Kylläpä on ihana olla taas kotona! Kotiuduin maanantaina yöllä Köpiksestä, jossa olin viettämässä pitkää viikonloppua. Ekaa kertaa jätin tietokoneen kotiin, ja vetin kolmen tunnin junamatkat kirjaa lukiessa ja junan ikkunaa vasten nuokkuessa töiden sijaan, mikä oli hieman aikaansaamaton, mutta hyvin rentouttava ratkaisu. Taas vierähti kolme päivää yhdessä hujauksessa, vaikka en taaskaan tehnyt paljoa sohvalla köllöttelyä ja ravintoloissa luuhaamista kummempaa.

Olen tullut siihen tulokseen, että rakkaussuhteeni Köpikseen on huojumaton. Yhdestä kaupungista tuntuu todellakin löytyvän kaikki tarvittava - ja sitten aikapaljon kaikkea kreisiä, odottamatonta ja ihastuttavaa päälle. Samaan aikaan kaupunki on pieni, helposti hyppysissä pidettävä, ympäri käveltävä kaupunki, jonka kauniit rakennukset ja mustissaan ohitse pyöräilevät kaupunkilaiset suhaavat ohitse. Samalla kaupungin eri kortteleista löytyy aivan erilaiset maailmansa, rujoa kauneutta, sotkuisia graffiteja, halpoja shwarmakioskeja ja vapaana juoksevia koiria. Iluusio kaupungin loputtomasta jännittävyydestä liittyy epäilemättä myös siihen, että se on toistaiseksi minulle lomakohde, eikä asuinpaikka. Erityisen ihanaa on se, että kun jossain kohtaa kesän ja syksyn taitteessa alkaa työharjoittelu, muuttunee silloin weekend getaway- suosikista koti, mutta palataan siihen tuonnempana. Sen ajatuksen voimalla tosin jaksaa monta sateen ja vastatuulen riepottelemaa tammikuista päivää Tanskan maaseudulla.

Lellintä. Koska mitäpä muutakaan sitä viikonloppuina haluaisi vastaanottaa.

Mulla on ollut lapsesta asti sellainen tapa, että yritän tietoisesti painaa mieleeni aina tiettyjä hetkiä, makuja, tunteita ja fiiliksiä. Muistan todella elävästi hyvinkin erikoisia tilanteita vuosien varrelta, vaikka aivojen ruttuinen datatila täyttyykin jatkuvasti uusilla. Viikonlopun muistosaldoon jää ainakin se hetki, kun makaan untuvapeiton sisään peiteltynä sohvalla, Pinja soittaa ja toteaa minun kuulostavan onnelliselta, ja Perikato-leffan (yksi paras mitä on, jos multa kysytään!)  tanskankieliset tekstitykset vilisevät taustalla. Hitto, miten ihana tunne on sellainen yksinkertainen, odottamaton ja arkinen onni onkaan. Toivomus: enemmän onnellisena kääryleenä köllöttelyä tälle vuodelle, tai ollaan hurjia, ja vaikka loppuiälle.

Toinen aivolohkoon muhitettu ajatus viikonlopulta oli se, kun maanantaisessa tihkusateessa ehkä hippasen känkkäränkkänä odotin ystävääni kahviseuraksi puimaan maailman menoa, tuntin olevani eksynyt ja rauhaton. Poikkeaminen sisustusliikkeen uumenissa sijaitsevaan kuppilaan, josta kaiken kukkuraksi löytyi ihan oikea takka, kiireetön vertaistuki, tuntien höpöttely kiireisten maanantai-ihmisten kipaistessa hakemaan noutokahvia, kun itsellä ei ole kiire minnekään. Ihan parasta. Vaatimus: enemmän kahviloita, joissa pääsee istumaan niin lähelle takkatulen lämpöä, että nahkahousut tuntuvat miltei sulavan ylle.

Kolmantena painokelpoisista muista-tämä-hetki-ikuisesti- hetkistä oli niinikään maanantailta, jolloin takkatulikahvilassa luuhaamisen jälkeen lähdin tappamaan aikaa keskustaan. Vaatekauppojen kiertely on todella nuivaa puuhaa - etenkin jos hartioilla painaa putkikassillinen yökyläilytavaraa - joten suuntasin kirjakauppaan. Ilmoitusluontoisena asiana heille, jotka eivät moista ole koskaan vielä äkänneet harrastaa; kirjakaupoissa hengaamisessa on sitä jotakin. Siellä kukaan ei yritä palvella, eikä todella tarvitsekaan, siellä voi uppoutua sekä omiin ajatuksiinsa että uudentuoksuisten teosten maailmoihin, siellä on mukavia tuoleja. Vietin tunnin yksin kirjakaupassa, en edes malttanut istua tuolille, vaan pläräilin menemään. Ihmettelin sitä, miksi Suomesta kertovissa matkaoppaissa suositellaan aivan idioottimaisia mestoja matkailijoille, ja että miksi tanskaksi on kirjoitettu niin monta kirjaa idealla "how to be a Dane" - tuonhan luulisi olevan veressä, hah!

Viimeisimpänä ja ehkä myös friikeimpänä juttuna syvennyin todella pitkäksi hetkeksi suttupaperiksi tarkoitetun punakantisen Moleskinen sisuksiin, ja luin sample-muistikirjan jokaisen merkinnän. Kirjan sivuilta löytyi tietenkin taiteilijoiden näkemyksiä sukupuolielimistä, rakkaudentunnustuksia, turistien tervehdyksiä, klassikkolainauksia, mielenilmaisuja (ks. yllä), sekä muutama itse kirjoitettu tekstinpätkä. Löytäessäni merkinnän, joka oli kirjattu vuoden 2013 alussa rustatuksi, olo oli kuin urbaanilla arkeologilla. Kuinka monta toista tyyppiä onkaan käynyt nojailemassa aikansa kuluksi samaan tiskiin, ja halunneet ikuistaa sen kirjan sivuille. Ihan huikeaa. Ehdotus: enemmän tällaisia epävirallisia  vieraskirjoja!

Kun vihdoin keskiyön korvilla saavuin kotiin, ja pääsin harjaamaan hampaat ja pesemään pois meikit, piti ottaa vielä yksi onnellisuusselfie. Ihan siltä varalta, että joskus pääkoppani kovalevy pettäisi, ja tällaiset arkisen satumaiset tilanteet pääsisivät pyyhkiytymään pois. Ikea-lakanoiden ja pikkusen oudon, rosoisen tapetin ohi voi havaita jonkun olevan todella, todella onnellinen tyttö.

Kommentit (1)

Vierailija

Oon siis niin samaa mieltä kirjakaupoista! Toisaalta välillä ne on aika vaarallisia lompakolle :D

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram