..Ja alkuun pakko tuottaa pettymys, ja huomauttaa, että kuvista huolimatta pakaasimme eivät muuta New Yorkin kulmille. Päätin napsia reissukuvien arkistosta ihania Nycin arkkitehtuuriherkkuja, koska liippaahan aihe kuitenkin läheltä, tavallaan.

Ja vielä pohjustuksena mainittakoot, että kuten olen aikaisemminkin kertonut, parisuhteeni yksiyiskohdat eivät ole blogisisältöni, mutta ajattelin vastata pyyntöönne, ja raottaa vähän tätä yksityisyyden harsoista verhoa, ja kertoa mitä elämääni kuuluu juuri nyt.

Ja näillä alkusanoilla pääsemmekin itse asiaan, joka varmaan otsikonkin myötä on jo kaikille selvää; minä ja puolisoni olemme allekirjoittaneet viime viikon lopulla vuokrasopparin uudesta, yhteisestä kodista, ja muutamme kesän aikana uuteen osoitteeseen. JEEEEE! Olen toki reissusta palaamisesta asti lusinut mieheni nurkissa, joten sikäli avovaimoutuminen on jo ikäänkuin korkattu. Mutta onhan tämä nyt ihan eri asia.

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin olen aina ollut aika skeptinen yhteenmuutoista suhteen alkuvaiheessa. Tai no, yhteen muuttamisesta ylipäätänsä. Neljä vuotta sinkkuna, yhden epäonnisen avoliiton jälkeen, sitä on aika skeptinen yhteisen ihanan kamalan arjen jakamisesta neljän seinän sisällä, sekä myös aika periksiantamaton omista rutiineistaan ja tottumuksistaan. Olen asunut kerran aikaisemmin avoliitossa, ja se puolitoista vuotta ei ollut hohdokkain ajanjakso elämästäni. Kommunikaatio tökki puolin ja toisin, ja harmittavat asiat lakaistiin maton alle, josta ne toki kammettiin heti ylös jos huusholliin syttyi riita. Silloin kyllä muistettiin kumpi tyhjensi tiskikonetta enemmän ja kumpi deletoi vahingossa huutokaupan metsästäjät erikoisjakson digiboksilta. Myös harhaluulo siitä, että yhdessä nukkuminen ja aamupalan syöminen about samaan aikaan olisi laadukasta parisuhdeaikaa, oli vahvasti läsnä.

Seuraavat sinkkubeibevuodet olivatkin sitten pelkkää iloa ja hattaraa - omassa kodissa kun saa olla just se sottapytty tai neat freak mitä kulloinkin huvittaa, eikä koskaan tarvitse olla tilivelvollinen toiselle yhtään mistään. Tavallaan aika ihanaa, mutta rehellisesti sanottuna en vaihtaisi nykyistä suhdettani entiseen, en mistään hinnasta.

Miksi sitten tiedän tämän jutun toimivan? No, varmaksihan mitään ei koskaan voi tietää, koska elämä. Kuitenkin, se miksi tämä elämänmuutos tuntuu vain ja ainoastaan oikealta ratkaisulta on se, että mieheni kanssa suhde toimii niin erinomaisen hyvin. Kypsyys ja kommunikaatio, ne ovat ainakin toistaiseksi olleet avain yhteisen luukun onneen. Puolisoni on rehellisin ihminen jonka koskaan olen tavannut, ja vaikka siipan raivorehellisyys välillä saa minut pyöräyttämään silmiäni, olen todennut sen elinehdoksi hyvälle suhteelle. On todella jees, että kaikesta mieltä painavasta sanotaan, oli se sitten joku ikävältä tuntunut sanavalinta, tai se, etten koskaan suostu viemään roskia. Lisäksi se iloinen fakta, etten enää ole 21-vuotias ja elä ihmissuhteiden hattaramaailmassa, jeesaa kummasti. Vaikka avoliittoja on takana (onneksi) vain yksi, on monivuotinen kämppiselämä totuttanut itsepäiselle minulle yhtä sun toista yhteisen reviirin jakamisesta ilman draamaa. Koska sitähän se yhdessä asuminen on, hienosta avopuoliso-tittelistään huolimatta; oman kodin ja elämän jakamista toisen kanssa.

Odotan kyllä muuttoa kuin hipsteri Flow-festivaalia, sillä yksi itselleni tärkein seikka yhdessä asumisesta on se, että avoliittoilu on syytä aloittaa uudesta, yhteisestä kodista. Toisen kotiin omien tavaroiden raijaus ja "asettuminen" on mielestäni todella haastavaa, ellei mahdotonta, eikä ainakaan omasta mielestäni koskaan tunnu aivan samalta kuin se, että yhdessä valitaan se yhteinen koti molempia miellyttävän kaupunginosan ja muiden satojen kriteerien perusteella. Mieheni koti on toki viihtyisä ja tilava ja sisustusmakumme menevät täysin yksi yhteen, mutta tuntuu silti vähän haljulta olla paikassa, jonne kaikki omat tavarat ja taulut ja vaatteet eivät mitenkään päin mahdu. Puhdas pöytä, kiitos. Pakko sanoa, että tätä alkukesää värittäneet asuntonäytöissä kiertelyt sekä oikotie.fi:n vimmattu selaus ovat olleet kutkuttavan ihania! Koska mikään kiire ei ole ollut muuttaa pois täältä mieheni kodista, oli sen täydellisen asunnon metsästys mukavaa puuhaa. Ihan jo siksi, koska olimme hyvin samoilla linjoilla paikasta, toivotusta koosta sekä hintaluokasta, ja arvostamme myös samoja varusteluja asunnossa - nuo kun eivät kokemukseni mukaan ole mitään itsestäänselvyyksiä. Lopulta kävikin vielä niin onnekkaasti, että saimme valita kahdesta asunnosta sen VIELÄ kivemman, johon muuttamista kumpikaan ei malttaisi mitenkään odottaa!

Mielipiteeni yhteenmuutosta on siis kääntynyt päälaelleen, ja sanisinkin nyt, että mikäli molemmat osapuolet oikeasti haluavat jakaa jokaisen päivänsä keskenään, eikä pakottavat tekijät, kuten raha, määritä asumismuotoa, voi avoliitto olla mahtava idea. Jos kommunikaatio pelaa ja kotiaskareista ja yhteisestä ajasta päästään sopuun, niin siitä vaan! Uskon nimittäin siihen, että suhde, jonka avoliitto tuhoaa, tuhoutuisi ajan kuluessa joka tapauksessa. Siispä syteen tai saveen, täältä tullaan uusi koti! Palataan sitten uuden mielipiteen kanssa, kun laatikot on purettu ;)

Mites teillä - omat kodit loppuun asti, vai hopealusikat yhteen heti kuin mahdollista? Entä olisko hihassa hyviä selviytymisvinkkejä, miten avoliiton saa toimimaan ihan oikeasti?

Kommentit (7)

Camilla

Huippua! Ei voi olla paskempi tapaus, kun sai sut kaapattua. ;)

Aiemmin liian nopsaa yhteen muuttaneena teen nyt toisin ja painelen jarrua.. En lyö "parisuhdeleimoja", vaikka ei muita tapaillakaan. Pvä kerrallaan, nautiskellessa.. Itseasiassa sellainen fiilis, kuin olisi jälleen 16v. Ei se väärin oo.. ;)

Lilli

Olin tosi pitkään sitä mieltä, että parisuhteen ihaninta aikaa on se ihan alun jälkeinen aika. Kun asutaan eri asunnoissa mut ollaan yhessä, kuitenkin vielä vähän epävarmasti. Perhoset vielä lepattelee jatkuvasti, haluu tehä vaikutuksen mut kuitenki olla oma ittensä. Raastava piinaava ikävä kun ollaan päiviä erillään. Siis kaikki se ikävä ja jännitys, se oli helvettiä sillon, mutta jälkikäteen sitä aikaa miettii leveesti hymyillen.

Nyt meillä on neljä vuotta official yhteiseloa takana. Kaikki pahimmat kotityökinastelut on kinasteltu ja sohvasta on löytyny omat lempparipaikat molemmille. Ja mä rakastan joka ikistä päivää ton kanssa, en vaihtais sitä mihinkään. Kaks yötä erillään saa jo hyppimään seinille. Ollaan jotenki hitsauduttu yhteen kaiken sen sovittelun ja oman tilan hakemisen jälkeen. Meillä on omat kaverit ja omat menot, mut koti on meiän yhteinen oma turvamaja. Se että pitkän päivän jälkeen sä saat "käpertyä kainaloon" eli lösähtää omalle puolellesi sänkyä (inhottavaa jos raajat koskee kun yrittää nukkua!) höpöttämään unisena päivän tapahtumista, on korvaamatonta.

Tsemppiä yhteiseloon!

battery

Mulla meinas palaa korvapuustit uuniin kun niin uppouduin tähän sun tekstiin :D Ai että vastarakastuneet on ihania !! Mutta niin. Mun vinkit avoliittoon on se sunkin mainitsema asioista puhuminen. Mun mielestä myös arjen pienet teot on todella tärkeitä. Ihan vaan lempi ruuan tekeminen yllätyksenä tai vaikka kahvinkeittimen valmiiks lataaminen aamua varten! Meillä on kohta muutto kerrostalosta omakotitaloon, joten saatan tulla sit hakeen uudelleen neuvoja täältä :D Tsemppiä yhteiseloon!

Pam

Avoliittoa takana melkein vuosi ja kieltämättä kotityöt saattaa välillä raastaa, mutta hyvä balanssi on jo löydetty: toinen käy koiran kanssa ulkona ja toinen laittaa aamupalan sillä välin. Tai sitten hoidetaan hommat yhdessä :D Avoimuus on jees, mutta kaikkea ei ole pakko kertoa. Saa toki, mutta pieni sensuuri välillä voi olla kohdillaan.

Aba

Yhdessä yli 10 v,ja edelleen molemmilla omat asunnot,ei tulis mieleenkään kummallekaan alkaa myymään asuntoaan =)

Kukin tyylillään,niinhän se on,ystävätkin jo onneksi lopettaneet jankuttamisen yhteenmuutosta ja silmienpyörityksen,että hullua maksaa kahdesta kämpästä.No velkaa ei kummallakaan enää ole,joten vastikemaksu vain menee.

Kun ihmiset lakkaisivatkin pitämästä niitä omia ratkaisujaan ainoina oikeina.Mukavaa kesää teille!!

rose

Me muutimme yhteen viiden kuukauden seurustelun jälkeen, monen muun mielestä liian nopeasti mutta meille se vain tuntui sopivalta ja oikealta. Nyt olemme olleet (ja melkein asuneet) yhdessä jo neljä vuotta, ja vuoden päästä juhlitaan meidän häitämme :) Koen, että yhdessä asuessa tutustuu toiseen niin paljon paremmin kun ihan konkreettisesti jakaa arjen. Ollaan sovittu heti alussa raha-asiat, kotitöiden tekemiset yms ja pidetty huoli siitä, että molemmilla on aina välillä omaa tilaa ja aikaa - meille ainakin yhdessä asuminen on toiminut paremmin kuin hyvin :) Ihanaa avoliittoelämää ja aurinkoista kesää :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram