Siitä taitaa olla aika lailla tasa vuosi, kun kerroin blogin puolella kärsiväni voimakkaasta selkäaknesta. Asian kertominen julki tuntui todella uskaliaalta, sillä olin kärsinyt punottavasta ja näppyläisestä ihosta sitä ennen jo puolitoista vuotta. Kärsinyt, sanan todellisessa merkityksessä. Olin ehkä aikaisemmin hieman vähätellyt ulkonäkövirheistä johtuvaa murhetta, sillä ihoni on koko elämäni ollut loistavassa kunnossa. Kasvoni eivät ole koskaan kärvistelleet kuin satunnaisesta, yhdestä hormoonifinnistä, ja rintakehäni iho on ollut sileä ja tasainen. Kun muutama vuosi sitten selkäni alkoi pukata enemmän ja enemmän näppyä, pystyin todella asettumaan heidän kenkiinsä, jotka ovat iho-ongelmiensa kanssa kärvistelleet.

Vielä vuosi sitten olin todella huonona selkäni ihosta. En halunnut koskaan näyttää paljasta ihoani, ostin kaikki kevävaatteeni selän peittävinä, ja esimerkiksi bikineissä näyttäytyminen oli kauhuni. Etenkin näin jälkikäteen ajateltuna, en ymmärrä miten jaksoin kärsiä asian kanssa niin pitkään ennen kuin hain kunnolla apua. Ehkä vain elättelin toivoa siitä, että joku aamu näppylät olisivat kadonneet.

Kokeilin jokaista mahdollista hoitokeinoa ja spesiaalia dieettiä: oli maidoton kausi, sitten sokeriton. Välillä pesin ja kuorin selkääni, välillä jätin sen täysin koskemattomaksi. Söin sinkkiä ja vitamiineja runsaasti, join vettä kuin hullu, pesin lakanoitani viikottain, ja silti näpyt vain olivat ja pysyivät. Vuosi sitten menin tanskalaisen lääkärin pakeille, joka oli äimistynyt. Hän kertoi, että on todella harvinaista, että akne puhkeaa vain yhteen kohtaan kehosta, samaan aikaan kun muut herkästi näppylöitä puskevat alueet ovat vihreettömässä kunnossa. Roaccutan-kuuri oli lääkärini mukaan aivan liian voimakas ja aiheuttaisi aivan liikaa sivuvaikutuksia, joten se ei ollut vaihtoehto. Lääkärini totesi, että paras mahdollinen hoito vaivaani on ottaa hormonaalinen ehkäisy, ja empimisestäni huolimatta aloitin erityisesti akneihoon positiivisesti vaikuttavat e-pillerit.

Jouduin syödä pillereitä liki neljän liuskan verran ennen kuin vaikutuksen todella huomasi, mutta sitten - niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin - kaikki näpyt katosivat kuin yhdessä yössä! Viime heinäkuussa tullessani kesälomalle Helsinkiin ihoni oli palautunut täysin siihen pisteeseen missä se oli ennen vuosien takaista hormoniaknen alkua. Nyt, vuosi pillereiden aloituksen jälkeen, ihoni voi täydellisesti. Selästäni ei löydy yhtäkään näppyä, ei arpea, ei edes punoittavia jälkiä. Jos ei tietäisi, ei uskoisi minun koskaan kärsineen moisesta vaivasta.

Aluksi minua jännitti pillereiden aloittaminen, ja olin skeptinen ajatuksesta popsia ylimääräistä hormoonia kehooni joka päivä. Pakko kuitenkin sanoa, että etenkin parisuhteen alettua, pillerit ovat olleet vain hyvä asia. Paitsi että ihoni voi hyvin, hiukseni rasvoittuvat paljon hitaammin, ja kaikki naistenvaivoista johtuvat kivut ja muut harmilliset lieveilmiöt ovat kadonneet. En ole myöskään saanut pillereistä minkäänlaisia sivuvaikutuksia fysisesti tai mentaalisesti, ja olen ollut niihin enemmän kuin tyytyväinen. Tietysti vähän jännittää että mitä tapahtuu sitten, kun pillerit joskus päättää lopettaa. Olen jo henkisesti varautunut siihen, että hetkellisesti ihon kunto romahtaa kun ylimääräinen hormooni poistuu kehosta, mutta sitten sen pitäisi lääkärini mukaan normalisoitua. Toivottavasti näin.

Halusin jakaa kanssanne tarinani, vaikka se hieman henkilökohtainen onkin, sillä tiedän monen naisen kärsivän samasta vaivasta. On jokaisen oma valinta haluaako aloittaa hormoonien syömisen "vain" kosmeettisista syistä, ja itsekin sitä kovasti puntaroin. Haluan kuitenkin olla rehellinen, ja kertoa miten paljon apua niistä sainkaan. Valitettavasti en koskaan ottanut mitään ennen ja jälkeen -kuvia selkäni ihosta, olisi ollut ihan mielenkiintoista verrata lähtötilannetta nykyiseen. Jos jotain hyvää kokemuksestani jäi itselleni, niin arvostus hyvinvoivaa ihoa kohtaan. Kun on muutaman vuoden joutunut peittämään ihonsa ja suunnittelemaan elämänsä aknensa ehdoilla, tuntuu joka kerta yhtä ihmeelliseltä ja upealta sujahtaa avoselkäiseen mekkoon, tai vapautuneesti vastaanottaa selkään piirtämistä.

Tässä oli minun tarinani, toivottavasti se kannustaa teitä, jotka samojen asioiden kanssa pähkäilette! Jos kiinnostaa, voisin myös jakaa kanssanne ihonhoitorutiinini, jolla ylläpidän hyvinvoivaa ihoani? :)

Kommentit (15)

Vierailija

Kiva kuulla, että pillerit autto tähän ongelmaan. Itse söin e-pillereitä täysin tyytyväisenä viiden vuoden ajan, ei tullu mitään sivuvaikutuksia, muita kuin hyviä siis: juurikin hyvä iho, pitkään raikkaana pysyvä tukka jne. Mietin etten ikinä uskalla lopettaa pillereitä kun kaikilla tuntuu räjähtävän (ainakin) kasvojen iho lopettamisen jälkeen, ja ajatus aknenaamasta tuntu tosi raskaalta. Kunnes alko sitten ihmeelliset pääkivut ja näköhäiriöt, joihin ei useat eri lääkärit keksineet mitään selitystä. E-pillereitä he eivät tietenkään ehdottaneet syyksi, eihän ne ikinä. Käytännössä koko kesän särki pää, sitten tilanne parani, kunnes alkutalvesta palasi näköhäiriö tosi pahana kolme kertaa yhden viikon aikana, samoin kuin päänsärky. Kuulin uudelta kaverilta et hänellä oli alkanu samanlaiset oireet pillereiden alottamisen myötä, hän lopetti heti eikä oo sen koommin oireita ollu. Lopetin sit itsekin ihan seinään pillereiden syömisen ja katos keppanaa, neljä kuukautta menny eikä oo päänsärystä ollu tietookaan (nyt vasta tajuan miten usein mulla oli aikasemmin ihan "normaaliakin" päänsärkyä, kiitos e-pillerit <3), saati lamauttavista näköhäiriöistä. Iho on huonontunu aika dramaattisesti tosin ei vielä niin totaali hirveään kuntoon mitä pelkäsin, katotaan mitä tuleman pitää... Tukka rasvottuu nopsaan ja naama kiiltää... Ah. Mut ihan sama, mielummin otan nää kun mitään pelottavia pää-oireita. Ja mielummin nyt kun oon "vasta" 24 enkä esim 30vee, oletan ettei se aknenaama sillon ainakaan paremmalta tunnu. Niin ja 4kk tosiaan menny eikä oo menkkoja kuulunu, thank god en haluais mitään skidejä vielä yrittääkään mut siinäki asia mitä en ajatellu sillon kun pillerit alotin, mitä jos haluaisinkin alkaa tekemään lapsia heti kun lopetan pillerit? Ei (tod näk) onnistu. Eikä se nyt muutenkaan tietenkään jees oo et oma hormonitoiminta on ihan sekasin.
Sori avautumisesta, ymmärrän oikeasti miksi halusit alottaa pillerit (nyt on hyvin helppo ymmärtää kun oma naama on pahemmassa kunnossa kuin ikinä edes teinivuosina), mutta mua vaan yleisesti kuvottaa nykyään e-pillerit. Päänsärky yms oireet oli tosi pelottavia ja raskaita, sellasia en toivo kenellekään. Ja oikeesti, jos joku ois mulle sillon 5v sitten näyttäny kuvan mun kasvojen ihosta pillereiden lopettamisen jälkeen, en ois ikinä alottanu.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Huh, hurjalta kuulostaa kyllä sun kokemuksesi, ja teit varmasti oikein kun lopetit pillerit! Ja tosiaan, kyllä ihon hetkellisesti romahtanut kunto on pientä tuollaisten oireiden rinnalla :/ Itseltänikin löytyy myös toisenlainen kokemus pillereistä. Söin 16-vuotiaana muutaman vuoden ajan Yasmine-pillereitä, jotka eivät sopineet itselleni lainkaan. Olin todella "moody", turposin kuin pullataikina, itkin joka asiasta, ja inhosin oloa kropassani. Hullua, että silloin tuli syötyä pillereitä kuitenkin useampi vuosi, ja vasta ne lopetettuani hoksasin miten paljon ne olivat minuut negatiivisesti vaikuttaneet! Sen takia suhtauduin näihin pillereihini todella skeptisesti, mutta kuten sanottua, onneksi kokemukseni on ollut täysin erilainen kuin tuo nuoruusvuosien setti.

Minusta minkään lääkkeen, joiksi e-pillerinkin lasken, aloittamisen ei pitäisi olla kevyt päätös, vaan on hyvä kuulla kokemuksia useammaltakin laidalta. Kiitos siis sulle, että jaoit myös oman kokemuksesi!

Elviira

Itse aloitin pillerit lukioiässä aknen ja kaatosadetta muistuttavien kuukautisten takia. 3kk yasminen aloituksesta iho oli kuin uusi ja pystyin nousemaan sängystä itkemättä kuukautisten aikana. Lyhyemmän taukoviikon toivossa vaihdoin vuosien jälkeen zoelyyn joka oli vikatikki: Kasvot ja kaula täyttyivät ontelomaisista finnipaiseista joita ei voinut puristaa pois, hiuksia lähti lähes tuppoina, hikoilin kuin porsas ja monet hajut oksettivat. Yaz oli lopullinen (tämän hetkinen) ratkaisu ja liputan vahvasti hormonaalosta ehkäisyä myös akneihon hoidossa. Ei ole väärin, jos haluaa näyttää viehättävältä pizzamainoksen sijaan ja etenkin sinkkuaikoina huono iho söi sekä itsetuntoa että vientiä...

Vierailija

Voi olla että hormoniehkäisy toimii, itsellä nimittäin nyt raskausaikana iho on loistavassa kunnossa. Kärsin kokonaisen vuosikymmenen aknesta ennen sitä. Tosin ihon kuntoa on edistänyt minulla ainakin myös meikkaamisen merkittävä vähentäminen, meikkisutien viikottainen pesu ja vanhojen voiteiden pois heittäminen. Ruokavalion kohdalla taas kaikki positiiviset muutokset kannattaa olla yhtä aikaa mukana. Itse olen korvannut osan maitotuotteista soijalla, jättänyt pois vehnän, sokerin, kahvin ja alkoholin, niin iho hehkuu. Olen myös pyrkinyt korvaamaan punaisen lihan esimerkiksi soijalla. Karkkihampaan kolotukseen taas syön runsaasti marjoja ja hedelmiä.

iida

Näköjään e-pillerit siis joillakin toimii, kiva kuulla tällastakin :) itse söin teininä monia monia vuosia e-pillereitä juurikin aknen takia ja kyllähän ne sitä vähän hillitsi, mutta oli se siltikin aika pahana. Nyt jälkeen päin ajateltuna olis ollu fiksua kokeilla ehkä joitaki muitaki merkkejä, kun silloisesta ei juurikaan hyötyä ollut.
Nyt viime syksynä (22-vuotiaana) päätin lopulta marssia lääkäriin ja pyysin suoraan Roaccutan-kuuria ja sen onneksi sainkin mukisematta. Vielä vajaa pari kk sitä jäljellä, mutta olen kyllä nyt jo älyttömän tyytyväinen, ei finnin finniä enää missään :) muutamia sivuoreita toki ollut, mutta olen kyllä tainnut niiden suhteen olla onnekas! Iho aika kuiva, mutta sellainen kuitenkin, että sen kanssa voi elää. Parasta melkeinpä ollut se, että hiukset ei rasvotu ollenkaan! :D ennen pesin hiukset lähes joka päivä, nyt hyvä että edes kerran viikossa :D mutta joo, tällane tarina mulla :)

Vierailija

kiva kuulla tosiaan myös positiivista pillereistä! itsellenikin niillä on ollut vain positiivisia vaikutuksia ja aion jatkaa niiden käyttöä tyytyväisenä.. hitusen ärsyttää tänä päivänä vallitsema miltei pillerikammo, kun kai sitä itse kuitenkin tuntee mikä itselle parhaiten sopii (minä jaksan uskoa siihen). 

e-pillereiden puolestapuhuja

¨Kiiiiiitos hurjasti, että joku uskaltaa kirjoittaa e-pillereiden puolesta! Nykyajan trendi kun on olla kaikin tavoin "luonnollinen" on yleinen trendi ollutkin nimenomaan lopettaa kaikki tälläinen "turha". Mutta monelta unohtuu, mitä kaikkia hyötyjä ja etuja e-pillereistä on! Juuri nämä mainitsemasi parempi iho on yksi niistä, ja syy siihen miksi minäkin ne joskus vuosia sitten aloitin. Lisäksi pillereihin lisätään nykyään paljon myös naisille välttämättömiä ja sopivia vitamiineja ja muitakin hyödyllisiä asioita (en nyt muista mitä kaikkea...), joiden avulla loppuelämämmekin paranee, kun nuorena saimme meille välttämättömiä aineita helposti ja huomaamatta :) 

P.S. Kivaa että olet taas päässyt vauhtiin bloggailussa ja rohkea tyylisi alkaa taas tulla esillee! :)) Ja ihana kuulla, että kohta olet taas Suomessa<3

AA

Moi Vivian, kiitos tästä tarinasta! Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, mitä merkkiä olet käyttänyt? Tiedän, että jokaisella toimii yksilöllisesti ja sikäli sillä ei ole väliä. Itse kuitenkin Yasminien ja Yazien kanssa paljon (pahaa) kokeneena kiinnostaisi tietää vielä noita merkkejä, joita aknen hoitoon määrätään. Toisilla estrogeeni auttaa, toisilla aiheuttaa? Itselläni oli pitkään akneilua kasvoissa, joka sitten oikeastaan alkoi lähtemään pitkän taistelun jälkeen oikealla kuorinta-aineella ja seerumilla. Voitko kuvitella! Kaikkea hyvää sinulle :)

Satu V

Moi! Olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jo vuosia lukioikäisestä asti pahan aknen takia. Myös Roaccutan-kuurin aikoinaan söin. Iho on ollut todella hyvä jo pitkään. Olen aina ajatellut, miten onnekas olen kun minulla ei ole ollut niiden kanssa mitään ongelmia tai sivuvaikutuksia, pelkkää positiivista... Mutta mutta. Olen kuitenkin jo jonkin aikaa miettinyt, että kyllä ne ehkä sittenkin jollain tasolla saattaa vaikuttaa mun tunnetiloihin ja mielialaan. Olen kuullut, että ihmiset jotka vuosien jälkeen ovat lopettaneet ovat vasta jälkikäteen tajunneet, miten paljon alakuloisuutta pillerit aiheutti. Olisinko onnellisempi ilman niitä? Tavallaan haluaisin lopettaa ylimääräisten hormonien syömisen muutenkin, mutta pelottaa kyllä aika paljon miten iho reagoisi, koska mulla on aikamoiset iho-ongelmatraumat teinivuosilta, mikä vaikutti silloin paljon itsetuntoon ym. Onko mahdollista, että sun alakuloisuus lisääntyi pillerien myötä? Ymmärrän, että sun elämätilanne on ollut viime aikoina ilmeisesti raskas, mutta silti? Tsemppiä! :)

Emmii

Hei! Tosi hyvä ja ajankohtainen postaus, kiitos siitä! :) Kyllä e-pillerit aika yksilöllisesti vaikuttavat, hyvä kun löysit sinulle sopivat :) mikähän on merkki jota käytät? Itse joudun pillereitä popsimaan sairauden eli endometrioosin hoitoon ja on elämänlaatu parantunut huomattavasti pillereiden myötä (sekä kauan vaivannut akne). Tietysti sivuoireitakin tullut, mutta koen että pillereistä on ollut enemmän apua kuin haittaa verrattuna entiseen.
Innolla odotan maailmanvalloituspostauksiasi! :)

Essiiii

Tästä oli kiva lukea! Muutkin ovat jo kommentoineet tuosta isosta pillerikammosta, tuntuu että sitä lietsotaan joka laidalta. Pillerit on muakin auttaneet todella paljon, kohta 4v niitä takana. En tajua, miksi odotin niiden aloittamista niin kauan! Mulla oli lievää aknea vain, mutta kasvoissa, ja se vaikutti kyllä isosti itsetuntoon. Isoin ongelma oli aivan karmeat kuukautiskivut - kipulääkkeet auttoivat vain vähän, yleensä oksentelin kivusta tai jopa pyörryin. Endometrioosia ei löytynyt, mutta pillerit lääkäri lopulta kuitenkin määräsi. Aloittaminen vähän pelotti, mutta kivut hävisivät täysin, ja 3kk:n jälkeen myös näpyt katosivat yhdessä yössä. E-pillerit todellakin pelastivat paljon omalla kohdallani! 

E

Kiva, että jaoit tämän meille. Itse painin samojen ongelmien kanssa, tosin vain kasvojen iholla, ja tällä hetkellä olen kuukauden käyttänyt lääkäriltä määrättyä aknevoidetta. Iho on tietysti hieman parantunut, mutta ei todellakaan sillä tasolla, millä toivoisin sen olevan.
Siksi ajattelin, että lääkärin määränneen kahden kuukauden "kokeiluajan" jälkeen, jos iho on samanlainen kuin nyt, kokeilla e-pillereitä. Monilla tutuillani ne ovat auttaneet myös. Pelottaa kuitenkin lihominen niiden seurauksena, lihoitko itse? Mitä merkkiä käytät, onko se erityisesti suunniteltu akneihoa varten?

Kiitos, jos vastaisit, olisi tosi paljon apua :-)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kaikille fiksuista kommenteista ja hyvästä keskustelusta! Vastaan kysymyksiinne yhteisesti:

-Syön Feminil-nimistä tanskalaista rinnakkaisvalmistetta Diane Nova-pillereille. Se on erityisesti akneihoon tehty e-pilleri, sitä pitäisi myös olla saatavilla Suomesta?

-En ole kokenut pillereistä mitään haittavaikutuksia. Ennen kun sain reseptin teki lääkäri gynetutkimuksen, punnituksen ja verenpaineen mittauksen, ja kolmen kk:n "kokeilujakson" jälkeen sama toistettiin lääkärin toimesta. Nyt, vuosi startin jälkeen, painoni on pudonnut, ihoni voi paremmin, en ole epätoivotusti raskaana ja kuukautiset ovat kivuttomat, niukat ja lyhytkestoiset. Olen todella tyytyväinen. Lisäksi pilleri on iho-ongelmani takia "kela-korvattu", ja 3kk:n pillerit maksavat minulle vähän alle 5 euroa.

-Haittavaikutuksia en ole kokenut aloittamiskauden jälkeen. Ekat pari kk olo oli epävakaa, mutta se tasaantui alle kolmessa kuukaudessa, ja päätin jatkaa pillereitä. En koe, että satunnainen huono mielialani johtuu pillereistä, tämä siis aikaisempiin ehkäisykeinoihin verrattuna.

-Käytin ennen Yasmine-pilleriä ja sitten pari vuotta ehkäisyrengasta, NuvaRingiä. Kummassakin niistä oli runsaasti huonoja puolia ja haittavaikutuksia.

En suosittele kenenkään aloittavan mitään pysyvää lääkitystä ilman, että asiasta on keskustellut luotettavan lääkärin kanssa muutamaan otteeseen, ja punninnut hyötyjä ja mahdollisia haittoja ilman mitää n pelkoa tai propakandaa. Fakta on kuitenkin se - uskoisin - että toiselle sopii toisenlainen ratkaisu täydellisesti, mutta sama saattaa olla tuhoisa toiselle. Ennen kaikkea uskon näissä asioissa oman itsensä ja kehonsa kuuntelemiseen. Se on lopulta ainoa millä on väliä :)

Sarppa

Tämän postauksen ja näiden kommenttien jälkeen tuli olo pitäisikö aloittaa e-pillerit kuitenkin uudelleen... Söin niitä 16-vuotiaasta 25-vuotiaaksi muutaman alle vuoden taukon siivittämänä. Vaihtelin pilleristä toiseen, mutta lopulta päätin lopettaa muutaman sivuvaikutuksen takia, joita oli mm. turvotus, mielialan muutokset ja nyt jälkeenpäin tajuan myös niiden aiheuttavan ihmeellisiä oloja muutenkin. Nyt paino on pudonnut itsestään 5kg ja turvotus vähentynyt ja maailma kirkastunut, mutta kamala akne on tullut tilanne, kasvoille ja vähän selälle ja rintakehälle. :( Pillereiden lopettaminen siis aiheutti tämän, mutta vasta 7 kk lopettamisesta, eikä mikään vippaskonsti ole auttanut, olen vain odottanut että kohta helpottaa. No, päinvastoin on käynyt... Ahdistava tilanne. toisaalta iloitsen kevyempää torsoani, mutta naama... Se saa mut epävarmaksi. Byääh. Kaapista löytyy vielä yksi paketti e-pillereitä, ehkä kohta sorrun aknepäissäni siihen. Hah!

Life à la Sara

Itse kuvittelin myös lisähormoonittoman elämän olevan automaattisesti parempaa/terveellisempää elämää, mutta little that I knew. Kaikki asiat olivat kunnossa pillereiden käytön aikana (n. 10 vuotta): vain satunnaisia näppylöitä, hiukset eivät rasvoittuneet paljoa, niukat kuukautiset, ei kipuja ja mielialat tasapainossa. Nyt olen ollut puoli vuotta syömättä pillereitä ja iho alkoi heti kukkimaan. Kehotuksista johtuen maltoin pitkään odottaa tilanteen tasaantumista, sillä se kuulemma ottaa aikansa. Noh, mitään muutosta ei tapahtunut, paitsi pahempaan. Selkääni puhkesi raju akne, naamani kukkii sekin pahasti, hiuksia sai olla kokoajan pesemässä ja kuukautisten sivuoireet alkoivat haitata elämää. Pistin stopin pillerittömyydelle, kun todelliset PMS-oireet ilmaantuivat: mielialaoireet olivat rajuja, ilmeni masentuneisuutta ja elämänilottomuutta, mutta kaikista eniten säikähdin, kun olo alkoi tuntua epätodelliselta, kuin itse en vaikuttaisi asioihin, vaan seuraisin vain elämääni sivusta. Onneksi ystäväni tiesi heti, mistä puhuin koettuaan samoja PMS-oireita. Aloitin taas pillerit 5 päivää sitten ja toivon todella, että saan entisen oltilani taas takaisin! Rohkeaa, että kirjoitit aiheesta! Itsekin olen kirjoittanut vastaavan kokemuksistani, mutta lopulta en kuitenkaan julkaissut sitä :|

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram