Matkapäivä. Ne on aina joulua ja vaihtuvaa vuotta (noh, ei kuitenkaan milleniumia) jännittävämpiä päiviä, oikeita elämän kutkuttavia huippuhetkiä. Tarkoitan siis tietysti sellaista päivää, jonka viettää toisessa maassa puuhastellen, ja vielä saman päivän aikana matkustaa jonnekin aivan toisaalle. Sellainen päivä minulla on tänään.

Pakkasin eilen tilaihme-Samsoniteni, litkin kahvia, ja naputtelin malttamattomana kynsiäni pöytään. Sitten lähdin tuppukylän juna-asemalle puoli tuntia etuajassa, ja seisoskelin marraskuisessa viimassa odottaen kuljetustani Kööpenhaminaan. Kolme tuntia ja joitakin minuutteja myöhemmin saavuin sateiseen pääkaupunkiin, mutta ystävän jälleennäkeminen lämmitti syvältä. Seuraavaksi illallinen ja yksi lasi viiniä Antidotessa, yhdessä Nørrebron suosikissani, ja kotiin sohvankoloseen piparminttuteen äärelle. Ilta venyi ja venyi, kun kuulumisia riitti puolin ja toisin. Vihdoin painoin pääni tyynyyn, ja näin unta Helsingin reissusta.

Tänään vietin jälleen sellaisen ihanan, hitaan aamun, joita rakastan ylitsevuotavan paljon. Tiedättehän - kahvinkeitin napsautetaan päälle, sen olemassaolo unohdetaan hetkeksi, suihkussa lasketaan kaakeleiden lukumäärää (..olenko ainoa joka harrastaa tätä?!), ja hampaita harjataan ainakin viisi minuuttia snapchattia hajamielisenä tuijottaen. Sitten meikkaamista, meilien selausta, ikkunasta tuijottamista. Uudelleenpakkasin matkalaukun. Sitten viimein, kahden tunnin haahuilun jälkeen, olin valmis kohtaamaan maailman.

Nørrebrossa on ollut sellainen kirkas mutta harmaa syyspäivä, poikkeuksellisen lämmin sellainen. Kävelin suosikkipaikkaani Grødiin, tilasin saman puuron ja saman tuoremehun mitä jokaisella kerralla, ja istuin ulos terassille. Terassikeli, marraskuun puolivälissä. Laitoin isälle kuvaviestin valoistasta kadusta, aukinaisesta kirjasta sekä porkkana-inkiväärimehustani. Ajatella, että ulkona tarkenee syödä kello kahdentoista aamiaista.

Sitten lähdin kävelylle. Talsin viereiselle hautausmaalle, jossa vallitsee hautausmaille poikkeuksellisesti kaunis ja onnellinen tunnelma. Katsoin ruskan maalaamia puita ja tarkasti istutuksilla rajattuja kävelyteitä. Penkillä istui vanha mies lakki päässään syömässä sämpylää, minä otin kuvan lehtikasasta. Sitten lähdin kiertämään kauppoja. Pikkupuoti toisensa jälkeen silittelin pehmoisia villaneuleita ja mietin, kuinka monta pipoa yksi nainen voi hyvällä omatunnolla omistaa. Sitten kävelin taas vanhaan suosikkiini Moss Copenhageniin, ja kuinka ollakaan, poistuin kädet paperikassien kantamisesta vääränä. Puolustukseksi sanottakoot, että ostin myös äidille synttärilahjan, että ihan sitä vaan roudailin..

Nyt olen istunut tunnin kauniissa kulmakuppilassa, jossa on ehkä kaunein koskaan näkemäni mustavalkoinen, kuvioitu laattalattia. Tilasin sympaattiselta rouvalta päivän keiton - porkkanaa ja piparjuurta - ja greippimehua, ja istuin nurkkapöytään. Ulkona tihuttaa vettä ja kajareista tulvii ihanan melankolista musiikkia. Dippailin ihanaa hiivaleipää emaliastian pohjaan, ja mietin iltaa. Kohta pitäisi nousta, kävellä takaisin kämpille, sovittaa ostokset laukkuun, ja lähteä keskustaan. Siellä syön pienen välipalan ja ehkä kupin kahvia, ja sitten lähden kentälle. Olen pakahtua siitä ajatksesta, että kone laskeutuu Suomen maaperälle, ja että saan edessä hitaasti käppäileviä kiroillen kiiruhtaa saapuvien porteista rakkaan syliin. Että yhtäkkiä olen taas Helsingissä, vaikka koko päivän olen elänyt normaalia vapaapäivää maassa, jossa tuulee hemmetisti ja jossa vauvatkin pyöräilevät.

Kohta olen kotona.

Kommentit (6)

Sofi

voi vivian, sun tekstistä säteili niin paljon onnellisuutta:) ja komppaan kyl ihan täysillä et matkustuspäivät on kyllä parasta maailmassa samoin kun saapuvien lentojen tuloaulat:) jos ihan pienenpienen toiveen saa esittää nii saataisko taas kuulla juttuja australiasta?:)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos ihanasta kommentista <3 voisitko vielä tarkentaa kivaa juttuideaasi; millaisia postauksia toivoisit ausseista?

sisi

vitsi että kirjoitat hyvin, sulla on lahja!! sun kielikuvat on mielettömän omaperäisiä ja hyviä:) ja ihan täydelliseltä hengailupäivälä näyttää:)

Veronica

Voi kun tunnistan Helsinkiin paluun lentokentän kautta kirjoituksestasi. Ah Suomi, tunne on aina sama vaikka olenkin asunut Tanskassa tosi pitkään. Monet KOVIN aikaiset lähdöt Helsingistä usein kesäaamuina Vantaalle ajaessa aamuusvan leijuessa niittyjen yllä. Ja sen kaihon tunteen kun lähtee synnyinmaasta. Ja sitten kuitenkin, tuttu laskeutuminen Kastrupiin, tanskan kielen sorina ja tulo omaan kotiin Köpikseen. Kaipa kahta maata voi rakastaa olematta uskoton kummallekkaan:-).

M

Tämä oli kyllä mukava torstaiaamunaloitus, kiitos ^_^ Tykkään myös noista hitaista aamuista ja matkapäivistä ja yleisestä hohhailusta (tulee tehtyä ihan liian vähän, aika tehdä asialle jotain!).

T

Tulee niin ikävä Köpistä kun lukee näitä sun juttuja. Oon viettäny aikaa etupäässä aina keskustassa, Christianhavnissa ja Vesterbrossa, mutta kiinnostunu sun blogin myötä myös Nørrebrosta. Sellanen käytännön kysymys heräs, et millä liikut Nørrebron ja keskustan väliä? :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram