Ostin itselleni viikonloppuna joululahjan. Haaveilin kauan, siis ainakin vuoden, uudesta laatikkomaisesta biker-nahkatakista, ja kun yllättäen löysin second hand-verkkokaupasta Acnen klassikkorotsin, tilasin sen välittömästi. Se maksoi melkein kahden kuukauden vuokrani verran, mutta koska keksin kutsua sitä joululahjaksi itse itselleni, en pode ostoksestani lainkaan huonoa omatuntoa. Kyllähän itseään saa edes kerran vuodessa hemmotella itse tienaamillaan rahoilla, eikö?

Ostokseni on sijoitus, onhan sillä jälleenmyyntiarvoa. Olen haaveillut toisesta nahkatakista vuosia, en siis ole mikään impulsiivinen shoppailija. Olen tehnyt kovasti töitä, ja saan nauttia sen tuloksista. Maksan mielelläni laadusta ja vaatteesta, jonka alkuperä ei saa minua yökkäämään. Tiedän kohtelevani kallista takkia rakkaudella, ja huoltavani sitä vuosia eteenpäin, koko rahan edestä. Joululahja (tai syttärilahja, nimpparilahja, valmistujaislahja, kouluunpääsemislahja, paska viikko meneillään -lahja.. you name it!) itseltä itselleen on omavaraisen aikuisen etuoikeus, jota minun ei tarvitse selitellä sen kummemmin kenellekään.

Paskapuhetta, yhtä kaikki. Ostamme siksi, koska haluamme. Piste. Rakastan nahkatakkeja, minulla on ollut kaapissani vain yksi sellainen, ja fiilistelen Acnea brändinä yli kaikkien muiden, harkitsin ostostani kauan ja olen tehnyt kovasti töitä. Silti, yksinkertaisesti sanottuna halusin ostaa sen, eikä millään muulla ole merkitystä. Päätökseni perusteluilla ei ole mitään väliä.

Ainakin omalla kohdallani hyvin harvoin kyse on siitä, että tarvitsisin jotain - siis että mikään omistavani tavara ei käytännössä voisi ajaa samaa asiaa. Veikkaan aika monen ajattelevan omista kulutustottumuksistaan samaa. Tavaraa löytyy kaapeista sen verran reilusti, ettei kaikkea välttämättä ehtisi kuluttaa puhki koko elinaikanaan, ja hyvälaatuisia vaatteita ei joudu heittämään pois vuosiin. Shoppailu onkin meille tunneasia, jolla harvoin on mitään tekemistä tarpeen kanssa. Kulutusjuhlat herättävät minussa puistatuksen väristyksiä, mutta miksi itsekin sorrun kaunistelemaan tekojani sepittämällä itse itselleni jonkun tekosyyn, kun osallistun itsekin pitoihin?

Olen jo vuosikaudet elättänyt itseni muotiallalla, ja suhtaudun ammattiini ja koko alaan hyvin ristiriitaisesti. Myyntityössä olen kuullut jokaisen mahdollisen tekosyyn ja itsepetoksen muodon, mitä naiset ja miehet itselleen ja muille toistelevat kiikuttaessaan ostoksensa kassan kautta paperipussiin ja kotiin jo alunperinkin tursuilevaan vaatekaappiinsa. On näitä sijoituksia ja itsensä palkitsemisia ja "tarpeita" vähän joka lähtöön, vaikka veikkaan lähes jokaisen ostaneen lisää roipetta aikalailla siksi, koska sattuu huvittamaan, ja koska niin on totuttu tekemään. Jostain on vain lähtehnyt sellainen aivoton tapa, että ostohuuma olisi jotenkin enemmän oikeutettua, jos sen ympärille keksii sellaisen tarinan, että tämän TARVITSEE ja ANSAITSEE ja mitä vielä. Aivan kuin eläisimme jossain satumaailmassa, jossa tavara näyttelisi merkittävää pelastajan roolia. Kerran eräs todella iäkäs daami tuli ostamaan kenkiä, ja juttelia mukavia siinä samalla. Hän sovitti useita pareja ja kertoi tarvitsevansa uudet kengät, mutta lisäsi nopeasti loppuun, että oikeastaan hän ei ole tarvinnut yhtään mitään sitten sota-ajan. Se todella pysäytti ajattelemaan sitä, miten välttämättömältä kolmet eri salikengät ja viisitoista eri punaisen sävyistä huulipunaa toisinaan tuntuvat tässä yltäkylläisyyden maailmassa, jossa shoppaillaan tasan siksi, että se on a. mahdollista b. siihen on totuttu.  Miksi siis on niin vaikeaa sanoa ostavansa jotain vain siksi, koska pitää siitä ja koska niin sattuu huvittamaan? Tätä ajatusta olen pyöritellyt nyt usean päivän ajan, siis mitä nyt olen tilaukseni order tracking -sivun päivittämiseltä ehtinyt, heh.

Toisaalta, vierastan myös ajatusta kaikesta absoluuttisesta oikeasta ja väärästä tavasta toimia. Elämä on välillä täyttä paskaa ja kaikki tuntuu merkityksettömältä, ja jos silloin uusi, kaunis kenkäpari tuntuu piristävältä, niin mitä sitten? Okei, on myös aika surullinen ajatus, että jonkun onnellisuuden alku ja loppu nojaisi nimenomaan materiaan ja sen haalimiseen, mutta nappaatte varmaan ideani hännänpäästä? Vaikka kerskakulutus ja loputon määrä materiaa saa niskavillani pystyyn, tiedän shoppailevani jatkossakin. Niin tekee varmasti suurin osa meistä, sillä asenteet ja opitut toimintatavat muuttuvat hitaasti. Mutta jotta niin tapahtuisi, minusta pieni omien kulutustottumusten pohdiskelu aina toisinaan on paikallaan. Pärjäisikö vähemmällä? Saisinko haettua samanlaista hyvää fiilistä tai lohtua jotain muuta kautta? Voisiko ihan oikeasti satsata laatuun ja eettisempään sen määrän ja nopean tyydytyksen sijaan?

Tarkoitus ei ole jeesustella, vaan jakaa kanssanne rehellisesti näitä asioita, joihin havahduin. Kuulisin enemmän kuin mieluusti teidän fiiliksiä ja kokemuksia - onko shoppailu enemmän "oikein", jos ostoksilleen keksii itse jonkun syyn tai tarpeen? Perusteletteko omia shoppailujanne itsellenne vai jollekin toiselle?

Loppukevennykseksi kuva siitä THE nahkatakista, jonka ostin. Se on täydellinen ja ihana, enkä häpeä kuin ihan pikkuisen kertoessani, että minun oli vaikeaa saada unta nettishoppailun jälkeen, koska haaveilin kaikista ihanista kevätasuista, joita se tulee täydentämään. Synnitön heittäköön ensimmäisen jne. - haha!

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram