Olen viime aikoina miettinyt enemmän mitä aikoihin. Hassua sikäli, sillä kiireen ei kuvittelisi ehkä heti olevan paras laukaisija syvällisille pohdiskeluille, mutta ainakin nyt se on ollut sitä. Ehkä alitajunta onkin tehokkaampi tapa pyöritellä niitä Suuria Kysymyksiä kuin rauhallinen pohdiskelu, ajatteli meditaatiosta sitten mitä tahansa.

Ajatuksissani on pyörinyt tulevaisuus ja elämän tavoitteet. Kaikki sai alkunsa siitä, kun kesällä tapasin pitkästä aikaa yhtä ystävääni. Hän on juuri sellainen, jota ihailee moni, minä mukaanluettuna. Hän on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut paljon; on ollut villi vuosi Australiassa, työharjoittelu New Yorkissa, ja nyttemmin kiinnostava, haastava, ja kaikin puolin hyvä päivätyö kasvavalla alalla. Triviaalia lisää tai ei, hän on lisäksi säteilevä ja ihastuttava ihminen, lojaali ystävä ja erinomainen seuranainen, ja osaa uran rakentamisen lisäksi myös pitää hauskaa. Hän on viehättävän nöyrä, pidetty työympäristössään sekä laajassa sosiaalisessa piirissä, ja kaiken muun hyvän lisäksi hän myös kannustaa muita. Mikään ei ole pudonnut hänelle hopealautasella (kuten aika harvalle meistä), ja sen takia hän on mielestäni samaistuttava esikuva esimerkiksi juuri itselleni.

Hän myös avasi silmäni täysin kysäisemällä ikäänkuin pienenä ohimenevänä kysymyksenä, että mistä sä Vivian haaveilet just nyt, mikä on sun seuraava suuri päämäärä? Tunsin punan nousevan poskilleni ja sanojen takertuvan kurkkuuni. Enhän minä haaveile mistään. Oikeastaan, kun mietin asiaa, niin en ole tainnut koskaan haaveilla mistään. Totta kai mummon kysyessä voisin todeta haaveilevani onnesta, tasapainoisesta perheestä ja terveistä lapsista, rauhanomaisesta maailmankaikkeudesta, ja työstä, jonka tekemisestä nautin suurimman osan ajasta. Mutta ne eivät ole konkreettisia haaveita - ne eivät ole päämääriä, jotka varsinaisesti johtaisivat tämän hetken minua. Tarvitsisinko minä selkeämmän määränpään? 

Kerroin ystävälleni, että olen ollut aina surkea unelmoimaan, enkä ole oikein koskaan harrastanut moista. En ole opetellut suunnittelemaan lähitulevaisuuden maaleja, ja "missä näet itsesi X vuoden päästä" -kysymykset aiheuttavat minussa oksennusreaktion. Vastaan aina, etten tiedä, mutta toivottavasti ainakin hengissä. Ironista kyllä, mutta olen silti käyttänyt tunteja suunnitellen mitä pukisin Itsenäisyyspäivän vastaanotolle, millainen häämeikkini olisi, ja millaiset hautajaiset toivoisin, mutten lainkaan tätä hetkeä.

Minulle on hyvin epäselvää mitä oikeasti haluaisin tehdä ja mitä haluaisin saavuttaa. Olen aina edennyt elämässäni kuin kosken kuohuissa poukkoileva meloja, ja antanut yhden töytäyksen viedä kohti seuraavaa, ilman karttaan tuijottelua ja koordinaattien laskemista. Välillä tyrskyt ovat olleet suotuisia, välillä koko yhden naisen sillipurkki on milktei kipannut yli. Tässä sitä kuitenkin ollaan, kohtuullisen hyviä natsoja rinnassa. On värikäs CV, vielä värikkäämpi suhde-elämä, muutama asuinmaa, erikoisia tapahtumia ja kokemuksia vaikka koko virran kalaparvelle jaettavaksi. Vaan mikään ei ole tullut pitkäjänteisesti energioitani tai tahtoani kanavoimalla, vaan sattuman saattamana. Siihen nähden olen pärjännyt hyvin, sen kyllä tiedostan, mutta voisiko elämäni olla vielä parempaa, jos asettaisin itselleni konkreettisia päämääriä?

Suunnatta eteneminen on kuin suunnistaisi ilman karttaa. Intuutiomme varassa tartumme eteen tuleviin mahdollisuuksiin tapaus kerrallaan arvioiden, emme jotain määritettyä päämäärää tiukasti ajatellen. Inhimillinen vaisto kyllä kertoo, ettei jokaista muurahaispesää kannata mennä potkimaan löytääkseen perille. Ilman rajoituksia harhailemalla voi löytää vaikka mitä aarteita, vaikkei päätyisikään koskaan sinne mustalla valkoiselle printattuun maaliin. Metsämielikuva pätee ehkä myös käytännössä. Jos etenemme mahdollisuus kerrallaan tarttuen meille tarjoutuviin tilaisuuksiin, saatamme kulkeutua sellaisiin paikkoihin, minne emme edes uskaltaisi unelmoida pyrkivämme.

Toisaalta, olen alkanut nähdä myös mahdolliseksi sen, että olen tässä asiassa väärässä. Olen ollut onnekas siinä, että olen sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kohdannut oikeita ihmisiä, ollut tarpeeksi rohkea tarttuakseni tilaisuuksiin, ja vaadittavan uuttera saavuttaakseni jotain. Voisiko kuitenkin olla niin, että tahtonaisena voisin saavuttaa paljon suurempiakin asioita, jos vain lukitsisin se mielessäni maalitaulukseni, ja tähtäisin sinnikkäästi niitä kohden? Että jos nyt päättäisin, että haluan olla vuoden X sisäällä paikassa X tekemässä X, ja omistan kaiken tämän haahuiluenergiani sen saavuttaakseni, saavuttaisin mitä hyvänsä? Päästääkö elämän virrassa fiilistellen etenevänä itsensä vähän turhan helpolla?

Juuri nyt ajattelen kultaisen keskitien olevan se, mihin tähtään seuraavaksi. Aion ottaa aikaa sille, että listaan konkreettisia haaveitani, pieniä ja suuria sellaisia, ja pidän listan mielessäni tavoitteena. Ehkä ne ääneen sanomalla ajan ajatuksiani kohti sitä, että reitillä tai toisella elämä kuljettaa kohti huippuaan. En kuitenkaan halua sokaistua tittelin tavoittelusta tai lannistua, jos elämän polut kuljettavatkin vähän toisaalle, tai muutaman kiertoreitin kautta.

Loppujen lopuksi matkanteko on määränpäätä ihmeellisempää.

Kommentit (8)

sirpar

Hyvä kirjoitus! :) Itsellä vähän saman tyylinen tilanne. Olen aina osannut haaveilla ja asettaa päämääriä, mutta nyt saavutettuani koulupaikan, minkä halusin, en tiedä enää mistä haaveilen tai mikä olisi seuraava päämäärä. Elämä vaan rullailee menemään :D Toivottavasti nyt keksisin itselle jonkun uuden päämäärän, mitä kohti mennä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mietin just kans aina tota, että pärjääkö tolla haahuilulla, vai pitäisikö aina etsiä se seuraava maali? En tiedä edelleenkään mitä mieltä olen, mutta ehkä silmät vielä aukeaa sille, mikä on paras siirto seuraavaksi :)

Riikka

Samaistun tähän! Itse valmistuin viime syksynä ja sain töitä heti vuodeksi eteenpäin suht tutusta työpaikasta ja nyt sain vielä vuodeksi jatkoa. Jotenkin usein tulee pohdittua, että onko tämä sitä mitä haluan tehdä ja pitäisikö aktiivisesti pyrkiä eteenpäin. Toisaalta nykyisessä työssäkin on mahdollisuuksia oppia paljon uutta ja saada lisää työkokemusta. :)

mirka

Ah, nytpä tämä viisas teksti laukaisi itsessäkin pohdintaa tästä. Oikeastaan aihe alkoi pyöriä päässä jo perjantaina kun Apulanta julkaisi sen uuden sinkun, missä lauletaan tarkoituksen palasista.

Ikää on itsellä pian 25 vuotta, keväällä päätin 10 vuoden parisuhteen ja siitä asti olen nauttinut yksinolemisesta ja -asumisesta. Samalla kuitenkin on paniikki päällä siitä, että aika kulkee niin nopeasti ohi ja päivät tuntuvat menevän haahuiluun eivätkä elinikäisten muistojen ja kokemusten luomiseen. Niin tyhmä ajatusketju, mutta minkäs omalle päälleen mahtaa? Koko ajan huomaan, että omassa päässä vallitsee sellainen "enhän minä nyt voi" -ajattelu. Ehkäpä pitäisi yrittää enemmän murtaa sitä ja oikeasti alkaa tavoitella niitä pieniäkin asioita mitä elämältä haluaa. Ja samalla pohtia noita asioita, mitä tekstissä luettelit. Huhuh, melkoista ajatustyötä tehtävänä..

Eipä tässä varmaan ollut mitään punaista lankaa, mutta halusin kommentoida, koska herätit taas ajatuksia. Tykkään hurjasti tavastasi kirjoittaa ja tuoda asioita esille, kivaa syksyä! :)

Marianni

Mun mielestä tässäkin asiassa kannattaa muistaa, että ihmiset on erilaisia. Mua ottaa päähän, kun nykyin kaikilla pitäisi niin kovasti olla joku kirkas päämäärä, mihin pienet suunnitellut etapit lopulta vie. En sano, etteikö jonkinlainen suunnitelmallisuus ole hyvästä, mutta välillä tuntuu, että ihan syyllistetään jollei sellaista ole. Eikä se ole väärin jumankekka!
Mullakin on tuttuja, joilla aina tuntuu menevän mukavasti, kulkevat kivasti portaita ylöspäin ilman pahempia mustelmia.
Mulla oli viime syksynä ihan ahdistuskohtauksia, kun tuntui, että pitäisi osata vastata: mihin valmistuttuani, minne, mitä? Mutta jos en tällä hetkellä tiedä opiskeluistani huolimatta mikä minusta isona tulee, niin olen päättänyt olla vaivaamatta sillä päätäni. Emmää jaksa! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen samaa mieltä kanssasi. Nykyään paineita kipataan niskaan vähän joka asiasta, ja ELÄMÄ itsessään ei pitäisi olla yksi niistä asioista. Päivä kerrallaanhan jokainen meistä saa tätä maailmaansa rakentaa, oli sitten Minä, sinä, tai Beyonce :) Fiksu päätös!

Annika

Mua myös vähän ärsyttää se, että koko ajan pitäis tähdätä jotenkin tosi korkealle ja olla super uraohjus ja kuuma ja tyylikäs ja itsenäinen ja kova, mutta pehmeä ja määrätietoinen mut kuitenkin carpe diem. Unohtuuko tässä kaikessa se, että elämä on sitä mitä tapahtuu juuri NYT? Ja onko okei vaan unelmoida, että sais vauvan ja vois katsoa perjantai-iltaisin miehen kanssa yhdessä kotisohvalla Vain Elämää, ja käydä lauantaisin zumbassa? Onko se vaan liian lamea? Vai ihan ok? Oonko tylsä? Ja miks mä olisin tylsä, jos se on mitä oikeasti nyt haluais? Vai oonko vaan kunnianhimoton? Mä mietin tätä usein ja tuntuu että pää hajoaa! Huh!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram