Huh huh - edellisestä reissusta on tuskin toivottu, ja seuraavalle olen juuri matkalla. Pitkä viikonloppu Köpiksessä veljeni kanssa on jättänyt kasvoilleni pienimuotoisia väsymyksen merkkejä, matkalaukku on vielä purkamatta, ja työhommia olisi pieni pinkka rästissä odottamassa.. Kameran muistikortti piti kuitenkin tulla tässä välissä tyhjentämään, ja ajattelin samalla julkaista vinkkejä Kööpenhaminaan matkaaville kuvapäiväkirjan muodossa. Juuri nyt olen matkalla yhden vuorokauden työmatkalle Århusiin Minimum-vaatemerkin kutsumana. Totta puhuakseni mulla ei ole aavistustakaan mitä kaikkea siellä on ohjelmassa, mutta olen vilpittömän otettu siitä, että minut tätänykyä lasketaan "tanskalaisbloggaajaksi", ja kutsutaan mukaan kemuihin. Jee! Raporttia yllätysten yöstä (hehe) tulee varmasti myöhemmin, mutta nyt hyvät naiset ja herra - visuaaliselle minimatkalle Kööpenhaminaan ja parhaiden matkavinkkieni pariin!

Rakas isoveljeni tuli siis ensimmäiselle kunnolliselle Tanskavisiitilleen, ja ajan rajallisuuden takia päätimme keskittyä tällä matkalla vain suosikkikaupunkini Kööpenhamian koluamiselle. Nähtävää olisi riittänyt vaikka loppuelämäksi jos multa kysytään, jonka takia vietettiinkin nuo päivät tarkoituksellisen iisillä aikataululla. Itse tuppaan olemaan sellainen lomailija, että aamuisin tulee lähdettyä liikkeelle todella aikaisin, mutta veljeni rauhoittavassa seurassa emme tainneet yhtenäkään aamuna poistua asunnostamme ennen puoltapäivää..

Majoituimme suosikkikaupunginosassani Nørrebrossa Airbnb:n kautta löydetyssä asunnossa, jonka vuokrasin kokonaan käyttöömme. Kaunis kämppä osoittautui niiiiin kotoisaksi ja omaa silmääni viehättävän boheemisti sisustetuksi, että teki mieli jäädä sinne ikiajoiksi.. Tiesin kuitenkin että majapaikassa tulee lähinnä nukuttua yöunet, joten tärkeintä minulle oli asunnon sijainti itseäni miellyttävällä alueella, hyvien kulkuyhteyksien päässä kaikesta.

Kaunis Kööpenhamina osoittautui neljän päivän retkellä mitä mainioimmaksi kohteeksi myös talvisemmalle visiitille. Tuuli saattaa paikoin tuivertaa navakasti, mutta reipas kävely pitää lämpimänä, ja tarvittaessa joukkoliikenne kuljettaa näppärästi paikasta toiseen. Köpiksen bussit liikennöivät tiuhaan, ja metro ja juna on myös tuttu ja hyväksi havaittu kapine. Paikallinen reittiopas aka Rejseplanen on yksinkertainen ja näppärä apuri, ja neuvoo perille myös englanniksi.

Kuten olen aikaisemminkin maininnut, yksi ehdoton suosikkipaikkani on Kööpenhaminan kauppahalli eli Torvehallerne. Suosittelen sitä aamupalapaikaksi isommallekin seurueelle; jokaiselle löytyy varmasti jotain omaan ruokavalioon ja makuun sopivaa purtavaa, ja hallit jo itsessään ovat niin modernit ja kauniit, että tuolla herkkujen keitaalla menee jokaisella kulinaristilla tunti jos toinenkin maistellessa.. Niin myös meillä. 

Mitään aivan pakollista ohjelmaa ei oltu siis suunniteltu, vaan mentiin sananmukaisesti päivä kerrallaan. Perjantaina nautittiin Nørrebron kansallissafkaa, eli shwarmaa. Autenttista shwarmaa tarjoilevia paikkoja löytyy loputtomasti, ja todella hyvät mätöt irtoavat todella edullisesti. Kahden henkilön shwarmat ja limut taisivat irrota kahdeksalla eurolla, ja niiden pitaleipäherkkujen jälkeen Suomessa tarjottava eurokebab ei takuulla maistu miltään.. Karskien purtavien jälkeen suunnattiin ihanan rouheaan ja savuiseen lähipubiin katsomaan jalkapalloa ja juomaan bisseä ja lätisemään kanssakatsojien kanssa elämästä. Täydellistä. Kun röökinsavun hengittäminen kävi liikaa tupakoimattomiin keuhkoihini, siirryttiin toiseen Nørrebron ja Köpiksen suosikkiini, Mikkeller & friendsin bisseen erikoistuneeseen ja sangen tyylikkääseen kuppilaan. (Jos nimi ei ole tuttu, mutta panimotuotteet kyllä, suosittelen vilkaisemaan tämän Wikipediasivun!)

Ennen Tanskaan muuttamista kaljottelu ei ollut suosikkijuttuni, ja vaikka edelleenkin pidän itseäni huomattavasti enemmän viini-ihmisenä, on 'maassa maan tavalla'- sanonta tullut kyllä tutuksi.. Ehkä en ollut löytänyt Suomesta tarpeeksi hyviä ja erikoisia kaljoja, siellä kun tarjoillaan useimmiten karjalaa muovituopista ja se riittää.. Mikkellerin Nørrebron pubi on todella kaunis, ja sieltä saa jokaiseen makuun sopivaa pienpanimo-olutta. Parasta paikassa on suloisen pienet olutlasit, ja osaava henkilökunta. Yleensä kerron tiskillä millainen maltainen maistuisi, ja kyyppari tuo maisteltavaksi muutaman vaihtoehdon, josta valita suosikkinsa. Kertaakaan ei ole tarvinnut pettyä!

Reissu sisälsi myös pikkuisen shoppailua. Suosikkimerkilläni Acnella on toki oma liike Köpiksessä ja myös kosolti muita jälleenmyyjiä, mutta erityismaininnan ansaitsee niinsanottu "Acnen outlet", eli Acne Archive. Näppärästi samaisessa Nørrebrossa sijaitseva putiikki kätkee sisäänsä mallikappaleita ja vanhempien sesonkien alennustuotteita, ja hinnat ovat -50% - 70% normaaleista. Valikoima käsittää sekä naisten että miesten mallistot, ja koot ovat pääasiassa samplekokoja, eli naisille 36 tai 38. Farkkuja ja kenkiä löytyi runsaasti (..älä kuitenkaan kuvittele löytäväsi täältä Canada-huivia perusharmaassa värissä tai Pistoleita mustina - klassikkotuotteet eivät tule koskaan alennukseen!), samoin oikeastaan ihan kaikkea mitä pystyi kuvitella.. Vaikka ulkopuolella kiemurrellut jono ja rajattu määrä puodissa pyörijiä rajoitti pahinta kaaosta, oli liike silti hyvin täynnä. Onneksi itselleni sekä merkin mallit että mitoitus on yli ja ympäri tuttua, ja säästin miespuolisen seuralaiseni pahimmalta. Mukaan tarttui uusi pari suosikkifarkkujani Skin 5:sta sekä aivan ihana acid wash- villaneule. Jälkimmäinen on muuten miesten sample, ja suosittelenkin kaikkia innokkaita shoppailijoita EHDOTTOMASTI pläräämään läpi miesten rekit! Kundien samplekoot ovat aika nafteja, ja tämä S-kokoinen neule on täydellisesti istuva.

Jos Acneturismi kiinnostaa, täytyy myös vinkata tämä! Teimme yhtenä päivänä reissun Malmöön, jonne hurauttaa vaivaiset 20minuuttia Kööpenhaminan keskustasta. Ruotsin puolella olo on heti, noh, ruotsalaisempi, ja kylläpä kaikki tuntuu edulliselta Tanskaan verrattuna.. Erityisen iso ylläri oli pysähdyksemme Åhlensiin, jonne menin etsimään uutta laturia puhelimeeni. No ei löytynyt laturia, mutta jotain paljon parempaa! Åhlensin Acnen hinnat ovat TODELLA edulliset verrattuna Suomeen tai Tanskaan! Roima hintaero näkyi etenkin kalliimmissa tuotteissa, ja takkien ja kenkien hinnat olivat todella edullisia. Tai no, edullinen ja Acnen kengät eivät varsinaisesti sovi yhteen, mutta jos saman tuotteen saa yli 100€ edullisemmin, voi minusta puhua merkittävästä säästöstä. Saattaa olla että yksi kulahtaneet Pistolini korvaava pari saattoi tarttua mukaan...

Malmö oli muutenkin aivan ihana, suloinen ja pikkuinen kaupunki! Suosittelen todella lämpimästi junaa sillan yli Ruotsiin, ruoka oli hyvää ja ihmiset puhuivat hassusti! Menen uudelleen!

Christiania, tuo Tanskaa ja muuta maailmaa jo 70-luvulta asti puhuttanut vapaa kaupunki, on myös ehdottomasti visiitin arvoinen kohde Köpiksessä. Kyseenalaisesta maineestaa huolimatta Krisu on mahtava ja erikoinen kaupunki kaupungin sisällä, jonka kauniissa ja varsin värikkäässä ympäristössä viihtyy kaikki. Parhaimmillaan Christiania on lämpöisenä päivänä, jolloin voi istahtaa kuuntelemaan ilmaiskeikkaa tai katsomaan skeittareita, mutta kylmä ja talvinenkin käppäilykierros oli todella jees. Christianshavn on todella kaunis kaupunginosa kanaaleineen, ja sinne kävelee keskustasta hetkessä. Jos kuitenkin laiskottaa tai kylmä iskee, bussi 6A rautatieasemalta vie perille hetkessä.

Joulun odotus näkyi kaupungissa kaikkialla, ja vaikka joulu ei tosiaan oma suosikkijuhlani ole, kauniit valot ja useat joulutorit loivat ihan erilaista fiilistä. Ja hei - katsokaa nyt noita churroja!

Myös Tivoli kuuluu suosikkeihini, ja oli upeaa nähdä tuo ydinkeskustassa oleva satumainen puisto jouluvaloissa. Plussaa myös terästetystä glögistä, joka lämmitti mukavasti käsiä. Laitteisiin ei tarvinnut tällä kertaa mennä, vaan muiden lasten riemun seuraaminen riitti mainiosti.

Nyhavn, eli se postikorttien kuvissa näkyvä spotti, on myös vähintäänkin läpikulkemisen arvoinen rasti aivan ostoskatujen päässä. Tätä kirjoittaessakin huomaa sen, miten ihanan kompakti kaupunki KBH on. Kaikki keskeisimmät nähtävyydet ovat lähekkäin, ja kaikkialle voi halutessaan kävellä. Ei ole kivaa tuhrata lomaansa istumalla tunteja bussissa, jalan näkee kaupunkia paremmin.

Kunnianhimoisista suunnitelmistamme huolimatta aikaa riitti vain yhteen museoon, ja sain onnekseni tahtoni läpi tällä kierroksella. National Museum of Denmark on keskustassa sijaitseva suuri ja ilmainen museo, missä on pysyvien näyttelyjen lisäksi vaihtuvaa taidetta. Olin kuullut hetki sitten avatusta turkistarhausta ja turkkeja muodissa käsittelevästä näyttelystä, ja kettutyttönä se oli ehdottomasti päästävä katsomaan! Näyttely oli todella mielenkiintoinen, myös veljeni mielestä. Kaikenkarvaista pörrötilkkua ja nyljettyä eläintä pääsee katsomaan ilmaiseksi helmikuun lopulle.

Huh, tulipas kilometripostaus! Matkavinkkejä on kuitenkin toivottu NÄIN paljon, joten saamanne pitää. Jos joku jäi kaipaamaan vielä jotain lisätietoa tai muita suosituksia, niin huikatkaa kommenttiboksiin!

Kommentit (16)

Marsu

"niiden pitaleipäherkkujen jälkeen Suomessa tarjottava eurokebab ei takuulla maistu miltään"

Mut onneksi Köpiksestä saa niin huonoa falafeliä [toisin kuin Malmöstä] että Fafa's avaa siellä kohta! Hyvä Suomi!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ha, olen eri mieltä - olen saanut Köpiksessä erinomaista falafeliä, myös neljäsosalla siitä hinnasta mitä Fafasin herkut maksaa ;) En tosin ala moittia Fafasia, ihan loistavaa settiä se on!

Vierailija

Kööpenhamina on kyllä ihana! Ja alkoi tekemään ihan hulluna mieli churroja :)

Reetta V.

Voi eeeei tuo teidän Airbnb:n asunto on niin kivan oloinen. Itse koitin varata uuden vuoden jälkeisille muutamalle päivälle viittä eri asuntoa, mutta turhaan. Hotelli it is then. Ja Acne Archive heti muistiin, sinne pitää mennä!

Nää vinkit tuli niin hyvään aikaan! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

...Ja muuten, Köpiksen omenahotelli on tosi hyvä jos haluaa edullista paikkaa ihan keskustassa! Parempi mitä Stadin vastaavat! Laadukkaita ja upeita hotellejahan sit löytyy senkin edestä..

Terhi

Loistavia vinkkejä, kiitos :) Muutin itse Köpikseen pari kuukautta sitten ja vaikka suurin osa näistä onkin jo tullut nähtyä, niin pari uutta löytyi omalle must see-listalle laitettavaksi. Mutta kuten sanoit, nähtävää ja tekemistä tässä kaupungissa kyllä riittää! Köpisläinen poikaystävä innostui Mikkellerin vinkistä niin paljon, että sinne pitää lähteä nyt heti :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

hahaha, en voi uskoa ettei köpisläinen tiennyt Mikkelleriä! :D Ihan paras paikka, kerro sitten mitä tykkäsitte. JA hei kerro kanssa omat suosikkisi mulle! Vaikken siellä tosiaan asu, niin kerran-pari kk tulee käytyä siellä, ja on aina kiva kuulla muiden suosituksia kivoista paikoista.

Maija

Hei mahtavia vinkkejä! Ollaan menossa poikaystävän kanssa uudeksi vuodeksi köpikseen, joten vinkit tulevat taatusti hyötykäyttöön :)

Oliskos sulla vinkata jotain kivaa illallispaikkaa kaupungista? Hakusessa olisi uv-aatolle joku kiva ravintola, jossa voisi viettää muutaman tunnin hyvän ruuan ja viinin merkeissä ennen vuoden vaihtumista.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

http://www.restaurantumami.dk/

Umamissa oltiin tyttöporukalla syömässä pitkän kaavan mukaan tosi hyvä, japanilaistyylinen illallinen, ja voin suositella paikkaa lämpimästi! Onhan siellä rafloja vaikka kuinka, mutta ton voisin kuvitella olevan ihana pariskuntapaikka juhlaillalle :)

Terhi

Haha, poikaystävä ei ole asunut muutamaan vuoteen Tanskassa, joten annetaan sille anteeks että ei ihan kaikesta ole perillä :D Tykättiin Mikkeleristä molemmat, mennään kyllä varmasti uudestaan! Mitäs vinkkejä mä sulle keksisin.. :) Siinä Mikkelerin takana on hipsterikatu Jægersborggade (oot varmaan käynytkin?), kivoja putiikkeja, kuppiloita ja ravintoloita. Ja jos puurosta tykkää, niin kannattaa käydä Grødissä! Toi katu on kuulemma aikaisemmin ollut huumediilereitten suosiossa, siellä on ollut ammuskeluja jne, mutta nyt on ihan viihtyisä kadunpätkä. Sitten, jos brunssilautaset alkaa jo riittää, niin kannattaa suunnata Dalle Valleen (Nørreportin aseman lähellä) buffet-brunssille (vain 79 kr)! Todella suosittu, eli kannattaa olla ajoissa paikalla, tai varata pöytä. Sama rafla tarjoaa joinakin iltoina myös listaruuat -50%. Tivolin yhteydessä on Nimb-hotelli, jossa on kiva baari. Hinnat on vähän korkeemmat, mutta ison takan ääressä nojatuoleissa nautituista drinkeistä maksaakin mielellään vähän enemmän. (Sielläkin on brunssia tarjolla, hinta tais olla lähes 500 kr ;).

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram