Eilen pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni, ja vapauttamaan sisäisen kuvataidenörttini Aarhusin suuressa ja mahtipontisessa ARoS- museossa! Moderniin taiteeseen keskittyvä jättiläinen tunnetaan etenkin museon katolla huikean korkealla olevasta sateenkaariputkestaan, josta aukeaa hengästyttävän kaunis ja monisävyinen 360-asteen näkymä Aarhusiin.

Aarhus on itsessään jo vierailun arvoinen kaupunki, jossa yhdistyy upealla tavalla vanha ja uusi. Värikylläinen Latinalainen kortteli on täynnä pieniä putiikkeja ja loistavia ravintoloita, ja sataman ympärille rakentuva kaupunki on yksi suosikkipaikkani koko Tanskassa. Vaikka olenkin usein suhannut tuonne naapurikaupunkiini (joka on Tanskan 2. suurin, ihan triviana vaan), en ole koskaan aikaisemmin käynyt ARoSissa. Mistä olenkaan jäänyt paitsi!

Sateinen ja harmaa tiistai sai kertaheitolla väriä kun pääsi haastamaan korkean paikan pelkonsa, ja ihastelemaan huikeaa panoramanäkymää. Aarhusin maamerkkinä näkyvä suuri sateenkaaririnkula mahdutti sisäänsä runsaasti museovieraita, jotka kaikki ottivat kuvia ja värikylläisiä selfieitä kaupunkin siluettia vasten. Kyllä vähän huippasi katsoa muurahaisen kokoisia petankia pelaavia pappoja ja pikkiriikkiseltä näyttäviä pyöräiliöitä, mutta varmaankin juuri noiden voimakkaiden värien takia korkeus ei ollut niin pelottava mitä tuskailin.

Merkkiteoksensa lisäksi koko taidemuseo oli kellarikerroksesta katonharjalle asti aivan upea. Olen suuri modernin taiteen ystävä, vaikken siitä mitään ymmärräkään - kunhan fiilistelen. Onnekseni herra X oli käymässä Tanskassa, ja henkilökohtaisen oppaan avustuksella sain kuulla runsaasti tarinoita töiden ja tekijöiden takaa.

Se, mistä erityisesti pidin ARoSissa, oli sen avara tila ja sen luoma miellyttävä rytmi. Taidetta löytyy kymmenestä kerroksesta, ja vaikka se alkuun kuulosti todella puuduttavalta, olivat jokaisen kerroksen näyttelytilat juuri sopivan kokoisia, eikä kaikki kerrokset kierrettyä tullut lainkaan sellainen olo, että taideäverioksennus olisi lähellä. Päinvastoin - teokset olivat kivasti teemoihin ryhmiteltyjä, ja mukava käpöstely loivia portakkoja pitkin rytmitti katselukokemuksen täydelliseksi. Saattaa kuulostaa erikoiselta pikkuseikalta, mutta itse fiilistelin koko ajan sitä, miten "taideannos" oli niin hyvin suhteutettu myös ihan vaan avaraan ja itsessään kauniiseen tilaan. En tiedä muista, mutta itselleni tulee useasti museoissa pyöriessä se fiilis, että kaikkea on vaan tykitetty seinät täyteen niin paljon kuin vain nauloja on riittänyt. Välillä vähemmän on enemmän, ja jättää enemmän tilaa ajatuksille.

Kuten kaikki me lapsenmieliset, innostun aina jos teoksiin saa koskea ja ne aktivoivat muutakin kehoa toimimaan kuin vain mieltä. Kännykän muisti meinasi paukkua hassuja videoita ja kuvia räpsiessä, ja tuli suorastaan kuuma siellä askarrellessa, haha! Onneksi museoon oli pitkänäköisesti aseteltu myös kuppiloita ja ravintoloita, ja lasillinen todella kylmää valkoviiniä sinetöi erittäin vaikuttavan ja mukavan taidekokemuksen.

Kaikkein vaikuttavin teos oli tanskalais-islantilaisen Olafur Eliassonin sakeaa savua ja voimakkaita värejä yhdistänyt huone, Your atmospheric coclor atlas, jossa ei nähnyt metriä kauemmas. Melkein pelottavalta tuntunut sokea harhailu näkymättömässä huoneessa oli huumaava kokemus, ja todella kauan jaksoimmekin siellä kävellä ympyrää ja ihastella, värien vaihtuessa taustalla.

Minusta taide on usein aivan liian vakavaa ja jotenkin olevinaan niin mystisen vaikeasti ymmärrettävää, ja fiksumman kastin etuoikeus. Pyh! Nautin niin paljon siitä, että saan nähdä ja kokea yllättäviä asioita, kyseenalaistaa omia ajatuksiani, säikähtää, liikuttua, tulla vihaiseksi. Myös omaan silmään tekotaiteellisille ja "huonoille" töille tuhahtelu ja niistä marmattaminen on parasta - taidehan on minusta ennenkaikkea jokaiselle objektiivinen kokemus, eikä mikään teoreetikoiden kiveen kaiverrettu totuus. Se, mikä on toiselle vain huone savua ja diskovaloa, on toiselle avuttomaksi ja sitä kautta vapauttavaksi herättävä kokemus. Tottakai omien taideanalyysien laukominen ammattilaiselle vaatii tietynlaista pokkaa, mutta kuten eilinen kierros osoitti, taide antaa tilaa jokaiselle mielipiteelle.

 

ARoS
ARoS ALLÉ 2
DK-8000 AARHUS C
Nettisivut TÄSTÄ

Kommentit (6)

Reetta V.

Ihan superhyvin sanottu taiteesta! Itse viihdyn etenkin nyky- ja valokuvataiteen parissa ja ihan parasta on, kun joku teos onnistuu saamaan miettimään, naurattamaan tai jopa herkistämään.

http://reettavee.com

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No niinpä! Taiteella on musta tosi kummallinen elitistileima, vaikka visuaalisuus on musta aivan normaali "tarve", ihana harrastus.

Hanna

Aros on kyllä hieno paikka! Kävin siellä viime syksynä ja juuri tuo "savuinen" huone jäi eriyisesti mieleen.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram