Blogikollegani ja naapurini Julia kirjoitti blogissaan muutama päivä sitten todella mielenkiintoisesta ja ajatuksia herättävästä asiasta, omien hyvien puoliensa tunnistamisesta. Tässä postauksessa Julia haastoi itsensä kertomaan rehellisesti, mitä kymmentä asiaa hän arvostaa eniten omassa luonteessaan ja ominaisuuksissaan, ja se herätti minussa halun haastaa itseni - ja kaikki muut ruudun toisella puolella! - pohtimaan hetken ajan samaa.

Miksi itsensä kehuminen on niin vaikeaa? Kulttuurimme ei ainakaan varsinaisesti kannusta niinsanotusti nostamaan omaa häntäänsä, mikä eittämättä on ainakin osasyyllinen huonoon itsetuntoon ja siihen kyräilemisen kulttuuriin, mikä toisinaan ympärillämme vallitsee. On myönnettävä, että itsekin vierastan sitä, jos joku laittaa itseään tarkoituksella framille tai alleviivaa omaa erinomaisuuttaa, vaikka toisaalta, mikään ei ole minusta yhtä piristävää ja ihailtavaa kuin se, että joku osaa arvostaa itseään, omaa lahjakkuuttaan, ja myös tarvittaessa antaa itselleen siitä kunniaa.

Ehkä tuo oma vaikeuteni itsensä kehumisessa rajoittuu enemmän niihin pinnallisiin seikkoihin. Minusta on hieman vaivauttavaa, jos joku kehuu omaa ulkonäköään, kun taas taitojen tai vaikkapa onnistuneen kokkauksen itsekehu herättää minussa vain positiivisia fiiliksiä. On ihan oikein, että tietää tehneensä hyvin! Toisaalta, voisin ehkä itse miettiä miksi koen pinnallisten asioiden hehkuttamisen niin häiritsevänä - sehän on vain ja ainoastaan positiivista, että tässä samaan muottiin mahduttavassa maailmassa joku viihtyy omissa nahoissaan, eikä pelkää myöskään kertoa sitä! Ehkä se perustuu siihen syvälle selkärankaani iskostettuun opetukseen siitä, miten pinta on helposti katoavaa, mutta persoona tai lahjakkuus säilyy. Tai miten esimerkiksi ulkonäkö on vain sekoitus geenejä jotka nyt vaan ovat sattuneet kunkin kohdalla muotoutumaan tietyllä tavalla. Onhan siitäkin syytä iloita, tai vähintäänkin hyväksyä itsensä, mutta toivottavasti jokaisen mielessä ne henkilökohtaiset vahvuudet ovat jotain muuta kuin mitä peili heijastaa.

Mutta itse asiaan! Kymmenen asiaa joita rakastan itsessäni:

1. Rohkeuteni. Koen olevani rohkea siksi, koska olen uskaltanut paitsi valloittaa maailmaa ja kohdata tutkimatonta, olen myös uskaltanut aina seisoa omien mielipiteitteni ja arvojeni takana - ja myös tunnustaa olevani toisinaan väärässä.

2. Seikkailunhaluni. Edelliseen viitaten, pidän siitä miten olen oikeasti toteuttanut haaveitani nähdä maailmaa ja asua yksin, enkä ole jättänyt mitään vain ajatuksen tasolle keikkumaan.

3. Voimakkuuteni. Voin rehellisesti sanoa, etten ole elänyt mitään helppoa ja ruusuista elämää, vaan olen kohdannut matkallani paljon vastoinkäymisiä ja ongelmia. Olen näin jälkikäteen ylpeä ja jopa vähän ymmälläni, miten olen jaksanut selättää kaikki kurjat ajat elämässäni.

4. Optimistisuuteni. Sanon usein, että teen aivan mitä tahansa kunhan en koskaan katkeroidu tai tule vihaiseksi maailmalle. Vaikka kuinka tulisi kuraa niskaan tai päivä toisensa jälkeen tuntuisi tahmealta, olen pystynyt säilyttää uskoni siihen, että aina tulee parempia aikoja, ja uusi aamu. Toivottavasti tämä säilyy loppuun asti.

5. Oikeudenmukaisuuteni. Okei, ehkä jokainen ihminen pitää omaa arvomaailmaansa juuri oikeana ja hyvänä, ja kokee elävänsä oikein. Olen kuitenkin itse tyytyväinen siihen, että osaan olla epäitsekäs ja empaattinen, ja pistää itseni toisten kenkiin - myös heidän, joista en niin välitä, tai jotka ovat eri mieltä kanssani. Kukaan ihminen ei ole paha.

6. Hauskuuteni. Siitä, mikä on tai ei ole hauskaa, voisi toki väitellä ikuisuuden, mutta nautin kyvystäni saada muut ihmiset nauramaan kippurassa. Sosiaalisesta persoonasta on ollut todella paljon apua elämän varrella, ja siitä, ettei kaikkea ota ryppyotsaisen vakavasti, etenkään itseään.

7. Itsenäisyyteni. En osaa kuvitella miten vaikeaa elämä olisi, jos en pärjäisi yksin, tai jos en viihtyisi omassa seurassani. Tuntuu hyvältä uppoutua omiin ajatuksiin ja tehdä päätökset itse. Lisäksi tietynlainen varmuus siitä, että pärjään kyllä, on mahdollistanut minulle paljon.

8. Luovuuteni. Voisin viihdyttää itseäni päiväkaupalla piirtäen, maalaten, sepustaen tarinoita tai kirjoittaen haikuja, enkä koskaan kyllästyisi. Harvoin myöskään kohtaan tilanteita, joihin en keksisi jotain ratkaisua tai sanottavaa.

9. Kiltteyteni. Koen että tämä on ehkä sellainen asia, mitä moni ei minusta ajattele blogin tai ensimmäisen tapaamisen perusteella, mutta olen kasvanut hyvin kiltiksi ihmiseksi. Koen pakottavaa tarvetta olla ihmisille mukava ja reilu, ja olen usein aika pitkähermoinen viilipytty. Minua ei saa riitelemään kuin todella, todella kovasti yrittämällä.

10. Järjestelmällisyyteni. En hukkaa tavaroita, myöhästy tai unohda tärkeitä asioita. Luulen että se on pikemminkin ollut pääkoppani tapa selvitä tästä jatkuvasta pyörityksestä, ei niinkään mikään synnynnäinen lahja. En myöskään ole mikään tiptop-kunnossa kaiken pitävä siivusfriikki tai järjestelijä, mutta organisointikykyni sekä ajanhallintani on priimaa - siis hyvinä päivinä.

Asukuvat otettu Helsingissä muutama viikko sitten. Päällä TopShopin pilotti, Benettonin merinopoolo, Köpiksestä pikkuliikkeestä ostettu vyölaukku, Acnen Pin-farkut sekä Adidaksen slip-onit.

Siinäpä ne! Musta tuntuu, että joko tunnen itseni hyvin TAI olen poikkeuksellisen itserakas, sillä kymmenen hyvän puolen keksiminen ei tuottanut suurtakaan vaikeutta, haha! Toisaalta, aivan yhtä nopeasti keksisin myös kymmenen heikkouttani, mutta jätetään ne sitten seuraavaan kertaan.. Joka tapauksessa, mielenkiintoista toisinaan pysähtyä miettimään oman persoonansa hyviä ja huonoja puolia. Ehkä niitä saa siten myös kehitettyä vielä parempaan suuntaan..

Mitä te itse listaisitte? Tuliko mikään listaamani ominaisuus yllätyksenä?

 

Kommentit (3)

Vierailija

Mulla harvoin herää mistään tekstistä niin paljon ajatuksia kuin tästä. Viimeeksi eilen mietin millaistakohan olisi tykätä itsestään, tuntuu kovin utopistiselta ajatukselta. Haluaisin joku päivä katsoa peiliin ja nähdä muutakin kuin ylimääräiset kilot vyötäröllä, paksut pohkeet, korkean otsan, ohuet hiukset, ja loputtoman listan virheitä ja vikoja. Haluaisin joku päivä ihmisten kanssa ollessa voida olla ihan vain oma itseni miettimättä sitä millainen pitäisi olla jotta musta pidettäisiin. Tiedostan kyllä, että mussa on hyviäkin puolia. Olen itsenäinen ja osaan ja uskallan tehdä asioita yksin, mulla on mielipiteitä ja useimmiten uskallan sanoa ne. Olen avarakatseinen ja pyrin aina näkemään ihmisissä hyvää. Haluan auttaa muita. Kuitenkin kaikissa ihmissuhteissani koen antavani paljon enemmän kuin saan. Muistan jo pienenä lapsena piirtäneeni kuvan jossa kaikki muut ovat jonkun kanssa ja mä olen yksin. Mun suurin toive on joku päivä olla hyväksytty, ennen kaikkea itselleni.

_Silja_

Kiitos tästä voimauttavasta ja tärkeästä postauksesta! :) Pystyn listaamaan melko samanlaisia ominaisuuksia itsessäni, joten koin jonkinlaista ilon pirskahdusta tätä lukiessani. Todellakin tuntuu, että itsensä rakastamiseen ei jostain syystä kiinnitetä ehkä sitä tarvittavaa huomiota. Itse tajusin tämän, kun pidemmän aikaa elin "enhän minä, en uskalla tai viitsi"-ajatuksella. Iän ja kokemuksen myötä kuitenkin aloin näkemään kyseisen ajattelumallin kuormittavana ja jonkinlaisena elämän pakoiluna, mistä se sitten vaihtuikin omien vahvuuksien myöntämiseen!

Rohkeuden, voimakkuuden ja ulospäin suuntautuvan luonteen itsessäni tunnustavana olen huomannut, että se saattaa pitää osaa kanssakävijöistä hieman kaukana. Tämän takia olen useasti kuullut, että "kun sulla on niin hyvä itsetunto, olet niin vahva", mistä menen hieman hämmentyneeksi. Hämmennys johtuu siitä, että pääpointikseni on huikean 24-vuoden kokemuksella muodostunut se, että eihän itseään saa jättää ilman rakkautta ja ymmärrystä! Myönnän, että ainakin itse olen joutunut ja sitä joutuu jatkossakin antamaan luvan ja määräyksen rakastaa itseään, mikä on välillä haastavaakin - positiivisinta on kuitenkin se, että kaiken sen mahdollistaja löytyy siitä ihan läheltä ;)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram