Juuri nyt, sunnuntain hidasta aamua untuvapeiton uumenista viettäessä, sitä on vaikea uskoa todeksi; muutan pois Tanskasta viikon kuluttua. Tämä opiskelijakommuunini on ollut kotini kahden vuoden ajan, nämä ihmiset ovat olleet perheeni, nämä vieraat kielet arkipäivääni. Viime päivinä lähtö on ollut mielessä oikeastaan jatkuvasti. Lähikaupassa käyminenkin aiheuttaa nostalgiatrippejä - tulen aina muistamaan riisikakkupaketin hinnan ulkoa (4,95 kruunua), kaipaan jo nyt sitä aurinkoista kassaneitiä, enkä enää jatkossa voi napata viinipulloa ruokahyllyjen välistä. Niin ihanaa kun onkin palata pitkästä aikaa Suomeen, ja ensimmäisen kerran vuosiin asettua ihan oikeasti aloilleen, tulen kaipaamaan opiskeluaikaa ja Tanskaa valtavasti.

Esimerkiksi pyöräilyä. Okei, tietysti voin jatkaa fillarointia Helsingin asfaltillakin, mutta se ei ole sama asia. Tanskan turvalliset ja kaikki kujat kattavat pyöräreitit ovat mullistaneet käsitykseni siitä, miten nopeaa ja kätevää ja virkistävää kaikkialle polkeminen onkaan - ilman pienintäkään stressiä siitä, että auto töytäisee sinut muusiksi. Lisäksi Tanskan verrattain leuto ilmasto hellii pyöräilijää, eikä ole yhtäkään päivää vuodesta, jolloin en hyppäisi satulaan, satoi tai paistoi. Jos jotain voin tästä kuitenkin imeä mukaani Suomeen, niin ehkä uskallusta pyöräillä enemmän, ja oikeilla varusteilla myös pidemmälle syksyyn.

Lost in translation-fiilistä. Vaikka puhun ja luen tanskaa ihan hyvin, olen aikamoiset laput silmilläni täällä ilman telkkaria ja päivittäistä sanomalehtien pläräämistä. On tavallaan aika vapauttavaa, kun aistit eivät automaattisesti ime kaikkea informaatiotulvaa itseensä, vaan jos haluan lukea lehtien lööpejä, on minun oikeasti LUETTAVA ne. Ymmärrätteköhän mitä tarkoitan? Oma äidinkieli on niin itsestäänselvä asia, ja siitä "luopuminen" on toisinaan aika vapauttavaa.

Sitä fiilistä, kun et tunne ketään, eikä kukaan tunne sinua. Nämä kaksi Tanskassa vietettyä vuotta olen viihtynyt pitkälti omissa oloissani, vaikka ystäväpiiriä on tullut kartutettua tasaiseen tahtiin. Kuitenkin, täällä on vapauttavaa vaan olla ja tehdä omia juttujaan, koska tuskin tulee kohtamaan ketään kahta kertaa. Se onkin yksi ulkomailla olemisen jännittävin tunne - olen täällä vain käymässä. Ihmiset joita kohtaan, mummot joille hymyilen - olen heille hetken siinä, mutta huomenna en kukaan. Yksin olemisen hopeareunus on myös siinä, että sen kautta olen oppinut olemaan itseni kanssa paremmin kuin koskaan ennen. Olen oppinut viihtymään erinomaisesti omassa seurassani, nauttimaan hiljaisuudesta ja verkkaisesta elämäntyylistä vain omaan tahtiin, enkä enää tunne sisäistä levottomuutta osallistua kaikkeen ja olla aina äänessä ja näkyvillä.

Tanskalaiset ihmiset ovat kivoja, mutta outoja. Tanskalaiset huutavat ja laulavat humalassa, eivätkä tervehdi bussikuskia. He pukeutuvat kaikki tismalleen samalla tavalla - joskin hyvin tyylikkäästi - eivätkä mielellään puhu yhtä suoraan, mihin kotona olen tottunut. Voisi sanoa, että he välttelevät konflikteja ja epämukavia asioita, ovat tehottomampia hoitamaan asioita, ottavat oman maansa asiat vähän liian tosissaan. Tanskalaisten häpeilemätön rasismi kuvottaa - miten monta kertaa minullekin on todettu, että opettelisit paremmin Tanskaa! Kuitenkin, pidän tanskalaisten hälläväliä-elämäntyylistä, siitä miten hymyyn vastataan joka kerta lämpimällä hymyllä, ja miten luontevaa tuntemattomien kanssa naureskelu onkaan. Pidän siitä, että tanskalaiset ajattelevat kaiken aina järjestyvän, pyörien vielä pyörivän ja aurinkoisen päivän vielä koittavan. "Yeah but is it really that serious?" on tanskalainen kysynyt yhdeltä suomalaistytöltä aika usein, ja saanut erään suomalaistytön hoksaamaan, ettei asiat aina ole niin vakavia.

Eniten tulen kuitenkin kaipaamaan ystäviäni, se on selvää. Kun muutin Tanskaan kaksi vuotta sitten, elättelin toiveita että tulen olemaan samanlainen social butterfly mitä kotonakin, ja haaveilin opiskelijeni tuovan mukanaan valtavan kaveripiirin ja kiireisen sosiaalisen elämän. Toisin kävi, ja hyvä niin. Täällä ollessani olen saanut neljä ystävää, joiden kanssa tiedän pitäväni yhteyttä aina. Se on todella paljon, ajattelen nyt. He ovat pitäneet minut järjissäni, tulleet luokseni illallisille ja olleet läsnä jokapäiväisessä elämässäni. He ovat jakaneet kanssani nämä erikoiset vuodet pienessä kaupungissa keskellä ei-mitään, ja ovat varmasti ainoat ihmiset, jotka ymmärtävät millaisia kokemuksia nämä ovat olleet. Ja mikä määrä sisäpiirivitsejä ehtiikään muodostua muutamassa vuodessa! Raskaimpanakin päivänä on ollut onni tajuta, että ympärilläni on pieni, mutta sitäkin rakkaampi kourallinen ihmisiä, jotka got my back.

Ja Kööpenhamina, maailman ihanin kaupunki. Onneksi sinne pääsee koska tahansa, vaikka joudunkin luopumaan Tanskan sosiaaliturvatunnuksestani.

Kommentit (6)

emiliaidamaria
Liittynyt22.12.2015

Vitsi miten aika vierii nopeaan, tuntui että se oli ihan just kun teit muuttoa Tanskaan! Elin sun muutossa niin vahvasti mukana, koska itsekin olin muuttamassa Espanjaan samoihin aikoihin. Nyt taas, samoihin aikoihin sun kanssa, oon palaamassa myöskin maailmalta kotiin, näillä näkymin pysyvästi. Hassua!!

Tsemppienergiaa Suomeen muuttoon, onneksi Tanska on lähellä!! :)

emiliaidamaria

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, onpa hauskaa että elät uudelleen aivan identtisiä elämänvaiheita ja fiiliksiä! :D Samoin sulle paljon voimia ja hyvää spirittiä muuttoon ja uudelleen asettumiseen - onneksi kotiin palaa niiiiiin monta hyvää fiilistä rikkaampana.

Mai

Minä myös! Tosin muutin noihin aikoihin... Mikkeliin. :D Ja pari kuukautta niin on taas muuton aika.

Havfren

Hyvää jatkoa sinulle Suomessa !  Kiva että olet kuitenkin viihtynyt Tanskanmaalla, vaikka täällä kieltämättä on omat erikoisuutensa. Ehkä kokemukseksi tanskalaisista olisi kuienkin hieman toisenlainen jos olisit opiskellut Kööpenhaminassa, ajattelen lähinnä sinun kommenttejasi rasismista. Toivon että et saa kulttuurishokkia juuri rasismiin nähden kun palaat Suomen, minusta siellä ollaan aika hyvin mukana juuri rasismiajattelussa. Mutta riippuu tietysti kenen kanssa on tekemisissä. Ja totta, tanskalaiset ovat kovin itseriittoisia minunkin kokeuksieni mukaan. Mutta muista että  Kööpenhamina odottaa aina tyttäriään,mikä sinä ihan selvästi olet (myös).

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos! :) Olen kyllä viihtynyt erittäin hyvin, ja elämä täällä on ollut todella mukavaa. Olet oikeassa, että varmasti kokemukseni suurkaupungissa vs. täällä sikafarmien laidalla olisi hyvin erilainen - ehkä koen senkin joskus tulevaisuudessa! Sen verran tiukasti seuraan Suomen uutisia yms, että koen olevani valitettavan perillä siitä, millaista arvomaailmaa osa suomalaisistakin suureen ääneen kannattaa. Kuitenkin, mikä on mielestäni Suomen ja Tanskan ero tässä asiassa, on se, että Tanskan lainsäädäntö ja politiikka on paljon ripeämpää, ja kaikenlaiset kaavailut ihmisoikeuksien rajoittamiseen toteutuvat kovaa vauhtia. Vaikka siis ihan samoja ajatuksia olisikin pohjoisessa naapurissa, ne eivät vielä ole menneet läpi lakikirjoihin ja käytäntöön. Ja olet kyllä oikeassa siinä, että Suomessa on ollut helpompaa valita seuransa, ja elellä tyytyväisenä punavihreässä kuplassaan Punavuoren turvassa.

Mutta joo, kiitos ajatuksia herättävästä kommentistasi JA tsempistä, tulen varmasti aina kaipaamaan takaisin Tanskaan!

suvi

Haha hassua! Itse palasin Suomeen pari viikloa sitten opiskelujen päätyttyä Ruotsissa! Hauska myötä elää sun pois muuton aiheuttamia fiiliksiä. Terkuin se pyörän lähettämiseen liittyvän vinkin antanut höpsö tyttö

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram