Ette ehkä edes usko miten paljon sormet tärisivät kun kirjoitin tämän blogipostauksen otsikkoa. Olisin halunnut hehkuttaa tätä jo paljon aikaisemminkin, mutta päädyinkin sitten kehittämään itsehillintääni, ja päätin kirjoittaa aiheesta vasta kun kaikki on järjestetty. Kuten otsikosta ja tästä aloituksesta voikin varmaan päätellä, niin KYLLÄ - lähden matkalle maailman ympäri!

Pitempi, useita matkakohteita yhdistävä matka on ollut haaveenani pienen ikuisuuden, mutta sille ei ole tuntunut olevan täydellistä ajankohtaa - olenhan ollut tiiviisti kiinni päivätyössä monta vuotta, ja nyt viimeiset kaksi vuotta täyspäiväinen opiskelija. Nyt kun opintojen loppu häämöttää (43 päivää jäljellä Tanskassa - KÄÄK!), alkoi idea reilun kuukauden pituisesta maailmasta kutkuttaa. Tein pitkään tarkkaa budjettilaskelmaa, pohdin kiinnostavia kohteita, vertailin lentolippuja, ja vihdoin eilen klikkasin ostoskoriin lentoreittini. Vihdoin se tapahtuu!

Matkasuunnitelmani on nyt suurpiirteisen selvä. Lähden huhtikuun alussa ensin Australiaan, ja vietän kolmisen viikkoa niillä kulmilla. Kaikki pitkään blogiani lukeneet tietävät Sydneyn olevan minulle hyvin erityinen paikka; entinen asuinpaikkani, ikuisen rakkauden kohteeni. Australiaan matkustaminen ja entisille kotiseuduille palaaminen ei ole ollut vuosiin mahdollista, ja sanoinkuvailemattomassa jännityksessä nyt pohdiskelenkin millaisia tunnereaktioita siellä syntyy.. Siellä minua odottaa kourallinen rakkaita ystäviäni, jotka ovat pysyneet vierelläni tuhansista ja taas tuhansista kilometreistä huolimatta. Se jos joku saa liikuttuneeksi, ja tekee lähes 30 tunnin matkustamisesta varmasti sen arvoista.

Sydneyn ohella tahdon myös käydä vähintään viikonlopun verran Melbournessa - toisessa itärannikon suosikkipaikassani! Siellä asuu muutamia suomalaisia ystäviäni, joita pääsen pitkästä aikaa tapaamaan. Sydneyssä asuessani tapasin matkustaa Melbourneen pienelle kaupunkilomalle nauttimaan kulttuurista ja parhaista ravintoloista, ja samat sävelet ovat varmasti tälläkin reissulla tiedossa.

Australiassa asuessani en koskaan päässyt käymään Uudessa Seelannissa, mutta nyt on aika korjata se virhe! NZ on minulle aivan tutkimaton alue, ja otan kiitollisena vastaan kaikki vinkit molemmille saarille!

Oseaniasta jatkan Havaijille hengähtämään muutamaksi päiväksi, ja tasaamaan aikaerorasitusta valkoisille hietikoille lei kaulassa - hahaa! Myös sinne reissuvinkit ovat tervetulleita, vaikka en varmaan kummempia ehdi kolmessa-neljässä päivässä kokemaan. Honolulu on kuitenkin paikka jonne olen aina halunnut käymään, ja Australiasta Jenkkeihin  lentäessä se oli myös looginen pysähdyspaikka. Toiveeni on hyvä spotti biitsiltä, loppumaton kirja sekä kookospähkinädrinkki. Mieluiten se lei kaulassa, kaikki kliseet toteuttaakseni.

Biitsiltä jatkan San Diegoon moikkaamaan sydänystävääni, joka opiskelee siellä ensimmäistä vuotta. Vaikka skypetämme joka ikinen sunnuntai muutaman tunnin verran, ei mikään korvaa sitä aukkoa, minkä erossa oleminen aiheuttaa. On siis ainutlaatuisen ihanaa päästä käymään hänen nurkillaan ja kodissaan, ja päästä hetkeksi kurkistamaan hänen arkeensa toisella puolella maailmaa.

Kaliforniasta lennän viimeiselle etapilleni New Yorkiin. Olen käynyt isossa omenassa vain kerran, 14 vuotta sitten, joten on korkea aika päästä kokemaan suurkaupungin vilinä, Central parkin aamulenkit ja take away-kahvit värikästä maisemaa ihaillen. Haluan myös käydä legendaariset turistikohteet ja museot, mutta myös spotata uniikkeja paikkoja ja kokea suurkaupungin sykkeen ilman suorituspaineita. Toukokuinen NYC pitkän reissun viimeisenä kohteena kuulostaa jännittävältä, innostavalta ja ihanalta. Sitten kotiin, ja opparin pariin.

Lähden reissuun yksin. Olen huomannut, että nautin matkailusta eniten silloin, kun saan tehdä sen täysin omassa tahdissani, ja omilla ehdoillani. Patterini latautuvan huomattavasti paremmin yksin ollessani, ja koen saavani matkoistani enemmän irti yksin. Tietysti tuntuu jo etukäteen vähän haljulta, että heti kun koulurupeama ja kaukosuhde päättyy, lähden vielä kuudeksi viikoksi eroon poikaystävästäni. Mikään ei silti ole minusta arvokkaampaa kuin elää omaa elämäänsä myös itsenäisesti, ja toteuttaa haaveitaan. Vaikka mieheni on minulle kaikki kaikessa, en koskaan jättäisi elämää elämättä tai mahdollisuuksia käyttämättä kenenkään takia. Päinvastoin minusta on niin ihanaa, että hänen kommenttinsa minun matkasuunnitelmistani on ollut alusta asti vain kannustava, ja että hän ymmärtää minun unelmieni merkityksen. Uskon sen lujittavan suhdetta kuin suhdetta entisestään.

Nyt sitten lasketaan päiviä lähtöön, pohditaan mitä pakkaisi mukaan, ja hoidetaan välttämättömyyksiä, kuten viisumiasioita ja matkavakuutuksia. Otan todella riemuissani vastaan vinkit paitsi kaikkiin matkakohteisiini, mutta myös hyvistä matkavakuutuksista! Lentokoneissa viihtymisestä! Ihan mistä vaan!

..Saako nyt jo kiljua? EN VOI USKOA ETTÄ TÄMÄ TODELLA TAPAHTUU WHOOOOOOO RAKASTAN ELÄMÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!
Ja ps. Ai tuleeko blogi päivittymään jatkuvasti matkakertomuksilla ja kuvaspämmäyksellä ja reissuvinkeistä sooloille (ja miksei myös isommille seurueille)? No todellakin tulee. Sen voin luvata jo nyt.

Kommentit (22)

Peppi

Siis tää ei vois tulla parempaan saumaan! Oon suunnittelemassa syksyllä lähtöä indonesiaan, Australiaan ja mahd. myös uuteen-seelantiin - ja nimenomaan yksin vielä..:D mulle tää on eka kerta (täytän 19 kohta) ja viimekesänä parin kaverin kaa interreilaamas käytiin, joten sikäli aikamoinen hyppy tuntemattomaan. Siiiispä innolla ootan postauksia kohteista ja erityisesti yksin matkailusta. Ihanaa lomaa jo etukäteen!!:)

Iina

Voi jukra miten upeeta!! Eniten odotan postauksia Uudesta-Seelannista! Olisi mahtavaa, jos kuvaisit myös videokuvaa eri paikoista? :)

Oona

Ei vitsi, miten siistiä! Lupaan, että maailmanympärimatka on yksi siisteimpiä juttuja, mitä tulet kokemaan ja muistelet sitä lukemattomia kertoja vielä jälkikäteenkin:) Tein oman maailmanympärimatkani juurikin opiskelujen loppumisen ja työelämän alkamisen välissä. Se oli ihan parasta aikaa!:) Reittinä mulla oli New York-San Fransisco-Auckland-Cairns-Singapore/Kuala Lumpur-Bali. Kaikissa paikoissa olin silloin ensimmäistä kertaa, joten koko reissu oli yhtä aistien ilotulitusta, haha.

Matkavakuutuksista suosittelen ehdottomasti Kilroyn Goudaa! Se korvaa oikeastaan kaiken peruslääkärikäynnistä extremeurheiluun. Mitä parhaimpia suunnitteluhetkiä!:) Kuukauden päästä olen lähdössä viideksi viikoksi kiertämään Etelä-Amerikkaa, joten pystyn niin samaistumaan sun tunteisiin:)

Goldensau

Oi, mahtavaa! Siitä tulee varmasti upea kokemus. Ja pointsit siitä, ettet anna parisuhteen tai muunkaan estää unelmiesi toteutumista.

Kävin itse lukion jälkeisenä vuonna puolen vuoden maailmanympärimatkalla, ja se tulee aina pysymään yhtenä parhaimmista muistoista. Omalla reitilläni oli myös kaikki nuo kohteet lukuun ottamatta San Diegoa, jossa tein vain välilaskun. 

Jotain vinkkejä.. Uuden-Seelannin molemmilta saarilta löytyy vaikka mitä siistiä. Auckland on ihana ja kotoisa kaupunki, jossa oleilua voin kyllä suositella. Ja jos päädyt olemaan pohjoissaarella, niin myös Rotoruasta olen kuullut hyvää, vaikken itse sinne valitettavasti ehtinytkään. Eteläisellä saarella mielenkiintoinen kaupunki on Christchurch. Itse tein myös Mungo-Annan innoittamana delfiinisukelluksen Kaikourassa, ja sitä en kyllä unohda ikinä!

Honolulu ei ehkä ole kaunein Havaijin kohteista, mutta hyvin siellä saa ajan kulumaan. Rannoista tunnetuin on Waikiki Beach, mutta usein myös täynnä turisteja. Rauhallisempi ranta Diamond Head Beach löytyy pienen matkan päästä Waikikista, ja se oli kyllä tosi viihtyisä (jokseenkin marraskuussa vähän tuulinen, mutta keväällä varmaan ei niinkään). 

Ja New York on ihana - sieltä varmasti löytyy loputtomasti tekemistä! Jos nyt yhden vinkin sinne antaisin, niin The High Line Park. Paikallisten suosiossa oleva, yläilmoissa kulkeva puisto.

Matkavakuutuksista paras löytyy vertailemalla omiin tarpeisiin sopivia vakuutuksia. Mulla on yleensä käytössä Ifin jatkuva, jolla voi aina olla reissussa 36 päivää. Mutta pidemmälle matkalle jouduin tietysti ottamaan erin vakuutuksen. Pyysin tarjousta Fennialta ja sain järkevään hintaan vuoden vakuutuksen. Mutta sulla reissu on toki eripituinen. Ja riippuu myös siitä, mitä kaikkea aiot reissun päällä tehdä. Oma vakuutukseni kattoi extremelajien ensimmäisen kokeilukerran ja se riitti mulle kun en säännöllisesti niitä harrasta.

Tämän kilometrikommentin jäkeen ei muuta, kuin oikein ihanaa aikaa reissun suunnittelun parissa - ja sittemmin hyvää matkaa!

Ena

I H A N A A!! Olin juuri kaksi viikkoa Oahulla ja kaksi San Diego/Los Angeles -akselilla. Havaijilla suosittelisin menemään North Shorelle, kokonaan pois Waikikin kamalasta ihmis- ja japanilaisturistivilinästä. North Shore on Waikikiin verrattuna rauhallinen, ihanan luonnon keskellä, valkoista hiljaista rantaviivaa on tajuttomasti ja näkee paljon sitä lokaalien oikeaa elämää (ja tietenkin näin talvikaudella ah kuumia surffareita ja sairaan kokoisia aaltoja :O). North Shorelle kestää lentokentältä noin tunnin, mutta busseja joutuu vaihtamaan pari kertaa (riippuu ajaako East Costin kautta, vai suoraan saaren läpi Honolulusta..). Uberin käyttäminen on muuten kalliimpaa kuin taksin, sain tietää tämän maksettuani 120 dollaria tunnin matkasta Honolulusta North Shorelle. Majoituin koko kaksi viikkoa North Shorella Airbnb:n kautta (North Shorella ei taida olla hotelleja, ainoastaan Turtle Bay Resort) ja tapasin upeita ihmisiä ja kuulin paljon kiinnostavia asioita Havaijista, merestä, historiasta ym.. :) Asuin suurimmaksi osaksi Pupukeassa Sunset Beachin/Pipelinen kohdalla rantaviivaa, mutta kävin myös pikkuisessa Haleiwan kylässä (bussilla helposti Sunsetilta - tsekkaa thebus.org tai mene vain odottamaan pysäkille, koska aikatauluja ei kamalasti kannata katsella.. :D). Haleiwasta löytyy superihana Haleiwa bowls -acaimarjabowlmesta, ja McDonaldsia vastapäätä tien toiselta puolelta Fish Market (en ole ihan varma nimestä, tatuointiliikkeen vieressä), josta sai uskomatonta pokea. Poke on siis raakaa, tuoretta tonnikalaa eri mausteilla/tyyleillä, ja tarjoillaan yleensä riisin kanssa - aivan sikahyvää, söin varmaankin joka päivä :) Pokea löytyi melkein joka kulmalta, mutta Haleiwan mesta vei sydämeni :D Pupukeassa Foodland -supermarketin vieressä on alue täynnä food truckeja. Aivan taaimmaisena on Elephants Truck. He kasvattavat ruokaan tarvittavia aineksia itse truckin vieressä, eli todella lähituotettua ja hyvää :) Foodlandista saa alennusta joka kerta syöttämällä (jenkki)puhelinnumeron kortinlukijakoneeseen. North Shorelta jäi mieleeni, että siellä pyydettiin ottamaan kengät pois sisälle tullessa toisin kuin muualla Yhdysvalloissa yleensä tapana on, suomalaiselle tietty tää oli vaan normijutska heh. :D North Shorelta löytyy paljon vaelluksia/kiipeilyreittejä/vesiputouksia, you name it.. North Shorea pitkin menee pitkä Bike Path, ja ajelinkin joka paikkaan (lähelle) päivisin pyörillä, joita sai lainata melkein jokaiselta Airbnb-hostilta ilmaiseksi. Ajelimme myös kahdesti East Coastia pitkin autolla ja pysähtelin upeille rannoille :)

Waikikilla vietin vain kaksi päivää, kävin snorklaamassa Hanauma Bayssa, kävin Pearl Harbourissa pyörähtämässä ja surffasin Waikiki Beachilla. Hanauma Bay oli mielestäni aivan liian yliarvostettu. Kaikki kymmenet ihmiset snorklasivat pienellä alueella, talloivat koralleja (vaikka tämä kiellettiin toki), snorkalus alue oli max 1m syvää, enkä tainnut nähdä kuin n 10 (samanlaista) kalaa koko snorklauksen aikana!! Olen aikasemmin snorklannut Indonesiassa Lombokin saaristossa veneretken aikana, joten ainakin siihen verrattuna oli suoraan sanottuna kamalaa.. :D Pearl Harbour oli mielestäni tosi tylsä paikka, vaikka historiallisesti tapahtumat ovat mielekiintoisia.

Superihana reissu varmana tulossa! Mun vinkit siis Oahulle, muilla saarilla en ole käynyt. Paikallisten mielestä jokainen saari on todella erilainen ja usein kuulin että Maui olisi kaikista kaunein.. :)

marjoriikkaa
Liittynyt24.11.2015

Mahtavaa Vivian! Itsekin olen kerran yksin reissannut ja voisin kyllä uudestaankin. Vinkkejä ja reissukokemuksia odotellessa! 

hanna kovanen

Hei yeees ihan parasta!!

Täyttä ilotulitusta tulee varmasti olemaan alusta loppuun! Kuulun myös samanlaisen reissun tehneisiin eikä moni juttu elämässä mene sen matkan edelle. Toivoisin vain, että pääsen mahdollsimman pian uudestaan eli ehkäpä opintojen jälkeen :D Olin viettänyt muutamaan otteeseen paljon aikaa Uudessa-Seelannissa ja kiertänyt sen maan läpikotaisin (mahtavaa, että menet sinne). Jos sulla on aikaa ja uskallusta niin vuokraa auto, koska se tekee kaikesta sata kertaa helpompaa ja saa mennä omilla ehdoilla. Pidän ehdottomasti enemmän etelä-saaresta, sillä siellä ne vuorimaisemat ovat akselilla Queenstown - Glenorchy - Milford Sound - Wanaka - Mt Cook - Franz Josef - Fox Glacier ja Dunedin on siisti opiskelija kaupunki täynnä surffimeininkiä. Pohjoissaarella puolestaan Wellington on super kiva, varmaan paras kaupunki ja jos menet Aucklandiin niin siellä Ponsonby on siisti alue ja Piha Beachille kannattaa mennä. Raglan ja Mount Maunganui on myös jees... olisihan noita paikkoja vaikka kuinka paljon. Jos olet maisemien perään niin sitten etelään ja mielenkiintoisemmat kaupungit ovat pohjoisessa.

Ihanaa reissua ja kuvia odotellessa x

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos KAIKILLE Ihan mielettömän ihanista tsemppauskommenteista ja matkavinkeistä!!! <3 Olen saanut teiltä tosi paljon ideoita ja kullanarvoisia vinkkejä matkalleni, ja tottakai ihanaa miten moni myötäelää mun yhden naisen reissuani. Kiitos! Tähän kommenttiin on vaan pakko vastata, et hehheh - ajokortittomana ei paljoa autoa vuokrailla :D Sen takia mm. Losi jäi mun reissuohjelmasta pois - muutamassa päivssä ilman korttia siellä ei oikein tee mitään.. Mutta varmasti keksin silti hyvän reitin nähdä ja kokea mahdollisimman paljon. Ja kylllä - kuvia ja postauksia tulee varmasti kyllästymiseen asti! :)

HM

Yks kade täällä! Itelle kans suunnitelmana lähteä joskus Aussi-NZ-Usa-akselille, joten innolla odottelen reissuas! Hawaiilla oon käynyt Oahun saarella, ja niin kova hinku takas, ja etenkin päästä tutkimaan myös muita saaria!😍

Parit vinkit mulla Hawaiita kohden on kuitenkin. North Shorella tosiaan hienoja rantoja ja rauhallisempi meininki kuin Waikiki beachilla, joka ei mua itseasiassa niin sykähdyttänytkään. Kuitenkin ehdottomasti upein ranta _ikinä_ on Waimanalo Bay Beach park, joten kannattaa käydä tsekkaamassa!
Jos Hawaiille lähtee, niin mun mielestä aika ehdoton on käydä katsastamassa Pearl Harbor. Ite en yleensä syty kirkoille/muistomerkeille jne. mutta tuolla tunnelma oli eri, vaikka siellä paljon populaa olikin. Lisäksi sain mahdollisuuden jutella vanhan WW2 sotaveteraanin kanssa, mikä oli aikas avartavaa.
Mitäs muuta? Ei nyt tuu mieleen, mee surffaamaan mun puolesta :) Ja unohda lei ja laita sen sijaan kukka hiuksiin! (Vasemmalle puolelle, jos parisuhteessa, ja oikealle mikäli sinkku😄) Ei muuta kun Hang loose, ja paljon reissupostauksia kohteista!

miau

Tehtiin parin kaverin kanssa reissu Uuden-Seelannin Eteläsaarelle, vuokrattiin asuntoauto ja kierrettiin saari ympäri. Paljon huikean upeita paikkoja, mutta ehdottomasti mieleenpainuvin paikka oli Queenstown. Lepposimpia ihmisiä, käsittämättömän hienoja maisemia, paljon aktiviteetteja, kuumia rugbymiehiä ;)

Taru

Ahhh kuulostaa ihanalta !! Maailmanymparysmatka on aina ollut haaveena, mutta ma olen jamahtanyt tanne Sydneyyn nyt neljan vuoden ajan, eika nayta etta olen takaisin tulossa tai maailmaa kiertamassa viela vuosiin.
Tulee varmasti olemaan upea kokemus ja en malta odottaa kaikkia reissu postauksia!!

Mette

Itse oón lähdössä Uuteen-Seelantiin viikon päästä reiluksi kuukaudeksi yksin kiertämään Eteläsaarta. Autoa en aio ajaa senttiäkään joten ostin hop on-hop off bussipassin mikä on tosi helppo ja hyvä tapa kiertää saarta jos ei tosiaan sitä autoa ole omana ajokkina. Aika paljon on vaihtoehtoja millasta reittiä bussi kulkee ja reissun saa muuten räätälöityä aika oman maun mukaan, olla paikoissa sen verran kuin haluaa jne. Kannattaa ehdottomasti harkita tuota vaihtoehtoa!

Minna

Heh, v.2012 kun muutin Sydneystä takaisin Suomeen, lensin juurikin Hawaiin, San Diegon ja New Yorkin kautta kotiin :D Kuten edelliset, en suosittele jäämään Waikikiin, melkoinen pettymys oli silloin. Olin vain viisi päivää, nimenomaan "tasottelemassa" aikaeroa ja Sydneystä lähdön tunteita :D Waikiki on ahdas, täynnä turisteja, kauppoihin ei kannata tuhlata rahaa (San Diego, New York!). Lentokenttä ei myöskään ollut silloin kaikkein toimivin, törkeet jonot ja välimatkat...

San Diego on aivan mieletön! Huikeita ravintoloita, ihania ihmisiä, rento meininki! Hyvä että sulla on oma opas siellä :)

Itsellä iski New Yorkissa pienoinen kultturishokki, Sydneyn, Hawaiin ja San Diegon rennon iloisen meiningin jälkeen :D Mutta toisen kerran NY:ssa käydessä, oli jo vähän paremmin valmistautunut siihen hektiseen menoon.

Huikeeta reissua! Kokemus tulee olemaan varmasti unohtumaton!

Hauskaa matkaa!

Joms

Ihan mahtavaa! Terkkuja Uudesta-Seelannista, vuoden päivät on tarkotus viettää tällä puolen palloa ja tietty yksin matkustaen! Tai noh..yksin ei todellakaan tarvi olla vaikka välillä haluaiski :'D Tää on upea maa, laitahan postia jos joku asia alkaa kaivertamaan!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram