..kun oikein silmiin katsotaan. (toivottavasti useimmalla huumorintaju riittää vakavasta aiheesta puhuttaessa!)

Sain tiistaina kommenttiboksiini tuon screenshottaamani kommentin joka kirvoitti ajatuksia sen verran laajasti, että ajattelin kirjoittavani aiheen tiimoilta ihan oman postauksen. Olin muutenkin ajatellut sivuuttaa aihepiiriä nyt kun tämä sokerilakkoiluni on niin framilla ja jokaviikkoisessa seurannassa - ja oikeastaan kaikkialla muuallakin. Lehtien sivut, telkkari, netistä ja blogeista puhumattakaan, on viikosta ja kuukaudesta toiseen täynnä ravintosuosituksia, mullistavia ihmeruokavalioita, jumppaohjeita ja niin edelleen. Vaikka juuri nyt elämmekin ehkä sitä vuoden kiireisintä "uuden alun aikaa", ei kaikkea tätä terveyshössötystä voi pistää tammikuun piikkiin.

Kuten olen aikaisemminkin kirjoitellut, en ole koskaan ollut urheilullinen enkä erityisen terveellisien elämäntapojen puolesta liputtava, jos niin voi sanoa. Pitkään urheilu oli minulle kirosana, dieettinänä 'mitä vaan, millon vaan huvittaa', enkä rajoittanut ainoatakaan mielitekoani, oli kyse sitten siitä jokapäiväisestä sokeridoupista, bilepolttamisesta ja keskellä viikkoa viinipullon kumoamisesta. Kai syy on sitten geenien tai/ja aktiivisen elämäntyylin, mutta erittäin löysin rantein rullaava elämäntyylini ei koskaan aiheuttanut merkittäviä "haittoja" ulkonäkööni - olen aina pysynyt normaalipainoisena yritin sitä tai en.

Ulkokuorta tärkeämpää on kuitenkin se sisäinen fiilis. Suomessa asuessani tein useampaa työtä samaan aikaan, ja ennen urheilun tulemista elämääni olin usein todella nuutunut ja voin huonosti fyysisesti ja psyykkisesti. Energiaa ei tuntunut todellakaan riittävän mihinkään muuhun kuin työntekoon, työntekoon ja työntekoon.. Ja se näkyy sitten siinä, että väsyneenä himoitsee kehoonsa kaikkea nopeaa energiaa eli rumasti sanottuna paskaa - ja tadaa, noidankehä on syntynyt!

En tiedä olisiko ex-liikunnanvihaaja ja superfood-noviisi koskaan löytänyt näitä uusia, raikkaampia polkuja elämään ilman sportti- ja terveystrendien päräyttävää esiinmarssia. Kun yht'äkkiä liikunnasta ja terveellisistä elämäntavoista tuli trendikästä ja valtavirtaa, kynnys muutoksille omaan elämään soveltamisessa oli matala. Myös tietoa on niin paljon saatavilla, että täysin asioista kiinnostumatonkin saa vaivatta selville yleispäteviä ohjeita, vaikka sanottakoot, että terveystiedon yliannostuksen raja on tullut itsellänikin vastaan jo aikapäiviä sitten..

Nykyään tasapainotan täyspäiväistä opiskelua ja osa-aikaista työntekoani urheilemalla enemmän kuin koskaan. Pyöräilen tunnin ja rapiat päivässä, ja sen lisäksi käyn kuntosalilla milloin jumpassa ja milloin juoksemassa noin kolmasti viikossa. Erona entiseen on se, että vielä kertaakaan puolen vuoden aikana urheilu ei ole tuntunut pakkopullalta, vaan olen mennyt kuntosalille ilman painetta tai stressiä, ja olen suorastaan janonnut päästä purkamaan stressiä ja luennoilla istumisen nuutunutta fiilistä nyrkkeilysäkin hakkaamiseen tai kuntopyörän selkään. Minulla ei ole muita tavoitteita liikunnan harrastamiselle kuin hyvä olo ja jaksava kroppa - pyörää kun on vaan vähän niinkuin pakko jaksaa polkea ilman jokapäiväistä hengästymiskuolemaa tai hapoilla huutavia reisiä. Uskon sen myös olevan avain pitkäaikaiseen elämäntapaan. En voi väittää ettenkö nauttisi myös siitä, että runsas liikunta on muokannut kehostani kiinteän ja voimakkaan näköisen, mutta tunnen itseni niin hyvin, että pinnalliset seikat eivät koskaan motivoisi minua ylläpitämään aktiivista urheiluharrastusta.

Urheilun ohessa tulee sitten se ruokavalio melkein luonnostaan; kun rasittaa kehoaan niin hyötyliikunnalla kuin kestävyyslajeissakin, tekee mieli ruokkia kehoaan ravitsevammalla, eli terveellisemmällä, ravinnolla. Ruokavalion notkahdus terveellisempään suuntaan on siis pikemminkin seuraus, eikä syy itsessään. Tätä asiaa on varmasti edesauttanut myös tietty aikuisuus. Kunnioitan kehoani ja psyykettäni, sekä niiden toisinaan häkellyttävääkin kestävyyttä, ja haluan itselleni vain parasta. Sokerilakkoa lukuunottamatta olen kyllä nyt ja ikuisesti herkkuperse, enkä edes harkitsisi luopuvani kokonaan nautiskelusta. Normaalipainoisen ja hyvinvoivan ihmisen ei mielestäni tarvitse rajoittaa mielitekojaan, mutta kuten lakkoani aloittaessa sanoin, ihan yhtä tervettä on toisinaan kyseenalaistaa tottumuksiaan ja toimintatapojaan - ja ehkä myös vähän kokeilla niitä omia rajojaan.

Bloggaajana koen aina toisinaan aikamoisia paineita, enkä nyt tarkoita ulkonäköä. Sillä saralla minulle riittää se, että olen itse sinut omissa nahoissani oli vaa'an lukema mikä tahansa. Koen kuitenkin maailmantuskafiilistä ja jonkinasteista painetta siitä, millaisia elämäntapoja ja arvoja viestin kymmenille tuhansille ihmisille. Kun alotin bloggaamisen, tein itseni kanssa sopimuksen etten halua väittää eläväni virheetöntä tai glamoröösiä kiiltokuvaelämää, vaan olla asioissa rehellinen, tai sitten jättää kertomatta jos siltä tuntuu. Kuitenkin esimerkiksi se, että kerronko vaikka olevani kaameassa krapulassa vai tuleeko siitä mielikuva änkyräkännien ihannoimisesta, tai esimerkiksi vaikka tämä sokerilakko ja sen mahdolliset haitat triggerinä vaikkapa syömishäiriöihin, on jatkuvaa nuoralla tanssimista. Ymmärrätte toivottavasti mitä tällä tarkoitan? Koen ainakin itse bloggaajana olevani jollakin tapaa vastuullisessa asemassa lukijoitani ajatellen, vaikka ihan yhtälailla olen yksityishenkilö omine valintoineni, joihin minulla on täysi oikeus. Hankalaa.

Mitä tulee liikuntaan ja ruokavalioon, sitä kinkkisemmäksi kirjoittaminen menee. Toisaalta haluaisin antaa monelle "entisen itseni" kaltaiselle tukea ja ehkä jonkun silmien avauksen, ja madaltaa kynnystä kiinnostua ja innostua pitämään itsestään parempaa huolta - kuten itselleni kävi. Toisaalta olen sataprosenttisesti sitä mieltä, että esimerkiksi ruokavalioista ei voi vetää mitään oikeaa, yleispätevää ohjeistusta, vaan eri ihmisille sopii eri asiat - on siis parempi jättää ruokapäiväkirjat pois blogin sisällöstä.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin kommentin kirjoittajan kyllästymisen aiheeseen. Olemme kaikki altistettu kaikennäköisille paineille ja suorituskeskeisyydelle, halusimme sitä tai emme, ja tämä sporttiterveystrendi on sen yksi kirkkain ilmentymä. Kuten tästä postauksesta voi päätellä, olen itse sekä puolesta että vastaan. Etsin tähän kilometripostaukseen kuvitukseksi jotain aiheeseen liittyviä kuvia, ja täytyy myöntää että ahdistuin suuresti siitä "sweat is the fat crying", "make your haters jealous" ja "think about you started"- kuvista täydellisten sixpac-mimmien päälle muokattuina. En halua elämäntapojeni arvoiksi mitään aggressiivista ja suorituskeskeistä, vaan pikemminkin lempeää ja omaa itseään kokonaisuutena arvostavaa. Koska kaiken chia-puurojen, boksihyppyjen ja sokerilakkojen takana pitäisi mielestäni olla se vilpitön ajatus siitä, että haluaa itselleen vain parasta. Välillä se on sitä hampaat irvessä kyykkäilyä, välillä pikkusen liikaa suklaata ja punkkua sohvankulmassa.

Armollisuus. Jos minun pitäisi jotain omasta elämänfilosofiastani alleviivata ja jakaa muille, olisi se ehdottomasti armollisuus. Arvosta itseäsi kokonaisuutena niin korkealle, että haluat nähdä sen pienen vaivan pitääksesi itsesi terveenä ja hyvinvoivana. Arvosta kuitenkin myös sitä, että tasapaino syntyy vain hölläämisellä aina toisinaan. Salille ei ole pakko mennä töiden jälkeen menkkakramppipäivänä, vaikka olisi niin aamulla suunnitellut. Höyrytetty broccoli ei ole oikeasti niin nautinnollista, ettetkö toisinaan voisi tilata pizzaa kotiin. Ja koskaan, KOSKAAN, ei voi olla liian kiire nukkuakseen pikkuisen.

Laiskottelu ei todellakaan ole, eikä saa olla, syntiä kenellekään meistä. Yli-ihmisyyden ei pitäisi olla tavoittelemisen arvoista. Oman kehon kuuntelu ei ole heikkoutta, vaan itseensä tutustumista, ja itsensä kehittämistä. Se on elämän pituinen projekti, hyvine ja huonoine kausineen. Jokainen meistä on niin, niiiiin paljon suurempi ja arvokkaampi kokonaisuus mitä tämä lihapala jonka sisällä elämme.

Kuvien lähteet: Pinterestin syvyydet

Kommentit (27)

Tuija

Todella hyvää pohdintaa, niinkuin sinulla yleensä. :-) En ole aiemmin kommentoinut, mutta olen ollut mukana lukemassa blogiasi alusta asti, kun sen uudelleen perustit. Tämä asia tuli itselleni ajankohtaiseksi, kun lääkäristä tuli rutiinitarkastuksella huonohkoja uutisia, joista nyt toivottavasti selviän säikähdyksellä. Pisti kuitenkin elämäntavat ihan uusiksi ja vaikka olen vielä nuori, niin tuntuu ihan idiootilta, että olen tähän asti pitänyt terveyttä ihan itsestäänselvyytenä panostamatta asiaan mitenkään. Jotkut vain tarvitsevat sellaisen wake up-callin. Kiitos ihanasta blogista, tämä on todellinen hyvän mielen paikka, sinulla on niin hauska tapa kirjoittaa!
P.s. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1421740559942.html Olitko se Vivian sinä? :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Tuija että jaksoit nähdä sen vaivan ja kommentoida, vieläpä ekaa kertaa! Serpentiinit ilmaan!!! Toivottavasti oma olosti tosta kohenee, ja saamasi uutiset toimivat juuri nimenomaan tuollaisena herätyksenä oman itsensä arvostamiseen. Onneksi jokainen voi vaikuttaa vointiinsa pienillä teoilla, ja jatkossakaan sinun ei tarvitse itku kurkussa asua kuntosalille nähdäksesi kehitystä voinnissasi :) Kaikkea hyvää ja parempaa vointia!

PS. HAHAHA EN MYÖNNÄ MITÄÄN! "Stalkkeria ei ole tavoitettu.." no ei kai ne nyt vielä Tanskaan olis ehtineetkään... ;)

Tuija

Ainiin, piti vielä lisätä, että suurin syy tietysti siihen, että pidän sinusta on se, että olet ensimmäinen ja ainoa ihminen itseni lisäksi, joka käyttää sanaa LÖLLÖTELLÄ. Kukaan löllöttelijä ei voi olla huono tyyppi! :-)

bambieyezzz

Hyvä kirjoitus ja hyvä ajoitus, just eilen illalla ennen nukkumaanmenoa mietin tätä samaa. Että milloin tämä fitness-trendi katoaa tai edes vähän hiipuu. Olen aiemminkin samaistunut paljon sun kirjoituksiin ja samaistun tähänkin.

Itse harrastin lukion alkuun asti suht aktiivisesti kaikenlaista tanssimista. Koska kilpaileminen olisi vaatinut aika paljon, päätin pitää taukoa tanssista ja otin kortin kuntosalille. Olen siis käynyt aktiivisesti (omalla kohdallani tämä aktiivinen tarkoittaa 3-4kertaa viikossa, välillä enemmän välillä vähemmän) salilla nyt reilut viisi vuotta. Käyn itse lähinnä ryhmäliikuntatunneilla ja välillä teen salin puolella vapailla painoilla, mutta mitään salihirmua musta ei koskaan tule saamaan. Ja siksi mua suoraan sanottuna vituttaa, että osa ihmisistä asettaa itsensä muiden yläpuolelle vaan sen takia, että käy salilla kyykkäämässä joka päivä. En vähättele heidän toimintaansa ollenkaan, painojen nosto on harrastus siinä missä muutkin, mutta nimenomaan - se on vaan HARRASTUS muiden joukossa. Tai ainakin sen pitäisi olla. Ei mikään koko elämää määrittävä asia, jonka perusteella pitäisi tuomita muut ihmiset ja kokea ylemmyydentunnetta. Jotenkin tämä trendi vielä korostaa nimenomaan tätä puntilla käymistä. Lenkkeily, hyötyliikunta, joukkuelajit - so last season. Itsehän siis harrastan just sitä mitä haluan, mutta yleinen ilmapiiri tuntuu olevan tuollainen. Ihan kuin olisi laiska ja epänormaali, jos ei käy salilla.

Tuli ehkä vähän sekava kirjoitus, mutta pointtina se: liikunta on hyvä harrastus ja aina hyväksi, oli se millaista liikuntaa tahansa. Minulle liikunnassa on aina ollut tärkeintä se hyvä fiilis. En juurikaan tanssiessani miettinyt miltä kroppani näyttää. Toki oli kiva, että oli todella hyvä ryhti ja vahva terve kroppa, jolla tanssiminen ylipäätänsä onnistui. Tanssimisessa kuitenkin oli aina se tunne mukana ja siksi koen itselleni vieraaksi sen, että liikkuisin motivaationa saada esim. hauis tietyn kokoiseksi... Henk. koht. en ymmärrä ihmisiä, jotka haluaa noudattaa todella tarkkaa diettiä koko ajan (paitsi ehkä huippu-urheilijat), mutta suon sen heille enkä menisi kenellekään päin naamaa sanomaan, että hänen tapansa syödä ja elää on huonompi kuin minun. Minua ei vaan, ainakaan toistaiseksi, kiinnosta näin hoikkana ja hyvinvoivana ihmisenä elää millään nälkädieetillä. Hyvä, että urheilu ja terveys on esillä mediassa ja siitä puhutaan ja siihen kannustetaan, mutta jotenkin silti toivon, että tämä ihme kuntosaleilun korostusvaihe vähän edes hiipuisi. Se on vaan yksi tapa treenata muiden joukossa eikä se, paljonko kyykkää tai jaksaa nostaa penkistä kerro ihmisestä yhtään mitään.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ah! Mä jotenkin nyt tartun tohon Lenkkeily, hyötyliikunta, joukkuelajit- kohtaan, koska oon niiiin samaa mieltä. En taida tuntea kuin kourallisen ihmisiä, joka harrastaa vielä joukkuelajeja. Sääli, sillä vain niissä tulee liikunnan ohella sitä sosiaalista puolta ja niin tärkeää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ymmärrän, että joukkueen harjoitusajat voivat olla hankalat verrattuna siihen, että kipaiseen kuntosalille hikoilemaan silloin kun itselle sopii, mutta silti. Itse nautin urheilusta juuri siksi niin paljon, että saan usein tanska-bestikseni tai muita ystäviä treenikavereiksi, ja samalla tulee vaihdettua kuulumisia vähän enemmän.

Kiitos todella hyvästä ja pitkästä kommentistasi - olen täysin samaa mieltä kanssasi!

annemaris

Hyvä kirjoitus :) Myönnän, että itsekin ahdistun joistakin tietyistä blogeista, joita luen. Niistä olen saanut kuvan, että ne ei muuta tee kuin syö täydellisesti ja liikkuu joka päivä. Muutama näistä blogeista on kirjoittanut sitten sellaisia "paljastuspostauksia" missä totuus tuleekin julki: vaikka pinta on täydellinen, myös he tuntevat olevansa koukussa sokeriin tai jotain muuta vastaavaa. Siinä oppi itsekin vähän uutta perspektiiviä tähän hommaan. Et ei netissä oo välttämättä koko totuutta. Ja on ihan turha ahdistua siitä, mistä ei oikeesti tiiä koko totuutta. Loppujenlopuks kaikki hyvinvointi-blogit on saanut mut tekemään elämäntapamuutoksen, mitä oikeesti tarvitsen. Elämä on kummasti helpottanut, kun kahtoo vähän mitä suuhunsa laittaa ja käy salilla sillon ku huvittaa (eli useammin, kuin että kävis sen takia että on pakko). Ja mitä sun sokerilakkoon tulee.. sehän on vaan ihan hiton hyvä juttu, koska oot selkeesti ollut koukussa siihen. Tuskin kukaan sanoisi tyypille, joka on koukussa alkoholiin, et ei toi sun lakko nyt oo hyvä juttu :D Joo joo kärjistetty kommentti mut pointti on tosi! :D I'mma do me, you gotta do you. Haters gonna hate, ja silleen. Siin on elämän viisaus. Kävin eilen Jutta Gustaffsbergin motivaatioluennolla ja oon niin keskarit pystyssä kaikille, jotka on toivonut et mä epäonnistun elämässä :D Jooo tulipas sekava kommentti mutta joooooo........

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mun on henkilökohtaisesti niin vaikeaa ymmärtää, että mitä kanssabloggaajieni mielessä oikein liikkuu, jos kauheita kulisseja on pidettävä yllä tällaisissa asioissa. Itsekin olen äärimmäisen tarkka minulle henkilökohtaisissa ja yksityisenä haluamissani asioissa, mutta terveys ja kehonhuolto ei ole mikään valtionsalaisuus :D Tarkoitan siis sitä, että miten joku edes jaksaa tai viitsii viikosta toiseen höpöttää täydellisestä ruokavaliosta ja loputtomasta urheilusta, jos totuus on toinen? Ketä varten? En tarkoita tätä dissauksena kenellekään, vaan ihmettelen vaan.

Hyvinvoinnin "mainstreamaus" on oikeasti - kuten itsekin kirjoitit - tiettyn pisteeseen asti tosi hyvä juttu, ja nostan hattua monille hyvinvointiblogeille, josta olen itsekin saanut tietoa, tukea ja vinkkejä tästä aihepiiristä.

Sokerilakko on ollut ehdottomasti yksi paras kokeilu koskaan, ja se on todella avannut silmiä siihen että a. sokeria on KAIKKIALLA ja KAIKESSA b. se ei tee ihmiselle suurina annoksina todellakaan mitään hyvää c. vaihtoehtoja löytyy niin leivonnan kuin ihan kauppojen hyllyjenkin kanssa. Suosittelisin kenelle tahansa kahden kuukauden sokerittomuutta - se on oikein hyvältä tuntuva pituus lakolle, joka varmasti katkaisee addiktion.

salla

halleluja vivian! miul on aika samanlaisia fiiliksiä. nyt tässä sokeriton, hajuton, mauton- kuurilla pohdin että ei näin mennä ikuisesti vaan kokeilen nyt omaa luontoani ja haastan itseni. mut juuri niinku sanoit, balanssi. kyykkyjä hampaat irvessä mut myös suklaata sohvannurkassa. niin paljon ku tää aihe kiinnostaakin, niin välillä tulee stoppi ja ahdistaa se informaation tulva. aijjai että rakastan näitä hetkiä kun saan kahvikupin kanssa lukea siun pohdintoja! <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Huomenta Salla, kiitos taas kommentistasi! :) Jep jep - kuten ylempään kommenttiin vastasin, niin kyllä tää lakko on ollut todella hyvä päätös. Odotan kuitenkin myös sitä, että se loppuu, ja voin alkaa samanlaisen prosessiin ottaa sokeri taas osaksi elämääni ja herkuttelua - mutta vähän paremmalla kontrollilla mitä se on aikaisemmin ollut. Sokeri ei saa viedä naista, vaan nainen sokeria! :D

kiki

Kiitos, että kirjoitit tästä. Musta bloggaajien on todella tärkeää tunnistaa vastuunsa näissä asioissa, sillä totuus on se, että toimitte varmasti roolimalleina monille nuorille naisille ja tytöille, jotka painivat joka päivä "olenko hyvä tällaisena, mikseivät minun vatsalihakseni näy, miksi minä en näytä tuolta" -kysymysten kanssa. Median suoltama naiskuva on muutenkin niin vääristynyt että ihan hirvittää millaiseksi naiseksi pian teini-ikäinen siskoni kasvaa maailmassa, jossa nainen on edelleenkin ulkomuotonsa vanki. Kulttuurissa, jossa medialla on näin suuri valta todellisuuteemme on erityisen tärkeää katsoa tiettyjä ilmiöitä läheltä ja ihan oikeasti miettiä, mitä niiden taustalla on ja mitä ne viestivät esimerkiksi naiseudesta ja naiskuvasta. Vaikka fitness-buumista on varmasti ollut apua ja motivaatiota esimerkiksi tosissaan painonsa kanssa kamppaileville, valitettavasti sivutuotteena syntyy jälleen kerran epärealistinen kuva naiskehosta. Esimerkiksi nuo mainitsemasi "sweat is the fat crying" -kuvat pyykkilautavatsoineen ovat musta todella kammottavia.

Mun mielestä terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat erittäin jees silloin, kun sitä tehdään OMAN terveyden ja jaksamisen ehdoilla. Itsekin hyvin epäurheilullisena olen vihdoin löytänyt liikuntamuotoja, jotka lisäävät jaksamistani ja hyvinvointia. Tavoitteellinen urheileminen on ihan ok, mutta mielestäni jokaisen tulisi pohtia nimenomaan sitä miksi ja kenen vuoksi sitä tehdään. Oho tulipas tästä avautuminen, mutta enivei: kuunnellaan ja kunnioitetaan kehojamme! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Naulan kantaan, Kiki, olen kanssasi täysin samoilla linjoilla :) Itseänikin hirvittää juuri tuo, että millaisissa paineissa nykyajan nuoret (..okei sain just +5000 mummelipistettä :D) kasvavat SoMen ja älyttömien kauneusihanteiden aikana. Oma ysärilapsuus oli vähän toista maata, onneksi. Siksi onkin minusta tärkeää jonkinasteisena mielipidevaikuttajana pitää tällaiset asiat mielessä. Millaisen viestin esimerkiksi itse lähettäisin lukijoille, jos hoikkana ja muutenkin kaikinpuolin vallitsevien normien näköisenä ihmisenä ruotisin omaa ulkonäköäni ja makkaroitani.. Huh.

Kiitos kommentistasi :)

Battery

Mä oon huomannut että nää erilaiset trendit kiertää aina kehää. Niin ruuan/liikunnan tai esim. muodin saralla. Ehkä jotkut jotka "kimpaantuvat" näistä trendeistä, eivät ole vielä huomanneet että aina ne tulevat uudestaan ja jotkut niitä kokeilevat ja sitten trendi taas vaihtuu. (Kike Elomaa ajat taitavat olla nyt menossa). Kohta fitness-buumi vaihtuu jooga/kasvisruoka villitykseen ja siitä varmasti pussikeittojen kautta light-tuotteisiin.

Erilaiset ihmistyypit varmasti menevät trendien mukaan yhä uudestaan ja uudestaan, jotkut taas vastustavat niitä periaatteesta ja jotkut taas löytävät kohtuu nopeasti oman tyylin ruokailujen ja liikuntojen suhteen vaikka trendit välillä nostaisivatkin päätään. Aina on ihmisiä jotka menevät ääripäähän joka asiassa, mutta ehkä se sopii heille!

Pointtina tässä ehkä eniten se, että vaikka välillä ottaisikin vaikutteita meneillään olevasta trendistä niin lopputulos on varmasti hyvä, kun on kokeillut erilaisia menetelmiä ja itse tietää mistä tulee hyvä olo :)

PS. Jatka vaan sokerilakosta raportointia, se ei voi tehä kenellekään huonoa! Ja vertaistuki on paikallaan kun mulla alkaa herkuton helmikuu ;D

maija

Aww, ihana Vivian. Tunnen itseni yli-ihmiseksi, koska mun kommentti on kirvoittanu hyvää pohdintaa :D:D Puhut jälleen kerran asiaa. En ymmärrä, miksi ajoittainen herkuttelu tuntuu olevan paha paikka myöntää toisille. Sehän on vaan normaalia. Jokainen ihminen ymmärtää, että we only live once ja miksi ihmeessä kieltämään itseltään asioita, joista nauttii. Koulussa opetettiin, että tässä on ruokaympyrä, jota noudatetaan. Säännöllinen ateriaväli ja liikunta pitävät kroppasi ja hyvinvointisi kohdillaan. En ole koskaan ollut urheilijanuorukainen eikä musta sitä koskaan tulekaan. Tiedän silti, että liikuntaa tarvitaan vaalimaan henkistä että fyysistä tasapainoa. Salikuvat, jossa hymyillään ei-hikisinä, meikattuina, hiukset kiharrettuina ja uudet Nike-vermeet päällä, ei ruoki oikeanlaista mielikuvaa nuorille lukijoille, jotka pitävät kuvan henkilöä esikuvanaan. Terveellisiä ruokia on ollut jo 60-luvulla, vaikka silloin ei syötykään Chian siemeniä tai muuta helvetin kallista terveysruokaa. Ugh, olen puhunut :D Tiesin, et suhun voi luottaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ihana Maija, kun jätit näin monia koskettavan kommentin! Tämä asia on oikeasti tosi tärkeä, ja husta on hyvä että myös toisenlaista pohdintaa ja keskustelua syntyy, eikä kaikki vaan laumasieluina komppaa että juu juu kaikki me vaan hampaat irvessä kuntoillaan ja herkkuja ei ole olemassakaan kun viistonnia painavilla ihmisillä yöpöydän laatikossa.. Juu. Kiitos siis sulle! :)

Vierailija

Kiitos! Itse olen juuri pohtinut samaa siitä kuinka trendinä tuntuu olevan "yli-ihmisyys". Se on todella ärsyttänyt minua, mutta olen havainnut saman ilmiön siitä kuinka se huomaamatta tempaa mukaansa. Pidän omaa blogiani juuri teemalla rehellisyyys ja yritän osoittaa että ihminen voi olla täydellinen olematta "täydellinen". Todella hyvä kirjoitus ja hyvästä aiheesta!

Henskihoo

Hei Vivian! Oon lukenut hulvattomia juttujasi jo jonkun aikaa, eka (hups eiku toka) kommentti lähtee nyt! Ensinnäkin kiitos, että kirjoitat ja jaat niin paljon itsestäsi, ajatuksistasi ja elämästäsi, sitä on todella hauska lukea. Luin tän postauksen viltin alla divaanilla, Makuunin irttaripussi kädenjatkeena LAISKOTELLEN. Oon samoilla linjoilla monen jutun kanssa, oon todellakin terveellisen elämän ja sitä kautta kaikinpuolin hyvinvoivan itsen puolella, mut eihän sitä nyt saatana pysty (eikä onneks tarvi) elämään ilman suklaata, "luovia taukoja" (mun ja ystäväni Aasian reissulla keksimä termi tolle löllöttelylle, laiskoja aamuja ja muuta saamatonta urpoilua. Vielä välillä taistelen kumminkin sitä vastaan, ettei tulis huono omatunto jos (viime aikoina kun) ei saa itseään sinne salille kyykkäämään ja hankkimaan täydellisiä pakaroita, mikä on vissiin nykyään menestyvän ja kiinnostavan ihmisen tunnusmerkki. Ohjeita ja odotuksia on niin älyttömästi, että on todella vaikeaa mennä khuulisti omia polkujaan. Vaikka kuinka kuljen ympäri vuoden työmatkat pyörällä tai kävellen ja käyn lisäks lenkillä, tuntuu ettei urheile, kun ei käy salilla sitä 3-4krt/viikossa mitä vielä viime kesään asti. Ehkä sitä innostuu siitäkin vielä uudelleen tai sit täytyy keksiä ihan uus laji! Armollisuutta nimenomaan koitan opetella ja paljon oon jo oppinutkin. Niin paljon hyviä pointteja sun koko tekstissä, mut kaks vikaa kappaletta sai aikaan kylmät väreet ja pakon kirjoittaa ylipitkä kommentti. Kiitos, että oot tollanen ihailtava järjen ääni kaikkien hömpötysten keskellä! Kävin muuten tänään ostamassa toisen kosmetiikkatuotteen sun suosituksen perusteella, sen IsaDoran ripsarin, toivottavasti toimii mullekin! Eka oli se valkoinen luomukynä alasisäluomelle vaimikälie, enihuu se on ollu tosi hyvä, joten tattis vinkistä. Tsemppiä herkkulakkoon, omani kosahti isoveljen synttäribileisiin :D
Oot ykkönen, moro!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Henskihoo, ai että taas teki gutaa lukea sun vuodatuskommenttia! Elämä olis täydellistä jos saisin aina tällasta luettavaa kommenttiboksiin, hehe, älä siis koskaan epäröi jättää puumerkkiäsi. Ilahduin taas aivan vilpittömästi :)

Olen kanssasi ylläripylläri samaa mieltä. Laiskottelin äsken jo "etukäteen" ja peruin huomisaamuni kl 6.30 bodypumpin, koska ei huvita herätä niin aikaisin. Tavallaan vähän omatunto huutaa, koska tekis mieli puskea kroppaa nyt kunnolla lihastreeniin kirjastossa istumisen vastapainoksi (..niin siis oon lukulomalla just nyt), mut ääääh :D Ehkä sunnuntaina sit.

Kerro hei sitten ainakin et mitä tykkäät ripsarista! Itselläni, kuten kirjoitin, meni ehkä viikko-kaks päästä sisälle miten se toimii parhaiten, mut siitä lähtien ollaankin sit oltu bestiksiä.

Kiitti tuhannesti näistä ja ihan mahtavaa viikonloppua!

eisaisivitsaillasairauksilla

otoreksia on vakava sairaus, ja sori vaan - kaiki ei ole ortorektikkoja, ja on tympeää kun otsikossa tuo, nimittäin hyvällä ystävälläni on ortoreksia ja se todellakin on vakava sairaus, eikä mikään "syön terveellisesti ja liikun ja pidän huolta kehostani", ortoreksiassa nimenomaan syödään niin alkeellisesti että se on kaukana kehosta huolehtimisesta, vai onko sinule esim. tullut osteoporoosi tai muita liitännäistauteja terveellisestä syömisestä? Ortoreksia EI OLE sama asia kuin terveellisesti syöminen, vaikka sitä ortoreksiaa sairastava LUULEE tekevänsä. Painokin voi olla normaali, mutta pelkällä porkkanalla ei silti ole terve. Ja sairaus ei ole sairaan oma vika, joten sairauksilla vitsaileminen ei ole kovin kivaa - pullien ja sokerin vähentäminen kun ei ole ihan sairauteen verrattavissa vaan ainoastaan epänormaalin ja ihmiselle epäluonnollisen ravinnon vähentämistä ja näin terveellisemmin ja luonnollisemmin syömistä. PULLALAKKO ei ole sairaus, vaan yrittämistä syödä normaalisti. ruoakvalios on aika kaukana siitä, mitä ortoreksia tarkoittaa

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Parahin eisaisivitsaillasairauksilla,

Olet selkeästi pahoittanut mielesi tämän postauksen otsikoinnista, ja pyydän sitä heti alkuun anteeksi. Halusin otsikoksi tähän tärkeään aiheeseen jotain hieman enemmän ajatuksia herättelevää kuin "ajatuksia liikunnasta ja terveellisestä ruoasta". En viitannut postauksessa ortoreksiaan missään toisessa kohdassa kuin otsikossa, sillä ymmärrän varsin hyvin ortoreksian ja terveellisten elämäntapojen (jopa sen "hurahtamisen") eron toisistaan. Lähipiirissäni on valitettavasti ollut todella vakavasti sairaita ihmisiä, ja ihan jo heitä kunnioittaakseni en haluaisi aiheuttaa sellaista mielipahaa, ja esim. vähätellä sitä, minkä kanssa he kamppailevat elämästä ja kuolemasta. Mietin otsikkoa useampaan otteeseen, ja koska mielestäni tekstistä käy selkeästi ilmi että EN viittaa ortoreksialla itseeni tai muihin terveellistä elämää tavoitteleviin, se on mielestäni hyvän maun rajoissa. Koska, kuten sanottua, sinä olet selkeästi toista mieltä, en voi kuin vilpittömästi pahoitella mahdollista mielipahaa. Kaikkea hyvää sinulle!

ellis

Aika vasta olen löytänyt tämän blogisi tai siis ruennut seuraamaan sitä enemmän. Halusin nyt vaan sanoa että sun kirjoituksistas tulee aina jotenkin hyvälle tuulelle. Siis vaikka olis mikä fiilis niin jotenki näitä lukiessa tulee sellanen seesteisempi olo. :) Ja just varmaan siksi että näistä teksteistä välittyy sellainen fiilis että et yritäkään olla mitään muuta kuin oot, tai siis en nyt osaa sitä paremmin selittää mutta niinku tuo postauksen kommentti ikinä ei tämän lukemisen jälkeen tunne itseään jotenki "huonommaks" ku ei ookkaan sellanen superihminen niinku joku bloggari joka treenaa vähintään 5 kertaa vkossa, jolla on aina hiukset hyvin ja elämä hymyilee. Saikohan tuosta mitään selvää. :D Anyways, sun kirjotuksia on siis kiva lukea kun ne on jotenki niin jalat maan pinnalla kirjotettu.. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olin täysin missannut tähän kommenttiin vastaamisen, sori kauheesti! Kiitos tästä, tällaisesta palautteestu tulee AIDOSTI tosi hyvä olo. Bloggaajana kun tuppaa olemaan vähän (toki itseaiheutetusti) suurennuslasin alla, ja ottaa aika paljon pokkaa olla oma itsensä. Tuntuu nimittäin pahalta jos sitten tartuttaisiin persoonaan/sanomaan, ja ymmärränkin siis täysin miski osa bloggareista haluaa pitää ajatuksensa suoltamiset aika pintapuolisina. Jokainen siis tyylillään :) Tuntuu siis huippuhyvältä saada näin positiivista ja kannustavaa palautetta, kiitokset siitä!

eräskriittinenlukijatäällämoi

"Koen ainakin itse bloggaajana olevani jollakin tapaa vastuullisessa asemassa lukijoitani ajatellen, vaikka ihan yhtälailla olen yksityishenkilö omine valintoineni, joihin minulla on täysi oikeus"

Tätä mä oon monesti miettinyt, että ajatteleeko bloggaajat oikeesti olevansa vastuussa lukijoilleen vai eivät? Koska mun mielestä jokaisella bloggaajalla tulisi olla ainakin jonkinlainen vastuu siinä, mitä he lukijoilleen tarjoavat. Monellakaan lukijalla ei välttämättä ole niin vahvaa kriittistä medialukutaitoa, että osaisivat suodattaa kaiken toisesta korvasta ulos, vaan he saattavat pitää bloggaajaa jonkilaisena auktoriteettinä tai asiantuntijana(mitä bloggaajat eivät monessakaan tapauksessa todellakaan ole). Etenkin näinä fitness-aikoina kun blogissa kuin blogissa tarjotaan vinkkejä liikuntaan ja syömiseen. Arkoja aiheita kun tahtovat olla. Jos joku bloggaaja elää mehulla niin se olkoon hänen valintansa, mutta joku 16-vuotias tyttö ei välttämättä tajua, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Siksi olisikin hienoa nähdä jonkinlaista vastuullisuuskeskustelua bloggaajien osalta, kuka saa olla asiantuntija ja miksi?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jokaisella bloggaajalla on minusta vastuu omista jutuistaan, ja oma moraalinen päätös siitä että ajatteleeko omaa näppistä pidelmmälle sanomisiaan. Jokainen siis tyylillään, mutta ainakin itse kannan tästä aika paljon harteillani. Ehkä olen tavannut poikkeuksellisen paljon lukijoitani (blogimiitissä esim.) tai jotain, mutta siten olen jotenkin päässyt lähelle lukijoitani ja sitä realismia, että ihan oikeasti kaikenlaiset, kaiken ikäiset ja kaiken näköiset ihmiset lukevat blogiani. Se, että on saanut edes murto-osalle lukijakunnastaan kasvot, motivoi suoraselkäisesti kantamaan vastuun sanomisistaan ja olemaan rehellinen.

Kuitenkin, kuten kirjoitinkin ylempänä, nämä on tosi ristiriitaisia juttuja. Viimeisimmässä videopostauksessa kerroin lähteväni dokaamaan ystäväni läksiäisten kunniaksi ja taisi sieltä muutama kirosanakin lipsahtaa.. Tuntuisi silti kamalalta, että joku alaikäinen esim. kokisi sen ryypiskelyn jotenkin glamöröösiksi tai ainoaksi tavaksi pitää hauskaa. Kuitenkin kaikkien "pahojen asioiden" sensurointikaan ei ole ratkaisu, koska silloin blogista puuttuu se tietty rehellisyys. Ymmärrät varmaan tän dilemman mitä aina pyörittelen ennen julkaise- napin painamista? Toki rajansa kaikella - ei tulisi mieleen kirjoittaa joka toiseen postaukseen olevani lähdössä radalle tai kaameessa darrassa (onneksi niin ei ole :D), mutten toisaalta mitään niin jyrkkää sensuuria halua siihen asiaan, koska se on osa elämää ja aikuiselle ihmiselle täysin oma valinta ja ok harraste aina välillä. Vaikeita juttuja!

Mitä tulee kuitenkin fitness-juttuihin ja ruokapäiväkirjoihin yms., linjani on tiukka. Lukijoita kiinnostaa tällaiset asiat ja en näe omien kokemuksien jakamisessa sinänsä mitään pahaa, mutta näissä asioissa on oltava tarkkana. Vaikka sanoisi yhdelle sopivan yksi dieetti ja toiselle toinen, jättäisin kaikki helposti väärinymmärrettävät extreme-elämäntavat pois blogista.

Summa summarum: vaikeita juttuja tosiaan! En ole minkään alan asiantuntija, enkä siksi halua ohjeistaa ketään muuta "tietämällä" mitään muuta kuin omat kokemukseni. Näistä jutuista on kyllä hyvä puhua!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram