Neljä kuukautta. Neljä kuukautta pidin taukoa urheilusta ja salitreenistä, siis koko Suomessa oloni ajan. Tunnustan myös heti alkuun tämän; olin melkein varma siitä, etten enää palaisi. Ajatus salille menemisestä ja kalenterin täyttämisestä ryhmäliikuntatuntien aikatauluilla jotenkin puistatti, ja melkein jo sain uskoteltua itselleni, ettei se jumppaaminen nyt niin ihmeellistä oloa tuo ja ihan hyvin jaksan tällä kävelyn ja fillaroinnin hikoilulla ja ihan hyvältä näytän ilmankin..

Niin, melkein. On onnenpotku, että kotikylääni on uuden opiskelija-vuosikerran myötä muuttanut lisää suomalaisia, ja vielä suurempi onnenpotku on se, että se THE treenikaveri on vihdoin löytynyt! Joku, joka tykkää hikoilla ja kyykätä ihan raivolla, mutta jolla ennen kaikkea on rento ja iloinen ote hikiseen tekemiseen. Hänen seurassaan kurvasin viime viikolla takaisin säännöllisen liikuntarutiinin pariin, ja ai että miten MAHTAVA olo onkaan ollut sen jälkeen! Siis aivan mieletön! Okei, lihakseni ovat aivan tohjona ja kävelen kuin parrun ahteriinsa jumiuttanut karhu, mutta juuri sellaisella itseään ruokkivalla tavalla se tuntuu huikean hyvältä.

VIhasin ennen liikuntaa. Tein sitä vain sen takia, että tiesin sen tekevän minusta hyvinvoivan, enkä kestänyt mielikuvaa siitä, että olen vetelä aikuinen, jonka fysiikka ei kestä pientäkään juoksupyrähdystä bussiin ilman hengenahdistusta. Aloitin säännöllisen liikunnan pari vuota sitten, mutta näin kauan on mennyt, että olen löytänyt sen jujun, ja rakkauden treenaamiseen. Tai no, ainakin tykkäyksen. Ennen ruoskin itseäni siitä, jos en jaksanutkaan kahdeksan tunnin työpäivän päätteeksi pumppaamaan, ja liikunnasta tuli vähän sellainen mörkö olkapäälleni. Se tuntui pakkopullalta ja suorittamiselta suorittamisen takia, ei niinkään hyvän olon tai konkreettisen hyödyn. Kävin salilla, koska salilla kuului käydä. Oikeasti hikoilin jumppaohjaajan tekopirteitä läppiä vihaten ja keskityin tuijottamaan seinäkellon matelevia viisareita, ja koko kotimatkan oksetti. Söin aivan liian vähän, aivan väärää ravintoa, aivan vääriin aikoihin; minulle oli tyypillistä kuuden, seitsemän tunnin paussit ruokailusta, ja luulin kuittaavani kaikki ateriat syömällä maitorahkan ja pari riisikakkua. Ei ihme, ettei kahvakuula jaksanut heilua, ja ettei liikunnasta tullut oikeastaan mitään tuloksia, pelkkää pahaa mieltä ja ankaraa vitutusta.

Tanskassa aloitin uudelleen, sillä vapaa-aikaa tuntui olevan niin paljon. Kävin ryhmäliikuntatunneilla, juoksumatolla hölkkäämässä, toisinaan pikkuisen uimassakin, mutta urheilu tuntui aika vähäpätöiseltä. Siltä, että oikeastaan ihan sama menenkö vaiko en. Treenaaminen yksin oli aiha, noh, yksipuolista, ja urheilusta tullut nautinto tarkoitti silloin sitä, etten vihannut ihan jokaista minuuttia sen suorittamisesta. Suunta oli kuitenkin oieka, ja nyt jölkiviisaana tajuan, miten tärkeää tämä pohjatyö ja tähän totuttelu on ollut, jotta tänään voin sanoa takkini kääntyneen.

Tämän liikuntapaussini aikana olin autuaasti unohtanut sen, miltä tällainen lihassärky ja pökkelöt jalat tuntuvat. Toisaalta olin myös unohtanut sen, miten heleältä ja hyvinvoivalta iho äyttää, miten hyvältä napakat lihakset ja voimakkaat jalat tuntuvat, ja miten tyytyväiseksi kunnon rääkkiliikunnan jälkeen tulee. Oloni ja mielialani on ollut huipussaan, ja energiaa on tuntunut riittävän yltäkylläisesti myös näihin aamuihin, jolloin hertyskello soi 6:45, ulkona sataa vaakasuoraan, ja on niin pimeää, etten näe ripsaroida silmiäni. On marraskuun loppu, ja minusta tuntuu juhannukselta.

Asiaan toki vaikuttaa myös se mukava liikunnan sivuvaikutus, eli monipuolinen ruokavalio.En tiedä muista, mutta aina kun urheilen säännöllisesti, kroppani tuntuu huutavan terveellisen ruoan perään, eikä todellakaan himoitse karkkilaareille. Olen käynyt pari kertaa viikossa kaupassa kantamassa kotiin kauden kasviksia ja hedelmiä, ja tankannut itseni täyteen vitamiineja. No, on siellä kaapissa sipsejäkin odottamassa herkkuhetken fiilistä, mutta sitähän se täydellinen ruokaympyrä onkin - balanssia.

Tanskassa olemista ennen joululomalle lähtöä on aikalailla tasan kolme viikkoa. Sen takia päätimmekin #gymbuddyni (lol) kanssa vetää täysillä lomaan asti raudan pumppaamista, hikistä jumppaa, lihaksia venyttävää joogaa sekä sunnuntaista saunomista ja kehonhuoltoa. Tällainen "välietappi" ja lyhyen aikavälin motivoiminen tuntuu sopivan itselleni enemmän kuin hyvin entisen haahuilevan jumppaamisen ja yksin treenaamisen sijaan. Pitää keksiä sitten uuden vuoden jälkeiselle ajalle uusi motivoiva tavoite, mutta nyt keskitytään näihin kolmeen viikkoon, ja näihin treeneihin täysillä!

Mutta joo. Tarinan opetus olkoon se, että liikuntaa voi oppia rakastamaan myös kaltaiseni entinen liikuntaa syvästi ja parantumattomasti (hehe) vihannut. Ja että oikeassa seurassa, oikeilla tavoitteilla ja itsellään sopivalla lajivalinnalla jokainen varmasti voi löytää tällaisen ilon ja nautinnon itsensä pehmeästä ja hyväntahtoisesta rääkistä. Jos minä pystyin siihen, olen vakuuttunut, että kuka tahansa muukin pystyy. Olen niin ylpeä itsestäni, ja siitä, että tällaisella "kypsällä aikuisiällä" pystyy oppimaan ja kokemaan tällaisia uusia fiiliksiä asiasta, jota on ennen karttanut. Olen jo nyt ylittänyt itseni, ja täten lupaan, etten enää koskaan lopeta urheilua.

Kommentit (6)

maija

Mäkin haluun ton fiiliksen!! Olen AINA inhonnut liikuntaa ja nytkin omistan salikortin, mutten saa aikaiseksi mennä salille. Joka kerta sinne mennessäni mietin, mitä ihmettä tänään tekisin, katson matelevaa kelloa ja ajattelen, milloin voin lähteä kotiin..

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hmm.. Itselleni suurin "game changer" oli salikaveri, ja se, että tein viikon liikunnat etukäteen kirjattuna kalenteriin, ja sovin itseni kanssa, että yhtäkään tuntia ei peruta. Myös se auttaa, että pidät viikko-ohjelman monipuolisena; maanantaina nyrkkeilyä, tiistaina punttis, keskiviikkona jooga, torstaina punttis, pe lepo, la punttis, su kehonhuolto :) Tuossa mun viikko-ohjelma! Itsellä auttoi myös se, että sain personal trainerin laatiman kuntosaliohjelman, jota teen kolmepäiväisenä. On kivaa, että aina ei tarvitse mennä ryhmäliikuntatunneille, ja salilaitteilla tehtynä lihaskuntokin tuntuu kasvavan perus bodypumppia nopeammin. Suosittelen siis vaikka parin tapaamiskerran ostamista kivan PT:n kanssa! Tsemppiä ja ihanaa loppusyksyä sulle :)

petra

Okei, sait just niin suuren kaipauksen valtaan. Itse muutin 4 kk sitten Tanskaan, minkä jälkeen säännöllinen urheilu (pyöräilyä lukuunottamatta, tietysti) on vähän jäänyt. Saanks udella, että käytkö sä millä salilla? Tarkoitan siis, et onko esim. paikalliset fitnessworldit tai fitness.dk:t kokemuksesi mukaan laadukkaita? Kiitos miljoonasti mistä tahansa vastauksesta!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka Petra! Käyn DGI Huset -salilla, joita löytyy tosi monesta kaupungista Tanskassa! :) AInakin meidän kylässä hinta-laatu on HUIKEA; opiskelijalle kk-maksu on vähän alle 25€, ja sisältää uimahallin ja spa-osaston, ohjatut tunnit, joogan, ja sit 24/7 kuntosalin ja spinningin! Todella edullista siis, ja helposti saa pidettyä viikon liikunnat monipuolisina ja mielekkäinä. Suosittelen! Muista Tanskan saleista mulla ei ole kokemusta, eli en valitettavasti osaa auttaa :/

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram