Kaikki lähti opinnäytetyön palauttamisesta viime keskiviikkona. Ylitin itseni, tai ehkä koko ihmiskunnan, palauttamalla korkeakoulu-urani viimeisen kirjallisen tehtävän päivän etukäteen, kokonaista 19 tuntia ennen deadlineä. Siihen vaadittiin kuukausien haahuilua ja "aineiston keräämistä", ja sitten kuukauden verran joka päivä kirjoittamista. Mutta sitten se oli valmis, kokonainen, hyvä, ja jopa paikoin ihan aiheessaan pysyva 77 000:n merkin pläjäys. Haavemaailmassani olin ajatellut niin, että heti kun opinnäytetyö on pistetty WiseFlown syövereihin ja sähköverkkoja pitkin elektronisesti Tanskaan, korkkaisin pikkupullon shamppanjaa ja tuntisin suurta tyytyväisyyttä itseeni, ja euforista täyttymistä koulun lähes-loppumisesta.

Vaan ei. Todellisuudessa sain opparin valmiiksi ja lähetettyä noin puoli tuntia ennen kuin minun oli määrä lähteä Mariannan järkkäämille pressidinnereille muiden blogimuijien kanssa, ja sinne jäi haaveet kilistelyistä ja mukavasta auringossa chillailusta ja itsekehuissa pyörimisestä. Joo ei, todellisuudessa juoksin suihkuun pesemään kahden päivän datailuhikoilut, jynssäsin hampaat kaksi vuorokautta minut hengissä pitäneistä fazerin mansikkasuklaalevyistä, ja sitten mieheni kylpytakkiin kääriytyneenä ladoin naamaani jääkaappikylmää edellispäivän makaronilaatikkoa, samalla yrittäen meikata itseni jotenkin päin edustavaksi illallista varten. Ruokajuomakin oli vain vettä.

No, dinneri tuli kyllä sikäli mahtavaan saumaan, etten ollut tosiaan syönyt päiväkausiin mitään järkevää mihinkään järkevään aikaan, puhumattakaan siitä, että olisin viettänyt ystävieni kanssa kuusi tuntia jutellen pojista ja vaatteista ja kynsilakoista ja vaikka mistä, jonkun muun pitäessä huolen siitä, ettei Peroni loppunut lasista. Se tuli siis paikalleen.

Harmi vaan, että seuraavana päivänä en edelleenkään kokenut rentoutunutta tunnelmaa. Tuntui jatkuvasti siltä, että stressitaso on jymähtänyt paikalleen, rentoutuminen on mahdotonta, ja että olo on vaan huonovointinen ja epätyytyväinen pikkuisen kaikkeen. Ymmärrän, että ison urakan loppuun päättäminen JA samalla symbolinen jonkun ison ajanjakson päättyminen (=koulun loppuminen) saattaa ihan noin luonnollisestikin laukaista ihmisessä uupumusta ja tyhjyyden tunnetta, mutta en ajatellut sen olevan NÄIN kamalaa. Viikonloppu meni itkeskellessä milloin mistäkin, ja vaikka pääsin omaan rauhan tyyssijaani mökillemme kosken kohinan ja korkeiden havupuiden syleilyyn, olo oli vain kertakaikkisen paska. Niskassa on kuumottanut edelleen tieto siitä, että tällä viikolla on nyt sit työdeadlineja ja ensi viikolla alkaa uusi työ, eikä nämä lomapäivät ole ainakaan toistaiseksi tuntuneet lainkaan lomalta. Päinvastoin. Vaikka olenkin tottunut paahtamaan paahtamisen päälle, nyt tunnen olevani niin väsynyt, etten ole jaksanut viedä smoothielasia sängyn vierestä keittiöön, enkä todellakaan ottaa viikonloppukassista mökiltä haisevia vaatteita pyykkikoriin. En, vaikka niiden näkeminen lattialla vituttaakin kahta kauheammin.

 

Niin, ja sitten pitäisi vielä bloggailla. Minulla on oikeasti TUHAT asiaa mistä olen suunnitellut alusta loppuun asti teille juttuja, jotka ovat valokuvaamista ja kirjoittamista vaille valmiit. Reissujuttuja on jo luonnoksissa, ja monta ilouutista vielä jakamatta kanssanne. Siksi päätinkin tänään, juuri tänä aamuna, että nyt otan yksinkertaisesti härkää sarvista, ja alan määrätietoisesti nousta tästä kasaantuneiden asioiden kuopasta, ja palata takisin iloisiin ja aktiivisiin ja aikaansaaviin päiviin, unohtamatta kuitenkaan vähän lomailla kanssa. Tänään aion siivota nuo edellämainistemani lattialla lojuvat asiat, tavata yhden ystäväni, ja käydä urheilemassa. Huomenna teen blogiin pari postausta - te olette ne ansainneet. Torstaina hoidan kaiken muun. Elämä, miksi aina välillä olet näin tahmea? Onneksi ratkaisu on omissa käsissämme, ja isojakin asioita voi saada aikaan, vaikka keräisikin vain hiekanjyviä.

Onko opparimasis tuttu ilmiö teille muillekin? Miten motivoitte itsenne jaksamaan silloin kun ei jaksaisi mitään?

Kuvista kiitos lahjakkaalle Janita Autiolle, dinneristä Peronille ja Mariannalle, terapiasta kaikille ihanille bloggaajanaisille, joita saan kutsua myös ystävikseni.

Kommentit (10)

Vierailija

Gradun palauttamisen jälkeen vitutti vaan niin helvetisti kaikki. Töissä oli paskaa, kotona oli paskaa, gradu oli mun mielestä ihan paska, mä olin ihan paska, olin ihan varma että pistän gradun palautuksen takia bänks mun poikaystävän kanssa koska paskaa ja kaikki oli paskaa. Instasta katoin muita valmistuneita jotka kilisteli skumpalla asian kunniaksi ja olin ihan että MITEN NE VOI TEHDÄ NOIN EIKÖ NIITÄ AHISTA!!?!11??

Nyt kuukauden jälkeen kun gradu kolahti kansissa todistuksen kanssa postiluukusta, niin alko olla ihan semmonen olo, että kannattihan tuokin koulu käydä ja kai sitä vois ittestään ihan ylpee olla. Söin sen kunniaksi irtokarkkeja iltapalaksi, koska sellasta ne aikuiset maisterit vaan tekee! :D ja elämä onkin ollut sen jälkeen ihan mukavaa :)

Juhlat on vasta heinäkuussa, sillon osaa varmaan jo vähän nauttiakin ja olla iloinen tehdystä työstä ja heittää vapaalle :)

Inkaaa

Ainahan sitä kuvittelee jonkun ison uurastuksen jälkeen elämän muuttuvan hetkessä ihanaksi ja linnut laulelee ynnä muuta satumaista. Todellisuus on kuitenkin usein juuri se, että se stressi ei laske hetkessä vaan jää tyhjä fiilis ja koko ajan on sellainen olo, että pitäisi olla tekemässä jotain. Ja miksi sitä skumppaa (tai muuta herkkua) ei edes tee useinkaan mieli, vaikka siitä haaveilee lähes joka sekunti, kun ahertaa ja kiroaa vitutusta? :D Jospa tuo opparin jälkeinen tyhjyys häviää, kun uudet jutut alkaa. :) 

emmii

Joo koko kevään omaa oppariani väsännyt ja ihan sama fiilis. Iltaisin saatoin rueta itkemään ties mistä syystä ja sehän ei loppunut ihan tuosta vain. Ihmisten kanssa olen hirveän herkkä ja vietän tällä hetkellä aikaa mieluiten yksin. Kuitenkin päivä päivältä ruennut enemmän tekemään mieli palaamaan taas "ihmisten pariin" ja pikku hiljaa tuntuu että rupeaa olemaan taas oma itsensä. Onneksi sain tämän ennen kesää pois alta niin jospa tässä pikkuhiljaa rupeaa löytämään sen oman iloisen itsensä.. :) Tärkeintä oli varmaan antaa oikeasti aikaa itselle silloin kun sitä tarvi, hyväksyä se että nyt ei oo kivaa, väsyttää ja kiukuttaa. Antoi aikaa levätä ja olla vaan ilman että koko ajan olisi tarvinnut olla hirveän aktiivinen ja reipas, ja tietty syödä fazerin punaista aina silloin kun mieli teki. ;)

SS

Mulla oma väitöspäivä lähestyy. Pitäisi nyt valmistautua kovaa tahtia siihen. Oon ihan lamaantunut kun ajattelenkin asiaa. Iso urakka takana, vielä loppuhuipennus ja sitten se on siinä. Varmasti on tyhjä olo sen jälkeen, osaankohan olla ollenkaan. Onneksi loma häämöttää, odotan sitä kyllä kuin kuuta nousevaa, mutta uskon, ettei se stressi ihan hetkessä laukea. Tsemppiä!!

E

Gradu hyväksyttiin muistaakseni helmikuun lopussa ja valmistuin maaliskuun lopussa. Vieläkään ei tunnu miltään. Kuulin gradua kirjoitellessa ja sen kanssa tuskaillessa jatkuvasti kavereilta ja perheeltä, että "kyllä se sitten hyvältä tuntuu, kun saat sen painetun gradun ja todistuksen käteen" yms. Hmm, en sitten tiedä, mutta ei mulla niin käynyt. Jatkoin valmistuneena samassa työssä kuin missä olin harjoittelijana ja ehkä se on myös vaikuttanut, koska oikein mikäänhän mun elämässä ei valmistumisen myötä muuttunut (paitsi titteli). Odotin kyllä silti, että jonkinlainen paino olisi harteilta pudonnut, kun enää ei tarvitse ajatella yliopistoa ollenkaan, mutta vielä se helpotus antaa odottaa :D Katsotaan, ehkä kesäloman jälkeen on kevyempi olo! Mutta tsemppiä, kyllä se elämä voittaa. On kuitenkin kesä!

Piippari

Hei,

omasta opinnäytetyöstäni on ehtinyt vierähtää (2008), mutta kyllä niitä projekteja on ehtinyt tehdä senkin jälkeen. Yhdyn kaikkien edellä kirjoittaneiden sanoihin, että melko tyhjä olohan siitä jää, kun saa lopputyönsä palautettua ajallaan. Niin se on muidenkin projektien esim. remonttiprokejtien jälkeen, jonka vuoksi en yhtään ihmettele, että ne lattialistat jäävät useammalta laittamatta, koska energiataso ei ole sama, kuin projektin alkuvaiheessaa. Jos vain mahdollista, ole armollinen itsellesi, ja ota hieman hengähdystaukoa itsellesi- olet sen ansainnut. Kyllä lukijasi ymmärtävät, jos blogisi puolella on hetken hiljaista. Haluat kuitenkin pitää hyvää tasoa yllä, etkä julkaista ihan mitä sattuu. Ja me lukijat kyllä jaksamme odottaa hyvää- vai kuinka se sanonta menikään "kyllä hyvää jaksaa odottaa".

Saranda

Täydellinen samaistuminen. Opparin jälkeen mulla oli viel kauhee kiire löytää työpaikka ja sitten kun mistään ei kuulunut moneen viikkoon mitään, olin niin puolimasentunut ja kaikille ämmä. Mutta tunne meni lopulta ohi, jo ennen kun työpaikka tuli, ja mieli ja elemistö palutui kroonisesta stressitilasta. Tsemppiä sulle ja muista sallimalla sallia itsellesi myös nimenomaan näitä tahmeimpia aikoja. :)

Vierailija

Jepulis tuttua kauraa. Opparia aloittaessa sitä kuvitteli kirkkain silmin mikä ilonkiljahdus pääsee kun palauttaa pitkään jauhetun tekstin lopultakin pois käsistä....ja niin, oisko todellisuus voinu olla kauempana? Tyhjääkin tyhjempi olo, fiilis siitä et ei tehny kuitenkaan ihan kaikkeansa, koko koulu urakka on yhtäkkiä poissa etkä enää ikinä tuu tekee samoja tehtäviä samoissa paikoissa...ja sitten joku päräyttää että "heh heh seuraavat viisisataa vuotta sitten työputkessa ennen ku hautaan pääsee"...mut ajan kanssa muistot kultaantuu, ikävä kouluaikoja on varmasti mutta samalla myös oottaa kaikkee mihin maailman duuneihin sitä vielä saa ryhtyä ammatti tittelillä! Sry yhdyssanavirheet mitä autocorrect ei napannu ;)

mona

Heippa  ja alkuun jo onnittelut suuresta hienosta saavutuksesta!

Itselle "erään vähän ehkä hmm kiireisen aikakauden loppuminen" on tuttu event parin vuoden takaa, kun sain puolivuotisen kouluni päätökseen, mutta jonka aika olin painanut töissä kuitenkin täydet tunnit, ylläpitänyt parisuhdetta(jotenkuten) ja ystävyys-sellaisia ja selvitynyt ihmeenkaupalla kaikesta suht, kunniakkaasti, eli siis supernaisena. Kun kaikki sitten oli ohi,ja töistäkin ansaittu kesäloma, huomasin hajoavani pikkuhiljaa ihan täysin, ja matelin ihan pohjamudissa mistään iloitsematta jonkinaikaa, ennen kuin sain taas kaikesta kiinni ja aloin tajuta onnekseni mistä olinkaan selvinnyt! Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta useampi kuukausi meni todellisuudessa siihen, että lakkasin olemasta kokoajan vähän normaalia väsyneempi ja hajamielisempi, muutaman kuukauden tuntui kuin ois ollut kestomenkat, noin niinku korvienvälissä.

Mikäänhän ei stressaa kuin tekemättömät asiat, mutta kuten huomasit itsekin, mitä koitan itsellenikin aika tilanteen kasaantuessa muistuttaa, ETTÄ kun sä saat yhdenkin jobin to do-listaltasi tehtyä, on se jo yksi kotiinpäin.
Tuntuu vähältä, mutta on enemmän kuin mitä olisi ensin uskonut. Yksi vähemmän kuin mitä oli äsken.
Kyllä se siitä!

Vierailija

Samaistun todella hyvin. Paahdoin viimeisen vuoden duunia täyspäiväisenä ja yritin hiki hatussa raapia opiskeluja samalla kasaan. Jatkuvasti painoi alitajunnassa tenttistressi ja opparistressi ja mietin jatkuvasti miten ihanaa on, kun vihdoin valmistun. Tiesin myös aloittavani loman Suomessa sen jälkeen (asun ulkomailla) ja unelmoin kuinka täydellisen rentoutunut tulen olemaan. Tässä sitä nyt ollaan ja olo ei tosiaan ole sitä mitä kuvittelin. Kun sain paperit käteen, iski tyhjyyden tunne ja harmi huonoista arvosanoista. Miksen viitsinyt uusia osaa tenteistä? Tuntuu, etten antanut läheskään kaikkeani ja nyt lähinnä vain ärsyttää. Nämä ajatukset eivät käyneet päässäkään, kun hirveässä paineessa halusin vain saada koulun loppuun ja mietin ainoastaan sitä hetkeä, kun kaikki se puurtaminen on ohi. Uskon, että mieliala kohenee kun palaan takaisin arkeen eikä ole tätä "painetta" että nyt täytyy rentoutua niin helvetin totaalisesti ja nauttia lomasta. Ei se stressitila vain katoa kehosta sormia napsauttamalla. Tsemppiä ja lämpimiä ajatuksia sulle <3

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram