Tuntuu uskomattomalta, mutta eilen vietin Tanskaantumiseni ensimmäistä kuukausipäivää. Kuvitella - kuukausi takana uudessa kodissa! Elämä on heittänyt sellaista kärrynpyörää jokaisella mahdollisella osa-alueella tänne tuntuani, että pikemminkin olo on sellainen, kuin olisin ollut täällä aina. Tai en ehkä aina - edelleenkin joka päivä enemmän tai vähemmän pyörii mielessä Suomessa olevat tyypit ja asiat - mutta kuitenkin huomattavasti kuukautta pitemmän ajan. Aika on mennyt niin nopeasti! Helsinki-Vantaan lentokentällä vietetyt haikeat hyvästit tuntuvat olevan osa aivan toista elämää, ja niin ne tavallaan ovatkin. Koti on nyt täällä, puhekieli on englanti, luettu kieli tanska.

Älytöntä, miten nopeasti tottuu vieraaseen kieleen! Suorastaan hätkähdin sunnuntaina palatessani kotiin Köpiksestä, kun kuuntelin junassa kahden edessäni istuvan naisen keskusteluja, tai kun ruokalistat eivät enää aiheuta suurta päänvaivaa. Olen myös joka kerta typerän ylpeä, kun onnistun asioimaan kaupassa tai koulun kanttiinissa kokonaan tanskaksi, vaikka se onkin käytännössä muutaman hassun fraasin hallitsemista. Kuitenkin, getting there!

Tuntuu siltä, että kuluneiden viikkojen aikana olisi oppinut enemmän mitä muun elämänsä aikana yhteensä. On todella rajua olla parinkymmenen eri kansallisuuden kanssa sekoitettuna joka päivä. Olen oppinut paitsi arvostamaan lottovoitto-Suomen tarjoamia verrattain todella arvokkaita lähtökohtia, mutta myös ymmärtämään sitä, että hollantilaiset nyt vaan tykkää kävellä kotona kengät jalassa, ja että kämppis-puolalaisen mielestä sisällä tupakoimisesta valittaminen oli kummallista mäkätystä.

Tätä kirjoittaessani tiistai-iltana, vietän viimeisen yöni väliaikaisasunnossani. Rakkaat suomityttöni tulivat muuttoavuksi (käytännössä se tarkoitti muuttokaljojen sihauttamista auki ennen ainoankaan esineen liikuttamista, ja juoruilua vaatteiden viikkaamisen lomassa), ja yhteisvoimin raahattiin 60 kiloa vaatteita uuteen kotiin. Niin innoissani mitä olenkin perjantaina tapahtuvasta lopullisesta muuttamisesta, on olo kuitenkin pikkuisen haikea. Tämä asunto on kuitenkin ollut jo "pitkään" turvapaikkani, jonne on aina ollut mukava tulla iloisen kämppiksen seuraksi hääräämään. Puolukan kanssa vietetyt yhteiset hetket ovat myös pieniä kulttuurishokkeja lukuunottamatta todella mukavia, ja esimerkiksi spontaanit viini-illat, toiselle aamukahvin keittäminen, ja iloisten ja ikävien asioiden jakaminen samalla hampaita harjaten on ollut iso syy siihen, miksi olen tuntenut oloni täällä niin hyväksi. Kun lähtee tutulta ja turvalliselta mukavuusalueeltaan, on jokainen ystävällinen kasvo ja hauska tyyppi korvaamattoman tuntuinen.

Korvaamattomia ovat kyllä edellämainitut suomitytöt. Niin monta kertaa oln pysähtynyt kiitollisena miettimään miten onnekas olenkaan, että kaksi niin samanhenkistä ja hillittömän fiksua ja hauskaa tyttöä on kanssani kokemassa tämän kaiken. Possemme vanhuksena saan toki tuta nahoissani jatkuvaa kuittailua esim. mieltymyksestäni käyttää hissiä, ja loputtomista elämänohjeistani jota auliisti jaan.. Jokainen päivä Suomen suurlähetystön parissa on hysteerisen hauska, enkä muista koska viimeksi elämäni olisi ollut yhtä täynnä naurua mitä se on täällä. Vieraaseen maahan muuttaessa todella huomaa sen arvon, että saa edes kerran päivässä purkaa tuntojaan joillekkin, jotka aina sataprosenttisesti ymmärtävät, eikä tarvitse koskaan pelätä loukkaavansa kenenkään tunteita. Toki myös läpät ovat aivan erilaisissa sfääreissä, kun kaikki tulevat samanlaisesta kulttuurista, samojen sketsien ääreltä.

Myös Herning on muodostunut todella rakkaaksi paikaksi. Ehkä silloin sunnuntaina neljän päivän reissulta palatessa huomasi sen, miten kodiksi tämä paikka onkaan muttunut. Olo oli todellakin se, että vihdoin pääsee kotiin, tuttujen kulmien ja suosikkiruokakauppansa viereen. Sympaattinen pikkukaupunki on niin mukava, kompakti, ja - en olisi uskonut sanovani tätä ihan heti - niin ihanan hidastempoinen paikka. Täällä on kaikki mitä tarvitsen - mukaanlukien kulman takana sijaitsevan juna-aseman, josta voi hurauttaa cityyn jos samat kadut alkavat puuduttaa. Toistaiseksi kuitenkin koulutöitä ja töitä on riittänyt niin paljon, että tylsistymisestä ei voi todellakaan puhua. Pikemminkin haaveilla..

Tämän viikon erikoisuutena kotikadulleni on ilmestynyt ruokafestarit! Ympäri eurooppaa saapuneet ruokakojut ovat täyttäneet kävelykadun ihanilla juustojen, kahvin, leivonnaisten ja fudgejen tuoksulla. Käytiin jo ottamassa ensimmäiset maistiaiset viikon kestävästä maanpäällisestä taivaasta, ja hehkutettiin miten ihana onkaan asua paikassa, jossa tällaiset ohjelmat eivät koskaan mene ohi, vaan kaikki tapahtumat tuntuvat erityiseltä. Helsingissä, entisestä kotikaupungistani Sydneystä puhumattakaan, toki järjestetään jatkuvasti kaikkea vähän joka makuun sopivaa tapahtumaa, mutta niistä suurin osa jää valitettavasti kokematta, sillä niiden loputon tulva vaikeuttaa noteeraamasta ainoatakaan. Tarkoitan siis sitä, että koska joka päivälle olisi parikymmentä juttua ympäri kaupunkia, ei energia ja aika riitä scouttaamaan kaikkea. Täällä onneksi 1. kaikki tapahtuu kotikadulla :D 2. ei ole kovinkaan paljoa ruuhkaa tapahtumista, ja tällaiset pienet erikoisuudet tuntuvat aivan mahtavilta ja jännittäviltä. Tunnustus: käytin kerran aamupäivän seuraten lasten juoksukilpailuja. Ne oli niin suloisia, ja liikuttuneina tsemppaavat vanhemmat vielä suloisempia.

Tänään keskiviikkona suuntaan kolmeksi päiväksi koulun järjestämään leirikouluun, josta olen aivan innoissani! Huippuvarusteltu leirintäkeskus, mökeissä majoittuminen, mahdollisuus uimiseen ja saunomiseen, sekä kaikki ulkona tapahtuvat kirmaamishenkiset aktiviteetit ovat todellakin sitä, mitä nyt haluaisin kaikkein eniten tehdä. Kävimme hakemassa asianmukaiset retkieväät, eli muotilehtiä, irtokarkkeja ja pari pulloa punaviiniä, jotta iltaisin voi viettää oikein hyggeä aikaa villasukat jalassa loikoillen. Hah - ja opintopisteitä kertyy..

Kaikenkaikkiaan ensimmäiset 30 päivää Tanskassa ovat olleet ehdottomasti positiivisia. Yhtä ohikiitävää sekuntiakaan ei ole harmittanut se, että päätin lähteä - ei edes silloin, kun selkäkivut vievät minut testaamaan paikallisen sairaanhoidon tehokkuutta, tai tiukkaan vastatuuleen tihkusateessa pyöräillessä, tai edes silloin kun pyörän ketjut tipahtivat tuhannennen kerran. Viikon kuluttua matkustan syyslomalle Helsinkiin, ja vaikka olen aivan haljeta riemusta nähdä perhettä ja koirat ja saada joulutorttuja ja sata halausta ystäviltä, ei kyllä haittaisi ollenkaan viettää lomaa myös kotona. Niin, täällä kotona Tanskassa. Miten sitä voikaan tykätä olla toisessa maassa NÄIN paljon?

Kommentit (8)

A

Ihana kuulla, että viihdyt Tanskassa noin hyvin, ja kiitos vielä aivan huikeasta blogista !:)

Emma

Löysin blogisi vasta muutama päivä sitten ja lukasin samalla monta postausta läpi! Tanska postaukset on ihan huippuja, eikä niihin kyllästy! Innolla odotan lisää postauksia opiskeluistasi ja elämästäsi siellä! :)

SistaL

Todella herkkumarkkinat olikin!! Onneks meillä on myös Boxen, jossa huippu konsertteja, niin lähellä, vaikkei suurkaupungissa ollakaan! Lisää Herning postauksia suomeksi! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Herning-postauksia tulee varmasti, täällähän (melkein) koko elämä pyörii, ja tää paikka on todella kotoisa ja tärkeä jo nyt :) Muuten, olisi hauska kuulla toisista Herningissä (?) asuvista - laita mulle meiliä jos huvittaa! :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram