Ensimmäinen euforinen kotiinpaluun fiilis tuli heti lentokoneeseen astellessa, kun vähän joka toiselta penkkiriviltä kuului iloista tanskankielistä pulputusta. Miten ihanalta se kuulostikaan! Lentomatka meni pyöritellessä viimeisten Suomiviikkojen tapahtumia ja kuolanoro poskella torkkuessa, mutta heti kun astuin tuttua tutummalle Köpiksen lentokentälle, tuli taas pitkän tauon jälkeen se fiilis, että kotona ollaan. Tai no, jonkinlaisessa kodissa kuitenkin.

Mitä ne, jotka eivät ole koskaan asuneet ulkomailla, eivät varmaan voi ymmärtää, on se outo kuuluvuuden ja kuulumattomuuden tunne, mikä täällä ollessa valtaa. Heti matkalaukun poimittuani tuli taas se jännittävä fiilis, että tavallaan olen täällä joku vieras ja ulkomaalainen, ja tavallaan samaa kieltä puhuva ja ilman karttoja suunnistava asukas. Että halutessaan voi heittäytyä ihan muiksi turakaisiksi, ja tykittää selfieitä merenneitopatsaalla, kävellä epähuomiossa pyöräteillä (okei tota en tee ikinä, koska inhoan sitä pyöräilijänä itse) ja viettää aikaa muiden suomalaisten kanssa, omaa hassua salakieltä puhellen. Ja kuitenkin, ymmärrät mitä ympärilläsi jutellaan, tajuat Føtexin olevan Nettoa PALJON parempi ruokakauppa, ja heität sujuvasti läppää Prinsgemalenin uusimmista sekoiluista.

Vietin maanantai-iltani ihanan suomalaisen ystävättäreni kotona, ja nautin pehmeästä laskusta takaisin tanskalaisuuteen hyvän ruoan ja viinilasillisen merkeissä. Tiistaina aikaisin aamulla treffasin vielä toista köpiskaveriani, ja sitten viimeinkin junaan kohti omaa vihattavan rakastettavaa tuppukylääni. Kolmen tunnin junamatka ei ehkä koskaan ole tuntunut yhtä pitkältä - niin paljon odotin tuttujen kasvojen näkemistä, ja sinne omaan kotiini pääsemistä. Vaikka sydän tai hattu olisi missä, home is where your own bed is. Kotioven avatessani ei ollut kyllä itkuherkistyminen kaukana. Rakas superkämppikseni oli kokannut minulle lounaan valmiiksi (texmex-salaattia!!!!!), ja ruoan äärellä vaihdettiin viimeisen kuukauden kuulumiset. Sää on ollut kamala, pojat tyhmiä, koulutöitä hitosti rästissä.

Jälkimmäiseen oli tartuttava rivakasti - vaikka kirjoitan koulutöitä nopeammin mitä titanicin morsettaja, haluan keskittää paljon aikaa ja ajatusta mielenkiintoisten tehtävien suorittamiseen. Juuri nyt pöydällä on kattavan bränditutkimuksen teko, jonka parissa vierähtää varmasti kaikki vapaa-aika ensi viikon alkuun asti. Suuntasin heti lounastuokion jälkeen rakkaaseen lähikirjastooni, ja tulin kotiin mukanani kassillinen todella mielenkiintoisia kirjoja aihepiiriin liittyen. Kunhan vaan aika riittäisi sekä perinpohjaiseen luku-urakkaan, että itse kirjoittamiseen! En kyllä valita, tuntuu todella mielekkäältä olla pitkän tauon jälkeen takaisin puurtamassa jotain yhtä ja suurta projektia, eikä säätää tuhatta ja sataa juoksevaa asiaa kerrallaan, kuten Helsingissä ollessa on tapana.

Vaikka kahden päivän matkustaminen painoi niskassa, päätin silti lähteä illaksi vielä tanskantunnille. Vaikka noin kuukauden ajan olen ollut lähes kokonaan puhumatta tai lukematta uutta kotikieltäni, tuntui kaikki olevan muistissa enemmän kuin hyvin! Tämän vuoden aikana olen useasti havainnut sen, että vaikka kielikoulussa istuskellessa tuntuu toisinaan sitlä, ettei mitään jää päähän, huomaakin sitten yht'äkkiä käytännön tilanteessa osaavansa vaikka mitä. Ennen lähtöäni Suomeen kävin lääkärissä, ja puhuin lääkärini kanssa huomaamattani pelkästään tanskaa. Olen itseasiassa suunnitellut pitempään kirjoittavani postauksen uuden kielen opiskelusta, että ehkä siinä avaan tätä aihetta enemmän.

Illan paras hetki oli kuitenkin se, kun pääsi kahden pitkän päivän jälkeen Omaan Suihkuun, sitten kääriytymään Omaan Pörrökylpytakkiin, ja juomaan Omaa Lempiteetä Omasta Lempimukistaan. Ensimmäiset yöunet omassa sängyssä oli kyllä ihaninta ikinä. Miten hyvä on olla kotona!

Kommentit (8)

sarppa

Tuota kahden maan välissä asumisen tunnetta on jotenkin niin hankala yrittää selittää, ikävä on jotenkin koko ajan jonnekin, lähteminen kummastakin on haikeaa, mutta saapuminen kumpaakin on niin ihanaa(yleensä). Molemmissa omat rakkaat ihmiset ja varsinkin rutiinit, tavallaan niin samaa mutta myös niiiin erilaista. Matkasin itse viikko sitten Suomeen kesälomalle ja kävin taas koko tunteiden kirjon läpi... Varmaan tulee tippa linssiin kun loppukesästä taas avaa sen kotioven toisessa maassa parin kuukauden tauon jälkeen :')

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No sä onnistuit kyllä pukemaan tätä fiilistä sanoiksi! :) Tollasta se just on, koko ajan vähän ikävä jonnekin. Aika usein mietin et aika hullu on täytynyt olla, et tähän on ryhtynyt jo toisen kerran :D

Vierailija

Mä niin ymmärrän sua! Ihan jokaikisessä noista asioista. Eikä se fiilis edes koska enää mee pois vaikka mäkin asetuin takaisin Suomeen lopulta :) ainakin toistaiseksi.

Maija

Niin just toi kuuluminen ja kuulumattomuus! Se arki, kun kaikki on tuttua ja tavallista. Se, kun jakaa säätilojen päivittelyt ja tosi-tv-ohjelmien käänteet ja paikalliset juhlapyhät työkavereiden ja naapureiden ja ystävien kanssa. Se, kun kuitenkin sydämessä kaihertaa kun on vappu tai juhannus. Se, kun tuntee päässeensä sisään vieraaseen kulttuuriin. Se, kun tuntuu ettei ole kotona kummassakaan kulttuurissa. Se, kun Suomesta lomalta lähtiessä itkee lentokentän vessassa. Ulkosuomalaisuus oli mulle yhtä vuoristorataa kolme vuotta, mutta en kyllä vaihtaisi sitä mistään hinnasta pois!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mä itkin lentokentällä kun söin poroburgeria! Ensin siksi, että oli kamala ikävä äitiä ja isää ja veljiä ja ystäviä ja kaikkea Helsingissä. Sitten koska se burgeri oli niin hyvää, ja ikävöin aina ulkomailla suomalaisen riistan makua, hahah!

Hyvin tiivistit, jaan todellakin nuo tunteet kanssasi!

Nettoinmyass

En ees lukenut loppuun koska Netto. Sieltä on jauheliha aina loppu kun pääsen duunsita illalla. vittu. Nyt jatkan lukemista.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Netto on paskaa! Føtex ja hätätilassa Fakta (koska valion tuotteita hyllyssä ja superhalpaa bataattia, tolleen pari suosikkia mainitakseni) käy, mut Føtexi on YKKÖNEN nyt ja AINA, aamen!!! Vittu toi on muuten ärsyttävää kun kaupasta on joku loppu, huooooooh.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram