä ajankohta on silloin väärä, lähestymistapa vinossa, tai koko polku toimimaton.

Oikeat valinnat puskevat eteenpäin myötätuulen lailla, ja se välittyy ympärillämme ihan kaikkeen. Siltä se ainakin tuntui siinä hetkessä - niin yksinkertaiselta, jopa naiivin iloiselta, mutta niin luontevalta. Juuri oikealta. Ehkä oikeat asiat, työt, matkat, ihmissuhteet, valinnat, tunnistaa siitä, että ne puskevat eteenpäin ilman kamppailua, omalla positiivisella energiallaan. Tällä matkalla tuntuu hyvältä. Oikealta.

Kommentit (22)

Memmuli

Olet tosi hyvä kirjoittamaan. Tulen hyvälle tuulelle jutuistasi. Olet vielä kaikenlisäksi rehellinen. Ei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista, eikä vaatteita ja meikkejä. Se on myös joskus tylsää ja yksinäistä. Mutta ihanat ystävät ja hyvä ruoka ja juoma lohduttaa. Ja kirjoittaminen, jonka päälle näyt ymmärtävän. Onnea elämääsi.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos ihanasta kommentista! Elämäni on kyllä ollut kaikkea muuta kuin helppoa hattaramaailmaa, mutta se onkin saanut arvostamaan kaikkia hyviä asioita. Kiitos samoin, ihanaa kevättä sinulle!

Emmii

Tuo on niin totta! Muistui heti mieleen kun viime syksynä istuin Helsingin lentokentällä ylisuuri matkalaukku vieressä aikomuksena matkustaa pallon toiselle puolelle tapaamaan ihmistä joka oli melko lyhyen tuttavuuden jälkeen jättänyt sellasen tunteen että tämä ei ollu tässä. Osa läheisistä oli sitä mieltä että mun ei niin pitäs olla menossa sinne ja koko matkan sinne kentälle epäilin itseäni ja että oonko tekemässä oikeeta ratkaisua. Olin ensimmäistä kertaa matkustaa yksin pallon toiselle puolelle vaan siksi että tuntu siltä. Mutta sitten jotakin tapahtui, yhtäkkiä huomasinkin istuvani ekalla lennolla ja vieressä istui ihana vanhempi pariskunta jotka jutteli melkeen koko matkan ajan mun kans, kyseli paljon ja oli hirveen ihania. Toisella lennolla oli pieni väärinkäsitys lentoemännän kanssa ja mun vieressä istuvat naiset oli hirveen mukavia ja hoiti asian kun itse olin vielä ihan että mitä täällä tapahtuu. Sitte huomasinkin parin päivän matkustamisen jälkeen olevani sen ihmisen luona jonka vieressä tuntu vaan niin oikeelta olla. Eli halusin vaan sanoa tällä kilometrin pitusella tekstillä että I feel u. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jep! Monesti tulee samanlainen "tämän täytyy olla oikein"- fiilis, kun kaikki vaan soljuu hyvin eteenpäin :)

Tupsu

Mä oon painiskellut vähän samankaltaisten tunteiden kanssa viime aikoina... Muutin maaliskuussa työn perässä Helsinkiin toiselta puolelta Suomea, enkä koe tätä yhtään kodikseni. Mulla oli entisessä kotikaupungissani periaatteessa kaikki aivan kohdallaan (perhe, ystävät, työt, koti..) mutta jonkun hetken mielijohteen takia muutin, ja oon kärvistellyt kamalan koti-ikävän kourissa varmaan kuukauden. Sentään tykkään uudesta työstäni, mutta muuten en täällä viihdy.

Ihan lohdullista tietää, että joku muukin kokee samankaltaisia tunteita, ja lohdullista on myös se että niistä voi päästä yli :') Ei passaa siis luovuttaa vielä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No siis, tällainen epävarmuus kaikesta ja tuskailu on mun normaali tila.. :D Lohduttavaa etten ole yksin - et sinäkään!

Helena

Todella hyvä kirjoitus, taas kerran. Osaat kyllä tuon kirjoittamisen taidon!
Teksti oli itselle jollain tavalla sekä oivaltava ja lohdullinen. Olen jo palkkatyössä ollut useamman vuoden, mutta tällä hetkellä luen toisen alan pääsykokeisiin. Sisäänpääsy haluamalleni alalle on todella vaikeaa, ja olenkin käyttänyt lukemattomia tunteja pääsykoemateriaalin läpikäymiseen. Jotenkin kuitenkin suurimman osan ajasta minulla on ollut tunne, että juuri tämä asia minun pitääkin nyt tehdä, sen haastavuudesta huolimatta. Juuri tuohon voisin samaistua, että vaikka matka välillä on vaikeaa, se silti tuntuu hyvältä ja oikealta.

Puit tekstilläsi vähän niinkuin ajatukseni sanoiksi, kiitos siitä! Hauskaa Vappua jo hieman etukäteen :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ah, toivottavasti pääset! Kauheasti tsemppiä pääsykoseisiin ja unelman eteen uurastamiseen, olen varma että se palkitaan :)

Ihanaa vappua myös sulle!

Kauhistelija

Muistan että olisit jossain vaiheessa väläytellyt vaihtoehtoa että haet Tanskan kansalaisuutta/luovut Suomen, oliko se läppä mitä en tajunnut vai häh? :D koska välillä vaikuttaa niin ristiriitaiselta sun kirjoitukset tai sit en vaan pysy mukana :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mitä kummallista siinä on, jos hakisi alkuperäisen kansalaisuutensa rinnalle sellaisen maan kansalaisuutta, jossa asuu pitkään? Ihan siis ylipäätänsä, ei nimenomaan omassa tapauksessani :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi vitsit miten kivasti sanottu! Ihana jakaa tätä "viisautta", haha, tai ainakin tällaisia pieniä oivalluksia :)

L

Moi en tiedä miten tarkkaan luet nämä vanhoihin postauksiin tulleet kommentit, mutta pakko kommentoida! :) Tästä sai kyllä tosi hyvää boostia, oon itse nimittäin hakenut Tanskaan opiskelemaan ja vaikka tuntuu omalta ja halu päästä sisään niin oletettavasti myös pelko/ahdistus on kovat siinä rinnalla..

Anniina J

Pakko kommentoida, vaikka jo vanha postaus onkin - kun se tuntuu oikealta, indeed. Juuri kun sain luettua tekstin loppuun, Radio Cityltä alkoi soimaan Pearl jamin Alive. Kiteytti kaiken, jopa omat pitkään vaivanneet ja mielessä pyörineet ajatukset.
Ihana teksti!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kehuista, hymy suupielissä täällä lueskelen! Hyvä jos tälleen "kollektiivisesti" kaikki solmut aukeaa kaikilla.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram