Tänään haluan jakaa kanssanne jotain henkilökohtaista, ja jotain, mitä on kovasti toivottu. Kuten tiedätte, yksityisyyteni on minulle kaikki kaikessa. Vaikka tiedän ruutujen toisella puolella olevien ihmisten olevan mitä hyväntahtosimpia että hauskoja persoonia, ei minusta tunnu luontevalta kertoa kaikkea parisuhteestani. Tämä aihe kuitenkin koskettaa monia, ja on minulle hyvin ajankohtainen, ja siksi haluan jakaa ajatukseni kanssanne. Postauksesta tulee varmasti pitkä kuin via dolorosa konsanaan, joten nyt – hyvät naiset ja herrat – on aika hakea kahvikuppi/popcorn-kulho/ viherpirtelö viereensä.

Noniin. Kuten joku saattaa muistaa, istuu tämän näppäimistön edessä eräs nuori nainen, joka vielä reilu vuosi sitten kertoi blogissaan suurin sanoin ja runsain motivaatio-quotein siitä, miten sinkkuelämä on parasta mitä minulle on koskaan sattunut. Väitin ponnekkaasti etten kaivannut sitoutumista tai ”palloa nilkkaan”, enkä ETENKÄÄN mitään kaukosuhdetta, jossa jokainen päivä olisi riutumista ja ikävää, ja koko suhde rakentuisi pelkkään illuusioon kumppanuudesta.

Vuosi sitten olin muutenkin aika erilaisessa paikassa itseni kanssa. Kärvistelin joka päivä sen ajatuksen kanssa, kuka minä olen, mitä minä haluan, mihin minä päädyn. Mikä on paikkani maailmassa. Nyt, sanoisin, huomaan sen olleen tyypillistä 25-vuotiaan kriiseilyä siitä, kun ei ole enää tyttö, eikä vielä nainen (okei HAHAH tää oli tällanen keventävä Mrs. Spearsin lainaus). Tarkoitan sitä ympäristön välillä tukehduttavaakin painetta siitä, kun ympärillä vanhat koulukaverit pullauttelevat vauvoja ja ostavat asuntoja, ja itse lähinnä painiskelet viikonlopun bilesuunnitelmia koordinointia.

Vuosi sitten olin aika varma, että sinkkuvuosia on edessä vielä ainakin toiset kolme, ja että Tanskan koulusta valmistuttuani jäisin jonnekin ulkomaille luomaan uraa. Aina kun ahdisti, pyöritin päässäni mielikuvaa itsestäni työskentelemässä kansainvälisen muotitalon kiireisellä markkinointiosastolla, ja mietin, miten varmasti joku päivä se onni potkaisisi minuakin. Että miten joskus siellä käytävällä tulisi vastaan joku unelmieni prinssi, jonka kanssa meillä olisi kiva suhde. Vielä joku päivä, toistelin itselleni. Vielä joku päivä se oikea kävelee kohdalleni.

Ja sitten, viime syksynä se onni todella potkaisi, mutta täysin erilailla kuin turvaskenaariossani. Tapasin sattumalta seitsemän vuoden tauon jälkeen saman miehen, johon olin joskus kaukaa etäisyydestä ollut tosi ihastunut, ja sitten se tapahtui. Yht’äkkiä kaikki planeetat, horoskooppikartat, 11:11 –toivomukset, synttärikakun kynttilöiden puhaltelu, neliapilat sekä putoilleet silmäripset antoivat minulle suhteen, jollaisesta en koskaan ollut osannut haaveillakaan. Haluaisin kuollakseni vältellä kliseiden latelemista, mutta tässä tapauksessa se on mahdotonta. Rakastuin mieheeni heti, ja tiesin välittömästi, ettei mikään maaimankaikkeuden voima tai 60 suorittamatonta ECTS-pistettä voisi pitää meitä erossa enää hetkeäkään enempää.  Oli siis kohdattava suurin pelkoni; kaukosuhde.

Ja ah, miten epädramaattista – kaikki toimi mainiosti! Vaikka lähdin ensimmäisen kerran Tanskaan vasta kuukauden tapailun jälkeen, sisälläni oli täydellinen zen-tila ja tieto siitä, ettei minun tarvitsisi olla huolissani suhteemme tulevaisuudesta. Ikävä toista oli tietysti, aivan valtava ikävä. Jokainen minuutti erossa tuntui kipeältä, ja jokainen aamu, jona en saanut herätä hänen vieressään, harmaalta. Onneksi Sonera* tarjoaa ilmaiset puhelut skandinavian sisällä (*=ei maksettu mainos, vain vahva ja vilpitön suositus!), jota tulikin hyödynnettyä tuntikaupalla joka päivä.

Oikeastaan juuri näitä maratonpuheluita on varmaan jonkinlainen kiittäminen siitä, miksi koen nyt olevani parhaassa ihmissuhteessa koskaan, ja miksi luotan mieheeni kuin vuoreen. Vaikka jouduimme viettämään välillä viikkokausia (ennätys taisi olla kahdeksan) erossa, tunsin olevani kuitenkin yhtä. Koska tavanomaisesta poiketen emme voineet viettää suhteen alun honeymoonia lusikassa Netflixiä tuijotellen, välillemme kehkeytyi huomattavasti syvällisempi ja monipuolisempi suhde. Kun toisen kanssa puhuu puhelimessa viisi tuntia joka ikinen päivä, tulee muutaman kuukauden aikana puitua oikeastaan koko elämä. Minusta tuntuikin heti siltä, että suhteen alkumetreistä asti tunsimme toisemme hyvin perusteellisesti.

Lisäksi kaukana ollessa oppi nopeasti luottamaan siihen, että toinen on luottamuksen arvoinen, että toinen ihan oikeasti välittää, koska uhraa kiireisestä elämästään minulle niin paljon, vaikka saakin vain innostunutta höpinää ja tylsästä opiskelijaelämästä valittamista puhelimen välityksellä. Se on ollut minulle kaikkein markittävin asia. Tiedän, että joku pitää minusta minun itseni takia, ja pysyy vierelläni kilometreistä tai ajan kulumisesta huolimatta. Erossa oleminen ja välimatka tuntuu kuin liimalta, joka vahvistaa välittämistä ja luottamusta, eikä vie kauemmaksi.

En osaa täysin kuvitella millainen suhde meillä olisi, jos olisin kaiken tämän ajan ollut Helsingissä, ei sellaista skenaariota voi miettiä. En kuitenkaan usko, että esimerkiksi tämä viiden viikon reissu maailman toiselle puolelle olisi tuntunut yhtä luontevalta, jos en tietäisi entuudestaan meidän kestävän sen ilman ongelmia tai draamailuja. Oikeastaan se on aika pelottava ajatus; olisiko ajautunut sellaiselle mukavuusalueelle ja läheisriippuvaiseksi miehestäni, että olisin jättänyt näin mielettömän tilaisuuden käyttämättä? No, en usko jossitteluun, vaan tyydyn olemaan kiitollinen ja loputtoman tyytyväinen siitä, että kaikki on mennyt juuri näin.

Jos mietin sitä vuoden takaista Viviania, joka ihan Aidosti Pelkäsi sitoutumista, ja oli varma jokaisen parisuhteen olevan kuin elinkautistuomio, lähinnä huvittaa. Vaikka edelleen olen sitä mieltä, ettei kukaan tarvitse parisuhdetta tullakseen onnelliseksi tai elääkseen täyttä elämää, haluaisin jakaa nämä nykyhetken ajatukset ja tunteet hänen kanssaan. Ehkä se ikisinkun viitta suojasi minua pelolta epäonnistua tai saada siipeeni. Onneksi kuitenkin uskalsin tarttua tilaisuuteen, kun sellainen minulle suotiin, ja uskalsin olla niin hullunrohkea, ja antaa rakkauden tulla elämääni. Siitä jos jostain olen onnellinen, joka päivä, missä päin maailmaa tahansa.

Rakkaus on minusta ollut aina maailman ihmeellisin ja mystisin asia. On ällistyttävää, miten monesta pikkuriikkisestä tekijästä se on kiinni! Että miten oikeanlainen persoona, samat kiinnostuksen kohteet, huumori, romantiikka, arvomaailma, pinnalliset sekä syvälliset ominaisuudet voivat osua juuri oikealle kohdalle, juuri oikeaan aikaan. Ja että se polvet veteläksi vetävä tyyppi tuntee sinua kohtaan samalla tavalla – what are the odds? Sen takia koen liikutusta ja iloa joka päivä siitä, että annoin elämälleni ja ajatuksilleni mahdollisuuden muuttua. Ainoa missä näkemykseni on muuttunut, on käsitys ”oikeasta ajoituksesta” – sellaista kun ei varmasti ole olemassakaan. Ajattelen niin, että elämä tuo eteemme joka ikinen päivä uusia mahdollisuuksia ja asioita, joihin tarttua tai jättää huomioimatta. Uskon siinä määrissä kohtaloon, että meillä kaikilla on sisäänrakennettu kyky tarttua juuri niihin asioihin, joihin meidän kuuluukin tarttua. Täytyy vain uskaltaa.

Kuinka moni teistä elää tai on elänyt kaukosuhteessa? Jaatteko kanssani samanlaisia ajatuksia?

Kommentit (15)

Jatta

Vähän pääsi itku tätä lukiessa! Itsellä myös menossa jonkinlainen kaukosuhde, vaikkei noin pitkistä välimatkoista puhutakaan. Pystyn silti hyvin samaistumaan tuohon, nytkin on menty yli kolme viikkoa näkemättä ja ikävä on kova! En silti ole hetkeäkään tätä katunut, ja voin luottaa poikaystävääni täysin erilailla kuin kehenkään muuhun. Päivässä parasta on se, kun saa jutella hänelle, enkä usko että olisimme käyneet niin paljon asioita elämästämme läpi, jos niitä jutteluhetkiä tämän kaukosuhteen takia ei olisi ollut. Myös toisen näkeminen on aina kuin rakastuisi uudelleen, kun vihdoin näkee hänet pitkän odotuksen jälkeen.

Kaukosuhteeseen siis pätee ehkä se, että jos jotain huonoa, niin myös jotain hyvääkin! Ajoitus ei aina ole kaikkein parhain, mutta tärkeintä onkin, että se kumppani on.

Vierailija

Olen kokenut kaksi piinallista kaukosuhdetta nykyisen poikaystäväni kanssa ja kohta viisi vuotta yhdessä. Olihan se nyt vähintäänkin hassua että ensimmäisen kahden vuoden aikana olimme fyysisesti samassa paikassa vajaan vuoden. Mutta voin todellakin sanoa että kun suhde on koetuksella heti alusta lähtien, niin se pakostikkin rakentuu vahvalle pohjalle. Nyt on onneksi kaukosuhteet ohi ja ei enää ikinä. Mutta osaapahan edelleen arvostaa toisen läsnäoloa. Ja entisenä seurustelukammoisena olen sitä mieltä että kaukosuhde antoi juuri sopivasti omaa tilaa kun pohdiskeli suhteen tulevaisuutta. Oli jotenkin helpompi tajuta kuinka paljon toista kaipaa kun se joku ei hengitä jatkuvasti niskaan.

Vierailija

Jaan täysin ajatuksesi kaukosuhteen vaikutuksesta! Puit sen tosi upeasti sanoiksi. Meilläkin tosi syvällinen suhde. Kukaan ei oikein uskonut tähän ja kysyi aiommeko erota saman tien koska etäisyys. Öö. No ei. Mutta nyt viiden vuoden päästä moni ystävä ympärillä on eronnut. Moni taasen ei osaa viettää ollenkaan aikaa ilman kumppania ja kaikki tehdään yhdessä. Me muutetaan nyt miehen kanssa yhteen! Meillä on omat jutut ja kumpikin on oppinut toimimaan itsenäisesti. Toivottavasti kaikki menee hyvin. Ainakin tähän asti etäsuhteesta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. :)

Miss China

Itse olen asunut elokuusta asti Aasiassa, jota ennen vietin kesän Helsingissä ja hän on Englannissa. Kohta siis tulee täyteen melkein vuosi todella HC-kaukosuhdetta kahdeksan tunnin aikaeroilla ja yhteensä n. 24 päivän fyysisellä yhdessäololla elokuun jälkeen. Itselle kaukosuhde on ollut vain murto-osa siitä hirveydestä, mitä se on hänelle. Vaikka toki se pakottaa luottamaan toiseen heti alusta asti, hankalat asiat ovat moninkertaisesti hankalempia, kun niitä joutuu käsittelemään Whatsappin tai Skypen välityksellä. Kesällä odottaa paluu Englantiin, sen jälkeen täytyy olla hyvin hyvin erikoinen tilanne, että minut saisi ikinä enää suostuteltua kaukosuhteeseen

Mimmu

Ai kun tätä oli ihanaa lukea. Mulla oli poikaystäväni kanssa vähän samanlaista, kun tavattiin, tosin asuttiin molemmat Suomessa, mutta nähtiin vain viikonloppuisin, nythän asutaan yhdessä. Mutta allekirjoitan täysin tuon, että toiseen tutustuu paremmin ja syvemmin, kun puhuu toisen kanssa eikä vain kiehnää kainalossa.

Noina erossa olon hetkinä, kun vain juteltiin, pitkiä pitkiä puheluita, oppi tuntemaan toisen ihmisen sisältä. Ajatukset, toiveet, menneisyys, niistä rakentui luottamus toiseen ja luottamus on juuri se kivijalka, jonka päälle voi rakentaa jotakin pysyvää. Siinä tavallaan rakastui vieläkin enemmän, ja sitten kun tuli se hetki, kun tavattiin, niin ei ollut minkäänlaista epäilystä, etteikö kuuluta yhteen. Nimenomaan se yhteenkuuluvuuden tunne kasvoi voimakkaaksi ja vahvaksi.

Ihanaa yhteiseloa teille edelleen! Niin ja hyvää reissua sinne jonnekin :)

Concordia

Tarinastasi tuli niin mieleeni minun ja mieheni alkutaival. Kerkesimme olla yhdessä viikonlopun ennen kuin lähdin työkomennukselle maailmalle. Puhuimme seuraavat 7kk puhelimessa ja näimme 3 kertaa ennen kuin minun tuli tehdä päätös, että jatkanko työkomennusta maailmalla vain tulenko takaisin Suomeen. 12 vuotta myöhemmin ja päivääkään en ole katunut, että jätin työni ja muutin takaisin Suomeen.

VMV

Meillon mystinen juttu, jossa kaksi vuotta oltiin näkemättä toisiamme fyys, mut joka päivä niin kiinni yhteydessä kun vaan voi- ei vaan saattanu olla eriä.
Molempien mennyt jäi. Kummallakaan ei ollut elämä synkannu ku yksisteen ennen sitä. 
Tää tai kuolema- niilläkin rajoilla käytiin, kun elämä ei antanut lupaa.
Yhnyyh.

Vierailija

Jotenki ihanan virkistävää lukea kaukosuhteesta, joka on kirjotettu positiivisestä näkökulmasta. :) Ollaan oltu nyt virallisesti vähän päälle vuosi yhdessä ja alusta asti ollaan oltu kaukosuhteessa. Toki junalla pääsee suht nopeesti toisen luo, mutta yleensä nähdään viikonloppuisin kun toisella on koulua ja toisella töitä. Tällä hetkellä luen pääsykokeisiin ja poikaystävällä on ollut omia juttuja, joten ei olla nähty kunnolla hetkeen enkä tiedä milloin nähdään edes seuraavan kerran. Mulle kaukosuhde ei oo missään vaiheessa ollu ongelma, ehkä jopa hyväkin asia, että on pientä välimatkaa ja joka kerta kun nähdään niin tehdään jotain kivaa yhdessä. En kestäisi sitä, jos parisuhde olis pelkkää sohvalla makoilua, vaikka onhan sekin välillä ihan parasta. Mun mielestä on myös tärkeetä, että molemmilla on omia juttuja eikä olla riippuvaisia toisistaan. Jännä nähdä, miten meidän suhde muuttuis jos ja kun joskus muutetaan saman katon alle. :)

ElinaNi

Itse tapasin nykyisen poikaystäväni ekaa kertaa ulkomailla yli viisi vuotta sitten ja nuori (tai ainakin nuorempi kuin nyt haha...) minäni rakastui päätäpahkaa tähän ihanaan mieheen. Oma elämä oli tosin silloin täysin sekaisin ja vaikka nähtiinkin sitten kerran vielä Suomessakin, ei nuori ikä (18v!) ja silloinen elämäntilanne antaneet myöden, eikä todellista tahtoakaan kaukosuhteelle vielä ollut. No, elämä kantoi eteenpäin ja n. 1,5 vuotta sitten otin yhteyttä tähän samaiseen mieheen ja matkustin tämän luokse ihan vain alkuun kaverimielessä (niin vissiin!), kuulumisia vaihtamaan ja viettämään kivaa pitkää viikonloppua. No, kävipä ilmi että molemmat olivat ajatelleet toisiaan kuluneen kolmen vuoden ajan enemmän ja vähemmän ja kun aika olikin nyt otollinen (tähdet oikeassa kulmassa jne. :D) niin yhteenhän me sitten päädyttiin ja rakkaus roimahti samaan tapaan ja enemmänkin kuin edellisellä kerralla. Nyt oltiin kasvettu aikuisiksi ja oltiin sellaisessa elämäntilanteessa, ettei mikään oikein voinut estää (eikä annettukaan minkään estää) yhdessä olemista.

Itseasiassa juuri tuo, että vaikka joutuukin jo pian eroon toisistaan eri maihin, mutta silti onkin kumman levollinen olo, tuli tosi tutuksi. Ei tarvitse miettiä mitä tästä tulee kun molemmilla on niin varma olo ja tunne siitä, että nyt on kyllä melkeinpä jotkut isommat voimat olleet pelissä. Alun maratonpuhelut tulivat myös tutuiksi! Jatkettiin siitä 8 kk kaukosuhdetta, sitten muutin vuodeksi poikaystäväni maahan opiskelemaan (ah ja asuminen yhdessä oli myös ehdottoman ihanaa, vaikka alkuun sitä vähän stressasikin), nyt tulin kevääksi takaisin Suomeen jatkamaan opintojani ja kaukosuhde jatkui. Hyvin on kyllä mennyt ja vaan vahvistaa sitä fiilistä, että kestetään kyllä mitä tahansa. Kesällä toivottavasti viimeisen kerran muutto saman katon alle ja siitä alkaakin sitten yhteiselo ilman (ainakaan tiettäviä) kaukosuhteiluja. Tosin eipä sekään kammoksuta, vaikka joskus vielä joutuisi olemaan kaukosuhteessa toisen kanssa, kun tietää ettei siinä mitään ongelmia ole!

Ihanaa, että oot löytänyt rakkauden!

Inga

Minä tapasin aviomieheni yöllä puoli kahdelta kun lähdin omista läksiäisistäni. Seuraavana aamuna muutin eri paikkakunnalle ja viimeiset pakkaukset odottivat.. Siinä se sitten käveli kadulla vastaan. En voinut olla kääntymättä katsomaan taaksepäin eikä hänkään...:D hän juoksi minut kiinni ja pyysi, josko käytäisiin kahvilla joku päivä? sanoin, että huomenna on muutto Helsinkiin joten kahvittelut valitettavasti tapahtuisi siellä.. Ja niin kävikin, hän tuli Helsinkiin viemään minut kahville ja siitä tarinamme alkoi. Puolitoista vuotta tapailtiin kahden kaupungin välillä ja olen sitä mieltä, että jos oltaisiin asuttu samassa kaupungissa suhteemme alkumetreiltä asti emme varmasti olisi jakaneet niin paljon juurikin keskustellen puhelimessa. AIna kun nähtiin muutaman kerran kuukaudessa se tuntui aina siltä kun maailma olisi pysähtynyt pariksi päiväksi.. Tästä on nyt aikaa kymmenen vuotta joista neljä ollaan oltu jo autuaan onnellisina naimisissa.. niin se elämä vain vie ja myös minä päätin silloin , että miestä en ota (edellinen menehtyi liikenneonnettomuudessa )koska kipu edelllisestä suhteesta oli niin suunnaton mutta universumi päätti toisin...

AnskuA

Täällä myös kohta 4 vuotta kestänyt suhde, jonka aikana välimatkaa on ollut pahimmillaan (onneksi vain) 450km. Enkä kadu hetkeäkään! Nyt kun olemme vihdoin saaneet asua puoli vuotta saman katon alla niin sitä osaa arvostaa aivan eri tavalla :)

laura-

Meillä on mieheni kanssa ollut jotakuinkin samanlainen tilanne. Olemme tunteneet noin 10 vuotta ja reilu kolme vuotta sitten aloimme tapailla ja molemmat olimme suhteessa täysillä mukana. Kunnes. Mies sai työtarjouksen, josta ei vaan voinut kieltäytyä, ja niin hän 6kk tapailun jälkeen muutti Kööpenhaminaan töihin vakituisella sopimuksella, ilman tietoa paluusta suomeen. Itse olin todella skeptinen etäsuhteen toimivuudesta ja parin kuukauden ajan olimme jäähyllä vain todetaksemme, että emme voi elää ilman toista :) viime kesänä sain rakkaani kotiin, ja osaan nykyisin olla jopa tyytyväinen noista kahdesta vuodesta etäsuhteessa, sillä se jos joku opetti luottamaan toiseen 100% ja myöskin tuntemaan toisen kuin omat taskunsa. Tämä on ihan huikea vahvuus parisuhteessa ja se, että me myös tiedämme, ettei parin päin, tai edes parin viikon erossa olo ole ongelmia :)

Maria123

Täällä on paljon kohtalotovereita, jotka ajattelee samoin!
Mieheni asuu Espanjassa ja meidän suhteen alku oli sellainen, että rakastuimme saman tien. Olin reilaamassa ja jäinkin hieman pidemmäksi aikaa Espanjaan. Ehdimme olla yhdessä vain 9 päivää ja se riitti vahvalle suhteen alulle. Tulin takaisin Suomeen ja lomaa oli vielä sen verran jäljellä, että ostin saman tien lipun takaisin. Vietettiin toiset kaksi viikkoa yhdessä ja tuollon päätimme, että aiomme jatkaa suhdetta, huolimatta siitä, että asumme eri maissa. Nyt kaukosuhdetta on takana melkein vuosi ja olen onnellisempi kuin koskaan. Ikävä on välillä raastavaa, mutta kaiken sen arvoista.
On ihanaa kuulla, että olet löytänyt rakkauden!
Tosi hyvä teksti!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kaikille aivan mielettömistä kommenteista - onpa siellä paljon kohtalotovereita! Teidän tarinanne saivat mut nauramaan, innostumaan, tirauttamaan pari kyyneltä, ja ennen kaikkea tuntemaan suurta ylpeyttä siitä, että rakkautta ja hulluutta ja omistautumista ON vielä olemassa. Hyvin runsaastikin, ainakin teidän jutuistanne päätellen. Kiitos kun jaoitte palan itsestänne, kiitos kaikista onnentoivotuksista ja suuret tsempit kaikille, jotka juuri nyt kärvistelevät ikävissään. Rohkeutta ja rakkautta kaikille!

Mona

Heippa! Ensinnäkin; olen superonnellinen sun puolestasi, itse edelleen umpirakastuneena monen vuoden suhteessa,voin ainoastaan samaistua sun onnentunteeseen, kuinka se on jotain niin sairaan ainutlaatuista! Se rakastumisena oleminen :) ja toiseksi voin samaistua tapaanne aloittaa teidän lovestory, itse elelin ulkomailla nykyisen tavatessani, ja tutustuminen oli nimenomaan skypen varassa ja niiden maratonipuheluiden, joiden aikana tuli käytyä läpi elämänsä ihan kaikki osa-alueet, jotenki siihen välimatkaan ehkä turvautuen...;) siksi olikin niin upeaa, kun suomeen palatessani tämä mies otti minut virheineni ja upeine puolineni ja minä
Sain omakseni miehen, johon olin päässyt tutustumaan tavalla, joka ei olisi ollut mahdollinen mun asuessani suomessa :) samaistumista vielä
Tuohon ajoitukseen; olin reissussa korjaamassa itseäni enkä todella"valmis"mihinkään vakavampaan, vaan niin oli oltava, kun hiljalleen hoksasi sen oikean olevan siinä..... ;)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram