Jahas, on taas se päivä vuodesta, jolloin kauppojen korttiosastoilla käy kuhina ja kohvehtivitriinit on ostettu tyhjäksi sydämenmuotoisista suklaista. Kukkapuskat ja sänkyyn kannetut aamupalat ovat piristäneet rakastavaisten päivää, ja hauskat memekuvat liikkuneet Instagramin välityksellä vähän joka suuntaan. Ystävänpäivä. Minusta se, kuinka kaupallista tai ei-kaupallista ystävänpäivä on, ei ole merkittävää. Merkittävää on se, että edes kerran vuodessa pysähtyisi hetkiseksi ajattelemaan rakkaimpiaan, lahjapaketein tai ilman.
Näin minä ainakin teen, tämän postauksen verran.

Kun muutin ensimmäisen kerran ulkomaille ollessani 19-vuotias kirkassilmä, ystävyys koki todellisen kasvunpaikan. Yhtäkkiä olin toisella puolella maailmaa, yhdeksän tunnin aikaeron & todella kalliin puhelumaksun päässä heistä, joiden turvallisessa piirissä olin saanut siihen asti kasvaa. Olin niin yksin, mitä koskaan olen tai todennäköisesti tulen olemaan - en tuntenut ketään. Se sai luonnollisesti minut kaipaamaan ja arvostamaan entistä enemmän heitä, jotka jaksoivat lähettää minulle pitkiä sähköposteja ja buukata molempiin aikavyöhykkeisiin edes jotenkin sopivia skype-treffejä. Silloin jyvät ensimmäistä kertaa erottuivat akanoista. Välimatka ja uusi elämä uudessa maassa toi myös elämääni jotain aivan uutta ja odottamatonta: ensimmäiset aikuiset ystäväni. Aikuiset ystäväni olivat minulle siis heitä, joihin tutustuin ollessani jo täysi-ikäinen, ja ensimmäisiä ihmisiä, joiden kanssa meitä ei yhdistänyt sama opinahjo tai lapsuuden takapiha. Ystävyydemme mukana ei tullut raskasta painolastia noloista teinivuosista tai lapsuuden kasvukivuista, vaan kohtasimme kaikki ollessamme jo heitä joiksi olimme moninaisten vaihdeiden kautta kasvaneet. Kuten jo silloin ounastelin, ne kolme sydänystävää, jotka Australiassa asuessani sain, ovat sydänystäviäni edelleen.

Takaisin Suomeen muuttaessani jyvät tosiaankin olivat erottuneet akanoista, ja hyvä niin. Tämä saattaa kuulostaa raadolliselta - etenkin näin ystävänpäivänä - mutta en ole koskaan oikein välittänyt siitä ajatuksesta, että kaikkien ystävyyssuhteiden olisi määrä kestää koko elämän matkan verran. En missään tapauksessa koe sitä siltojen polttamisella, vaan yksinkertaisena ja luontaisena elämän soljumisena. Joidenkin kanssa voi olla syvä yhteys ja hillittömän hauskaa tiettynä ajanjaksona elämässä, mutta se yhteys saattaa ajan ja kasvamisen myötä hiipua. Se ei ole vaarallista, enkä enää yrittäisi tekohengittää yhtäkään ihmissuhdetta, jos niiden aika olisi selkeästi jo mennyt.

Onneksi välimatkasta huolimatta ystäväni ovat pysyneet rinnallani silloin - ja myös tänään. Muistan elävästi miten kaksi vuotta sitten ilmoitin hakeneeni yliopistoon Tanskaan, ja miten ystäväni huokailivat että taasko sen täytyy lähteä. Onneksi se on edes osittain kettuilua. Ystävyyssuhteet ovat minusta vain parantuneet välimatkan myötä. Sellainen yleinen luottavainen ja vakaa fiilis on tullut kuukausien erossa olon aikana, kun samat läpät ja sama meininki on jatkunut juuri siitä mihin viimeksi jäätiin. Yksikään ystävyyssuhteeni ei ole kipannut sinä aikana kun olen ollut Tanskassa, ja säännöllinen tai epäsäännöllinen yhteydenpito on pitänyt huolen siitä, että tarina jatkuu. On joka sunnuntaista Facetime-maratonia, jokapäiväistä meme-tulvaa ja hauskoja snäppejä, ja aina joku poimimassa lentokentältä.

Ystävyyden uusinta muotoa minulle edustavat nykyiset opiskelukaverini, jota kymmenistä eri maista tullessaan ovat tuoneet pöytään paljon uusia värejä ja maailmankuvan räjähdysmäistä kasvua. Suurin osa koulukavereistani on minua huomattavasti nuorempia, ja valehtelisin jos väittäisin ettei se näy jokapäiväisessä elämässämme. Ehkä juuri sen takia he tuntuvat niin raikkaalta tuulahdukselta ja iki-optimistiselta seuralta, joille olen mieluusti se Suomi-mummo, joka tekee sunnuntaisin pataruokaa ja kertoo elämän myrskyistä. Miten paljon olen heiltä saanutkaan, ja miten ainutlaatuista onkaan kantaa loppuelämäni ajan muistoja ajasta, jolloin asuimme kaikki kansainväliset muotiopiskelijat pienessä kylässä keskellä Tanskan sikafarmeja. Samalla tavalla uutta ovat myös kämppikset, ja heihin syntynyt side. Kämppiksille ei ole tarkoituskaan jakaa ihan kaikkea itsestään, sillä heidän kanssa jakaa jokatapauksessa sen henkilökohtaisimman, eli arkensa. On ihanaa voida turista mukavia keittiössä lounasta kokkaillessaan, ja tietää jatkuvasti, että vain yhden oveen kopautuksen takana on lämminsydämisiä ihmisiä, jotka ovat valmiit halaamaan ja kuuntelemaan, jos huvittaakin purkaa sydäntään vähän suuremmalla mitalla. Korvaamattomia arkeni pelastajia.

No sitten tämä rakkausasia. Olen joutunut, tai no, saanut, viimeisen puolen vuoden aikana niellä sanani siitä, miten paskoja kaukosuhteet ovat, ja miten en koskaan haluaisi suhteeseen eri maassa asuvan henkilön kanssa. Moni ehkä muistaa uhoamiseni siitä, että ulkomaille muuttoni oli este rakastumiselle. Kylläpä nyt naurattaa, kun olen itse vahingossa löytänyt itseni tästä tilanteesta, etenkään kun se ei aiheuta mitään ikäviä lieveilmiöitä. Oikeastaan olen monesti sanonut miehelleni, että olen onnellinen siitä, että alkusuhteemme ajan olemme olleet välillä kuukaudenkin verran erossa. Se ei ole pidätellyt yhteydenpitoa lainkaan, mutta on tuonut yhteyden ja toisen tutustumisen aivan uudelle tasolle. Kun ei jatkuvasti pääse lenuamaan toisen kainalossa Netflixiä tuijotellen, tulee toisen kanssa jaettua elämää suurempia keskusteluja, joita muuten ei ehkä malttaisi käydä suhteen alkuvaiheessa. Välimatkan ja sitten toisaalta hyvin intensiivisen yhdessäolon ansiosta koen, että nykyinen mieheni tuntee minut paremmin kuin kukaan aikaisemmista suhteistani, ja luottamus rakentuu, noh, luottamukseen. Minun oli ennen vaikeaa luottaa siihen, että joku ihan oikeasti jaksaisi odottaa minua ja minulle tärkeiden asioiden suorittamista toisessa maassa, ja pelkäsin kuollakseni hylätyksi tulemista. Ehkä joku ei olisikaan jaksanut odottaa, ehkä kaikki eivät olekaan luottamuksen arvoisia, mutta kuten Hän minulle joka päivä sanoo: En ole menossa minnekään. <3

Ystävyys ja rakkaus ei ole itsestäänselvyys, vaan ikuinen työmaa ja yhteinen kasvualusta. En ole mistään yhtä kiitollinen kuin läheisistäni, jotka luottavat minuun silloinkin kun ei luota itseeni, ja joiden voin aina luottaa olevan siinä kun kaipaan olkapäätä tai Mean Girls-läppien komppaajaan. Haluan olla sellainen kumppani myös muille, nyt, ja 365 muuta päivää. Hyvää ystävänpäivää!

Kommentit (9)

Kissamummous häämöttää

Okei tää kuulostaa ihan kamalalta, mut sun selkeesti hehkuva rakkaus luo uskoa tähän ikisinkkuun vaikeinakin hetkinä! Jotenkin on ollut ihan absurdia että sun näkönen muikkeli, blogin mukaan varsin toimivilla avoilla varustettuna vaan huitelee sinkkuna läpi elämän parhaiden vuosien. Ehkä se on sitä parasta parsaa ja rakkaushömpälle on kyllä oma aikansa ja paikkansa. Huh
, ehkei vielä kannata siis ostaa omakotitaloa ja 50 kissaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hahah, voi kuule! Mäkin olen aikanani saanut toivoa ja uskoa joka ikisestä onnellisesta tarinasta jonka kuulin, ei niitä pidä väheksyä! Ja heh - kiitos :) En usko että sinkkuus on ikinä riippunut ulkoisista tai henkisistä valteistani, vaan pikemminkin siitä, että en ole ollut valmis suhteeseen (olen ollut niin hukassa sen kanssa, mitä elämältäni kaipaan ja mistä pidän) JA sellaista oikeaa tyyppiä ei ollut kävellyt vastaan. Kaikki aikanaan ja silleen, suhde tulee kun on siihen valmis, uskon!

Sandra

Ei oo todellakaan pakko kertoa jos on liian henkilökohtaista mutta missä ois missä tapasit miehesi? Mä oon jo luovuttanut, oon ollut sinkkuna nyt 5 (viisi!!!) vuotta ja en todellakaan löydä ketään Tinderistä enkä baarista.. Mutta mistä sitten?!

minna

kun sitä vähiten odottaa todellakin on totta. itse tapasin mieheni seitsemän vuotta sitten siskoni exän tupareissa, ja miehenihän oli sinne saapunut ruotsista asti. parin vuoden ystävyyden jälkeen hän muutti suomeen ja ollaan siitä asti olti yhdessä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hah, tämä olis kyllä yksityiskohtineen aika hauska tarina, mutta en ainakaan vielä halua kertoa sitä julkisesti. Typistettynä versiona kerrottakoot, että tapasin mieheni ekan kerran vuonna 1997, sitten siitä kymmenen vuoden päästä, ja sitten viime syksynä tulimme tosiamme vastaan nimenomaan siellä mielipiteitä herättävässä tinderissä :D Että aikamoista. Hyvää kannatti odottaa, vaikka aika hullulta (ja okei - ihanan ällöromanttiselta kohtalon johdatukselta tai jotain) kuulostaakin.

Mun mielestä sillä ei ole merkitystä missä tai miten jonkun tapaa. Uskon vahvasti siihen, että lempi leiskahtaa sitten kun on valmis ja vastaanottavainen suhteeseen JA kun samalla maagisella hetkellä oikeanlainen tyyppi (..myös vastaanottavaisena rakkauteen) kävelee vastaan. JA pakko vielä vuodattaa nyt kun äidyin romanttiseksi, niin jo vuosia sitten eräs kirjailijamies minulle totesi, että kun ihminen kohtaa sen oikean, hän vain tietää. Että kyllä se sitten tuntuu niin selkeältä, että juu - tämä on mun ihminen. Älä ressaa, hyvin sun vielä käy! <3

Doora

Blogista kadonnut sisältö, tullut sellainen ruikutusblogi missä kerrot vaan miehestäsi ja miten ikävöit häntä. Todella surkea taso tässä blogissa . Niin ja blogia päivitetään vain kerran viikossa jos sitäkään

One love

Pitäisikö puhua vain bilettämisestä, meikeistä ja käsilaukuista?
Onnea elämääsi, Doora!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram