Kevät oli melkoista myllerystä. Syksynä päätin, että haen kauppakorkeaan. Aloin käymään luennoilla. Talvella juoksinkin sitten aina töistä luennoille juuri ja juuri ehtien. Suoritin taloustieteen perusteet. Tammikuussa ostin kirjat ja aloin lukemaan pääsykokeisiin töiden ohella. Aina töistä tultuani kotiin avasin kirjat. Puolen tunnin - tunnin lukemisen jälkeen oli aika siirtyä blogin pariin. Sähköposteja, kuvaamista, suunnittelua, kirjoittamista... Noin yhden aikaa yöllä lopetin. Kahden aikaa yöllä pääsin vasta nukkumaan. Aamulla aikaisin soi taas herätyskello. Tapaaminen olisi kello 9, myöhästyä ei saisi ja niin edes päin. Sama homma jatkui maaliskuuhun saakka, kunnes ymmärsin, ettei tämä ole täysin sitä mitä haluaisin. Siirryin toiseen aineeseen. Toisiin kirjoihin. Kouluun olisi päästävä. Aloitin työn alusta. Aikaa olisi vähän.

Kahden työn pyörittäminen, uusi parisuhde, blogi, tapaamiset, ystävät... Joka yö tuli nukuttua noin neljä tai viisi tuntia. Ajattelin, että tämän kevään jälkeen saisi sitten huilia. Kiristin vain tahtia. 80 tuntia töitä viikossa ja siihen päälle pääsykokeet ja muut velvoitteet. Hullua. Homma riistäytyi aivan käsistä. Vessatauoilla luin muistilappujani ja lounastauolla pänttäsin kirjaa. Bussimatkat käytin blogin kirjoittamiseen. Kotiin päästessäni suunnittelin seuraavan päivän minuuteilleen, jokainen hetki täytyisi käyttää hyödyksi. Huhtikuussa huomasin yleiskuntoni huonontuneen. Flunssa iski, kivut pahenivat jaloissa ja iho alkoi oireilemaan pahasti. Itkukohtauksia siellä sun täällä. Ahdistus vyörysi ylitse ja sydämentykytykset alkoivat. Pääsykoepäivänä olin täysin rikki. Sängystä oli vaikea päästä ylös. Kun vihdoin ja viimein pääsin ylös suuntasin tietokoneen kimppuun. Postaus olisi julkaistava hetken päästä. Tunnin kuluttua olinkin sitten muokannut kuvat täysin uudestaan. Nyt vasta postaus näyttäisi hyvältä. Painaessani julkaisunappulaa huomasin, että puolen tunnin päästä olisi aika suunnata pääsykokeeseen. Aamupala nopeasti alas, sillä bussiin pitäisi keretä. Bussissa luin vielä täysin, sillä en ollut viimeisinä päivinä kerennyt ollenkaan lukemaan töiden takia. Aina kun pääsin kotiin, romahdin täysin lattialle. Kaikki voimat olivat menneet.

Mitä sitten pääsykokeessa tapahtui? Ensimmäisen osion tehtyäni menin täysin lukkoon. En muistanut helppojakaan asioita ja paniikki iski. Kädet alkoivat hikoamaan ja hengitys muuttui oudoksi. Hetken istuttuani paikallani oli pakko päästä vessaan. Vessassa iski paniikkikohtaus ja epätoivo. Olin epäonnistunut. Palattuani paikalleni väänsin itkua ja tein loppukokeen parhaimman mukaan. Pääsykokeesta lähtiessäni en tuntenut mitään. Mieli oli aivan tyhjä. Aivan kuin olisi juuri juoksun maratonin ilman taukoja. Seuraavana päivänä sama jatkui. Viikko kului aivan tiedostamattomassa tilassa. En tuntenut mitään. Kävellessäni tuntui aivan siltä kuin olisin irtaantunut omasta vartalostani. Olin aivan loppu. Valitettavasti en ymmärtänyt sitä, että olin aivan burnoutin partaalla. Jatkoin samaa rataa täysillä, sillä asiat piti hoitaa. Kuten oletettavaa kahden kuukauden päästä romahdin aivan täysin. En jaksanut enää mitää. Töissä suoritin työni tunnollisesti, mutta heti töistä lähdettyäni romahdin vain sohvalle. Nyt pystyin nukkumaan vaikka kuinka. 10 tunnin yöunetkaan eivät riittäneet. Olin todella väsynyt aamuisin ja mikään työpaikan ulkopuolella ei kiinnostanut. Töistä päästyäni halusin vain nopeasti kotiin muun työn pariin. Sulkeutua ovien sisään ja uppoutua "omaan maailmaan." Blogikaan ei tuntunut enää omalta tai mieleiseltä. Bloggaaminen oli muuttunut suoritettavaksi asiaksi, uupumuksen vuoksi en saanut enää mitään irti postauksista. Tein vain postauksia, sillä tiesin jonkun odottavan niitä. Bloggasin, koska niin kuului tehdä. Olinhan ennenkin pärjännyt?

Lopulta ymmärsin, että olin täysin umpikujassa. En tiennyt mitä tekisin. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että halusin heittää hanskat tiskiin. Luovuttaa ja todeta, että se oli siinä. Luovuttaminen tuntui ensimmäistä kertaa elämässä hyvältä. Rakkaus bloggaamiseen oli kadonnut. Voin todella huonosti, niin henkisellä kuin fyysiselläkin puolella. Lopulta oma kuva peilissä pysäytti.  

Katsoessani peiliin pelästyin todella. Iho oli täysin punainen ja rakkuloilla. Kutina oli aivan sietämätöntä ja joka paikkaan sattui. Raapimisen vuoksi iho meni mustelmille ja vereslihalle. Ihon pinnalle oli muodostunut vesirakkuloita ja näytin aivan siltä kuin olisin joutunut pahoinpitelyn uhriksi. Sydämen tykytyksiä, paniikkikohtauksia ja selittämättömää pahaa oloa. Muistikatkoksia ja näköhäiriöitä. Ahdistuskohtauksia, pahoja painajaisia yöllä ja masennusta. Oli aika tehdä asioille jotain. Varasin lääkärille ajan ja diagnoosi oli akuutti stressireaktio ja ihon tulehdustila. Pysähdyin ja aloin miettimään tulevaisuutta. Mitä itseltäni vaatisin? Kuinka paljon olisi tarpeeksi ja mistä voisin löysentää naruja. Aloin pikkuhiljaa rakentamaan terveellistä arkea. Tällä kertaa tähän arkeen ei kuuluisi ylisuorittamista, vaan hyvää tekemistä ja onnellista arkea. Pikkuhiljaa aloin löytämään myös rakkauden bloggaamiseen. Aloin jälleen blogata rakkauden vuoksi, en suorittamisen tai pakon takia.

Tällä hetkellä vielä etsin sitä hyvää tasapainoa elämään, mutta voin sanoa, että olen sata kertaa onnellisempi. Uskon vihdoin ja viimein ymmärtäväni sen, että joskus voi myös sanoa ei. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä, vaan joskus on kuunneltava myös terveyttä, itseään. Halusin jakaa tarinani, sillä tiedän siellä ruudun takana olevan myös ylisuorittajia. Halusin kertoa tarinani, sillä tällä hetkellä bloggaaminen tapahtuu omalla painollaan. Haluan olla myös varoittavana esimerkkinä siitä mitä voi käydä, ellei kuuntele kroppaansa. Onneksi ymmärsin tilani ennen kuin kaikki viimeiset voimat olisivat menneet. Tällä hetkellä voin olosuhteisiin nähden hyvin. Pitkästä aikaa mieli on levollinen ja odotan innolla seuraavaa päivää. Ymmärsin vihdoin ja viimein sen, etten ole yliherkkä ja heikko vaan kaikki oireet johtuivat syystä.

Kouluun pääsin varasijalle, mutta lopulta nuo varasijat eivät riitäneet Helsinkiin. Nyt kahden viikon päästä aloitan tutkintatavoitteisen opiskelun Helsingin yliopiston avoimessa, sillä tähän elämäntilanteeseen tuo väylä sopii parhaiten. Pystyn töiden ohella suorittamaan opintoja ja pääsemään lähemmäksi unelmaani. En tiedä menenkö ensi vuonna yrittämään pääsykokeeseen. Kaikki riippuu töistäni, elämäntilanteestani ja opinnoistani - mutta myös siitä kuinka saan kerättyä voimaa ensi vuotta varten. Tiedän sen vain, etten halua samanlaista tilannetta itselleni enää koskaan. Nyt luulen öytäneeni sen oikean tien. Tämä postaus oli muuten yllättävän vaikea julkaista. Mietin pitkään julkaistuani postauksen, että painanko kokonaan poista nappulaa. Mietin edelleen. Vaikka blogi on aina ollut itselleni sellainen pakopaikka, on omien henkilökohtaisten asioiden julkaiseminen toisille hieman vaikeaa. Toivon kumminkin, että postauksesta oli edes jollekin hieman apua. Muistetaan ottaa rennommin. 

Ihanaa keskiviikkoa kaikille 

                                                                                         With love,
                                                                                           Natalie
 

Kommentit (17)

M

Kyllähän tuommonen taakka mielelle ja kropalle on liikaa loppupeleissä :/ mutta ihanaa että selvisit ja näit että ei ole terveellistä elää noin vaikkakin kovasti haluaa kaikkea! Itse olen vasta eronnut pitkästä suhteesta ja sain melkein samanlaisen iho oireen. Kaikenlaista se stressi ja kova ahdistus voi tehdä. Kaikkea hyvää, olet upea! <3

H

Huh huh, melkoinen kevät sinulla takana! Voin osittain samaistua, sillä hain samalle linjalle ja jäin inhottavan lähelle sisäänpääsyä. Lukeminen yhdistettynä työhön on kyllä yhdistelmä, jota en voi suositella kenellekään. Omat työtuntimääräni eivät olleet kylläkään ihan yhtä hurjia kuin sielläpäin... No, ensi vuonna tiedämme sitten paremmin, tulipahan vaan opittua kantapään kautta! Haluaisin muuten kysyä, että koitko keväisen valmennuskurssisi hyödylliseksi? Olen itse pohtinut kurssille menemistä ja puntaroin nyt eri vaihtoehtoja, siksi olisi kiva kuulla kokemuksia. Paljon tsemppiä sinulle alkaviin opintoihin, toivottavasti tavataan valtsikassa joku päivä! :)

Jonnaerika

Huh... Sinulla ei ole ollut helppoa. Toi kuulosti kyllä todella pahalle. Onneksi asiat ovat nyt jo paremmin. Jos käsitin siis oikein, teit kahta työtä ja siihen lisäksi blogityö? Herraisä... Ihan järkyttävä määrä. Toivottavasti olet höllentänyt niiden osalta, sillä tarvitseeko sinun todella tehdä kahta työtä? Blogistakin saat varmasti tuloja, niin uskon että rahallisesti pärjäät hyvin, vaikka tekisit yhtä työtä blogin lisäksi?
Hienoa, että jaoit tämän tarinan kanssamme, on varmasti paljon ihmisiä ketkä saavat tästä apua ja ahaa-elämyksiä. Itse en olisi varmasti kestänyt noinkaan pitkään. Työskentelen hoitoalalla ja riippuen työpaikasta (joskus henkisesti ja fyysisesti rankempaa) olen ollut päivän päätteeksi aivan puhki.
Hienoa, että varasit ajan lääkärille, jonka jälkeen asiat alkoivat rullaamaan. Joskus pitää vain havahtua rankemmalla kädellä siihen todellisuuteen jota elää.
Kaikkea hyvää päiviisi, toivottavasti kaikki on nyt paremmin.<3 :)

Ella

Anteeks nyt vaan mutta kuulostaa aika järjettömältä että asukuvien yms muokkaaminen haittaa pääsykokeisiin lukua. Jos bloggaaminen motivoi enemmän kuin koulupaikka, kannattaa suosiolla lykätä hakemista sellaiselle vuodelle, jolloin prioriteetit ovat toiset.

-S

Todella hyvä postaus, täyttä asiaa. Onneksi julkaisit <3 Tiedän itse kuinka vaikea tälläisistä asioista on puhua, mutta kuten itsekin sanoit tästä on varmasti jollekkin samassa tilanteessa kamppailevalle apua.
Ihanaa, että voit nyt paremmin. Muista ottaa aikaa itsellesi ja niitäkin päiviä saa ja pitää olla kun ei ole mitään suunniteltua vaan voi vaikka makoilla koko päivän. :) Ihanaa syksyn alkua <3

Tiina/Fitfatmama

Todella rohkea ja hieno postaus <3 Jaksamista arkeen ja yritä ottaa rennommin,vaikka helpommin sanottu kuin tehty,itsekin todella stressiherkkänä tiedän

Riikka

Tiedän tuon tunteen, kun tuntee hukkuvansa. Et pääse siitä pois, se kuristaa kurkussa ja tuntuu vatsassa möykkynä. Haet pakoteta, muttei voimat riitä siihen viimeiseen puristukseen, eli avun konkreettiseen hakemiseen. Mulla oli tosin erilainen tilanne, en ollut itseäni siihen "tarkoituksella"ajatanut; asiat vain vyöryivät toinen toisen yli, niitä vain tuli enkä kyennyt kaikkia käsittelemään. Pelin vihelsi poikki terveydenhoitaja, joka pisti lomalle ja terapeutille. Lopulta kun alkoi olemaan itselle armollinen, tuli hengittämisestäkin helpompaa. Eli kyllä se Nata siitä! ♡ allthetastesoflife.blogspot.fi

O

Mihin kouluun pääsit varasijalta? Hyvä vaihtoehto tuo väylän kautta hakeminen. Itse pääsin samana vuonna sekä väylän että pääsykokeen kautta opiskelemaan haluamaani alaa yliopistoon. Tsemppiä! :)

Maria

No huh! Kuulostaa ihan sairaalta keväältä :( Miten kukaan sun läheinen ei huomannut tai käskenyt hidastamaan tahtia? :/
Itse luin kans kevään pääsykokeisiin ja vähensin mun työtunnit 15/h viikossa, vanhemmat ja säästöt auttoivat rahallisesti vuokran maksamisessa tms ja kaverit ja poikaystävä ymmärsivät että lukeminen menee nyt muutamia kuukausia kaiken edelle.. Ja tässä sitä vietellään nyt fuksisyksyä Helsingin yliopistossa! Oon ihan varma että sitten kun sulta löytyy taas voimia ja sitä sisua ja päättäväisyyttä mikä susta huokuu blogin välityksellä, nii voit päästä just opiskelemaan mitä haluut, mut sit vaa muu elämä paussille hetkeksi <3! Tsemppiä!

saneshawinsane.blogspot.fi

Huhhuh. Samaistun täysin tähän. juuri toissapäivänä itse kirjoitin elämäni vaikeimman postauksen hyvin samasta aiheesta. Oman heikkouden myöntäminen on rankkaa ja siitä kirjoittaminen on rankkaa. Varsinkin niin että saa kirjoituksen kuvaamaan sitä mitä haluaa ja oikealla tavalla, niin ettei saa muita tuntemaan oloansa ikäväksi tekstin lukemisen jälkeen. Sä onnistuit siitä täysin. Kiitos tästä tekstistä! On "kiva" tietää että en ole ainoa idiootti joka on joskus ajanut itsensä vahingossa loppuun kun ei ole ollut tarpeeksi fiksu kuunnellakseen omaa kehoaan.

Vierailija

Tsemppiä! Itellä kävi vähän sama homma puoltoista vuotta sitten... oli ihan kamalaa, ja vieläkin ylirasituksen kanssa pitää olla varuillaan... yllättävän hankalaa löytää tasapainoa, kun intoa olis moneenkin tekemiseen. Tsemppiä, ja kohtele itseäsi niin kuin kohtelet muita :)

Laurah

Ihanaa, että uskallat jakaa myös näitä kipeämpiä asioita elämästäsi <3 Olen suunnilleen samanikäinen ja tuntuu, että tässä iässä nuoret naiset vaativat aivan liikaa itseltään eivätkä osaa nauttia nuoruudesta ja siitä, mitä kaikkea jo nyt on. Olen ollut samassa pisteessä ja alkanut kanssa päästä sieltä pois ja oppinut taas nauttimaan elämästä. Tuntuu lohduttavalle kuulla, että ei ole ainoa tunteidensa kanssa, etenkin kun olet noin upea nainen ja sinua ihaillen seuraillen, vaikka en siltikään siis kellekään uupumista toivoisi!

souphie

Tsemppiä avoimeen!! TODELLA monet menevät vuodeksi lukemaan avoimeen, ennen kuin pääsevät sisään Helsingin yliopistoon. Valtsikka on ollut jo useana vuonna Helsingin yliopiston tilastollisesti vaikein tiedekunta päästä sisään, eli et todellakaan ole epäonnistunut! Suosittelen aloittamaan ensi vuonna heti tammikuussa jo luvut, ja monet suosivat kannunvalajien valmennuskurssia:) Ja kätevintä avoimessa on, että jos se opiskelupaikka sitten ensikeväänä sieltä napsahtaa, niin saat kaikki avoimessa käymäsi kurssit hyväksiluettua! Tärkeintä on nyt vaan että hoidat mielen ja kehon kuntoon ja katset uudelleen ensikeväänä mikä on tilanteesi:)

miimi

Ei kaikki kestä pääsykoekevättä. Ei se ole helppoa kenellekään. Ei silloin pidä edes yrittää muuta kuin lukea. :/ tuttavani säästi rahaa 3v jotta pystyi lukemaan täysipäiväisesti 7kk. toivottavasti pääset vielä kouluun.........

I

Moi Natalie!

Kirjoitin sulle jo aiemmin siihen jalkakipuja koskevaan postaukseen, kun itselläni on sama juttu päänsärkyjen kanssa. Tätä kirjoitusta lukiessani fiilis on sama. Mussa on paljon samoja piirteitä kuin sussa.

Seiskaluokalla sairastuin vaikeaan masennukseen ja anoreksiaan. Vuosia pyörin omassa ympyrässäni. Parannuin niistä jokseenkin hyvin, mutta ylisuorittaminen, stressaaminen, liiallinen tunnollisuus ja perfektionismi pysyivät entisellään. Toivon, että vielä joskus osaisin hellittää muulloinkin kuin pakon alla, sillä viime vuosina on tuntunut, että alisuoriudun kaikesta. Ylisuorittaminen kääntyi ensin terveydellisesti mua vastaan, mutta viime aikoina myös siltä osin, etten enää samalla tavalla hampaat irvessä pysty samaan kuin ennen. Se masentaa.

Oon samanikäinen kuin sinä ja mulla on suunnilleen samanlainen opiskelutilannekin. Tiedän alan, jonne oon halunnut niin kauan kuin muistan, mutta alisuoriudun sekä erityisesti pääsykokeisiin lukiessani että pääsykokeissa. Vuosi sit päätin mennä omaan tahtiin ja hakea sit, kun tuntuu, että pystyn siihen. Meillä on vielä paaaljon aikaa opiskella, vaikka yhteiskunta asettaakin paineita. Niistä pitää yrittää olla välittämättä. :)

Luulen, että omalta osaltani tilanne vaatii esim. psykoterapiaa, jonne olenkin hakeutumassa ja jota ehkä säkin voisit harkita, jos se tuntuu yhtään sopivalta. Psykoterapialla on ollut vähän huono leima - tyyliin, että sun täytyy olla hyvin vakavasti sairas, jotta siellä voit käydä. Nyt se on onneksi karisemassa vähitellen pois ja jopa itsensä terveeksi mieltävät ihmiset käyvät siellä, jos vain talous antaa myöden.

Jälleen toivon sulle paljon voimia ja kaikkea hyvää! Oli tosi rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta julkisesti, sillä kuten tiedät, ilkeät ihmiset iskevät heikkoihin kohtiin heikolla hetkellä. Toivon, että säästyt siltä. Vaikutat niin sydämelliseltä ihmiseltä. <3

J

Moi! Valitettavasti Suomen korkeakouluun pääsy systeemi on vain sellainen, että tulee lukea oikeastaan täyspäiväisesti. En tiedä ketään kuka olisi päässyt sisään ja samalla olisi tehnyt noin paljon töitä. Yhden kevään uhraaminen on todellakin kaiken sen arvoista! Kun pääset kouluun tiedät tulevaisuudestasi niiin paljon enemmän. Kaikkea kohtuullisesti: töitä, lukua, vapaa-aikaa. Kyllä se siitä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

OTA YHTEYTTÄ / CONTACT ME AT: NATALIE.VILEN@GMAIL.COM

ABOUT ME

Young woman from Helsinki, passionate about everything beautiful. Fashion & lifestyle blog including some beauty as well. I really enjoy fashion, spending quality time with my friends and family, designer handbags, high-heels, traveling, good wine and unforgettable nights out. I love blogging, and I hope that gets through to you in my posts.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
Kesäkuu
2012

Kategoriat

Instagram