Minulta kysytään toistuvasti josko paperi-Cosmopolitanissa ilmestyviä kolumnejani saisi luettua jossain muussakin muodossa kuin printtinä. Vanhojen lehtien arkistoa kun ei oikein kaikkien saatavilla ole kuin kirjastoissa, eikä menneiden numeroiden stooreja löydy mistään. Mutta ei hätää! Vastaisuudessa aion kerran kuukaudessa julkaista yhden menneen kolumnini fiilispohjaisessa järjestyksessä (..mun kotiarkisto vanhoja Cosmopolitaneja saisi kenet tahansa kirjastonhoitajan kateelliseksi!). Koska uusin lehti ilmestyy aina kuun kolmas keskiviikko, on viikko ennen uuden ilmestymistä varmaan se ideaalien rytmi näille arkistojen aarteille..?

Ajattelin aloittaa jakamalla teille huhtikuun (2015) kolumnini, ja olen jo etukäteen itse aika fiiliksissä siitä, että blogiin kolumnin laittaessani saan ehkä teiltäkin palautetta tai omia fiiliksiä aiheesta - vaikka lukijapalautetta kolumneista tuleekin kiitettävästi, on aiheiden ympärille kehkeytyvä keskustelu aina mielestäni kaikkein antoisinta.

Pitemmittä puheitta itse asiaan!

 

HAUSKAA ILMANKIN - Vivian kieltäytyy kohteliaasti, jos joku tarjoaa drinkin, mutta ottaa mielellään vastaan mozzarellatikut.

Juhlin hiljattain ystäväni synttäreitä. Pukukoodi oli juhlava, puitteet upeat, ja tarjoiluihin oli satsattu. Vietimme railakasta iltaa, kuten suurella ystäväporukallamme on tapana, mutta normaalista poiketen en juonut lasillistakaan. Miksi? Minua ei vain yksinkertaisesti huvittanut. Koska minulla ei ollut mitään näkyvää syytä (lue: raskausvatsaa tai kahden viikon dokausputken paljastavaa ulkomuotoa), samppanjasta ja notkuvasta drinkkipöydästä kieltäytyminen närkästytti muita juhlijoita. Moni tuhahteli ja ihmetteli ääneen, miksi en tartu maljaan ja millä tekosyyllä ajattelin skipata boolin litkimisen. Niin, kyllähän se on poikkeuksellista ja paheksuttavaa, jos kieltäytyy alkoholista vain siksi, että juuri nyt ei maistu.

Alkoholittomuus nähdään edelleen tosikkojen valintana. Vissyn valitseminen viinan sijaan on tabu, ja hihasta pitäisi aina löytyä hyvä selitys sille, miksi shottiralli jää väliin. Ystäväni ratkaisi ongelman pyytämällä kyypparila sekoittamaan mojitolta näyttävän juoman, joka oli todellisuudessa vissyvettä ja murskattua minttua. Ymmärrän kyllä, että dokauksen feikaaminen on helppo tapa välttää ihmisten tympeät kysymykset, mutta meidän olisi feikkidrinkkien tilaamisen sijaan syytä puhalluttaa omat asenteemme. Miksi emme voi pitää hauskaa ilman terästettyjä juomia?

18-vuotiaana bilettäminen ja kosteat illat olivat parasta, mitä tiesin. Vuodet ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä, ja kaikki alkoholiin liittyvä hohdokkuus on kadonnut. Tilalle ovat tulleet sängynpohjalle pakottavat krapulat, mutta olen myös oppinut nauttimaan ystävieni seurasta ja railakkaista juhlista selvin päin. Valitsen yhä useammin alkoholittoman vaihtoehdon ja - vaikka menneisyyden Vivian sen kyseenalaistaisikin- voin vakuuttaa, että minulla on aivan yhtä hauskaa. Ehkä jopa hauskempaa, sillä voin tanssia pöydillä ilman, että tunnen itseni seuraavat pari päivää katujyrän liiskaamaksi.

En ole ääripäiden kannattaja enkä nauttisi elämästäni absolutistina, sillä rakastan hyviä viinejä ja satunnaisia jallushottien täyttämiä iltoja. Tavan vuoksi läträäminen ei vaan enää nappaa, enkä ymmärrä, miksi minun tarvitsisi selittää sitä kenellekään. En juo enää juhlissa drinkkejä toisensa jälkeen vain, koska muutkin tekevät niin, vaan säästän kalorit mieluummin santsikierrokselle täytekakkua. Väitän, että tissuttelu on monelle enemmän tottumus kuin nautintokysymys. Naukuista pitäisi voida kieltäytyä kohteliaasti ilman sosiaalista painetta tai hätävalheita. Elämässä tulee eteen hetkiä, jolloin valkkarisooda on paras tapa kohottaa mielialaa, mutta nirsous tekee välillä terää. Haluan säästää kilistelyt iltoihin, kun kasassa on hyvä porukka, olen saanut tuhlata tolkuttomasti aikaa hiusteni ja meikkini laittamiseen ja haluan vain nostaa korot kattoon ja juhlistaa elämää. Kriteerinä on myös se, että saan viettää seuraavan päivän juuri niin ryytyneenä kuin haluan.

Kaikkien pitäisi kokeilla tipattomia iltoja, sillä lopulta hauskuus ja hyvä fiilis ovat asenteesta kiinni. Jos filosofiset keskustelut tai räkänauru eivät irtoa ilman alkoholia, syy on muualla kuin juomalasissa. Kuiva ei todellakaan tarkoita tylsää. Varustudu siis tulevaan bailusesonkiin liehuvilla helmoilla sekä kirkkaalla huulipunalla ja kieltäydy drinkistä kohteliaasti, jos sinua ei huvita juoda. Cheers!

Kommentit (16)

Lina

Tosi hyvä teksti, tunnistin niin itteni sun kuvailusta! Ihanaa että joku muukin tuntee samalla tavalla. haluun mielummin pitää hauskaa illalla vetämättä kunnon räkäkännit JA voida nauttia seuraavasta päivästä ilman pahoinvointia ja päänsärkyä :D näissä tilanteissa tunnistaa myös kunnon ystävän, joka ei ihmettele tai vähättele toisen päätöstä olla juomatta!
Kiitos muuten kivasta blogista ja ihanaa kesää sulle :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Noi toi on ihan totta, että hyvät ystävät ei kyllä kysele ja tivaa - kerta riittää! Kiitos sulle kun kommentoit ja samoin, ihanaa ja lämpöistä kesää, drinkillä tai ilman ;)

heidi

Kiitos :). Mä olin puoli vuotta tipattomalla, tahallisesti ja tahattomasti. Olen hurahtanut salitreeniin ja haluan näkyviä tuloksia, siihen ei alkoholi sovi. Eikä varsinaisesti enää tee edes mieli. aluksi pari vuotta sitten vähensin , nyt en juuri juo ollenkaan. Ajatus skumppa lasista rantakalliolla auringonlaskun aikaan välillä, houkuttaa, mutta jos lasin saisi käteen en välttämättä joisi. Olen saanut jotain parempaa tilalle. En sanoisi itseäni absolutistiksi, joskus saatan taas juoda. Mutta tällä hetkellä tuskin. Tämä ei tarkoita silti, että olisin kyttäämässä muiden juomista tai arvostelemassa. Muiden tekemiset ei kiinnosta, jokainen saa juoda jos haluaa.
Olen nimittäin osallistunut illan istujaisiin ja välillä ollut baarissakin selvin päin. Lähden kyllä ajoissa kotiin nukkumaan ja aamulla nautin kun krapulaa ei ole. Olen tosin huomannut, ettei alkoholiton kaveri ole kovin haluttua seuraa. Mutta eniten minua ärsyttää ihmisten kysymykset, miksi et juo? Oletko raskaana? Jopa puoli tutut kehtaavat raskudesta kysyä. Aihe on kuitenkin henkilökohtainen. Syy varmaan on, että herran jumala jos ilmainenkaan viina ei maistu joku syy täytyy olla. Oikeasti ei ole yhtään syytä ja toisaalta voisin luetella kymmenen.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Toi urheilu on kyllä hyvä "tekosyy" (jos siis sellaista haluaisi käyttää) koska siihen ei tosiaan läträys sovi. Ja en ole itse moista ainakaan omassa ystäväpiirissä huomannut, etteikö holittomanakin olisi tervetullutta seuraa, mutta tuntemattomampien joukossa saattaa herättää kysymyksiä.

Helena

Tämä oli kyllä täyttä asiaa! Olen itsekin kovasti kyseenalaistanut omaa alkoholinkäyttöäni tässä lähivuosien aikana, ja alkanut suhtautua yhä negatiivisemmin humalahakuiseen juomiseen. En pidä itsestäni humalassa ollessani, minusta tulee lähinnä ärsyttävä ja rasittava :D Lisäksi ne universumin hirveimmät darrat eivät juuri houkuttele, kun kyse ei enää ikävuosien karttuessa olekaan yhdestä aamusta vaan useammasta päivästä. Olen huomannut myös, että hauskuus riippuu lähinnä omasta asenteesta ja seurasta! Muille se juomattomuus tuntuu edelleen olevan suurempi ongelma kuin itselle, minkä ratkaisun siihen keksisi... Hyvää ja alkoholittomien drinkkien täyteistä kesää ;) Kyllä se viinilasi on silti joskus paikallaan, olen kanssasi siinä(kin) samoilla linjoilla!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"En pidä itsestäni humalassa ollessani, minusta tulee lähinnä ärsyttävä ja rasittava" HAHAHA repeilin tälle ääneen, hear hear sister! :DDDD

Ihanaa kesää myös sulle!

Elina

Tekstin asia on kyllä niin tuttua! Oikeastaan se on ihan sama mikä asia on kyseessä, muut tekevät ongelman siitä mikä itselle ei välttämättä mikään ongelma edes olisi :D Esimerkiksi olin kolme vuotta kasvissyöjänä ja vaikka itsellä ei ollut ikinä mitään ongelmaa keksiä vaihtoehtoista syötävää niin muut jaksoivat pyöritellä silmiään että mitä ihmettä mä sitten oikein syön jos en lihaa.

Ps. Aivan ihanaa että näitä kolumneja pääsee tästedes lukemaan täältä! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hahaa, kasvissyöjillä on kyllä aina toi! Samaistun, sillä en syö sianlihaa, ja sekös vasta herättää ihmisissä närää - etenkin Tankassa, kuten kuvitella saattaa! Mulle ei ole koskaan ongelma skipata possuannosta tai ostaa itselleni muuta ruokaa, mut muille se on kauheen arka ja kärttyisyyttä herättävä paikka jostain syystä :D

Pulle

Hyvä kirjoitus. Ymmärrän hyvin tuon, että omaa juomattomuutta on ärsyttävä joutua selittelemään ja puolustelemaan. MUTTA niin on myös omaa juomista (kyse ei siis mistään ongelmajuomisesta). Nimimerkki "heidi" tuossa mainitsi, "ettei alkoholiton kaveri ole kovin haluttua seuraa". Saattaa pitää paikkansa, mutta joskus syy myös voi olla siinä "alkoholittomassa kaverissa" itsessään. En nyt tarkoita, että niin oli kyseisen kommentoijan kohdalla, mutta itse olen törmännyt tapauksiin, jotka korostavat sitä, että eivät halua juoda ja paasaavaat siitä muille ja ihmettelevät miksi KUKAAN juo, koska on aivan ihanaa olla ilman krapulaa jne. Ja kyllä nämä kyseiset tyypit josssain vaiheessa alkavat olla epätoivottua seuraa sekä "alkoholillisten" että "alkoholittomien" ei-jeesustelevien kavereiden mielestä. Eli ihan yhtä ääliömäistä on arvostella niitä "alkoholillisia" (:D) kavereita kuin "alkoholittomia". Meidän kosteissa illanviettoissamme on ollut niin odottavia äitejä kuin muuten vaan juomattomia ihmisiä ja on ollut todella hauskaa, eikä mitään ongelmaa ole ollut kun kumpikaan "puoli" ei ole kyseenalaistanut tai arvostellut toisen valintoja.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

JOO - tunnistan ton ilmiön! Monta kertaa on vähän hiukset harmaantuneet siitä vitutuksesta, kun joku dokaamaton alkaa suureen ääneen hehkuttaa että EIPÄ HARMITA KU EI OO DARRAA HUOMENNA ETTÄ SIKÄLI NII SIITÄ VAAN SHOTTIA NAAMAAN, SIINÄ ON MUUTEN TUHAT KALORIA DESILTÄ ETTÄ TIEDOKSI! Että joo, mä peräänkuulutan kyllä todella sitä, että jokainen tekee omat päätöksensä tässä asiassa, ja omia kantojaan ei tarvitse julistaa muille sen kummemmin :) Mua itseäni ei henk koht ole koskaan ärsyttänyt muiden dokaaminen tai dokaamattomuus. Itse kupitan just milloin huvittaa, mutta esim. viime viikonloppuna bailatessa meni lasi viiniä, ja riekuin kolmeen asti veden voimalla yökerhossa. Molemmilla tavoilla on hauskaa, ja molemmilla tavoilla kyllä väsyttää seuraavana päivänä ihan hitosti :D

Berry

Voin kyllä niin täydellisesti samaistua kolumniisi. Jopa oma poikaystävä tylyttää joskus, kun en välitä juoda edes sitä yhtä siideriä "niinkuin normaalit ihmiset". Mitkä normaalit ihmiset? Ja minä en kuulu siihen porukkaan joka mainostaa, että minäpä en juokkaan eikä tule darraa, vaan kaikessa hiljaisuudessa olen nauttimatta, jos siltä tuntuu. Ja välillä, nimenomaan silloin kun olen saanut hyvän porukan koolle, on kiva ottaa ne parit näkäräiset ja hullutella oikein kunnolla.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, aina ne "normaalit ihmiset" esimerkkinä, ihme juttu, koskaan en oo tavannut ainoatakaan sellaista! :D Mikä mun mielestä on positiivista, on jatkuvat tutkimustulokset siitä, miten itsestäni nuoremmat sukupolvet juovat yhä vähemmän ja vähemmän humalahakuisesti. Polvi siis saattaa todellakin parantua :D

JessiH

Ihana Vivian! Kiitos, että nostit asian pöydälle myös täällä blogissa (itse luen tätä muodikkaasti viikon myöhässä). Törmään usein tilanteeseen jossa kieltäytyessäni drinkistä saan heti ilonpilaajan leiman (vaikka hauskaa osaan todellakin pitää muiden seurassa ilman alkoholiakin;).. On ihmeellistä ettei osa ihmisistä vain ymmärrä että hauska ilta ei katso promillejen määrää. Ja ei, en ole itsekkään absolutisti.. aina alkoholi ei vaan maistu. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hah, ei nää jutut varmaan vanhene... :) Mun mielestä juomingit on parasta silloin, kun joko ihan sattumalta huomaakin, et oho, meillä onkin sponttaanit bileet TAI sitten kun on oikeasti joku erityinen ja kiva syy juhlistaa. Odotan kyllä super innoissani esim. huomista juhannusta Lontoossa, mitä pääsen viettämään siskoni ja muiden lontoo-ystävieni kanssa <3 Saattaa mennä muutama drinksukin, heh.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram