Oi mikä ihana viikonloppu! Täällä ollaan heräilty laiskiaisen vauhdikkuudella, ihmetelty ikkunoita piiskaavaa sademyrskyä kahden peiton lämmöstä. Kahdentoista tunnin yöunet kahtena yönä peräjälkeen auttanevat vihdoin tuohon väsymykseen, olo on ainakin kuin uudestisyntyneellä.

Kulunut viikonloppu on ollut rentouttavin pitkään aikaan, enkä ole poistunut kotoa ruokakauppaa ja kuntosalia kauemmas. Kotonamme on vietetty hyvin värikkään jouluista ja monikulttuurisesti rikasta viikonloppua! Hollantilaiset kämppikseni touhottivat koko perjantain Saint Nicholaksen vierailusta, leipoivat pipareita, ja tällaiset yllätykset odottivat eteisessä:

En kestä!! Hollantilaiseen tapaan joulu on pikkuisen aikaisemmassa meidän pakkasukkoon verrattuna, ja siksi yllärit tulivat jo nyt. Loppuilta menikin sitten pipareita tuhotessa ja glögiä keitellessä - tapa, jonka nuo hauskat hollantilaiset vievät varmasti myös joululomalla kotiinsa.

Itse keskityin valmistamaan itsenäisyyspäivän illalliskutsuja. Kutsuin suomitytöt ja kämppikseni traditionaaliselle illalliselle, ja koska halusin valmistaa mahdollisimman runsaan kattauksen alusta loppuun itse, aloitin keittiössä häärilyn jo perjantaina. Karjalanpiirakoiden tekeminen oli haaste, jonka vieraiden toiveesta otin vastaan, vaikka viimekerrasta rypyttelyn parissa onkin vierähtänyt jo neljä vuotta.. Viimeksi Australiassa tuli niin ikävä karjiksia, että ryhdyin leipomispuuhiin.

Kaukaa viisaana aloitin jo edellisenä iltana puurotäytteen keittelyn, sillä puurokattilan vahtiminen on paljon miellyttävää silloin, kun sen voi tehdä punkkuglögimuki kädessään, eikä tarvitse tehdä sataa asiaa samaan aikaan.

Lauantaina kauppareissun tehdessäni koin kerrankin hyviä puolia ulkomailla itsenäisyyspäivän vietossa; kaupat ovat auki normaaliin tapaan, eivätkä jonot ole normaalia päivää pitemmät.  Kuulun niihin ihmisiin, jotka mielummin höpöttävät puhelimessa kuin kuuntelevat musiikkia aina kun se on mahdollista. Rupateltiin faijan kanssa pitkä puhelu sekä karjalanpaistin oikeasta reseptistä (internettiin ei voi luottaa kaikessa) että joulusuunnitelmista.

Puhelun paras hetki oli kuitenkin se, kun tunnustin isälle etten omista kunnollista pataa. Seurasi pitkä ja monivaiheinen keskustelu siitä, että on suorastaan häpäisyä laittaa kunnollista pataruokaa missään muussa kuin laadukkaassa valurautapadassa, ja kauppareissuni sai ylimääräisen lenkin keittiöpuotiin. Ranskalaisen Le Creusetin padat ovat minulle kotoa tuttuja, ja tarkasti vaalittuja aarteita. Katsoin niiden paikallisia hintoja, ja ilokseni huomasin patojen olevan aikalailla Suomen hintoja edullisempia, tosin silti hyvin suolaisia. Uudelleen soitto faijalle, ja ujo tiedustelu kehtaisinko ostaa itse itselleni kalliin padan - niin, onhan siis täysin luonnollista aikuisena, toisessa maassa elävänä ihmisenä tarkastaa kaikki ostokset vanhemmiltaan haha! Faija puolsi ehdottomasti ajatusta, ja sanat "omat lapsesi sitten perivät sen" oli niin hellyyttävä, että kyllähän sellainen kirsikanpunainen kaunotar täytyi kassankautta kantaa kotiin.

Miten lapsellista onnea voikaan tavara tuoda! Uusi patakaunotar, olkoon nyt sitten joululahja itse itselleni, on herättänyt minussa hössöttäviä fiilistelyjä, ja patareseptien googlailua. Tänä talvena tässä talossa syödään pelkkiä patasapuskoja, sen takaa 4,1 litrainen soikea ranskalainen kaunotar.

Uusi paras ystäväni pääsi heti tositoimiin, ja karjalanpaistin valmistukseen. Ostin kolmea eri laatua lihoja, jotka ensin ruskistin padan pohjalla. Kyyipojiksi ronsilla kädellä kuoritut ja reilun kokoisiksi paloiksi jätetyt sipulit ja porkkanat, neljä laakerinlehteä, sekä reilu lusikallinen kokonaisia pippureita. Kaadoin koko komeuden päälle tasaisessa suhteessa keitettyä vettä sekä hyvää olutta, ja pata pääsi ilman kantta kuumaan uuniin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen alensin lämpötilaa, lisäsin kannen päälle, ja illallinen nautiskeli lämmöstä nelisen tuntia.

Karjalanpaistin kylkeen täytyi tietenkin saada ne piirakat. Taikinan valmistus on hyvin helppoa, ja oikeastaan ainoa yhtään haastava vaihe oli taikinan kaulinta ja piirakoiden täyttö - taikina kuivahtaa nopeasti! Oikeastaan koko prosessi oli hauska, ja etenkin kuvausapuna toimineen kämppikseni sanat "siis noihan näyttää täydellisiltä, ihan samalta kuin kuvissa!" Aijai, onni on sellainen kannustaja, joka ei ole koskaan nähnyt ammattilaisen tekemiä karjalanpiirakoita!

Lopuksi vielä munavoin valmistus ja perunoiden keittäminen muusiksi. Jossain välissä onnistuin nipistämään hetken aikaa mekon pukemiselle ja meikkaukselle, ja kaikki oli kerrankin täysin valmista vieraiden saapuessa, ja pöytä notkui herkkuja. Suomalainen ystäväni oli kantanut kortensa kekoon ja työntänyt kätensä taikinaan, ja pyöräyttänyt jälkkäriksi korvapuustit.

Illan kruunasi sinivalkoinen kukkakimppu, ja se, että maailman sydämellisimmät kämppikseni olivat ostaneet minulle lahjaksi tummansiniset tuikkukupit kynttilöineen, koska olivat googlanneet kahden kynttilän sytyttämisen olevan suomalainen perinne. Oli oikeasti liikutuksen kyyneleet lähellä, kaikki olivat niin mukana meille tärkeän ja arvokkaan päivän vietossa. Loppuilta sujuikin sitten juuri niinkuin kuuluu, eli ylisyömisen ja linnanjuhlien parissa. Ruokavauva vatsassa näytti vähintäänkin seitsemänkuiselta kömpiessäni nukkumaan - eipä ihme, että jaksoi nukkua niin pitkään!

Tämän päivän ohjelmassa on rääppäjäiset, eli karjalanpiirakoita ja pullaa koulutöiden naputuksen lomassa, ehkä leffa tai pari villasukat jalassa. Parasta sadepäivän puuhaa!

Kommentit (2)

emma

Ai että nää sinun postaukset on kivoja! Varsinkin kun kuvia tuommosista ihan tavallisista jutuista :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram