Onko nyt lauantai? JO nyt? Kulunut viikko on mennyt niin kovaa vauhtia, ettei pää ole meinannut pysy perässä. Valitettavasti en voi kehua tämän rakettitieteellisen nopeuden johtuvan ahkeruudestani. Päinvastoin. Tämä on ollut laiskin viikko aikoihin, ja nyt viikonloppuna tuntuu siltä, etten ole tehnyt yhtään mitään. Olen nukkunut vähän kehnosti (veikkaan syyksi täysikuuta TAI tiheää treenimäärää), käynyt vain kahtena päivänä koulussa ja oikeastaan vältellyt kaikkea arkista.

Kiitos viiden treenipäivän (!!! mitä on tapahtunut), olo on ollut todella energinen ja mieliala korkealla, mutta ei ole vain yksinkertaisesti huvittanut tarttua toimeen oikein minkään elämän osa-alueen saralla. Olen siis suomeksi ravannut pyhää kolmiota kuntosali-ruokakauppa-sänky koko viikon, hahaha! Perjantaina hyödynsin Tanskan katukuvassa viraalisti näkynyttä Black Fridaytä, ja kävin hankkimassa kaikki joululahjat. Kaikki! Jokainen haettu! No, ehkä tuon voi kirjata tämän viikon saavutuksiin, jos nyt mitään muita tikkuja en ole saanut ristittyä tahi eviä liikautettua.

Ehkä kaikki energiani valui tähän päivään; heräsin kahdeksalta aamulla herätyskellon pirinään, ja meinasin saada sydänkohtauksen, koska en muistanut lainkaan miksi ylipäätänsä olin heräämässä. Aivan - jalkapäivän aamupala on syötävä. Keitin puuroa silmät ristissä kylpytakki päällä, ja käperryin takaisin vällyjen väliin nauttimaan kaurapuurosta raejuustolla ja pakastemarjoilla. Sitten torkuin vähän lisää, kunnes oli pakko nousta jumpalle.

Suureksi yllätykseksi treeni sujui kuin valssi tai kengännauhojen solmiminen, eli todella sujuvasti. Päätettiin ottaa vähän extrapainoja ja ylimääräisiä kierroksia, koska aika harvinaista herkkua on tällaiset kerran, kun treenaaminen tuntuu alusta loppuun pelkästään mukavalta ja helpolta. Kun jalat oli saatu kyykytettyä, tulin kotiin täynnä energiaa laittamaan toista aamupalaa ja käymään suihkussa. Ja kas - sitten torkahdinkin kahden tunnin päiväunille, että se siitä tämän päivän energiasta, haha! En kyllä ymmärrä mistä tämä vetämättömyys johtuu, mutta ensi viikosta on tehtävä vähän aktiivisempi muutenkin kuin kuntosalilla. Arjen aikataulutus on kieltämättä vaikeutunut kun luentopäiviä on enää kaksi viikossa. Niinä päivinä tuntuu jaksavan ryhtyä hommaan kuin hommaan heti koululta lähtemisen jälkeen, ja saa aikaan vaikka mitä. Muut viisi päivää menevätkin sitten vaaka-asennossa, haha! Onneksi tänään ystäväni tulee luokseni laittamaan illallista, jonka jälkeen ajattelin hiljentyä hyvän soittolistan pariin pitkästä aikaa maalaamaan vesiväreillä. Huomenna on jouluvalojen sytytys, ja olen luvannut järjestää opiskelukavereilleni riisipuuro- ja glögi-iltamat. Ehkä tämä päivien rytmitys tästä lähtee..

Mitäs teille kuuluu? Onko marraskuu vienyt kaikki mehut, vai jaksaako edelleen puuhastella hyvällä energialla? Vaikuttaako täysikuu teidän elämänrytmiinne, vai olenko ainoa huuhaa-daami?

Terveisin nimimerkki

Parantumaton huuhaa-daami & kaikkien laiskiaisten äiti V. V. N.

Kommentit (3)

ek

Heippa Vivian!

Eräässä blogissa veikkailtiin hm:n balmainin kamppiksessa ompelijan saavan 100-200 e per helmitakki. Vaateteollisuuden tuon pään työntekijöiden huonot olot on laajasti tiedossa, enkä mitenkään jaksa uskoa väläyteltyyn summaan. Lähinnä pöyristyin. Ajattelin, että sulta varmaan muodin kriittisenä tuntijana löytyisi tuohon jotain näkökantaa?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heippa!

Tämä ei missään tapauksessa pidä paikkaansa. Vaateteollisuudessa (jos ylipäätänsä missään tehdastyössä) ei todellakaan makseta palkkaa per tehty vaatekappale, vaan tuntiliksalla/kiinteällä palkalla. Jos ei puhuta jostain yksittäisistä haute couture-taideteoksista, palkka ei ole varmasti sen korkeampi kuinka helppoa tai vaikeaa ompelutyö on. Nopealla googlailulla en löytänyt vastausta siihen, missä maassa ko. vaatteet olivat valmistettu, mutta perustuen koulutukseeni sisäänostosta ja alihankkimisesta, olen aika varma että ne on ommeltu aivan samoilla tehtailla missä muutkin HeMan vaatteet = hikipajoissa kehitysmaissa. Heille tulisi yksinkertaisesti liian kalliiksi etsiä uusi tehdas yksittäistä mallistoa varten, eli en pidä mitään erikoisjärjestelyä todennäköisenä. Täten on myös oletettavaa, että Balmain-malliston valmistaneille tehdastyöläisille on kaksettu iavan yhtä vähän mitä muidenkin heidän tuotteidensa tekijöille. Ylipäätänsä on minusta huvittava ajatus, että eri tuotteiden valmistuksesta maksettaisiin ompelijoille eri tuntipalkkaa/kk-palkkaa. Toki helmien käsin kirjominen kestää kauemmin kuin suoran sauman ompelu liukuhihnatyöllä, mutta ei sillä lähellekään 100€ palkkaa pääsisi. En löytänyt googlaamalla myöskään &m sweatshoppien työntekijöiden palkan määrää, mutta se ei varmasti ole kymmentä euroa. Sinne päinkään.

Vastaus kysymykseen: Takin tai muidenkaan tuotteiden ompelijat eivät varmasti tienaa tuollaisia summia, nippanappa sen verran ehkä per kk, mutta eivät ysittäisen tuotteen ompelusta. Ajatus on todella lapsellinen silmälläpitäen sitä, miten paljon kuluja jokaiseen kaupan hyllyille ilmestyneeseen vaatteeseen sisältyy. Myyntihinnasta pienin riisinjyvä on nykyään valitettavasti itse ompelijan palkka. Muita kuluja ovat materiaalit, kuljetus ja pakkauskulut ympäri maailmaa, markkinointiin ja lisensseihin menevä raha (tässä tapauksessa Balmain), liikkeiden vuokrat, työntekijöiden vakuutukset ja palkka, verot... Puhumattakaan siitä, jos tuote vaatisi laatutestaamista tms muuta ekstraa - jokainen välikäsi ja tehtävä lisää kuluja. Ja voittoakin pitäisi kääriä!

Vaikka en tunne Hennesin numeroita ja toimintatapoja tämän kattavammin, voin hyvällä luottamuksella sanoa, että missään tapauksessa H&M:n ompelija ei ole tienannut Balmain-kollaboraation rotsien ompelusta tuota mainitsemaasi 100-200€ summaa. Ei todellakaan.

Norppu

Luulen että palkat määräytyvät monissa maissa kansallisten minimipalkkojen mukaan, eli esim Bangladeshissa vaatetehtaan työntekijällä 68usd/kk. Oot luultavasti aivan oikeassa siinä, että miksi jonkin malliston tai vaatekappaleen tekemisestä saisi eri korvauksen, koska eihän tehtaiden tarvitse tehdä sitä. Luulot 100-200€ päiväpalkasta kuulostavat lähinnä siltä, että joku selittelee omaa huonoa omaatuntoaan...

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram