*Yhteistyössä Bayerin kanssa

 

Kun minua pyydettiin messiin ehkäisyyn liittyvään blogikamppikseen, olin hetkeä epäröimättä mukana. Mielestäni tällaisesta asiasta on suorastaan velvollisuus herättää keskustelua ja levittää tietoutta, joten ihan hyvä kantaa oma korteni seksijuttujen kekoon. Lisäksi, kuten moni teistä varmasti muistaa, olen jo ennestään avannut omaa suhdettani e-pillereihin, joista on viimeisten vuosien aikana tullut parhaat ystäväni. Mutta niistä lisää tuonnempana!

 

Aloitetaan shokkiuutisella; Taloustutkimus Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan jopa 42% 15-35 –vuotiaista naisista ei käytä minkäänlaista ehkäisyä. Siis lähet puolet oman ikäboksini naisista vetelee menemään ilman huolia – mitä ihmettä?  Karmivaa luettavaa oli myös se, että epämääräiset ehkäisykeinot, kuten keskeytetty yhdyntä, varmojen päivien laskeminen sekä hyvän tuurin toivominen, ovat yleisessä käytössä. Eikä siinä tietenkään mitään, mikäli kaikki nämä 42% ovat jo vaaleanpunaisen hattaraisissa vauvatoiveissa, muussa tapauksessa olisin itse aika kuumottunut.  

Oma ehkäisyvälinehistoriani on monipuolinen. Aloitin teininä ensimmäisessä seurustelusuhteessa pillerit, joita popsin muutaman vuoden putkeen. Ne kuitenkin saivat nesteen kertymään kroppaani ikävästi, sekä aiheuttivat ylimalkaisen suuria mielialan vaihteluita. Siitä sinkkuuduttuani ehkäisy riippui vähän illasta, ja lähinnä toivoin hammaskeijulta ja joulupukilta, etten tulisi vahinkoraskaaksi tai saisi tippuria, mikä näin jälkikäteen hirvittää. Onneksi seuraavan suhteen alussa otin vähän vastuullisemman asenteen, ja etsin gyneni avulla uuden, paremmin itselleni sopivan ehkäisykeinon, ja otin ehkäisyrenkaan käyttööni.

Rinkula oli muuten näppärä ja vähäoireinen, mutta pitkän ajan kuluessa runnoi naisruumiinosani ruvelle. Ei kiva, ei jatkoon.

 

Muutaman vuoden tauon jälkeen, puolitoista vuotta sitten olin jälleen ehkäisyneuvojan pakeilla, mutta tällä kertaa agendalla ei ollut tuore parisuhde, vaan ikäväksi äitynyt selkäakne. Olin oman tutkimukseni perusteella jo lähes päättänyt ehkäisykapselin asennuksesta, mutta onneksi juttelin ammattilaiselle ensin. Tanskalainen gyneni kun arvioi, ettei ehkäisykapselista erittyvä hormoni vaikuttaisi ihooni mitenkään kohentavanlaisesti, mutta suositteli minulle ihan sitä tavallisinta ehkäisypilleriä.

 

Ja kas, niin ympyrä sulkeutui, ja nyt olen popsinut yli puolitoista vuotta e-pillereitä. Oma ihoni on ollut ensimmäisen neljän kuukauden jälkeen moitteettomassa kunnossa joka ikinen päivä, selkääni ei ole jäänyt jäljen jälkeä entisestä pitsataljasta, eikä sivuoireita ole ilmennyt yhtään. Yhtään! Niin pinnalliselta kuin se kuulostaakin, niin pillerit aloittaessani minua kuumotti kaikkein eniten se, alkaisinko taas paisua kuin pullataikina. Painoni on kuitenkin vain pudonnut, ja myös minua riivanneet todella pahat PMS-oireet ovat hieman rauhoittuneet. Olen siis tyytyväinen, että uskalsin kokeilla toista merkkiä, sillä koen löytäneeni sen minulle parhaan ehkäisykeinon, josta en aio luopua.

 

Tai siis niin, luovunhan minä siitä sitten joskus, kun oman lapsen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Pidän pillereissä siitä, että ne voi lopettaa koska tahansa vauvaprojektista tulee ajankohtainen, ja että tuollaiset elämän ihanat, mutta valtavan suuren vastuun vaativat valinnat ovat omissa käsissäni. Ehkä parin-kolmen vuoden kuluttua sitten..

On aivan MAHTAVAA, että ehkäisymenetelmiä on tarjolla enemmän kuin koskaan, ja on positiivista, että vaihtoehtoja puskee markkinoille jatkuvasti. On fakta, että kaikille eivät sovi samat pillerit tai pessaarit, eikä siksi ole ihme, jos ehkäisykeinojen viidakko tuntuu eksyttävältä. Onneksi juuri avattu #maaliinasti –informaatiosivusto tarjoaa hauskan ja erittäin toimivan tinder-tyylisen Sexbuddy-testin, jonka avulla jokainen voi swaippailla itselleen täydellisen matchin. Viimekädessä ehkäisykeino pitää toki keskustella lääkärin kanssa konsultoiden, mutta itse testiä monta kertaa läpi pläränneenä se antoi oikein pitävän arvion siitä, mikä on minun tarpeeseeni sopivin ehkäisykeino.

 

En näe mitään järkevää syytä olla käyttämättä ehkäisyä, ellei toiveissa olisi perheenlisäys. Löytyy kierukoita, kapseleita, pillereitä, lateksitonta pikaista tai monta vuotta vaikuttavaa. Nykyään hormonikierukkaakin suositellaan synnyttämättömillekin naisille, ja voi olla, että jos turhaudun pillereiden muitamiseen, tarttuisin itse tähän hajamieliselle ihanteelliseen ratkuisuun. Etenkin, kun kotikaupunkini pitää niin erinomaista huolta nuorten naisten ehkäisyasioista. On todella hienoa, että Helsingin kaupunki tarjoaa asukkailleen ensimmäisen ehkäisykapselin tai kierukan. Tästä moni muu pitäjä voisi myös ottaa mallia, sillä minusta ehkäisykeinojen pitäisi ennen kaikkea olla myös mahdollisimman helposti sekä mahdollisimman edullisesti – ellei kokonaan ilmaiseksi – tarjolla. Etenkin nuorille. On minusta yhteiskunnallinen vastuu tehdä tällaiset asiat matalan kynnyksen kysymyksiksi, mikä toki tarkoittaa myös sitä, että vanhempien olisi syytä ottaa vastuuta valistuskysymyksissä, ja esimerkiksi ehkäisykuluihin osallistumisessa. #Maaliinasti-saitilta löytyy myös oma tietopakettinsa vanhemmille, jotka ehkä vasta hakevat sitä kulmaa, millä käsitellä kukkia ja mehiläisiä seksuaalisesti aktiivisien pentujensa kanssa.

 

Tästä aiheesta riittää varmasti kommenttiboksiin ajatuksia, joten annankin seuraavaksi puheenvuoron teille. Kenen vastuu on maksaa tai opastaa ehkäisyasiat nuorille? Millä poppaskonsteilla tämä 42 prosenttia ikätovereistani etenee? Miksi tän kesän kesäkumibiisi ei ole yhtään niin hyvä kuin aikaisempien vuosien rallit? Kommenttikenttä on vapaa, mutta muistakaa, että lääkkeiden markkinointi sekä terveysviestintä on tarkasti laissa säädelty – ei siis jookosta mainita mitään ehkäisyvalmisteiden nimiä!

Kommentit (27)

suvi

Ah sä ja sun loistava tapa kirjoittaa!! Täällä vedellään pillereillä, aluksi kanssa samasta syystä aloutettuna kun sulla :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, voi kiitos! Ja pillerit on kyllä kätevät, mitä nyt välillä muistaa kiireessä naukkailla iltasella, kun yleensä aika on aamu.. Onneksi ei oo minipillerit, niin ei tuo parin tunnin heitto haittaa :)

ide

Voi kunpa Oulussakin sais ekan kapselin ilmaiseksi... Olen aloittanut aikanaan e-pillereillä aknen takia ja myöhemmim ne toki sopivat sitten muuhunkin tarkoitukseen. Sitten tuli aurallinen migreeni ja piti vaihtaa minipillereihin. No hiljattain jouduin nekin lopettamaan kun menkat kesti 1,5kk?! Nyt sitten olisi resepti kirjoitettu kapseliin, mutta eihän mulla työttömällä ole vara sitä laittaa, juuri kun sitä kaikkein eniten tarvitsisin. Kumilla siis mennään toistaiseksi.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No sanos muuta! Mun mielestä pitäisi kyllä jokaisen kunnan pitää huolta omistaan tällä tavalla.. Harmittaa puolestasi, miten kinkkisessä tilanteessa olet :/

Vierailija

Hehe syntymättömille naisille? XD synnyttämättömille... Vai miten se kirjoitetaan. T. Ulkosuomalainen
Täällä Ruotsissa alle 26-vuotiaat saavat e-pillerit lähes ilmaiseksi. Mä käytin aikoinaan pillereitä monta vuotta mutta lopetin jossain vaiheessa kun sivuoireita oli jatkuvasti (kamalat mielialanvaihtelut ja painon nousu) vaikkakin ne pitivät järkyttävät ja lamaannuttavat menkkakivut aisoissa... Pari vuotta sitten kokeilin uudestaan ja turposin taas mutta tällä kerralla myös pohjekramppi astui kuvioihin joten veritulpan pelossa päätin etten enää ikinä uskalla kokeilla niitä. Ja nyt tässä yritetäänkin jo lasta joten ehkäisylle ei ole hetkeen tarvetta, katsotaan sitten jos lapsi suodaan sen jälkeen mikä on paras vaihtoehto. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo Tanskassa kans sain pillerini huikeaan 1,70€/3kk paketti! Ostin niitä lähtiessä vuodeksi eteenpäin - saa nähdä että mitä teen jahka ne joku päivä loppuvat! Ja toisaan, odotan kyllä aika innolla sitä aikaa elämässä että saan lopettaa (ainakin hetkelliseksi) kaiken ehkäisyn käytön, ja hankkia perheenlisäystä :) On kyllä ollut myös ilo, että nyt pillereiden avulla kierto on vakaa ja menkat olemattomat - ja iho kunnossa, mikä oli se alkuperäinen toiveenikin.

Iip

Itse kuulun tähän 42 prosentin joukkoon, olen kuulunut jo muutaman vuoden. Helppoa se on, vain ovulaation aikaan voi tulla raskaaksi, huomioida täytyy varopäivät. Varmoja päiviä siis on kuin onkin olemassa ;) Oma kiertoni on säännöllinen ja ovulaation tunnistaa selvästi. Vaarallisina päivinä toimii keskeytetty yhdyntä tai kondomi. Vauvakaan ei tosin olisi katastrofi, mutta ei ihan vielä suunnitelmissa :)

M.x.

Jep, sama leiri. Munasolu on "hengissä" vain 12-24 tuntia. Jos kierto on säännöllinen ja sitä osaa itse vastuullisesti kartoittaa ja seurata, ja kumppani on testeissä käynyt niin mielestäni tämä on ihan jees menetelmä.

Ymmärrän tietysti että nuorimmilla naisilla ei ole kierto vielä tarpeeksi vakaantunut, enkä itse käyttäisi tätä menetelmää jos harrastaisin irtosuhteita. Mutta näillä nyt mennään.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mäkin olen ollut tossa leirissä, tiedän mistä puhutte :) Seurasin itse jollain kännykän apilla noita "varmoja päiviä", mut ongelmaksi tuli sit se, kun ns. tilanne tuli päälle niinä vaarapäivinä - lapsi kun ei silloin tuntunut mahdollisuudelta, ja kumien mukana kantaminen ei näemmä sitten ole niin helppoa mitä voisi kuvitella.. :D Mutta luulen et sitten kun pillerit lopetan, niin tulen käyttämään samaa metodia, nyt kun lapsi ei olisi mitään muuta kuin todella iloinen yllätys.

Opiskelija

Muistattehan, että vaikka munasolu säilyy hengissä vain päivän, niin siittiöt voivat kuitenkin elää n. 5-6 päivää vaginassa.

Vierailija

Hei voinko kysyä ihan mielenkiinnosta minkä merkkisiå pillereitä söit sillon ensimmäistä kertaa ja mitä syöt nyt? Olen itse kertaalleen vaihtanut merkkiä, ja uusia popsinut nyt jo usean vuoden. Mieliala on heitellyt nyt tiedostamatta/tiedostaen aika hurjasti niin mietin olisiko sittenkin aika kokeilla jotain toista laatua :) Ex selkäakne-kohtalotoverina en uskalla vielä kokeilla esim. rengasta

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heippa, en saa tässä yhteydessä mainita mitään lääkkeiden nimiä, mutta heitä mulle vaikka sähköposti vivian.valpuri@gmail.com niin voin kertoa sulle tarkemmin :) Toivottavasti ymmärrät, nää on tällasia juridisia juttuja!

Vierailija

Minä liputan hormonikierukan puolesta. Ei oo ollut menkkoja seitsemään vuoteen kierukoiden ansiosta, enkä ole huomannut mitään sivuoireita. Kierukkaa ennen käytin ehkäisyrengasta ja sitä ennen pillereitä. Ja tosiaan kertaostoksena voi tuntua kalliilta, mutta kyllä se silti halvemmaksi tulee kuin pillerit!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei ihana kuulla! Sattuiko sen laittaminen? Hassua ehkä sanoa, mut se on kuumottanut mua kaikkein eniten.. :D Nyt kierukassa olis itselleni ehkä se homma, et lapsia tulee varmaan nopeammin kuin vasta viiden vuoden päästä, ja siksi tuntuisi liian suurelta duunilta käydä laitattamassa se vain lyhyeksi ajaksi.. Mutta mutta, mahtava kuulla!

Vierailija

Hei kierunkan saa nykyään myös vain 3 vuodeksi. Tää on sellainen mikä on suunniteltu synnyttämättömille. Eikä se laittaminen edes sattunut niin paljon kuin kuvitteli. Se nipisti hieman ikävästi. Mulle annettiin ennen sitä puuduttavaa lääkettä ja otin 1h ennen jo särkylääkkeitä Itse hankin sellaisen viime syksynä ja on palvellut hyvin !

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mahtavaa että tulee vaihtiksia! :) Ja jotenkin lohdullista kuulla, ettei kipu ollut omalla kohdallasi ylitsepääsemätön :D Silti, itse en juuri nyt haluaisi sitoutua edes kolmivuotiseen ehkäisykeinoon, jota en voisi lopettaa juuri sillä hetkellä jona haluaisin. Siksi pysyttelen pillereissä, ainakin toistaiseksi :)

Vierailija

Oon käyttänyt kahta eri pillerimerkkiä ja nyt on jo monta vuotta ollut käytössä ehkäisyrengas. Oon ollut hirmu tyytyväinen, tosin nyt alkoi kuumottaa että milloin sopuisa yhteiselo loppuu ja munkin naisruumiinosa runnoutuu ruvelle!! Kierukkaa oon myös alkanut miettiä, mutta tosiaan täälläkin elätellään varovaisia vauvatoiveita seuraavalle viidelle vuodelle, niin ehkä tällä renkaalla tosiaan mennään.

Veikkaan, että osa tosta 42%:sta on vaan vähän yksinkertaisia, mutta suurempi osa varmaankin elää sitä vaihetta kun vauvaa joko yritetään, tai sitten pelaillaan varmoilla päivillä niin, että ollaan käyty läpi raskautumisen pienikin mahdollisuus. (Ei kai tutkimuksessa oo laskettu varmoja päiviä ehkäisykeinoksi?) Jos ajattelee ikähaarukkaa 15-25 niin nuorimmilla ehkäisylle ei ehkä yksinkertaisesti ole vielä tullut tarvetta, vanhemmat kenties lukeutuvat suurimmalti osin ehkäisyä käyttäviin. 25-35-vuotiaista varmaan taas verrattaen iso osa on tossa vauvako?-vaiheessa ilman ehkäisyä. Kunhan nyt aloin itsekin pohtimaan tota prosenttilukua, opiskelujeni puolesta mulla on tuoretta kokemusta just ton ikähaarukan ehkäisynkäyttöhistoriasta raskautumiseen nähden.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen samaa mieltä, että osa tosta 42% porukasta olisi varmasti todella ok sen kanssa, että tulisi raskaaksi. Tiedän kuitenkin tuttavapiiristäni, että moni vetelee ilman huolta huomisesta, välillä jälkiehkäisypillereitä popsien, sen suuremmin mitään suunnittelematta, vaikka ehkä olisi tarpeen.. Mutta toivottavasti sinä et muutu ruvelle! Tunnen hyvin monta naista jolle rengas ei aiheuttanut samoja oireita mitä minun herkille limakalvoilleni :)

ez

Itse olen testannut pillerit ja kapselin. Mikään niistä ei toiminut minun keholleni, ja oikeastaan suurin osa ystävistäni on lopettanut hormonaalisen/vaihtanut kuparikierukkaan. Minulle e-pillerit aiheutti aurallista migreeniä sekä järkyttävää mielialojen vaihtelua, minipillerit veivät ihon huonokuntoiseksi,rasvaseksi, sekä halut. Luulin ehkäisykapselin olevan viimeinkin sopiva keino minulle, mutta kapselista puhkesi kuukauden jälkeen järkyttävä hiustenlähtö, kuontalosta katosi yli puolet. Onneksi meidän kunta tarjosi ekan kapselin! Ihotautilääkärillä selvisi, että päänahassa on parantumaton seborrea, josta kärsin loppuikäni. Kapselin yksi sivuoire oli hiustenlähtö, joka aiheutti minulle myös siis kys. taudin. Onneksi tukka on nyt muutaman vuoden aikana hieman paksuuntunut, mutta tuskin samanlainen tulee enää ikinä olemaan :( ensimmäinen vuosi oli kamalinta ja vei itsetuntoni pohjamutiin...

Mielestäni lääkärillä pitäisi olla vastuu esitellä kaikki ehkäisyvälineet ehkäisyä aloittavalle (teininä), kertoa myös sivuvaikutukset ja pohtia yhdessä mikä olisi sopiva juuri kys. ihmisen kohdalle, eikä vain tyrkätä heti käteen e-pillerireseptiä niinkuin nyt tuntuu olevan tapana. Kokeilujen jälkeen en halunnut mihinkään hormonaaliseen ehkäisyyn, joten kolme vuotta menimme kondomilla ja varmoilla päivillä, mutta vahinko ei olisi haitannut :). Nyt olemme yrittäneet lasta muutaman kuukauden verran, eikä se niin helppoa näköjään olekaan ollut :D

Silloin kun lapsen yrittäminen tulee ajankohtaiseksi, käytetyillä ehkäisyvälineillä on merkitystä. Kavereillani on ilmennyt hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen esim. keltarauhashormonin puutetta, liiallista testostereonia ja ennenaikaisia vaihdevuosia (25-vuotiaana). Nämä vaikeuttavat raskautumista ja hormonituotannon ongelmat ovat jääneet piileväksi, koska pillerit ovat peittäneet ne vuosikausia, jopa yli kymmenen vuotta.

Voisin paasata aiheesta ikuisuuden :D mutta pointtini on, että en tietenkään kannusta suojaamattomaan seksiin varsinkaan irtosuhteissa, ja jos lapsi ei ole ajankohtainen, mutta tarkan harkinnan käyttäminen ja itsensä kuunteleminen on tärkeintä!

Mymmeli

Mulle määrättiin e-pillerit muutama vuosi sitten kuukautiskipuja helpottamaan. En kuitenkaan olisi halunnut ottaa niitä, koska pelkäsin sivuoireita. Myöhemmin päätin antaa pillereille mahdollisuuden ehkäisyn tullessa ajankohtaiseksi, ja niinhän siinä kävi, että kyseinen merkki ei sopinut minulle sitten yhtään. Olin koko ajan vihainen, pahantuulinen ja itkuinen. Onneksi sain vaihtaa pillerit minulle paremmin sopivaan merkkiin, eikä mitään ongelmia enää ollut! Parisuhteen päättyessä en halunnut lopettaa pillereiden syömistä, koska ne ovat helpottaneet kipuja, pms-oireita ja tehneet aiemmin epäsäännöllisistä menkoista säännölliset. Sitä paitsi, en voisi enää elää tietämättä päivälleen milloin menkat alkaa. Uuden suhteen alkaessa oli kätevää, että ehkäisyasiat olivat jo valmiiksi kunnossa. Mutta mitä ovat nuo Tanskan halvat e-pillerit ja miksei noin ole täällä Suomessakin? Minä maksan kolmen kuukauden pillerisatsista melkein 20 euroa! Päättäjät hoi, halpaa ehkäisyä nuorille heti nyt. :-D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Tarinasi on lähes identtinen omani kanssa! :) Minunkin uuden suhteeni alkaessa oli helpotus, että ehkäisy oli kunnossa jo valmiiksi, eikä siitä tarvinnut ottaa silloin mitään harmaita hiuksia, tai vaikeita raivokuukausia sitä oikeaa komboa etsiessä :D Ja siis, mun pillerit on määrätty iho-ongelman hoitoon, ja "kela" korvaa niistä leijonanosan. Siksi hyvin, hyvin halpoja! Suomessa kuulemma kuitenkin ihan sama homma, että akneen kirjoitetuista pillereistä saa kelakorvauksen! Mutta joo, pääasia minusta olisi se, että nuorille tarjottaisiin monipuolisesti edullisia (ellei ilmaisia) ehkäisykeinoja.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Huh..... Todella nihkeetä, että näissä asioissa on niin merkittäviä hintaeroja! Toivottavasti kenenkään ehkäisy ei jäisi rahasta kiinni..

Vierailija

Olet kyllä viimeisen vuoden aikana kehittynyt mielestäni kirjoittajana loistavaan suuntaan. Teksteistäsi oikein huokuu positiivisuus, tasapainoisuus ja mikä tärkeintä, laatu, joka tänä päivänä ei blogimaailmassa ole mikään itsestäänselvyys. Mukavaa, että huomioit lukijakuntasi kirjoittamalla aitoja ja kohdennettuja postauksia!

S

Mahtava postaus, hienoa nähdä tällaista keskustelua blogeissa! :) Komppaan täysin ez:n kommenttia siitä, että pitäisi olla mahdollisuus miettiä ja kokeilla eri vaihtoehtoja, ja lääkärit saisivat olla avoimia keskustelulle ja yhdessä pohtimiselle. Jos ei itselle (ja kukkarolle!) sopivaa ehkäisykeinoa löydy, ei ole ihmekään että niin monet päätyvät jättämään ehkäisyn kokonaan.

Minulla ja usealla ystävälläni on ollut sellainen tunne lääkäreiden kanssa puhuessa, että e-pillereitä yritetään melkeinpä "tyrkyttää" ainoana vaihtoehtona. Minäkin olen syönyt e-pillereitä iho-ongelmien vuoksi nuorempana, mutta en löytänyt minulle sopivaa merkkiä eikä painon sekä mielialan jojoilu tuntunut sileän ihon arvoiselta. Hiljattain jouduin taas hakemaan apua aknen vuoksi (moikka, täällä 26-vuotias, jonka naama luulee olevansa teini!) ja ihotautilääkäri mutisi ärsyyntyneenä kaikenlaista kun kerroin käyttäväni nykyään kuparikierukkaa enkä haluaisi lähteä testailemaan e-pillereitä taas. Sain mm. kuulla ankaraan sävyyn, että kun olen edes parin vuoden ajan tajunnut syödä e-pillereitä niin nyt on onneksi rintasyövän riski jo huomattavasti alentunut. Vähän omituiselta tuntui, kun hormoniton ehkäisy selvästikin provosoi häntä kovasti!

Asun muuten Ruotsissa ja sain kuparikierukan + tarkistuskäynnit ilmaiseksi, ihan mahtavaa! Mutta täällä kävinkin ehkäisykeskusteluni maailman sympaattisimman kätilön kanssa, joka ymmärsi heti kerrottuani e-pillerihistoriastani, ettei se tuntunut miltään houkuttelevalta vaihtoehdolta enää. Suomalaiset ja ruotsalaiset lääkärit sen sijaan vaikuttavat olevan todella vahvasti e-pillereiden kannalla, vaikka kierukka onkin useiden tutkimusten mukaan kustannustehokkain ehkäisykeino... Vähän hämmentävää! Jos joku osaa tähän kertoa syitä olisin todella kiinnostunut kuulemaan :)

Henttu

Hei osaatko sanoa millä laitteella tuo sexbuddy-testi kannattaa tehdä? iPhonen safari, Google Chrome ja Mozilla ei näytä tekstejä kokonaan lähes missään kysymyksessä.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram