Ajattelin pitkästä aikaa kirjoitella niitä ihan "oikeita" kuulumisia blogin puolelle, ja mikä olisikaan siihen parempi päivä kuin sunnuntai! Yllättäen pitkän blogipäivityksen kirjoittelu kiinnostaa, sillä tavallaan pitäisi täyttä häkää painaa viimeistä koulutyötä JA suorittaa kämppämme jokasunnuntaista suursiivousta.. No, ne ehtii kohta.

Tuntuu siltä, että nyt viime kerralla Suomesta tänne saapumisesta tähän hetkeen on mennyt yhdessä sekunnissa. Muutama viikko meni niin intensiivisesti koulutöissä, etten ehtinyt oikein muuta ajatella. Jokaiselle, siis ihan jokaiselle, päivälle oli yksi tai useampi deadline, ja todella sai tuta laiskotellut Helsinki-kuukauden selkänahoissaan ja istumalihaksissaan. Ainoa muu mieleen jäänyt asia noilta viikoilta oli akuutti ketutus siitä, että täällä satoi joka päivä niin paljon, että teki mieli vaihtaa fillari kajakkiin. Yhtenä tiistai-iltana sitten vaan napsahti, ja väsyneenä, pyörän takakumin jälleen paskoneena ja rankkasateen kastelemana soitin faijalla huutoitkuisen puhelun, että vihaan mun elämää ja Tanskaa ja mitä mä olen kelannut kun lähdin tänne, yhhyhhyy. Ehkä pikkuisen dramaattista kohtaustani ei lainkaan helpottanut se, että yksi kämppikseni oli juonut kaikki kaljani ja syönyt kaikki banaanini. Vähemmästäkin leikkaa kiinni.

Faija & emojit.

Onneksi sade joskus lakkaa, onneksi koulutyötkään eivät aivan loputtomiin kestä, ja onneksi tulee aina parempi päivä. Kuin lämpenevämmän sään mukana mielikin kohosi sieltä pohjamudista, ja tulevan syksyn uudet kuviot pitivät niin kiireisinä, ettei ehtinyt surkutella kämästä elämäänsä landella. Kaikenlaista kivaa säätämistä on ollut ja vielä edessä, kun vuokraan eteenpäin huoneeni, ja toisaalta kun metsästän asuinpaikkaa syksyksi Helsingistä. Uusi asukas Tanskakämppääni on jo löydetty, mutta toistaiseksi olen vielä itse vailla kotia. Pikkusen meinaa ahdistaa, kun ei ole aavistustakaan missä nukkuu yönsä elokuusta marraskuulle, mutta toisaalta mulla on vahvaa luottoa siihen, että joku kiva boksi vaan löytyy jostain, ilman epätoivon kyyneleitä ja kiletystä.

Mulla on todella ristiriitaiset fiilikset just nyt koko Tanska vs. Suomi- asioita ajatellen. Vaikka oikeasti alkaakin olla taas mitta aivan täynnä tätä jumalan hylkäämää tuppukylää ja sen olemattomia mahdollisuuksia mihinkään mielekkääseen puuhaan, olen tavallaan aika haikeilla fiiliksillä jättämässä Tanskan taakseni niin moneksi kuukaudeksi. Joka päivä mietin useita kertoja, että voi miten ikävä tulee näitä pyöräteitä. Tätä sänkyä. Näitä ystäviä. Ruokakaupan valikoimaa. Tätä kieltä. Näitä kaupunkeja. Omaa rauhaa ja kiireettömyyttä. Tanskantunteja ja ihanaa opettajaa siellä. Kirjastoa. Tekojärven laiturilla makoilua. Lenkkipolkuja maailman kauneimmassa metsikössä. Kaikkea. Tunnen jo etukäteen rinnassa puristavaa haikeutta siitä, että koulu ihan oikeasti loppuu ensi vuoden maaliskuussa, ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että sitten palaan Helsinkiin. Vaikka se on just mitä haluan ja töiden kannalta varmasti paras ratkaisu, olen vellonut etukäteis-ikävässä Tanskaa kohtaan. Tanska on todella hyvä maa asua.

Yritin perjantaina olla sosiaalinen ja käydä baarissa ystävien kanssa. Puolivälissä ekaa siideriä väsytti niin kovasti, että lähdin kotiin. Nuttura oli kuitenkin on point.

Toisaalta, vähintään kerran päivässä huokaan yksin tai kämppikselleni, että onneksi pian pääsen Helsinkiin. Että can't wait. Miten ikävä on äitiä ja isää. Miten etäiseltä tuntuu koko perheestä ja sisaruksista, vaikka kuinka paljon viestittelee. Miten haluaisi jo päästä täysillä tekemään just sellaista duunia, mitä haluaa tehdä. Ja miten ihana loma on edessä! Kaipaan ihan kipeän paljon sitä, miten helppoa ja miellyttävää arki Helsingissä oli. Miten aina voi tavata ystäviä kun huvittaa. Miten koskaan ei ole yksinäinen tai joukkoon kuulumaton olo. Miten voi koska tahansa vaikka käppäillä yksin jonnekin kahvilaan, ja törmätä sattumalta johonkin tuttuun. Miten aina tuntuu siltä, että vaikka jokainen kortteli ja katukivetys on tuhanteen kertaan nähty ja tallattu, koska vaan voi tapahtua mitä hyvänsä.

Näin viime yönä unta siitä, että kävelin lumisessa Helsingissä Ruttopuistossa, ja Snapchattasin kyyneleet silmissä videota siitä, miten kaunista ja ihanaa kaikki oli. Ja mä vihaan lunta! Ja Snapchattia! Vaikka kaipuu Helsinkiin on kova, kyseenalaistan sitä ajatusta myös tämän tästä. Että ihan oikeastiko olen valmis asettumaan takaisin sinne, missä olen syntynyt. Miten selviän kun talvella on kylmää ja pimeää? Tulenko katumaan sitä, etten jäänytkään Tanskaan? Pitäisikö lähteä jonnekin muualle? Onneksi vielä siihen suureen päätökseen on aikaa, ja todella toivon tulevan kesän ja syksyn osoittavan minulle, missä paikkani on. Ainakin niinkuin seuraavaksi etapiksi.

Maailman paras ohjelma & jokapäiväinen lounasseura.

Ensi viikolla jatkan loppukokeen tehtävien parissa, toivottavasti saan käytyä edes kerran salilla, ja siivottua ja pakattua kämppää kokoon. Perjantaina on tiedossa ehkä koko kesäkuun paras juttu, eli lähtö Lontooseen! Siskopuolen kanssa juhannus Englannissa loputtomien etikkasipsien ja toivottavasti aurinkoisten päivien kera on täydellinen irtiotto ennen vikaa koetta, ja pitkää pysähdystä Helsingissä. Jos joku haluaa vinkata mitä kivaa Lontoossa voisi tehdä maanantaina ja tiistaina päivällä, kun sysse istuu yliopistolla, niin hihkaiskaa! Vietän ekaa kertaa Lontoossa aikaa yksin, ja kaikki mukavat aktiviteetit ja must-see jutut kiinnostelee.

Nyt menen hoitamaan kämppisvelvollisuuksiani siivouksen muodossa, ja sitten koulujuttujen pariin. Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Kommentit (17)

annanna

etikkasipseistä puheenollen. Ootko maistanu Kartanon merisuola & balsamicoa. Niiiiiiiiiiin hyvää! Onneks meidän tuppukylän kaupoissa ei myydä sitä, niin tulee ostettua vaan kun käy isommissa marketeissa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No en oo saanu käpäliäni vielä ihan noille Suomen sipsiapajoille, mut toi tais just ponkasta mun kesän to do-listan ykköseks!

Jenni

Aloin seuraamaan blogiasi muutamia kuukausia taaksepäin, vaikka instagramissa olenkin seuraillut jo kauan. Jotenkin samaistuin noihin ajatuksiin siitä, että kotimaassa on ihanaa ja muualla yksinäistä ja ahdistaa. Olen itse asunut jo 6 vuotta muutamassa eri maassa ja vihdoinkin päätin, että asioiden on pakko muuttua. Suomi siis kutsuu. Kuitenkin tuntuu, että ihmisille pitäisi aina hehkuttaa nykyistä asuinmaata ja tätä elämää, vaikka olisikin oikeasti todella väsynyt tähän elämään. Ehkä kun vihdoinkin lopetin ja myönsin, että nyt ei enää jaksa, suostuin itsekkin hyväksymään sen. Tajusin, että on ihan ok muuttaa takaisin Suomeen, ajatteli muut mitä tahansa.

Missähän oli taas pointtini.. Ei ainakaan tässä kommentissa :D kuitenkin, ihana kun pohdit avoimesti asioita ja itse samoja fiiliksiä läpikäyneenä rivien välistä saatan tehdä oikeita tai ihan vääriä oletuksia.

Ps. Jos löydät jonkun huikeen luukun ja muutat siitä marraskuussa pois, nii vinkkaa mulle? :D ei oo helppoa etsiä asuntoa Suomesta, kun itse on vielä ulkomailla..

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ihanaa kuulla, että en tosiaan ole ainoa ulkosuomalainen, joka tuntee jatkuvaa jojoilua Suomen ja ulkomaitten välillä. On muuten ahdistavaa!

Kiitos kun kommentoit ja kiva, että olet viihtynyt bloginkin puolella. Lupaan huutaa ja KOVAA, jos pistän tulevan kämppäni kiertoon. Vielä kun löytäis sellasen, huoh....

Vierailija

Jos yksin syöminen ei ahdista, kannattaa käydä London Sky Gardenissa. :) Lippu pitää varata etukäteen, mutta se ei maksa mitään. Kyseessä on siis yksi Lontoon pilvenpiirtäjistä, jonka huipulla on puutarha. Paikasta aukeaa aivan upeat näköalat, joita ihailee helposti pari tuntia vaikka ei syödä haluaisikaan!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Oi! Kiitos vinkistä, kuulostaa ihanalta :) Kävin viime kesäkuisella Lontoon reissulla jonkun pilvenpiirtäjän katolla drinksuttelemassa ja syömässä, mutta aina on tilaa uudelle kokemukselle!

Neea

Itse olen pohdiskellut omaa paikkaani ja olen todennut ettei se ainakaan ole täällä Suomessa. Vietin viime kesänö kuukauden Madridissa ja olen sitä ennen käynyt siellä myös. Lisäksi reissasin viime kesänä ympäri Espanjaa ja minulle tuli erittäin kotoisa fiilis. Toisaalta olen surullinen etten voi muuttaa Suomesta pois vielä, koka haluan käydä yliopiston Suomessa :( Mutta ehkä muutaman vuoden jälkeen pääsisin muuttamaan ah niin ihanaan Espanjaan <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Musta henkilökohtaisesti tuntuu, että tää menee sellaisissa sykleissä :) Mulle oli lukion jälkeen itsestäänselvää, että muuttaisin pois Suomesta, ja niin teinkin, kaksi viikkoa lakkiaisten jälkeen. Vuosi Australiassa oli todellinen aikuistumisen vuosi, jonka jälkeen palasin Suomeen hankkimaan työkokemusta. Tiesin kuitenkin koko ajan, että esimerkiksi korkeamman koulutuksen menisin hakemaan ulkomailta. Nyt kun tämä etappi on katsottu, kutsuu työelämä. Juuri nyt tuntuu siltä, että ne "oman alan" ensiaskeleet tulee otettua Suomessa, mutta tunnen itseni jo niin hyvin, että varmasti vielä tulen viettämään pitkiä aikoja ulkomailla. Ehkä Tanskassa, ehkä muualla :)

Toi on kyllä ihana ja spesiaali tunne, että tuntuu jossain paikassa kotoisalta ja hyvältä. Todellisuudessa vasta se eletty _arki_ kuitenkin kertoo, missä todella viihtyy asua, lomailu kun on niiiiin erilaista kun sitten se välillä paskankatkuinenkin arki, missä hiukset paskasina viedään roskia ja kiirehditään töihin ja ikävöidään suomen puhumista ja tapellaan Suomen veroviraston kanssa :D

Kotipaikkatuska-91

Mä taas tahtoisin kokeilla elämistä toisessa Pohjoismaassa. Asun tällä hetkellä Etelä-Euroopassa ja alkaa käpy palaa näiden saamattomuuden ja tyhjien lupausten kanssa - varmasti eniten siksi, että on tottunut Suomen laadukkaaseen ja luotettavaan palveluun, lähes poikkeuksetta. Oon myös alkanut ymmärtää (ja nimenomaan hyväksyä!) että Suomessa on ihan kiva asua! On ihan OOKOO tykätä tutuista asioista ja olla niihin tyytyväinen :-) Kuitenkin, esim Ruotsi houkuttaa. Oon lukenut sun Tanska-juttuja, mutta voisitko kommentoida sitä kuinka iisiä siellä on "yhteiskunnallistua" ulkomaalaisena?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hmmmm..... Vuoden perusteella yhteiskunnallistuminen on vähän 50/50. Suomalaisuuteen suhtaudutaan mun mielestä positiivisesti noin niinkuin lähtökohtaisesti, ihmisillä tuntuu olevan neutraali tai positiivinen mielikuva. Minua ei ole koskaan katsottu kieroon. Kuitenkin, todella usein olen kohdannut pientä nirppanokkaisuutta, jos olen esimerkiksi ääneen harmitellut kun joku palvelu/informaatio ei ole tarjolla myös englanniksi, ja useita kertoja olen kuullut "tämä on Tanska ja täällä puhutaan tanskaa"- kommentteja paikallisita. Olen myös omasta kokemuksesta ja muiden täällä asuvien suomalaisten kommenteista saanut sen kuvan, että paikallisiin aidot ja "syvät" ystävyyssuhteet ottavat todella paljon aikaa. Pintapuolista ystävällisyyttä kyllä saa kivasti, mutta oikeaa ystävyyttä tanskalaisten kanssa on ollut vaikeampi muodostaa, vaikka olenkin ihan hyvin tanskankielentaitoinen ja suomalainen. Mutta virastoissa ja pankissa ym. asiointi sujuu ihan kivasti ulkkarina, paikallisen sotun sain välittömästi, ja virkavalta on aina kohdellut ystävällisesti, välillä jopa esim. lääkäri tai junahenkilökunta tms on ollut todella mielissään, kun on kuullut minun olevan suomalainen joka on valinnut muuttaa tänne. Riippuu kyllä niin kehen törmää, ja miten itse suhtautuu muihin :)

En sitten tiesä mitä muuta tuolla tarkoitat, tarkenna toki jos tulee jotain mieleen! :)

K

Ihan mieletön kiitos siitä että vastaat noin laajasti ja nopeasti kommenttiin! Todella ammattimaista. Mä muotoilin ton selkeästi liian avoimeksi kysymykseksi, sori! Tarkoitin nimenomaan sitä, että sut otetaan virallisesti osaksi yhteiskuntaa ja että saat hoidettua juoksevat virastoasiat. Tohon vastasitkin, kiitos. Ymmärrän sun harmituksen noihin asioihin, uskon että Helsinki-kesä tuo paljon helpotusta ja energiaa :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi vitsi, kiva kuulla, että joku arvostaa tätä vastailua noin kovasti, vilpittömästi ilahduttaa kuulla, etten naputtele näitä vaan jonnekin mustaan aukkoon.. :D

Siis ei ole tarkoituksena olla lainkaan negatiivisien filttereiden läpi kokemuksista kertova, sillä vaikka tosiaan välillä näitä "ääripään" kommentteja kuulee (just tällasia et tämä on Tanska ja täällä puhutaan tanskaa- heitot, jotka on onneksi harvassa!), kokonaiskuva tanskalaisista on kuitenkin ehdottomasti plussan puolella! Kaikilla ei ole niin helppoa mitä suomalaisilla, osa koululaisistamme on ollut enemmän negatiivisia kokemuksia mitä itsellä, joten ehkä vielä se on mainittava, et pohjoismaisena mamuna on kyllä selkeesti helpointa! :)

Kiitos tsempistä, onneksi tosiaan tulee hetken huilaus, niin sitten jaksaa taas tätä lande-elämää omine hankaluuksineen! Ihanaa kesää sulle, K!

Lotta

Ei liity mitenkään postaukseen, mutta ajattelin kysyä kun olet työskennellyt niin kauan Acnen tuotteiden parissa. Onko Acnen kengät (Coltit) napakkaa vai isoa mitoitusta? Normaali kengän kokoni on 37-38, nilkkureissa usein 38, mutta luin jostakin että olisi reilua mitoitusta niin kumpihan koko olisi parempi osaatko sanoa 38 vai 37? Kiitos jo etukäteen!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka! Mä käytän kokoa 40-41, ja Acnen kengissä mitoitus on tosiaan "pohjoismaista", eli mielestäni reilumpaa. Lähes kaikista Acnen popoista on siis omaan kanoottiini riittänyt koko 40, niin myös Colteista. Ainoat selkeästi pienemmät ovat olleet muutamat korkokengät (Andrea & Tillie) sekä Star-nilkkurit. Toivottavasti tästä on apua! :)

Havfruen

Voi sinua, olen vanhana tanskansuomalaisena seuranut blogiasi jonkin aikaa ja tykkään sinun raikkaasta tyylistäsi ja hauskoista huomioistasi. Luulisin että aina ulkosuomalaisena sydän on jakautunut kahden maan välillä. Ja Tanska ON hyvä maa asua ja Helsinki ON ihana kaupunki (ja minun syntymä- ja nuoruuden kaupunki). Ymmärrän sinua tosi hyvin. Ajattelen myös että Herning on "noget for sig selv". Täällä meni pari vuotta sitten semmoinen satiirijuttu telkkarissa jonka nimi oli "Hvor fanden er Herning", mikä on minusta hyvin kuvaavaa juuri sille kaupungille - vähän niin kuin hesalainen sanois vaikka esim. Kouvolasta (hvor fanden ligger Kouvola?) Kokeilisit vaikka Köpistä, mistä en varmaan ikinä muuttaisi pois vaikka rakastankin Stadia yli kaiken. Mutta pääseehän sinne aika nopeaan jos Suomi-ikävä yllättää. Ja kyllä niitä ystäviä
löytyy täältä Tanskastakin. Et vain ehkä ole ollut täällä niin pitkään kuitenkaan vaikka siltä tuntuukin. Fat mod dame!!! Lopuksi sanoisin että jos tuntuu siltä että pitää muuttaa takaisin niin silloin tietysti pitää.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, Herning on kyllä aikamoinen paikka helsinkiläiselle ja sydämestään murun Sydneyyn jättänelle tytölle! Olen ihan samaa mieltä kanssasi, että Köpiksessä asuessa olisi varmasti ihan eri meininki, ja kyllä sitäkin mahdollisuutta on tullut pyöriteltyä tiuhaan.. On vaan niin, että oma työllistymiseni on niin paljon todennäköisempää mitä Tanskaan työllistyminen, tai näin ainakin pelkään. Lisäksi ahdistaisi mua varmaan isossa cityssäkin se, että elämä on pelkkää työn suorittamista ja sisältä onttoa. Hyvälle ystävälleni, joka asuu Köpiksessä, sanon aina sitä, että elämä voisi monella tapaa olla helpompaa jos olisi vaikka paikallinen mies täällä tai suomalainen mukana. Olisi ehkä helpompi tutustua ihmisiin, ja ainakin saisi enemmän asuinmaastaan irti, kun kaikkea ei tarvitsisi aina tehdä yksin. Se ei varmaan teksteistä välity (vai välittyykö, en tiedä), mutta mä olen ihan kamalan yksinäinen täällä. Koulukaverit ovat niin nuoria, ettei kivasta hengauksesta ja höpöttelystä huolimatta ole minkäänlaista syvempää yhteyttä. Lisäksi tuloerojen takia (=olen ainut, joka tekee töitä opintojen ohessa) kaikki kokemukset tulee tehtyä yksin. Kivaahan se on seilata Tanskaa ristiin rastiin ja käydä uusissa paikoissa ja makeissa ravintoloissa ja ties missä blogikarkeloissa, mutta ainakin itse olen niin sosiaalinen ja suorastaan elän vuorovaikutuksesta muihin, että koen suurta ja raastavaa tunnetta yksinäisyydestä ja tyhjyydestä täällä. Sitä fiilistä en haluaisi enää koskaan elämässäni kokea, nämä kaksi vuotta saavat riittää.

Edelleen, olen yhtä mieltä kanssasi siitä, että koko kokemus ja elämä olisi varsin erilaista (positiivisella tavalla) jos asuisin isossa kaupungissa, ja saisin toteuttaa itseäni ihmissuhteiden ja mielekkään arjen parissa. Just nyt tuntuu vaan siltä, että "väkisin" Tanskaan jääminen tuntuisi hakuammunnalta ja itsensä kiusaamiselta - usein sanotaan, että hei Suomeen pääsee aina takaisin. Se on ihan totta, mutta takaisin pääsee myös ulkomaille :) Tanska on kuitenkin muodostunut minulle jo vuodessa hirmuisen rakkaaksi paikaksi, josta kaikesta vaikeudesta huolimatta pidän kovasti. Ei tule olemaan helppoa lähteä, jos niin päätän.

Kiitos sulle useista ajatuksia herättävistä ja sympaattisista kommenteista. Tuntuu hyvältä tietää, että joku varmasti samojen asioiden äärellä paininut on siellä jossain ruudun takana aina välillä.

K

Uusien läheisten ystävien saanti on kyllä näin ulkomailla aika haasteellista. Olen ollut koulun kautta paljon ulkomailla, mutta menin sinne silloin kun olin "sopivan ikäinen" eli oltiin kaikki samalla aaltopituudella ja ajalta on aivan upeita muistoja. Pääasiassa kaverit oli tietty vaihtareita, joten sekin lähensi.

Nyt kun olen ekaa kertaa työn takia lähtenyt ulkomaille ovat työkaverit periaatteessa ne "koulukaverit". Noh, valitettavasti töistä ei ole löytynyt ketään sen läheisempää kaveria vaikka kivoja kollegoita ovatkin. En myöskään tykkää esim. ryhmäliikunnasta, jolloin joukkuekavereista voisi saada uusia ystäviä. Viikolla töiden jälkeen ei muutenkaan ehdi sosialisoitua ja jostain syystä meidän firmassa ei harrasteta after wörkkejä ollenkaan (+ firma sijaitsee aika tylsällä alueella), BORING!!!

Helsinkiin ja Suomeen ei tosin ole tällä hetkellä hinkua, tavallaan on kivempia "tylsistyä" täällä ulkomailla. Paikallinen poikaystävä olisi kyllä täydellinen ratkaisu tähän, joten kai se on jotain asialle yritettävä tehdä :D Uusi työpaikka olisi myös kiva; sellainen jossa olisi ihania uusia tyyppejä, joiden kanssa voisi mennä töiden jälkeen lasilliselle :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram