Miten ihanaa oli äsken avata silmänsä, ja lyhyen pöllämystyneen hetken jälkeen tajuta olevansa taas kotona Tanskassa. Eilinen matkanteko tuntui kestävän ikuisuuden, vaikka lento Lontoosta Billundiin kestikin vain reilun tunnin. Viisi päivää siskon kanssa vietettyä lomaa meni niin vauhdilla, etten tullut edes ajatelleeksi sitä, etten pakannut tietokonetta mukaani. Kun seurana on yksi parhaista tyypeistä ja leikkikenttänä yksi Euroopan hektisin metropoli, ei puuttuvaa wifi-yhteyttä tai somemaailmaa tule ajateltua kertaakaan. Loma tuntui kerrankin lomalta, kun kännykästä tuli tsekkailtua meilit, kommentit ja instagram vain kerran päivässä. Levosta ja ihan oikeasti omasta ajasta sai huomattavasti enemmän irti, kun ei pystynyt edes ajatella blogin päivittämistä tai välitöntä meilejen raapustelua - kun sen vaihtoehdon sulki pois mahdollisuuksista, sai todella rentouduttua vaan nauttimaan olostaan. Tarpeetonta lisätä, mutta lisään silti; tuli kyllä tarpeeseen.

On ihmeellistä, miten viidessä päivässä ehtii tehdä niin paljon, tuntemaan niin paljon, näkemään niin paljon. Ja samalla aika tuntuu kuluneen ohi niin nopeasti, ettei oikein edes tajua lähteneensä. Viisi päivää on paras pituus lomalle, ellei siis saisi viettää kuukautta-muutamaa Bahamalla tai Australiassa. Ei ole kiire, mutta kuitenkin käsittää ajan rajallisuuden, ja -klisee tai ei- elää täysillä.

Ja sitä siellä teinkin. En tiedä olenko ainoa, mutta itselläni on ollut lapsesta asti tapana välillä oikein kovasti painaa jotain hetkiä ja tunteita ja maisemia mieleen. Tietoisesti päättää, että nyt paina mieleesti kaikki tämä, mitä nyt tunnet ja näe, äläkä koskaan unohda sitä. Lontoossa, joka ei todellakaan ole mielikaupunkejani, koin niin paljon kaikkea uutta, tunneskaaloja ääripäistä toiseen, räjäyttäviä makunautintoja, hersyvää ja hallitsematonta naurua, liikutusta ja onnea. Tuon tuosta toistin itselleni, että muista tämä kaikki vielä viiden vuoden päästä. Viidentoista. Lopun ikääsi.

Kuten sanottua, Lontoo ei ole koskaan ollut matkakohteena suosikkini. Tämä reissu taisi olla järjestyksessään viides tai kuudes, ja ehkä ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että voisin palata sinne jo kaupungin takia, enkä siksi, että ystäviä ja perhettä asuu siellä. Lontoo on minusta pirstaleinen kaupunki, jonka sielu ja fiilis on ripoteltu niin pieniksi muruiksi niin laajalle alueelle, että kokonaiskuvaan on vaikeaa tarttua. Samalla koko kaupungin viehätys on se, että se on kaikkien kulttuurien ja mahdollisuuksien monitoimikoneen jäte, jossa voi kokea ja ostaa ihan mitä vaan, mutta joka helposti aiheuttaa vain ähkyn. Inhoan sitä, miten paikasta toiseen matkatessa menee tunteja metrotunneleiden pimeydessä kököttäen. Inhoan sitä, että joudun pitämään jatkuvasti itseäni hälytystilassa taskuvarkaiden ja muiden pikkurikollisten kynsistä. Inhoan sitä, miten valtavat turistimassat vellovat tukkimassa katuja, vaikka itse ei olisi suuntaamassa maailmanpyörälle päinkään.

Opin tällä reissulla kuitenkin näkemään myös sen kauneuden siinä kaaoksessa ja likaisuudessa. Kukkatorit, ruokatorit, pieni ranskalaiskahvila, jonka emäntä oli niin pyylevä, että meinasi kipata cappuccionot pöydältä kääntyillessään. Kahvilan edessä esiintyi hento ja luiseva nainen harmonikkansa kanssa laulaen, ja ihmiset räpsivät jättimäisillä järjestelmäkameroillaan kuvia. Minä ja sisko kikatettiin ääneen miten epävireistä soittoa ja laulua kaikki katsoivat haltioissaan. Rakastuin siihen, miten keskellä roskisten valloittamaa kujaa aukesikin suuri ja avara galleria, jonne pystyi luikahtamaan suojaan keskipäivän paahdetta. Museoissa aika on pysähtynyt, ja vaikkei mistään ymmärrä hittoakaan, tunnen siellä kaikkien tunteiden skaalan. Rakastuin niihin kortteleihin ja katuihin, joita ei ole painettu Lonley Planetin suosituksiin, mutta joilta löytyi hämyisimmät pubit ja parhaat fish'n'chips-keittiöt, joissa tarjoitliin proseccoa pahvmukeista. Rakastuin siihen, miten ihmiset katsoivat silmiin, puhuttelivat toisiaan kauniisti, auttoivat, kun en osannut ladata lisää valuuttaa matkakortilleni, ja toivottivat hyvää päivänjatkoa niin kohteliaasti mitä se suinkaan on verbaalisesti mahdollista.

Eniten lämmitti kuitenkin siskoni seura. Etukäteen jännitti, että meneekö meillä hermo toisiimme heti toisena päivänä, sillä emme ole koskaan reissanneet vain kaksin niin pitkää aikaa. Vielä mitä! Tuntui siltä, että toisen seurasta ei saa tarpeekseen. Päivät menivät sulassa sovissa spontaanisti sunnitelmia rakennellen ja niitä muuttaen, uusiin ihmisiin ja uusiin kaupunginosiin jalkautuen. Iltaisin sisko tuli sanomaan hyvää yötä ja halaamaan, ja makoiltiin yhdessä hämärässä huoneessa kattoon tuijottaen ja elämästä puhuen. Aamulla heräsin siihen, että toinen kuiskaa oven raosta, että oletko jo hereillä. Ja se määrä iloa, mitä toisesta sai irti. Kaikki Tanskassa viime aikoina tuntemani ahdistus ja paha olo unohtui heti, kun pääsi toisen luo. Kaikki ärsytys ja turhautuminen ja ahdistus vaihtui iloksi ja nauruksi, ja käveltiin kepein jaloin ympäri katuja naurunremakan säestyksessä. En ole nauranut yhtä paljon moneen kuukauteen, jos koko vuotena.

Loman toinen kohokohta oli se, kun pääsin viiden vuoden tauon jälkeen tapaamaan Australian bestistäni. Olimme Sydneyssä paita ja peppu, ja vietimme joka viikko aikaa tiiviisti yhdessä. Sitten palasin Suomeen, ja ystävyys muuttui kolmeksi sähköpostiksi vuodessa, joilla pidimme yllä elämiemme tapahtumista tiedottamista ja jonkinnäköistä ihmissuhdetta. Mutta nyt, hän on muuttanut Eurooppaan, ja asuu Lontoossa. Tapaaminen jännitti enemmän kuin mitkään treffit koskaan, mutta kaikki epävarmuus loppui ennenkuin ehti alkaakaan, kun näki taas toisen. Uskomatonta, siis aivan älytöntä, mutta viidessä vuodessa toinen ei ole muuttunut ollenkaan. Tuoksu, kasvojen pienet yksityiskohdat, sanavalinnat, äänenpainot - kaikki olivat aivan samaa, mitä ennen. Kolmen tunnin tauottoman höpötyksen jälkeen kysyin, että olenko muuttunut viidessä vuodessa. "Et lainkaan", vastasi ystäväni silmät kyynelissä. Nyt on sekin tullut koettua; ystävyys voi säilyä tuhansista kilometreistä, pitkästä aikaerosta, ja vierineistä vuosista huolimatta. Ja miten ihanalta tuntuu se, että vaikka tavallaan viidessä vuodessa kaikki on muuttunut ja monesti, ei kuitenkaan mikään ole erilaista.

Eilen illalla tuntui pahalta hypätä lentokenttäjunaan ja jättää kaikki uusi, yllättävä ja erilainen taakseen. Tottapuhuen ei ensi viikolla alkana kesäloma tule päivääkään liian aikaisin, vaan olen täysin valmis ottamaan breikin tuppukylästä, ja muuttamaan hetkeksi Helsinkiin. Silti, kaikesta antipatiasta pystyynkuollutta ja sateisenharmaata kyläpahasta kohtaan, on ihananaa olla myös hetki täällä hengähtämässä. Mutta Lontoo - sait minut pauloihisi. Palaan varmasti pian takaisin, niin pitkään, kun voin nauttia 18 euroa kustantavista meno-paluulennoista luoksesi.

Kommentit (6)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jep! Ryan air Billund-Lontoo Stansted molempiin suuntiin maksoi 18€ n. viikon etukäteen buukattuna. T-a-j-u-t-o-n-t-a. Kokemus oli pelkästään positiivinen, palvelu oli hyvää ja noin lyhyettä lennolla kokeen ahtaus ja rumuus ei haitannut ollenkaan, lisäksi paluulennossa nautin kokonaan tyhjällä penkkirivillä röhnöttäen. Koko rahalla iloa! :D

Saranda

Tästä postauksesta tuli niin lämmis fiilis ja -tietty- kauhee ikävä Lontoota! Jos täältä Helsingistäkin lentäisi sinne alle kahteenkymppiin, oisin varmaan tään kirjoituksen innottamana jo lentokentällä... ps. Ihanaa kohta alkavaa kesälomaa! Olet niin ansainnut sen! :)

www.tyhjaajatus.blogspot.fi

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram