OUTFIT INSPIRATION

Mekko Zara (uusi!) // Korkokengät Zara // Nahkatakki H&M // Clutch Prada // Aurinkolasit Hugo Boss Orange

Dress from Zara (new!) // High heels from Zara // Jacket from H&M // Clutch from Prada // Sunglasses from Hugo Boss Orange

Kuvat: Sarah Grünn

Pääsykokeet lähestyvät ja stressi joka puolella on lähes käsin kosketeltavaa. Moni teistä on kysynyt kommenttiboksissa haenko tänä vuonna kouluun ja kuinka olen valmistautunut luku-urakkaan. Viime vuonna hain yliopistoon sisään, mutta jäin varasijoille. Tuolloin päätin, että seuraavana vuonna luen pelkästään pääsykokeisiin ja lopetan työt. Tuli elokuu ja syyskuu ja aloin vaiheilemaan. Pystyisinkö sittenkään lopettamaan töitäni? Jos lopettaisin kaikki työt, millä oikein eläisin? Mitä jos en pääsekään kouluun? Mitä sitten oikein teen? Miten käy työni, pääsisinkö enää takaisin? Menetänkö kaiken? Tuli marras ja joulukuu ja stressi vain kasvoi. Mitään valintoja en ollut tehnyt töiden ja lukemisen suhteen. Aika vain kului eteenpäin ja viikot vaihtuivat toisiin. Kaikki alkoivat kyselemään opinnoistani. Paineet kasvoivat ja stressitaso nousi. Mitä ihmettä oikein teen? 

Pääsykoekirjojen ilmestyessä hain ne kaupoista. "Kyllä pystyn tähän", hoin mielessäni. Lukisin ennen töitä hieman, lounastauoilla kerkeisin selaamaan kappaleen läpi ja ratikkamatkoilla töihin opettelisin sisällysluettelon ulkoa. Viime vuonna olin lähellä työuupumusta johtuen juuri lukemisesta pääsykokeihin kahden kokopäiväisen työn ohella. Tänä vuonna luulin olevani fiksumpi. Toisin kävi. Lukeminen luonnistui maaliskuun puoleen väliin saakka, kunnes tuli totaalinen break down. Kaikki alkoi ärsyttämään ja mikään ei enää innostanut. Siinä missä ennen lukeminen ja oppiminen oli innostavaa puuhaa, ei enää jaksanut kiinnostaa. Suljin pääsykoekirjat laatikkoon ja elin kaksi viikkoa ilman lukemista ja ainaista stressiä. Voisinko olla onnellinen vain näin? Ei typerää pääsykoekirjan pänttäämistä ulkoa ja menetettyjä yöunia. Soitin opinto-ohjaajalle ja teimme opintosuunnitelman opintojeni suhteen loppuun avoimella puolella. Hei, tämä sopisi hyvin omiin aikatauluihini! Olin suorittanut talvella jo opintoja avoimen puolella hyvin arvosanoin, joten miksi en jatkaisi tätä samaa linjaa? Suorittaisin opintoja omaan tahtiin. Samalla pystyisin keskittymään täysillä töihini ja muuhun elämään. Olisin onnellinen.

Olen huomannut sen, että todella moni täällä Suomessa noudattaa perinteistä kaavaa mitä tulee opiskeluun, perheeseen ja työelämään. Peruskoulun jälkeen suunnataan lukioon tai ammattikouluun. Lukion ja ammattikoulun jälkeen onkin sitten aika lukea pääsykokeisiin ja päästä viimeistään toisella yrittämällä kouluun. Käydään koulu ja eletään opintotuella kolme vuotta. Kandin jälkeen luetaan yliopistossa maisterin tutkinto tai vaihtoehtoisesti valmistutaan ammattikorkeakoulusta isojen opintolainojen kera. Opintojen jälkeen suunnataan vauhdilla työelämään ja perustetaan perhe. Otetaan jälleen isot lainat pankista ja ostetaan talo. Pian huomataan, että vuodet ovat kuluneet vauhdilla ohitse ja täysillä elämiseen ei ole jäänyt aikaa. Aletaan miettiä, mistä kaikesta ollaan jääty paitsi. Toki tämä on kärjistys ja oma mielipide, mutta olenko aivan väärässä? Keväällä aloin pohtimaan omaa elämääni ja onnellisuutta. Itse haaveilin tästä "perinteisestä kaavasta" vielä vuosi sitten, kunnes aloin ymmärtämää, myös muut mahdollisuudet tässä elämässä. Mitä jos tekisin juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaimmalta? Viimeiset kaksi vuotta olen elänyt stressin keskellä, yrittäen miellyttää muita ihmisiä. Milloin alkaisin elää juuri sitä elämää, jota itse haluaisin ja toivoisin? Olisiko aivan pakko noudattaa tätä samaa kaavaa, jotta olisin hyvä ihminen ja kunnon kansalainen? Ei. 

Mitä tulee opintoihin, kannatan ihmeessä opiskelua. Aina on hyvä oppia uutta ja sivistää itseään. Mutta onko ainoa oikea tapa suorittaa kaikki opinnot nyt ja heti? Ei, ei todellakaan. Itse olen näiden välivuosien aikana kartuttanut työkokemusta useasta eri paikasta. Olen päässyt unelma-ammatteihin ilman tutkintoja. Toki mikään ei ole tullut ilmaiseksi, vaan kovalla työllä olen ansainnut nämä työpaikat. Samalla kun olen tehnyt töitä, olen päässyt matkustelemaan maailmalla ja elämään täysillä. On ollut rahaa ostaa se ylimääräinen mekko kaupasta ja syödä hyvin viikottain. Asua Helsingissä, säästää rahaa tulevaisuutta varten ja ostaa se kauan haluttu unelmalaukku. Työn ohella olen suorittanut erilaisia kursseja ja opintoja, jotka ovat vieneet itseäni lähemmäs omia unelmiani. Samalla olen päässyt nauttimaan onnistumisista työn ulkopuolella. Don't get me wrong, joillekin tuo perinteinen kaava opinnoissa ja työelämässä sopii, mutta entä ne jotka haluavat itse suunnitella sen oman reitin? Anna heille se vapaus, erilaisuus on tässä maailmassa rikkaus. Kannustan kaikkia suunnittelemaan sen oman polun menestykseen ja olemaan juuri sitä mitä itse haluaa. Löydä oma intohimosi ja mene sitä kohti. Elä täysillä, tavoittele unelmiasi, nauti nuoruudestasi ja uskalla onnistua.  

Elät vain kerran.

Energistä maanantaita kaikille ❤

Kommentit (106)

Linda

Voi kun ihana teksti! Juuri nyt pohdin samoja asioita. Kuinka tajusit mikà tekee sinut onnelliseksi ja mikà on sulle oikea ratkasu? Itse asun ulkomailla (oon puoliksi suomalainen ja puoliksi italialainen), ja yritàn kovasti tajuta mità sità oikein haluais tehà (oon koko pàivà toimistossa tòissà) ja missà sità oikeasti tahtoo olla ja asua? Tuntuu vaan niin vaikealta, eikà osaa miettià asioita ilman ettà stressais tai ettà ei ajattelis samalla muita ihmisià (perhe, ystàvàt, jne).. Kuinka tajuta mikà on itelle se oikea ratkasu? Kuinka oppia olemaan onnellinen?

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Voi kiitos <3 Luota siihen, että kaikki järjestyy juuri niin kuin on tarkoitettu. Asioilla on nimittäin tarkoitus loksahtaa oikein paikoilleen. Oletko onnellinen siellä missä olet? Joskus kun antaa mennä vaan, niin löytää sen oikean ratkaisun. Lopetin itseni vertaamisen muihin. Aloin pohtimaan mikä minut oikeasti tekee onnelliseksi ja mistä asioista oikein nautin. Elä päivä kerrallaan ja tunnustele, mikä saa sinut onnelliseksi. Mistä haaveilet, entä mitä unelmia sinulla on? Lähde pienin askelin toteuttamaan tavoitteitasi ja usko itseesi <3

Vierailija

Itseasiassa olen hyvinkin eri mieltä. Korkeakouluopiskelu antaa vapautta ja löysemmät aikataulut kuin työelämä ikinä. Pidin yhden välivuoden jonka aikana matkustin ja tein töitä ulkomailla. Pääsin sisään ensimmäisellä yrittämällä ja vaikka etenen suositusvauhtia opinnoissani on minulla pakollisia läsnäoloja korkeintaan muutamia tunteja viikossa, enkä todellakaan tee kouluun liittyviä asioita joka päivä. Lisäksi on 1,5kk joululoma syys,talvi ja pääsiäislomat sekä 4kk tauko kesällä. Teen toki kesäisin myös töitä, mutta kokonaisuutena opiskelu on elämänvaihe, jolloin aamulla herätessään saa oikeasti päättää mitä sinä päivänä haluaa tehdä. Lisäksi opiskelut mahdollistavat minulle jälleen ennen maisterivaihetta pidettävän matkustelu ja vaihtoonlähtövuoden, joita ei työelämässä niin vaan taiota.

Tottakai jos elämänlaatu ja itsensä toteuttaminen on kiinni rahasta ja materiasta niin sitä ei opiskelija-elämä tarjoa. Mutta jos aitoa vapautta ja itsensä herraksi elämistä halajaa, niin en ymmärrä miltä näkökulmalta Työelämä olisi ns downsiftaamista ja opiskelu jotain oravanpyörässä oloa :D

Vierailija

^Vinkkejä aitoon vapauteen ja herraksi elämiseen ilman massia otetaan avosylin vastaan! 

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Sama täällä! Otan myös vastaan vinkkejä näihin kahteen asiaan! :) 

Ja vielä vierailija 13.32 sanoit, että teet kesäisin töitä? Muutenko siis vain opiskelet? Millä oikein elät, jos vain kesäisin käyt töissä? Hei ja hienoa, jos saat aamuisin päättää sen mitä oikein haluat tehdä! Hyvä juttu sinulle. Itse en nimittäin voi päivittäin päättää mitä haluan tehdä. On tiettyjä velvollisuuksia, puhumattakaan töistä ja muista menoista, jotka pitää suorittaa. Ja niin, kyllä työelämä antaa myös vapauksia aikatauluihin. Kaikki on vain suunnittelusta kiinni! :) Iloa päivään <3

Vierailija

Täällä eräs opiskelija, joka käy opintojen ohessa töissä, parina päivänä viikossa. Koen tämän paljon vapaammaksi, kuin kokopäivätyönteon (tätä teen aina kesäisin). Tekemistä on tietenkin paljon, mutta minulla on vapaus valita, mitä teen milloinkin ja miten paljon. Sikäli onnenpotku, että työajan saan valita itse ja käydä siellä fiiliksen/opintojen mukaan. Tällä elää aivan tarpeeksi hyvin. Kesäisin jää rahaa säästöön.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Moikka! Kiitos kommentistasi! :) Itsekin koen työni melko vapaaksi siinä mielessä, että pystyn suunnittelemaan työvuoroni itse. Tämä antaa itsellenikin vapauksia mitä tulee elämään. Mukavaa päivänjatkoa! :) 

Vierailija

Hei, elän saamillani opinotuilla, säästäväisyydellä, sekä kesätienesteilläni. Jatkossa aloitan myös osa-aikaisen työn, joka mahdollistaa matkustelun useammin. Ja minulle vapaus ja hyvä elämä on kiireetömyyttä ja sitä, että saa tehdä elämässä niitä asioita joilla on oikeasti merkitystä, eli viettää aikaa perheen, ystävien ja muiden läheisten sekä harrastusten urheilun ja kulttuurin parissa :). Mielelläni otan nämä 5 vuotta vastaan, joilloin minulla on aina aikaa ystävilleni. En näe miten pystyisin toteuttamaan tämän kaiken jos työskentelisin +70 tuntisia työviikkoja niskalimassa, niinkuin sinä usein mainostat tekeväsi. Tottakai siirryn tyelämään kun sen aika on, mutta sitä ennen otan kaiken ilon irti vapaa-ajastani ja vähistä velvoitteistani. Vaikkakin se tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä instagramiin ei päivitetä kuvia möetin kanssa ;). Valmistumisen jälkeen sitten sitäkin enemmän! :)

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Moikka! Itse pystyn myös pitämään hyvin yllä sosiaalista elämääni ja tapaamaan rakkaita ystäviäni. Tietenkin välillä on viikkoja, jolloin kaikki keskittyminen on työssä ja nyt opinnoissa. Onneksi möet on nyt jokaisen saavutettavissa, eikä sen suurempi juttu kuin hyvä ruoka-annos ravintoloissa! :) Aurinkoa sinne X

Vierailija

Vaikka sun tekstissä on hyviä pointteja, niin tuo "millä oikein elät" särähtää korvaan :D Monissa kaupungeissa vuokrataso ei tosiaan ole Helsingin tasolla ja kivan kämpän voi saada jossakin 300-400 eurolla. Jos vaatii priimaa niin sitten tietenkin eri asia. Opiskeluvaihe on kuitenkin varsinkin amkissa melko lyhyt ja tuo aika meni ainakin itsellä lopulta niin hujauksessa eli en koe joutuneeni pitkään kärvistelemään ja olen tyytyväinen "köyhäilystä", koska koulu antoi uuden suunnan elämälle. Kelan opintoraha, asumistuki ja opintolaina on itsellä yhteensä sen vajaa 1000 euroa. Mun mittapuulla aika paljon rahaa, kun miettii miten pieni työttömyystuki pahimmillaan on. En sano, että olisit tyytymätön elämääsi. Huomaan vaan joistakin ihmisistä, että kun siihen rahan makuun pääsee, siitä on vaikea luopua. Sitten se vielä, että itseäni ei hämmennä tämä teksti vaan ehkä se, että vuodesta toiseen ajattelet yliopistoon hakemista, kun puhuit jo jonkin aikaa amkista. Sinuna luopusin jo ajatuksesta, koska luulen sinun voivan etenevän paremmin vaikkappa avoimen kurssien tai amkin kautta.

Vierailija

On kyllä todella epäreilua, että sinä saat samat rahat (opintotuki) lomailemalla viisi kuukautta vuodesta ja käymällä koulussa muutaman tunnin viikossa. Itse käyn koulussa vähintään neljänä päivänä viikosta ja yleensä 8-14 tai 8-16. Lisäksi luettavaa ja muita koulutehtäviä riittää _jokaiselle_ päivälle viikosta, jos vain jaksaa. Koulua ja koulutehtäviä on niin paljon, että sen ohella työssäkäyminen säännöllisesti on mahdotonta, pidemmästä matkailusta puhumattakaan. Kontaktitunnit ja itsenäisen opiskelun tunnit yhteenluettuna minulla ei riittäisi oikeasti vuorokaudesta edes tunnit kouluhommien tekemiseen, saatika päivästä... Sinä olet koulussa tuolla meiningillä viisi vuotta, vaikka koulun voisi käydä hyvinkin nopeammin. Tässä on yksi syy miksi opiskelijan tukia leikataan sokeasti, eikä kiinnitetä huomiota koulutuksen rakenteisiin, joita pitäisi uudistaa.

Vierailija

Jos ihan oikeesti haluaa palavasti opiskelemaan jotain tiettyä alaa, niin ei todellakaan ajattele että lukion jälkeen yliopistoon jatkaminen ja siitä yhä työ- ja perhe-elämään jatkaminen estää elämästä täysillä. Mulle täysillä eläminen on tällä hetkellä sitä, että opiskelen nauttien alaa, josta niin kauan vain haaveilin, ja siinä sivussa toteutan muita unelmiani, niin pienempiä kuin mahdollisuuksien mukaan niitä suurempiakin. Muutaman välivuoden viettäneenä voin sanoa, että mulle itselle se epätietoisuus tulevaisuudesta oli kaikkein pahinta. En myöskään tarkoita, että kaikkien täytyisi tehdä samalla tavalla, mutta ns. tavanomaisen kaavan mukaan eteneminen ei myöskään tarkoita sitä, että joutuisi luopumaan unelmistaan tai lopettaa täysillä eläminen. Mä en pyrkinyt yliopistoon siksi, koska muutkin, vaan siksi että löysin unelmieni alan. Monesti tuntuu, että ihmisiltä unohtuu myös opiskelun olevan kovaa työtä, josta voi silti myös nauttia. Unelmien toteuttamiselle ja täysillä elämiselle ei ole mitään aikarajaa, vaan mä ainakin pyrin nauttimaan elämästäni sellaisena kuin se vähitellen muotoutuu :) jokainen ihminen valitsee elämässä oman reittinsä, mutta se ei tarkoita että perinteinen kaavakaan olisi mitenkään huonompi tai sen kokisi "pakollisena".

mouru

Itse en oo menny tolla kaavalla,eikä oikeestaan kukaan mun kavereistakaan. Olen käynyt kauppiksen ja nyt koitan kovasti löytää töitä. Opintolainoja en koskaan ottanut, koska elin jo silloin sillä ajatustyylillä, että jos nyt ei oo varaa, niin en halua kummituksia seuraamaan tulevaisuuteen.

Avoliittoon muutin reilu kaksi vuotta sitten ja meidän ihan oma koti valmistuu vajaan vuoden päästä. Itsellä ei oo yhtään mitään kiirettä mihinkään! Nautin elämästä tälläsenä mitä se nyt on :D ei ole meillä haaveissa perhe, mä en (rumasti sanottuna) pysty oikeen sietämään lapsia: se sotkun määrä ja älämölö ja jatkuva riippuvaisuus ja rahanmeno.

Oon sen verran itsekäs, että haluan pitää miehen yksiomana itelläni, kyllä toki muutaki elämää saa olla, mutta lapsia ei kyllä kaivata! Lemmikkejä meillä on ja saa ollakin:) ainut tavote tällä hetkellä on löytää ihana työpaikka.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Moikka! On mielenkiintoista lukea muiden kommentteja tästä aiheesta! :) Tuo on järkevää mielestäni, ettei opintolainoihin kosketa. Ne jäävätkin usein sitten tulevaisuuteen kummittelemaan. Toki on sellaisia poikkeustilanteita, jolloin lainaa tarvitaan, mutta pelkkiin "turhuuksiin" on aina tyhmää ottaa lainaan. Paljon tsemppiä työpaikan etsimiseen! Kyllä se oikea tulee sieltä sitten vastaan! :) Xx Aurinkoista maanantaita <3

Vierailija

En ihan ymmärrä ajattelutapaa, jossa opintolainaa pidetään isona kamalana mörkönä. Varsinkaan jos ei ole itse opiskellut/perehtynyt asiaan on mun mielestä hölmöä sanoa sen usein jäävän kummittelemaan :D toki riippuu alasta, mutta työelämään päästessä opintolainan maksaa kuitenkin suhteellisen nopeasti pois, mitään valtavia määriä kun sitä on vaikea saada kertymään. Tosin tämäkin on suhteellista, ihmetyttää vain miten niin moni ihminen on tuota mieltä, vaikkei kokemusta kyseisestä edes olisi :)

Opiskelija 14

Natalia kannattaisi edes vähän perehtyä kirjoittamiisi juttuihin. Eli ei se opintolaina kyllä kovin suuri valitettavasti ole...:D Että turha sitä on pelätä. Lisäksi, jos on aloittanut opinnot 2014 syksyn jälkeen, valtio maksaa opintolainasta 40% hyvityksen yli 2500 euron ylittävältä osalta. Eli aika tyhmä jos ei lainaa ota:'D

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Moi! Niin kuin alussa mainitsin teksti on kärjistys ja oma mielipide. Mitä tulee lainoihin, itse en kannata niitä missään muodossa. Oli se sitten muutaman tonnin tai sadantonnin laina. Huom. tämäkin on vain oma mielipide. Jos siirtyisin itse kokopäiväiseksi opiskelijaksi, niin tekisin samaan aikaan töitä, jotta pärjäisin :)

Vierailija

Opintolainaa ei ole mahdollista ottaa sataatonnia :"D olikohan max. joku 12 000? Jonka kyllä maksaa töitä tekemällä hyvin takaisin, ja maksuaika on pitkä! Millä itse sitten ostat esim. talon itsellesi aikoinaan, jos et lainalla? Varsinkin Helsingin päässä asunnot ja talot on aika helkkarin kalliita ja harvalla löytyy tililtä siihen rahaa ilman, että tarvii lainaa pankista.

Vierailija

Hmm... Jos unelma-ammattisi on stockan myyjä, mikäs siinä. Se vaan on fakta, että nykypäivänä hyviin duuneihin on lähes mahdotonta päästä ilman tutkintoa. Kilpailu on erittäin kovaa, mitä teet, jos jäisit työttömäksi? Lukion paperit ei anna kovin hyviä valmiuksia. Ok, sulla on työkokemusta, mutta niin on monella korkeakoulunkin käyneellä. Mitä veikkaat, kumpi ne duunit vie, tutkinnon ja työkokemuksen omaava vai pelkän työkokemuksen omaava? Ehkä hieman kärjistettyä, mutta ymmärrät varmaan pointtini... 😊

Eihän se tutkinnon hankkiminen edellytä heti avioitumista ja lisääntymistä? Itse ainakin yliopiston jälkeen aion luoda uraa, matkailla, elää ja sitten vasta aikanaan hankkia lapsia, jos niitä meille suodaan. Toki se oli lukion jälkeisellä välivuodella shoppailla, kun oli enemmän rahaa, mutta en minä tätä tutkintoa siihen yhteen ylimääräiseen mekkoon vaihtaisi ;)

Ps. käyn töissä koulun ohella ja matkustelen 3-4 kertaa vuodessa ym joten ei tämä nyt niin kurjaa elämää ole ;) Ja tutkinto kourassa 2 v sisällä.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! En ole Stockalla töissä, kiitos vain sinulle "tietämyksestä" :) Sinuna en lähtisi kirjoittamaan tuolloista kommenttia, kun asioista et tiedä mitään. Ja vaikka olisin Stockalla töissä ja se olisi unelma-ammattini niin _mitä sitten_ sitten? Onko se sinusta noloa, jos joku luo uraa myyjänä tavaratalossa? Sinuna tulisin hieman alas sieltä missä maailmoissa ikinä leijailetkaan. Oletko jostain asioista katkera, vai mistä ylenpalttinen todistelu omasta osaamisestasi kommentissasi oikein kertoo?

En tiedä ymmärsitkö nyt oikein tekstiäni? En missään nimessä kirjoittanut, että opinnot olisi huono asia, päinvastoin. Kirjoitin vain, että on hyvä löytää se oma tapa elämiseen, onnellisuuteen ja mitä tulee opintoihin. Tällä hetkellä itse suoritan omaan tahtiin avoimen puolella opintoja, sillä täysipäiväinen opiskelu ei minulle sovi tällä hetkellä. Teen työtä, jota rakastan ja samaan aikaan toimin yrittäjänä. Kummatkin työt ovat minulle todella tärkeitä ja rakkaita. Kuten tekstissäni kirjoitin, kaikki olemme erilaisia ja jokaiselle meistä sopii se oma polku seurattavaksi. Se mikä toiselle käy hyvin, ei välttämättä sovi juuri toiselle. Hei ja hienoa, ettei elämäsi ole kurjaa ja saat tutkinnon kouraan jo kahden vuoden sisällä! Onnittelut siitä <3

Vierailija

Musta tuntuu, että tuo kommentti stockan myyjästä ei ollut tarkoitettu sulle vaan yleisesti. Oli kirjoitettu vaan sinä muodossa kuten englanniksi: esim. "If your dream is...": ei tarkoita pakosti sinua vaan yleisesti. Tämä vaan arvauksena. Moni puhuu/kirjoittaa nykyään tollein kun on tarttunut englannin kielestä. 

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Kommentti oli kyllä kohdistettu suoraan minuun, sillä meillä on myös vuokratilat Stockmannilla. Stockmann ei ole työnantajani, mutta vietän suurimman osan Stockalla toisen työn puolesta. Tuo on totta, että moni puhuu / kirjoittaa nykyään sanontoja ja lauseita ottaen mallia englanninkielestä :)

Vierailija

Jos kirjoitat tekstin, jossa kehut eläväsi unelmaa, kun taas opiskelijat suorastaan kärsivät, voit odottaa ihan suoria kannanottoja. Haluaisin, että osottaisit kohdat, joissa ylenpalttisesti todistelen osaamistani, mahtaakohan onnistua Sinulta? Onko sinusta myyjänä työskentely sitten ala-arvoista, vai kuinka noin pillastuit? Kysyin, että mitä teet tulevaisuudessa vailla tutkintoa, myyjän kokemuksella. Minä arvostan kaikkea työtä ja työtä tekeviä, mutta fakta on, ettet Suomessa pärjää nykyään ilman tutkintoa. Monet nuoret varmasti lukevat blogiasi ja on vastuutonta hehkuttaa unelmaduunejaan ja ammattejaan, kun tulevaisuudessa ei täällä töitä heru lukion papereilla. Taisi kolahtaa, kun noin pillastuit kommentista, toivottavasti se sai sinutkin ajattelemaan. <3

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei, sanoinko tekstissäni, että opiskelijat kärsivät? EN, en missään vaiheessa, en missään kohdassa. Olisi siis hienoa, ettei tekstiäni vääristeltäisi :) Kirjoitin oman mielipiteen mitä tulee elämään ja opintoihin. Heitin ilmoille kokonaisvaltaisia kysymyksiä, joihin ei ole oikeita vastauksia, on vain mielipiteitä. Mitä tulee ylläoleviin kommentteihisi, olisi hienoa jos ottaisit itse asioista selvää enemmän, ennen kuin tulet tänne heittelmään omia viisauksiasi. Olen myös tehnyt myyjän hommia, mutta itselläni on myös työkokemusta monesta muusta alasta ja työtehtävästä. Olen myös sivistänyt itseäni useilla eri kursseilla ja opintopisteitä tällä hetkellä kasassa 40. Yrittäjäksi lähdin 21-vuotiaana toisen työn ohella ja sillä tiellä olen myös edelleen. Kyllä hehkutan unelmaduunejani ja kannustan muitakin nuoria löytämään sen oman intohimon. Intohimo on nimittäin salaisuus menestykseen kaikilla aloilla. Annetaan kaikkien kukkien kukkia <3

Tiedot hallussa?

40% noppia kasassa mihin? Kai tiedät, mitä maisterin papereihin (=tutkinnon suorittamiseen) tarvitaan? :D Pelkkä kandi on sen ~180 op, sen jälkeen suoritetaan maisterivaihe ~120 op. Millä alalla voi suorittaa 40% opinnoista avoimessa?

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Kommentissani oli kirjoitusvirhe. % merkki tuli vahingossa. Tosiaan 40 op kassassa tässä puolen vuoden sisään. Vastasin samalla toiseen kommenttiin, johon kirjoitin tosiaan tuon prosenttimerkin :)

Vierailija

Pakko vielä lisätä pari asiaa. Sinuna en lähtisi kirjoittamaan postausta asioista, joista et tiedä mitään. ;) Se opintolaina ei paljoa ole kuukaudessa, joten ei ihmiset valmistu miljoonavelkojen kera. Nykyään valtio maksaa 40% opintolainan suuruudesta, mikäli se on yli 2500 euroa. Tyhmyyttähän se olisi olla ottamatta lainaa.
Ehkä sinun tuntemasi opiskelijat sitten kituuttavat menemäään, mutta turha sitä on yleistää.

Melkoista kituuttamista ja oravanpyörää tosiaan

Jonnaerika

Kuulostat kyllä niin idiootilta... Ei pysty ymmärtämään, että kuinka vaikeaa on lukea teksti ja sisäistää se. Niin huvittavaa kuinka on pakko väännellä ja käännellä sanomisia. Edelleen, kyseessä taisi olla yhden ihmisen mielipide ja ajatuksia siitä mikä hänelle itselleen on hyvä. Huomaa kyllä, että tais mennä teillä muilla kyllä tunteisiin.
Vaikka valtio maksaisi 40% opintolainan suuruudesta sen ollessa yli 2500e, niin mitä sitten? Täytyykö jokaisen ajatella että se on järkevää ottaa? Kyllä mun mielestä se on typerää ottaa, JOS samalla voisi tehdä töitä opiskelujen ohella tms. !

P.s avoinna olevat työpaikat menevät yleisemmin juurikin kouluttamattomille, kun heille ei tarvitse maksaa yhtä paljoa. Huvittavaa kyllä, ja ikävä homma.
Jokainen kulkekoot tosiaan omaa polkuaan, niinkuin tässä blogitekstissä mainittiin...

Vierailija

"Peruskoulun jälkeen suunnataan lukioon tai ammattikouluun. Lukion ja ammattikoulun jälkeen onkin sitten aika lukea pääsykokeisiin ja päästä viimeistään toisella yrittämällä kouluun. Käydään koulu ja eletään opintotuella kolme vuotta. Kandin jälkeen luetaan yliopistossa maisterin tutkinto tai vaihtoehtoisesti valmistutaan ammattikorkeakoulusta isojen opintolainojen kera."

Moikka Natalia! Kaikella kunnioituksella ja ymmärrän toki ns.pointtisi, mutta olisi kiva, jos olisit teksteissäsi käsitteellisesti tarkempi varsinkin silloin kun tuot esille, että sinä "tiedät" miten asia menee. Ammattikorkeakoulusta ei valmistu kandiksi, ainoastaan yliopistosta valmistuu kandiksi. AMK on toki alempi korkeakoulututkinto kuten yliopistotason kandikin, mutta Suomessa valmistuttuaan yliopistosta kandiksi on lähes poikkeuksellisen selvää jatkaa siitä maisteriopintoja.  Tällöin henkilö ei myöskään joudu pyrkimään mitenkään erikseen maisterivaiheeseen, koska on jo kandi toisin kuin juuri amk:lainen ei missään nimessä pääse suoraan maisterivaiheeseen vaan joutuu sinne erikseen pyrkimään. En sano tätä "piikitelläkseni", vaan halusin vaan oikaista asian :)

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Olen Natalie, en Natalia :) Kirjoitinko johonkin, että ammattikorkeakoulusta valmistutaan Kandiksi? Hmm en? Kirjoitin tuohon, että "Kandin jälkeen luetaan yliopistossa maisterin tutkinto tai vaihtoehtoisesti valmistutaan ammattikorkeakoulusta isojen opintolainojen kera." Viittasin tuolla kandilla juuri nimenomaan tuohon yliopistoon, josta sitten kirjoitinkin jatkon tuohon maisteriin. Pahoittelen, jos kirjoitin jotenkin epäselvästi. Pidin tuota asiaa itsestäänselvyytenä, sen takia en sitä ruvennut enää pahemmin avaamaan tuohon. 

Hennam

Ihan pakko kysyä, että millä perusteella amk:sta valmistutaan isojen opintolainojen kera? Tai no ehkä lähinnä miksi saat sen kuulostamaan noinkin huonolta vaihtoehdolta? Minusta on ainakin hienoa, että suomessa on opintolaina joka saattaa mahdollistaa joillekkin esim. koulunkäynnin eri paikkakunnalla. Tyhmähän se on joka ei lainaa opintojen aikana ota.

Vierailija

Opiskelija elää ihan ok opintorahalla, yleisellä asumistuella ja satunnaisilla työvuoroilla. Toki tämä vaatii menojen suunnittelua ja mielihaluista joutuu leikkaamaan. Näin siis ilman lainaa.

Olen aikalailla erimieltä kanssasi, vaikka luulenkin ymmärtäväni pointin mitä haet takaa. Mulle ainakaan tää opiskeluaika ei oo millään tavalla kurjaa, opiskelen unelma-alallani yliopistossa, opinnot sujuvat erittäin hyvin ja opintojen ohessa käyn 2-3 päivää viikossa alan töissä, kesällä sitten enemmän. Nautin siitä että arki on vaihtelevaa ja työnteko opintojen ohessa mahdollistaa sen, että pystyn matkustelemaan noin 3 krt vuodessa. Koen elämäni melko stressittömäksi. Mua ainakin motivoi opiskelemaan sen tuomat mahdollisuudet tulevaisuudessa, mä en henkilökohtaisesti pystyisi työskennellä esimerkiksi myyjänä koko ikääni (ilmeisesti sinun tehtäväsi on jonkin verran monipuolisemmat mutta kuitenkin). Mun tuttujen kokemuksen mukaan monet ovat juuri iässäsi ajatelleet noin kuten sinäkin, mutta sitten noin 30 v tietämillä katuneet kuitenkin päätöstään. Kynnys lähteä opiskelijaksi kasvaa monilla ja tuskinpa yhtään hauskempaa silloinkaan on luopua totutusta palkkatasosta. Omalla kohdallani paras ratkaisu oli irtisanoutua töistä ja panostaa lukemiseen täysillä yksi kevät, kyllä sitä sen hetken pystyi helposti elämään syksyn töistä kertyneillä säästöillä.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

EN MISSÄÄN nimessä sanonut, ettei opiskelu kannata tai opiskeluaika olisi millään tavalla kurjaa?! Mistä tälläinen mielikuva? Itsehän juuri suoritan tutkintotavoitteista tutkintoa avoimen puolella. Pointtini koko postauksessa oli se, että löytää oman tavan tehdä asiat. Mitä tulee töihin, olen kahdella täysin eri firmalla töissä. Toinen on suomalainen iso ja tunnettu firma ja toinen on ruotsalainen ja kansainvälinen yritys. Olen todella onnekas kun olen päässyt jo näin nuorella iällä tähän pisteeseen ja kiinni unelma-ammatteihin. Rakastan olla yrittäjä. Koskaan tällä saralla päiväni ei ole samanlainen. Rakastan myös muotia, joten olen todella onnekkaassa asemassa, että olen päässyt sisään tähän kansainväliseen firmaan, jossa eteneminen on vain sinusta itsestä kiinni. Mistä ihmeestä revitte näitä ajatuksia, että olisin opiskelua vastaan? "Työn ohella olen suorittanut erilaisia kursseja ja opintoja, jotka ovat vieneet itseäni lähemmäs omia unelmiani. Samalla olen päässyt nauttimaan onnistumisista työn ulkopuolella. Don't get me wrong, joillekin tuo perinteinen kaava opinnoissa ja työelämässä sopii, mutta entä ne jotka haluavat itse suunnitella sen oman reitin"? Opinnoilla tarkoitan juuri opintoja yliopiston avoimella puolella. 

Töiden lopettaminen ei sovi itselleni, sillä olen saavuttanut ne työpaikat, joissa haluan pysyä pitkään. Summa summarum kannustan kaikkia suunnittelemaan sen oman polun menestykseen ja olemaan juuri sitä mitä itse haluaa. Oli se sitten opinnot 20 ikävuoden iässä tai nelikymppisenä. 

Vierailija

En halua ilkeillä, mutta olen edellisen kommentoijan kanssa hyvin samoilla linjoilla. Itse en pystyisi tekemään työtä, jota teet J. Lindebergillä pidempiaikaisesti. Varmasti tilaukset, työmatkat yms tuo vaihtelua, mutta myyjän työ on joka tapauksessa uuvuttavaa. Mutta meitä on moneen junaan ja sinä nautit siitä mistä minä en nauttisi ja päinvastoin! Isompi juttu toisaalta on se, että sinun molemmilla työpaikoillasi on parasta ennen-päiväys. Raadollista mutta totta, bloggausmaailma tuskin on ikuinen ja ennenkaikkea muoti ja kauneusmaailma nyt vaan sattuu suosimaan nuoria ja nättejä (joka sinä tällä hetkellä olet!) Kiva kuulla, että turvaat myös tulevaisuuttasi opiskelemalla avoimessa :). Voitko saada maisterin paperit käteen ilman sisäänpääsyä yliopistoon?

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Moi! "Molemmilla työpaikoillasi on parasta ennen-päiväys" Anteeksi mitä? :D Et voi olla tosissasi, mutta hei kiitos mielipiteestäsi ja mukavaa päivänjatkoa! :)

täti-ihminen

Ihmiset ovat erilaisia ja mielestäni jokaisen tulisi kunnioittaa sitä, etteivät kaikki etene elämässään saman kaavan mukaan. Itse kuuluin aikoinaan juuri näihin lukiosta yliopistoon, yliopistosta työelämään sitten avioliitto, omakotitalo, lapset, kesämökki jne. en kertaakaan pysähtynyt miettimään, että miksi posotan tässä putkessa ennen kuin nyt.  Ja nyt mieli on muuttunut kovastikin. Olisi pitänyt elää hetki ilman mitään putkia, jotta olisi edes ollut aikaa selvittää omassa päässään onko se tutkinto, jota oli suorittamassa edes se mitä haluaa (juu ei ole).  Nyt olen mitä suurimmassa määrin aikuinen ja nyt vasta ymmärrän, ettei elämässä ole koskaan niin  kiire, ettei olisi aikaa miettiä mitä haluaa ja silläkin on oikeus muuttua matkan varrella. Siksi hieman kadehdin kaltaisiasi nuoria, jotka ymmärtävät tämän jo tuossa iässä ;)

Nadja

Moikka! Aivan ihana postaus mun mielestä. Minulla itelläni on samoja ajatuksia sun kanssa ja tosi tsemppaavaa kuulla että en oo ainoa joka näin miettii. Välillä tuntuu että ihmiset ei kuuntele itseään tämmösissä asioissa vaan menee just ton tutun sekä turvallisen kaavan kautta, koska niin vaan on totuttu tekemään. Mukavaa jatkoa sulle ja toivotan kaikkea hyvää opinnoissasi. Pidä toi asenne! 

Vierailija

Hei ja kiitos hyvästä postauksesta!

Monesti tällaisilla opintoja ja työelämää käsittelevillä postauksilla onnistuu hermostuttamaan ihmisiä juuri sen takia, että kaikkien omat polut ja ajatusmaailmat ovat niin erilaisia. Toisille se jatkuva täysipäiväinen opiskelu sopii ja toisilla polut ovat erilaisia.

Itse sain vakityön puolitoista vuotta sitten ja aloitin opinnot avoimessa  AMK:ssa vuosi  ennen tätä. Työpaikka ei tuolloin ollut mikään unelma-ammattini, mutta vakituinen sopimus tuntui lottovoitolta näin nuorena. Tuosta työtehtävästä olen jo päässyt toisiin hommiin ja valmistuttuani minulla on hyvät mahdollisuudet päästä etenemään jälleen uusiin työtehtäviin. Olen ikuisesti kiitollinen, että tajusin tuolloin ottaa selvää opiskelusta avoimessa, sekä monimuoto-opiskelusta. Aloitin opinnot avoimessa ja pääsin sitä kautta sisään tutkinto-opiskelijaksi. Tämän jälkeen olen tehnyt kursseja jaksamiseni mukaan töiden ohessa. Aina ei ole suoraan sanottuna jaksanut, mutta lopussa kiitos seisoo. <3 Näillä näkymin valmistun "ajallaan", mutta tuolla seikalla ei loppupeleissä olisi ollut niin suurta väliä... Olen reissannut ja saanut säästettyä rahaa minulle tärkeisiin asioihin. Syksyllä pääsen "kokeilemaan" pitkästä aikaa opiskelijaelämää, kun jään kahdeksi kuukaudeksi opintovapaalle. 

Tämä on ollut minun polkuni, enkä kadu hetkeäkään. Vakityön jättäminen ja täyspäiväikseksi opiskelijaksi ryhtyminen ei koskaan tuntunut omalta jutulta, vaikka painetta siihen ulkopuolelta olikin.. Onneksi pidin pääni! Näin saan molemmat; säilytin vakiduunin ja kohta saan myös tutkinnon.  En jaksa ymmärtää miksi asiasta pitää aina vängätä. Milloin opintolainan ottamisesta, milloin siitä opiskeletko AMK:ssa vai yliopistossa, milloin opintojen tahdista ja milloin niiden aloituksesta. Meillä on kaikilla omat polkumme, eikä kukaan pysty antamaan juuri SINULLE vastausta mikä sinulle olisi oikea tapa toimia. Yhteiskunta luo jo ihan tarpeeksi paineita, miksi meidän nuorten naisten täytyy vielä taistella toisiamme vastaan?

Tärkeintä on mielestäni se että etenee. Ihan missä vain asiassa, joka on juuri sinulle tärkeää. <3

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Kiitos, kiitos ja kiitos todella kivasta ja tsemppaavasta kommentistasi <3 Ajattelen juuri samoin kuin sinä! Itselläni ei ole aikaa lukea täysipäiväisesti pääsykokeisiin, joten olen valinnut toisen reitin mitä tulee opintoihin :) Kiitos vielä tästä kauniista kommentista, se antoi todella paljon voimaa ja inspiraatiota <3 Toivon todellakin, että kaikki tähän postaukseen negatiivisesti kommentoijat lukisivat tämän sinun kommenttisi ja ymmärtäisivät enemmän mitä hain takaa tällä postauksella. Ihanaa kesää sinne <3

Keittiöpsykologi

"Entä ne jotka haluavat itse suunnitella sen oman reitin?" Minun mielestäni huijaat itseäsi väittämällä, että tämä on reitti, jonka olet suunnitelut. Päinvastoin, asiat eivät menneet suunnitelmiesi mukaan, mikä on varmasti tuottanut sinulle myös surua.

Tuntuu siltä, että blogimaailmassa harvoin kukaan käsittelee rehellisesti pettymyksiä tai negatiivisia asioita. Sydämen särkyminen, potkut töistä tai saavuttamatta jäänyt unelma yritetään vain maskata hyveeksi sanomalla "kaikki meni juuri niin kuin pitikin", "minä kuljen omia polkujani" tms. Hienoa, että asiat voi nähdä myös positiviisen kautta, mutta olisiko se todella niin kauheaa nöyrtyä ja myöntää, että epäonnistui jossakin?

En väitä, että olisit epäonnistunut elämässäsi: minusta on mieletöntä nähdä kaltaisiasi nuoria naisia, jotka tienaavat itse omat rahansa. Siltikin "uskalla onnistua" ei pidä tämän postauksen kohdalla lainkaan paikkansa. Väitän, ettei rohkeus ole tuonut sinua tähän pisteeseen, vaan epäonnistumisen pelko. Samalla kun pelko siitä, ettet pääse sisään on pitänyt sinut kiinni työpaikassasi, se on myös tarjonnut sinulle syyn, jolla voit selittää itsellesi epäonnistumisen. "No minä sentään en voinut lukea tarpeeksi kun minulla on työ" vierittää vastuun ulkoisille tekijöille (työ) sen sijaan, että kantaisit itse vastuun (en ole tarpeeksi hyvä, en lukenut tarpeeksi).
Ymmärrän, että tarve tällaiseen itsesuojeluun on varmasti vielä kovempi kun joutuu puimaan asioita julkisesti netissä. Siltikään en usko puhuvani vain omasta puolestani kun sanon, että toivoisin sinun kirjoituksiltasi enemmän kuin elämäsi maalaamista pelkäksi inspiroivaksi menestystarinaksi. Inhimillinen, rehellinen, virheitä tekevä ihminen on paljon inspiroivampi kuin sellainen, joka on aina oikeassa.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Kiitos kommentistasi elämäni analysoimisesta :) Mukavaa, kun te tiedätte niin kovin elämästäni, suunnitelmistani, epäonnistumisistani ja ajatuksistani :) Eihän tässä tarvitse kohta enää ajatella itse mitään. Mukavaa iltaa sinne! :) Xx

Vierailija

Kommentti oli asiallinen ja todella hyvin perusteltu! Miten voit loukkaantua siitäkin? Mielestäni aliarvioit lukijoitasi vastaamalla noin lapsellisesti ja ilkeästi kaikkiin kommentteihin.

täti-ihminen

Mietinpä tässä, että jos ihminen suorittaa opintoja avoimessa, niin onko silloin kyse epäonnistumisen pelosta? Tuskin, vaan paremminkin priorisoinnista eli nimenomaan valinnoista.

Yhtälailla voidaan ajatella asiaa toisin päin eli ihminen, joka "suunnittelee" elämänsä tyyliin lukio, oikeustieteellinen, työpaikka kansallisessa yrityksessä, avioliitto mielellään kauppatieteiden maisterin kanssa, kaksi lasta, 340 neliön talo merenrannalta, kesämökki ja iso purjevene jne. pelkää oikeasti astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän siis suunnittelee elämänsä, koska pelkää elää. Eli hänetkin on tuonut tähän pisteeseen epäonnistumisen pelko eikä rohkeus. Vai ajatteletko, että häntä onkin ajanut rohkeus?

Keittiöpsykologi

Myös ihminen joka on elänyt elämänsä "oppikirjojen mukaan" voi varmasti olla elänyt vaikka koko elämänsä epäonnistumisen pelosta. Natalien tilanteessa ei mielestäni ole kuitenkaan kyse vastakkainasettelusta näiden kahden vaihtoehdon välillä.
Mielestäni se, että Natalie luovutti unelmansa suhteen, ottaen huomioon, että hän on lukenut kyseisen alan pääsykokeisiin jo kaksi vuotta (kirja on pysynyt samana ja pysyy tänäkin vuonna) ja käynyt valmennuskurssit, kertoo suuresta epäonnistumisen pelosta. Avoin yliopisto oli varasuunnitelma, mikä tässä tekstissä yritetään kuitenkin saada vaikuttamaan parhaalta ratkaisulta. Minä näen tässä hajonneen unelman, jota Natalie yrittää paikkailla näennäisellä itsevarmuudella.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

 Kiitos, kiitos tästä unelma-analyysistä jälleen :)  Ps. Kannattaa ottaa faktoista selvää, ennen kuin alkaa laukoamaan näitä sinun "faktojasi" tänne. Pss. Ei, en ollut hakemassa samaan  yliopistoon tänä vuonna minne viime vuonna hain. Kohtahan ei enää itse tarvitse ajatella mitään, kun ajatukset ja tiedot elämästäsi tulee tänne kommenttiboksiin hah. Aurinkoa ja iloa päivääsi <3 T. "Luovuttaja"

Vierailija

Hyvin harva loppujen lopuksi avoimen kautta päätyy yliopistoon, useimmille se jää "harrastelun" tasolle. Tai sitten välivuoden aikana tehdään avoimen opintoja, jotka saa sitten hyväksiluettua tutkintoon kun pääsykokeessa onnistuu.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Mä rakastan sitä kuinka tsemppaavia toiset naiset sitten osaavat olla toisilleen :D Onhan prosentti pieni, mutta joku aina siellä onnistuu. 

Shania

Ihan juurikin näin. Ihmisille on tullut ihme ylisuorittamisen tarve ja kaikki pitää kääntää "positiiviseen valoon" koska hei, eihän negistelijät herätä inspistä. Niiden chiapuurojen, crossfittien, contour kit:ien ja muiden trendijuttujen takaa on helppo jakaa mielipiteitä kun oma elämä on pelkkää suorittamista. Yltiöpositiivisuus tulee jo korvista ulos. Kukaan ei halua lukea superihmisestä vaan siitä joka lähtee joskus crocseissa kauppaan ja ketä vitutti eniten maailmassa se kun ei päässyt kouluun.

JUUH ELIKKÄS

"Samalla kun pelko siitä, ettet pääse sisään on pitänyt sinut kiinni työpaikassasi, se on myös tarjonnut sinulle syyn, jolla voit selittää itsellesi epäonnistumisen. "No minä sentään en voinut lukea tarpeeksi kun minulla on työ" vierittää vastuun ulkoisille tekijöille (työ) sen sijaan, että kantaisit itse vastuun (en ole tarpeeksi hyvä, en lukenut tarpeeksi). 

AHAHAHAHAHAAAA!!!!!! :DDDDDDDDDDDDD Te keittiöpsykologit ootte sellasia mussukoita. Mikä saa teidät julkisesti analysoimaan tuntemattomien ihmisten elämää ja tällä kertaa myös PÄÄKOPPAA????!?!!!! Siis millä järjellä kuvittelette tietävänne mitä kukin ajattelee? Olisiko aika analysoida sitä omaa kupolia ja miettiä onkohan tämä blogi nyt siirtynyt vakavan pakkomielteen puolelle? Tekisikö tauko hyvää? _Väitän_että tämä kyseinen keittiöpsykologi on vähän creepy. Toki joku saattaa olla imarreltu tällaisesta huomiosta ja öö "tietämyksestä" mutta itse olisin vähän jopa peloissani. Muistakaa hei joskus keskittyä itseennekin =) Tai vaikka hyväntekeväisyyteen. 

Pohtija

Kiitos tästä postauksesta, tässä oli paljon samoja ajatuksia, mitä olen itsekin aikanaan pohtinut. Onnea matkallesi, mihin ikinä se viekin! <3 Luulen, että nämä negatiiviset kommentit (joissa, pakko myöntää, on myös ajatusta osittain) johtuvat yksinkertaisesti tietämättömyydestä. Lukijasi eivät välttämättä ymmärrä/pysy kärryillä/tiedä, missä oikein menet/mihin olet menossa. Ja niistä kertomatta jättäminen on tietenkin sinun valintasi. :) Mutta samalla se jättää sellaisen aukon lukijoille, jota voi olla tarve jollain lailla ymmärtää/täyttää. Ymmärrätkö, mitä tarkoitan? :) En missään nimessä halua pahoittaa mieltäsi, mutta luulen, että monelle on vaikea käsittää, miten voit esimerkiksi tehdä "kahta kokopäiväistä työtä", kun samalla käsitys lukijoille on, että olet bloggaaja ja myyjä. Jos tällaiset käsitykset ovat vääriä, ne ehkä kannattaisi korjata (mikäli siis haluat vähentää negatiivisuutta). Kun lukijalle syntyy ristiriitoja, syntyy myös sinusta käsitys, ettet ole aivan rehellinen ja aito. :)

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Kiitos kommentistasi <3 Ymmärrän todella hyvin pointtisi, siinä on paljon perää! Moni luultavasti saa sellaisen käsityksen, että teen myyjän työtä 70h viikossa seisten, vaikka työni on aivan muuta. Tämän lisäksi toimin yrittäjänä, jo 21-vuotiaasta saakka. Olen pitänyt työnkuvani ja työni melko pintapuolisena täällä blogin puolella, sillä ne ovat niin henkilökohtaisia itselleni. Täytyy katsoa, jos joskus uskaltaisin avata enemmän näitä asioita täällä  :) Kiitos ja ihanaa kevättä <3

Vierailija

Vaikka olen eri mieltä kanssasi, niin ymmärrän, että ihmiset ajattelevat eri tavalla. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi väitit viime vuonna Facebookissa kaverisi päivityksen (päivitys käsitteli suomalaista pääsykoejärjestelmää) kommenttikentässä, että se että et päässyt opiskelemaaan johtui paniikkikohtauksesta pääsykokeissa? Olet kuitenkin tuonut blogissasi useampaan otteeseen esille, että todellinen syy oli se, ettet lukenut tarpeeksi.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Ai tämä jossa minun sanottiin poistuvan pääsykokeista ambulanssilla :DD XD Jep jep!! En ole ikinä väittänyt, että pääsykoepaikka jäi kiinni tuosta " paniikkikohtauksesta"Kirjoitin tuolloin ystäväni päivitykseen, että olin saamassa paniikkikohtauksen, joten ymmärrän hyvin niitä joiden pää ei kestä pääsykoetilannetta. Olen saanut muutamia vuosia sitten paniikkikohtauksia johtuen syistä, joita en halua tässä mainita mutta kuten AINA sanomisiani vääristellään ja levitetään netissä :) Olen ihan tähän jo tottunut. Luulin tuolloin kun kirjoitin ystäväni yksityiseen FB kommentin, että se jäisi siihen, mutta ei. Tuolloin joku oli ottanut siitä screenshotin ja levitellyt sitä ympäri nettiä.

Ex5

En jaksanut edes lukea nuita idioottimaisia kommentteja, ihan hölmöä läppää porukalla, halutaan vaan aiheuttaa tahallaan pahaa mieltä.
Olet todella kaunis, aito ja fiksun tuntuinen nuorinainen - pääset vielä pitkälle! Tsemppiä ja ihanaa kesää!!❤️

Vierailija

Vaiha nyt levyy... Sä oot vuodattanu sun ajatuksia tästä samasta aiheesta jo varmaan viimeiset kolme vuotta. Tää tekstin punainen lanka menee aina kutakuinkin: teen liikaa töitä, en pysty lukemaan, en pääse kouluun, mutta silti en halua vähentää työvuoroja, mutta toisaalta töiden tekeminen on kivaa, mutta toisaalta haluan kouluun. 

Natalie Vilen: nainen joka jauhaa samoista asioista puolen vuoden välein. 

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Mikäli postaukseni ei sinua miellytä, suosittelen vaihtamaan blogia :) Niin kauan kuin blogia kirjoitan omasta elämästäni, niiiiiin kauan teen sitä omilla ehdoilla. Byee <3

Roosa

Hei,

postaus oli hyvä, Sinunlaisesi ja juuri Sinun näkökulmasta! Hienoa että elämä vie eteenpäin ja uskaltaa heittäytyä sen vietäväksi. Suunnittelemattomat päätökset vievät eteenpäin jos antaa niiden viedä. Täytyy olla onnellinen jos on saanut toteuttaa polkua josta nauttii. 

Olen kauhistunut ihmisten kommenteista. Mistä niin suuri viha ja hyökkäys Sinua kohtaan? Korostit postauksessa hyvin että tämä on mielipiteesi ja oma polkusi. Et tuputa muille omaa kantaasi tai tapaa elää. Miksi kritisoida? Eikö ole hyvä että jokainen löytää paikkansa ja toteuttaa itseään niinkuin hyvältä tuntuu. Harmittaa puolestasi millaista lokaa joudut ottamaan vastaan, vaikka kuinka nämä kommentit yritetään varjoille "rakentavan kritiikin" nimiin. 

Toivon kuitenkin ettet lähtisi niin kärkkäästi mukaan sanasotiin. Et tule voittamaan ikinä näitä taisteluita. Antaa anonyymien kommentoida ja nauti Sinä sillä aikaa muista onnellisista asioista :) Tsemppiä <3

Vierailija

Olen itsekin eri mieltä kanssasi monesta asiasta tässä postauksessa, mutta en mä muiden ratkaisuja tuomitse :) sitä en tosin ymmärrä, että jos tosissaan haluat kuitenkin tuonne yliopistoon, miksi et vaan vähentänyt bloggaamista pariin postaukseen per viikko, ja myyntitöitä vaikka puoleen luku-urakan ajaksi? Uskon, että kouluun päästessäsi et katuisi hetkeäkään! :) opiskelijaelämä on oikeasti niin paljon rennompaa kuin kokopäivätyössä oleminen

I

Mä oon pöyristynyt näistä kommenteista, mitä tännekin on kirjoitettu! :o Musta tämä sun kirjoituksesi on aivan mahtava! Aito ja rehellinen, arvostan sitä tosi paljon. 

Yhteiskunta luo aika kovat paineet sen suhteen, miten elämässä pitäisi edetä. Ikään kuin olisi vain yksi hyvä tapa, ja muut tavat olisivat outoja tai jollain tavalla vääränlaisia. On hölmöä, että oman tien valitseminen vaatii rohkeutta, kun oikeasti sen pitäisi olla itsestään selvää. Minusta omat valinnat ovat hyviä niin kauan kuin ne eivät satuta ketään (itseä tai muita), eikä niitä kukaan voi tuomita tuntematta ihmistä.

Tämä aihe ei koske pelkästään opintoja ja työelämää, vaan esimerkiksi uskoisin, että monet tahallisesti tai tahattomasti lapsettomat saavat kokea vastaavanlaista ihmettelyä. Kyllähän nyt jokaisen naisen tulisi kantaa kortensa kekoon ja hankkia lapsi. ;) Huh, kun ärsytti tuon kirjoittaminenkin.

Kiitos, kun olit rohkea ja kirjoitit tämän! Uskon, että siitä on apua monelle samassa tilanteessa olevalle! <3

Elli

Heips Natalie!

Hienoa, että käyt avoimessa opintoja! Moni ei tiedä sitä väylää, ja totta tosiaan aina joku prosenttiosuus pääsee tutkinto-opiskelijaksi. Prosentti on pieni muttei mahdoton :) itsekin kävin avoimen kursseja, ennen kuin pääsin kauppikseen sisään ja tämä helpottanut opintojani.

Mutta joo tosiaan tekstiisi viitaten, itse pääsin yliopistoon sisään kolmen välivuoden jälkeen. Lukion jälkeen hain eri alaa mihin lopulta päädyin, eli siis kuten aikaisemmin mainitsin, opiskelen kauppiksessa. Sitä ennen tein kolmessa eri paikassa töitä ja viimeisimmässä olen sitten välillä käynyt tekemässä, kun kotiin olen tullut käymään.
Tosta kun sanoit, että perheen perustamisen jälkeen mietitään "mistä olen jäänyt paitsi", niin haluaisin kommentoida, että ensimmäistä kertaa elämässäni tuntuu kuin eläisin täysillä! Tämä alkoi heti kun pääsin yliopistoon. Muutin Etelä-Suomesta kauemmaksi ilman mitään tukiverkostoja, lukuunottamatta paria tutuntuttua samassa koulussa. Aluksi tämä kauhistutti, sillä kotona oli aina ollut tiivis ja iso kaveriporukka. Nopeasti kuitenkin huomasin kuinka tällaisessa tilanteessa ystävystyy helposti, kun kaikki ovat samassa tilanteessa. Kun lähdin kesälomalle opiskelupaikkakunnaltani, kyllähän siinä haikeat fiilikset olivat, sillä näistä ihmisistä on tullut kuin perhe, eikä enää asutakkaan sillä kahden kilometrin säteellä :D uudet ystävät ja verkostot ovat opiskeluelämän suola!

Toiseksi, vaikka olen työskennellyt pari vuotta ennen opiskeluja, niin ei minulla ole säästöjä ollut (tuhlarin vikaa). Olen ottanut lainan ja saan tuet. Tämän lisäksi olen tehnyt ehkä kolme viikkoa yhteensä edellisessä työpaikassa. Silti olen käynyt kevään aikana kaksi kertaa Euroopassa ja kerran Aasiassa (omilla rahoilla). Tämän lisäksi olen osallistunut ahkerasti opiskelijatapahtumiin (opiskelun parasta antia). Eli voin sen verran sanoa, että ettei opiskelu ihan kituuttelua ole, vaikkei viikottain sitä mekkoa ostaisikaan.

Parasta tässä on, että saa opiskella haluamaansa alaa ja yliopistossa opinnot ovat joustavia, eikä läsnäolopakkoa ole oikeastaan missään. Tämä ei tarkoita, ettenkö töitä tekisi opintojeni eteen, sillä perusarkeeni kuuluu, että luen/teen muita hommia 6-8 tuntia päivisin. Viikonloppuisin sitten levätään (jos levätään).

Tarkoitukseni ei ole provosoida mitenkään, vaan arvostan omaa tapaasi tehdä asiat! Kaikki tavallaan. Haluan vaan kommentissani tuoda esille sen, että opiskelu on ollut mun elämän parasta aikaa ja jos mietit vielä joskus, josko haluaisitkin päntätä pääsykokeisiin, niin mieti mitä opiskelu voisi antaa sinulle eikä sitä, mitä se sulkee pois. Ja pidetään mielessä, että meistä jokainen on erilainen ja henk.koht itsestäni tiedän, että minä en 22-vuotiaana halua tehdä vakituisesti töitä, mutta joku muu tekee toisin.

Huh, tulipas pitkä kommentti ja varmaan täynnä kirjoitusvirheitä, kun kello on niin paljon. Asia on vaan niin lähellä sydäntä niin piti kommentoida :D

Hyvää jatkoa sulle Natalie!

Anna

En käsitä miten ihmiset on niin kovia arvostelemaan muita toisten valinnoista!! Tuntuu, että heti kun joku ei ole muovattu samasta muotista, niin se oikeuttaa arvostelemaan ja tuomaan kärkkäästi omat, "oikeat", mielipiteet esille. Tulee ihan fiilis, että jaahas olenko todellakin epäonnistunut näin pahasti, kun joku tuiki tuntematon henkilö, usein vielä anonyymina, tulee täällä kertomaan kuinka huonon polun on valinnut.

Eli siis kiitos tuhannesti, kun kirjoitit tästä aiheesta! Se on todella ajankohtainen ja täytyy myöntää, että tuli ihan vedet silmiin, kun luin tätä, enkä edes ole aivan varma miksi :D Luultavasti siksi, kun itse kamppailen näiden ajatusten parissa, enkä täysin vielä tiedä mitä ITSE haluaisin elämältä. Paineita luovat nämä perinteiset ajatusmallit, perhe ja ystävät. Luojan kiitos, että olen nyt ymmärtänyt tämän, vielä vuosi sitten olisin varmaan sokeana kuunnellut muiden mielipiteitä. Nyt olen ymmärtänyt, että tosiaan voin ihan itse päättää omista opiskeluistani ja elämästäni, tähän auttoi välivuosi. Sen aikana ajatusmaailma ja arvot ehtivät muovautumaan niin hurjasti, että en olisi itsekään uskonut vuosi sitten, että tässä sitä ollaan. :) 

Paljon tsemmpiä avoimen opintoihin ja aurinkoista kesää! <3

Anne

Minua hieman naurattaa, että monet ihmiset ajattelee opintolainan olevan joku hirveä taakka tulevaisuuden kannalta :D itse käyn korkeakouluopintojen lisäksi ihan säännöllisesti töissä, enkä todellakaan taloudellisista syistä nosta opintolainaa, vaan ihan puhtaasti siksi että sen nostaminen on Suomessa tehty niin järettömän edulliseksi! Veikkaampa että kenenkään tulevaisuus työssäkäyvänä ei kaadu mihinkään muutamaan tuhannen euron opintovelkaan;) se on loppujenlopuks naurettavan pieni summa

Mestarimaisteri

Tämä. Miten jengi voi hermoilla ja viisastella muutaman tonnin opintolainasta ja liki samaan hengenvetoon nostaa silmää räpäyttämättä satojen tonnien asuntolainat? Jälkimmäisiä ei kukaan ihmettele, mutta hyvään tutkinoon satsauksesta saa kuulla ties mitä jeesusteluja. Opintolaina on sijoitus, jonka maksaa valmistumisen jälkeen nopeasti takaisin.

Vierailija

Voi miten ihana teksti! Olen pohtinut samankaltaisia juttuja ja paljon viime aikoina. Tuo perinteinen kaava on niin tuttu ja tuntuu välillä jopa ahdistavalta, etenkin, kun varttuu pikkupaikkakunnalla. Täällä ne "kaavanrikkojat" tunnetaan, vaikka harva kenenkään syitä valita toinen reitti elämässä kuitenkaan todellisuudessa tietää. Itse en ole lukion jälkeen, jossa sielläkin viihdyin pidemmän kaavan mukaan, lähtenyt opiskelemaan. Tänä keväänä en tietoisesti edes hakenut kouluun. Ensi keväänä edessä on hakurumba, mutta seuraavat kymmenen kuukautta keskityn täysillä siihen, että olen nuori, saan tehdä unelmaduuniani, kerryttää säästöjä ja kuitenkin elää isolla eellä: käydä keikoilla, teatterissa, elokuvissa, näyttelyissä, reissata, syödä ja juoda hyvin! Vierestä monen opiskelijan elämää seuranneena ymmärrän, että ehkä jo 1,5 vuoden kuluttua se ei ole mitenkään itsestäänselvää. Samalla, kun menneet pari vuotta työelämässä ovat kasvattaneet ihan hirveästi, odotus kaikkea opiskelijaelämään liittyvää on vain kasvanut. Vaikka välillä elämää pohtiessa iskee epätoivo ja ihmettelee, miten muut ovat jo niin pitkällä, haluan ajatella, että ei kai kaikkea voi mitata opintopisteinä tai suoritettuina tentteinä. Toivon, että kaikella on lopulta tarkoituksensa.

Milli

En oikein ymmärrä tätä hyökkäystä Natalieta kohtaan. Aivan kuin asiat olisi nyt tarkoituksella haluttu ymmärtää väärin. Eiköhän tän postauksen idea Nataliella ollut vain tuoda ilmi omia ajatuksiaan opiskeluiden suhteen ja kertoa, että on päättänyt tehdä toisin kuin monet muut.

On ok, jos menee korkeakouluun lukion jälkeen ja tekee kesät töitä. On ok, jos joku päättääkin mennä töihin lukion jälkeen ja suorittaa ohella avoimen opintoja. Lopputuloshan on molemmissa lopulta sama. Käteen jää tutkinto ja työkokemusta. Ja on kyllä minun mielestäni ok, vaikka käyttäisi elämässään aikaan myös pelkästään matkusteluun tai lorvailuun. Sekin on tarpeellista toisinaan. On turhaa kritisoida ja arvostella toisten päätöksiä, kun ei tiedä kaikkia asioita päätöksien taustalla,.

Itse postaukseen - tsemppiä Natalie! Polkusi kuulostaa hyvinkin samantapaiselta kuin itselläni. Noppia tällä hetkellä 60 avoimessa ja olen osa aivan ihanaa työyhteisöä, myöskin siinä sivussa yrittäjänä toimien. :)

Kirsikka

Samaa mieltä. Tuntuu kuin ihmiset tahallaan haluaisivat ymmärtää tekstin väärin ja sillä varjolla hyökätä Natalieta vastaan. Kateellisten ja onnettomien touhuja..siltä vaikuttaisi. Jokaisella on oikeus elää onnellisena ja tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä. Muilla ei ole siihen mitään sanottavaa. Ja kritiikkiä voi antaa rakentavastikin;)
Tsemppiä sulle Natalie! Pysy lujana ja kulje omaa reittiäsi. Hirvittää lukea näitä negatiivisia kommentteja ja sitä miten niin moni on näin agressiivisesti äänessä ja haluaa lyödä muut maahan. Ei välitetä sellaisesta♡

Punakuono

Harvemmin luen suomalaisia blogeja, mutta onneksi tein nyt poikkeuksen! Tämä teksti oli todella ihana ja tuntui vähän siltä, kuin olisin lukenut omia ajatuksiani.
Olen tällä hetkellä muutamaa viikkoa vaille valmis ylioppilas, joka luuli pitkään tietävänsä mitä halusi. Ajattelin haluavani suoraan opiskelemaan, nopeasti töihin, äkkiä naimisiin ja kiireellä siihen hyväksyttyyn malliin, ennen kuin yhtäkkiä tajusin, että tällä hetkellä se ei todellakaan vastaa oikeita unelmiani. Aion edelleen käydä yliopiston pääsykokeissa, mutta minulla ei ole aikomustakaan päästä sisään tällä kertaa, sillä en yksinkertaisesti halua. En omasta milelestäni tunne itseäni tarpeeksi hyvin voidakseni päättää vielä opiskelualaani, enkä todellakaan halua asettua useammaksi vuodeksi tiettyyn kaupunkiin vain siksi, että se on yleinen oletus.
Ehkä päädyn yliopistoon jo vuoden päästä, ehkä en ikinä, ja minun mielestäni sen ei pitäisi olla kenenkään muun ongelma. Monet kuitenkin suhtautuvat ajatuksiini hyvin negatiivisesti (ja sitä samaa näin tässä kommenttiketjussakin), sillä ilmeisesti suomalaisten hyväksi kokemasta mallista poikkeaminen ei ole suotavaa. Miksi on näin? Minä aion työskennellä, elättää itseni ja olla onnellinen omilla ehdoillani, miksi se ei muka riitä?
Mahtavaa kesää ja syksyä sinulle (ja kaikille muillekin) ja kiitos tästä hienosta postauksesta!

Iina

Kiinnostava teksti! Tavallaan ymmärrän molempia näkökantoja... Itse pääsin yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä, mutta siellä havahduinkin siihen, että me suoraan lukion penkiltä tulleet olemme vähemmistö - yllättävän moni on pitänyt yhden jos toisenkin välivuoden, reissannut, tehnyt töitä tai opiskellut jotain muuta, parhaimmillaan tätä kaikkea. Vaikka suora siirtymä lukiosta seuraavaan opinahjoon onkin monelle se ensisijainen tavoite, mahtuu siihen väliin monta erilaista polkua.  Siinäkin tapauksessa että avoimen opinnot eivät johtaisi tutkinto-oikeuteen (käsittääkseni arvosanavaatimukset ovat aika kovat), niistä voi olla hyötyä jonkun toisen alan opinnoissa tai nykyisessä työssä!

Mun käsityksen mukaan Suomi ei ole tämän "perinteisen kaavan" suhteen mitenkään poikkeava maa: vaikkapa Jenkeissä, jossa toki opiskelujärjestelmä ja valintaperusteet ovat erilaiset, yleinen kaava on jatkaa collegeen suoraan high schoolin jälkeen. 

Opintolainan esittäminen tuossa valossa hieman kismittää, kuten ilmeisesti monia muitakin ;) Itse näen sen sijoituksena omaan tulevaisuuteen, ja tiedostan, etten tule ikinä saamaan yhtä hyväehtoista lainaa mihinkään muuhun tarkoitukseen. Ja niin, etenkin yliopisto-opinnot (oman kokemuksen mukaan) mahdollistavat matkustamisen ja työnteon pienellä suunnittelulla. Olen kesät kokopäivätöissä, joihin hakuvaatimuksena olivat opinnot korkeakoulussa, ja moniin oman alan (vakituisiin) unelmatöihin pääsyvaatimuksena on vähintään kandin paperit soveltuvalta alalta, joten siksi perinteinen kaava sopii mulle. Mutta kukin taaplaa tyylillään! :)

Elina

On ihana lukea sinun ajatuksiasi! Olen itse tehnyt saman muutoksen elämässäni, eli alkanut tekemään sitä mikä on minun intohimoni. Vaihdoin paperilla niin hienon uran finanssialalla leipomiseen! Opiskelen nyt leipuriksi ja kondiittoriksi ja olen onnellisempi kuin koskaan! Ihanaa alkukesää sinulle! 🌟💖

Vierailija

Mikset opiskele tutkinto-opiskelijana, vaan maksullisessa avoimessa, joka EI johda tutkintoon ilman kouluun pääsyä? Tekosyy, ettei muulle ole aikaa. Ainakin Helsingin
yliopistossa voit tutkinto-opiskelijana suorittaa kurssit ILMAISEKSI avoimen iltaopintoina, mikäli ei päivälinja sovi aikatauluihin.
Btw harvalla linjalla on läsnäolopakkoa luennoilla, mm okl ja lääkis. Muutenkin muilla, kuin em linjoilla, voi opiskella omaan tahtiin, vaikka työelämään sovitettuna. Eli tekosyitä sille, ettei pääse sisälle...

Vierailija

Kannattaisi vielä kyllä harkita suuresti niihin pääsykokeisiin kunnolla panostamista ja pääsyä opiskelemaan. Esim. pienempiin kaupunkeihin kuten Lappeenrantaan tai Jyväskylään on helpompi päästä sisään jos kirjat tuntuvat typeriltä:). Mitä enemmän välivuosia on, sitä vaikeampaa on lopettaa/vähentää töitä ja pyrkiä opiskelemaan. En tiedä mikä on itsellesi "täysillä elämistä", mutta 70 tuntiset työviikot myyjänä eivät siltä minusta kuulosta. Opiskeluajat ovat olleet elämäni parhaita, ja olen nimenomaan päässyt elämään täysillä. Varmaan kaikki tuntemani valmistuneet ovat pitäneet opiskeluaikoja elämänsä parhaina aikoina. Kysyisinkin ennemmin sinulta, että mistä sinä jäät paitsi. Minä en henk. koht. halauaisi tehdä myyjän työtä 25-vuotiaana pelkästään. Asun keskustassa ja eläminen ei todellakaan ole kituuttamista, niin kuin tekstistäsi saa kuvan opiskelijana elämisestä. Eläminen voi olla vapaata tai ei opiskellessa. Ihan miten sen itse suunnittelee. Lisäksi olen päässyt matkustemaan. Moni tekee myös töitä opiskeluiden ohella, kuten myös minä itse olen päässyt oman alani töihin. Väitteesi opintolainan suuruudesta on naurettava, kun vertaat sitä asuntolainaan, vaikka kyse on aivan eri summista. Lisäksi valtio maksaa siitä hyvitystä valmistuessa ajoissa, joten olisi suorastaan tyhmää olla ottamatta sitä. Ihan johtopäätöksenä: vaihtaisin minkä tahansa "unelmalaukun" tai "ylimääräisen mekon" opiskelupaikkaan. Vaikuttaa, että tällä postauksella yrität todistella, että on ihan ok olla menemättä opiskelemaan. Se onkin ok, mutta tavoitteesi ovat selvästi olleet korkeammalla. Epäonnistumiset sisäänpääsyn suhteen eivät ole kovin harvinaisia, joten ei sinun tarvitse verhoilla sitä ihan kuin näin olikin tarkoitettu. Sellaisen kuvan nyt vain saan tekstistäsi.

M

En saanut tekstistäsi sellaista käsitystä, että varsinaisesti kritisoisit tai väheksyisit mitään, vaan tuot omat kokemuksesi ja käsityksesi esiin. Joskus kun haluaa kertoa ajatuksistaan, niin asioita joutuu vähän kärjistämään. Eikä kaikkia tarvitse miellyttää. Ei elämän ratkaisuissa, eikä blogissakaan. Kiitos muuten blogistasi, olen alkanut vasta hiljattain seuraamaan. :) Mukavaa, että välillä kirjoitat tällaisiakin asioita, vaikka bloggaajat joutuu helposti luupin alle. 

Hienoa, että tuot esiin omat kokemuksesi ja sen, että asioita voi tehdä elämässään monilla tavoilla. Se ns. tavanomainen polku elämässä, jota kuvasit kirjoituksessasi, lienee siksi tavanomainen että se toimii aika hyvin ja usein vastaa ihmisten toiveita mielekkäästä elämästä: koulutus, työpaikka, pysyvä koti ja perhe. Elämä jossa on turvaa ja rakkautta. Tälläkin tiellä (kuten kaikilla muillakin) poiketaan välillä ojassa, välillä käännytään takaisin ja joskus otetaan se high way. Saman tyyppisiin lopputuloksiin voi päästä eri reittejä. Itse olen elänyt ehkä verrattain toisenlaista elämää, mutta sekin on vain yksi vaihtoehto muiden joukossa.  En väheksy muiden tekemiä ratkaisuja elämässä, olivat ne "perinteisiä" tai eivät. Myös olosuhteet määrittelee paljon sitä, mihin ratkaisuihin päätyy tai voiko ratkaisuihin edes kovin paljoa vaikuttaa.

Tähän talouspuoleen liittyvään keskusteluun haluaisin lisätä: vaikka opintolainan ottaminen tuntuu varmaan kamalalta velkaantumiselta, voi sen nähdä toisenlaisenakin mahdollisuutena. Se on varsin edullinen ja aika moni opiskelukaverini on ottanut sitä vaikka eivät välttämättömään elämiseensä sitä tarvitse. He ovat sijoittaneet ottamansa lainan ja tehneet sitä kautta hiton hyvät fyrkat. Edellyttää tietysti, että tietää mitä tekee. Ja asuntolainan ottaminen voi olla myös fiksu veto, kun sitä ajattelee oman asumistarpeen ohella myös sijoituskohteena. Sillä tavalla ja hyvin tarkoituksellisesti minä olen rahoittanut tätä nykyistä tutkinnon suorittamista. Joskus ensimmäistä tutkintoa tehdessäni otin kaiken mahdollisen opintolainan ja kaikki on maksettu takaisinkin. Kyllä siinä aikaa menee, joten ymmärrän kyllä miksi moni ei lainaa halua ottaa. Joidenkin tutkintojen kohdalla joutuu myös vakavasti miettimään, onko työllistymismahdollisuuksia ja joutuuko joskus sen vuoksi maksuvaikeuksiin.

S

Moikka! Osittain oon samaa mieltä, osittain en. Itse kävin ammattikoulun ja valmistumisen jälkeen hain joka haussa kouluun. En kuitenkaan mennyt pääsykokeisiin kun vasta 2,5v valmistumisen jälkeen vaikka kutsu tuli joka kerta. Nyt korkeakoulussa opiskellessani elämä on kyllä paljon vapaampaa mitö se oli työelämässä. Nykysin teen töitä keikkaluontoisesti, silloin kun tuntuu että töitä voisi tehdä. Itsellä opintotuki riittää asumiseen (kun taloudessa on toinenkin maksamassa vuokraa) ja myös ruokaan ja ei, ei vedetö vaan makaroonia :D vaan tosi laidasta laitaan kaikkea mitö nyt sattuu mieli tekemään. Ei opintolainakaan huono vaihtoehto olis, onhan se edullisin laina mitä on. Kaikkeen ylimääräseen käytän sit keikkatyöllä tienaamani rahat ja no onhan niitä säästöjäkin työelämästä reilusti jäljellä. Itse myös kuitenkin ajattelen että koska on koko elämä aikaa niin opiskelulla ei ole niin kiire ja jokaisen pitäis mennäkkin just sitä itselleen hyvältä tuntuvaa reittiä.

Vierailija

Heippa. Ihan fiksua tekstiä paikoittain mutta se että kutsut pääsykokeisiin lukemista "typeräksi" on mielestäni väärin. Joistain siihen on, joistain ei. Ei kaikki ole kaikkia varten. Joidenkin suuri unelma on juuri sen pääsykoeurakan takana. Siksi tuollainen "mollaaminen" on typerää. Varsinkin kun näyttäydyt blogissasi ainakin omasta mielestäsi kovinkin sivistyneenä. Sivistystä on se että hyväksyy kaikkien erilaiset valinnat vaikkeivat ne itselle olisivatkaan sopineet.

Vierailija

Muoti on varmaan aika monen nuoren naisen intohimo, mutta voi sitä pukeutumista harrastaa koulussakin...

Hilkka

Itse ajattelin valmistuttuani ammattikoulusta lähihoitajaksi, että viimeistään vuoden päästä täytyy päästä opiskelemaan sairaanhoitajaksi. No, tässä ollaan oltu neljä vuotta työelämässä ja olen nauttinut tästä ajasta mielettömän paljon! Mielestäni korkeakoulussa ehtii hyvin opiskella vähän vanhempana ja koen, että joillakin aloilla käytännön työkokemuksesta on vain hyötyä opiskelujen suhteen. Eli olen samaa mieltä kanssasi!

HenttuJuulia

Todella hyvä ja ihana kirjoitus. Olen itse myös näitä samoja ajatuksia käynyt läpi kun valmistuin ammattikoulusta. Että jatkaako opiskeluja vai meneekö töihin. Mutta valitsin työt ja nyt olen 21v. ja vakinainen työpaikka löytyy. Enkä kadu yhtään että valitsin tämän tien koska opiskelemaan voi lähteä vielä myöhemminkin. 😊

J

Ymmärrän pointtisi tästä tekstistä, mutta silti se jäi mietityttämään.. Itse en pääsisi unelma-ammattiini ilman opiskelua. Uhrasin yhden kevään (vain yhden kevään!) ja pääsin opiskelemaan. Tekstisi kuulosti vähän sille, että et oikeasti ole valmis tekemään unelmiesi eteen täysillä töitä. Kuitenkin nytkin teet montaa työtä, joita et (ilmeisesti) halua jatkaa lopunelämääsi. Miksi siis tuhlata vuosia niihin töihin, kun suoraan voisit halea kouluun ja siitä jatkaa unelmiesi ammattiin. En suinkaan halua olla ilkeä, mutta silti en ymmärrä itselle selittelyä siitä, että "koulu voi odottaa, työt eivät". Opiskeluaika on ainakin minulla ollut parasta aikaa elämässäni!

Vierailija

Hyvä teksti! Mielestäni hieno juttu suomessa on se, että meillä on sekä ammattikoulu että lukio valittavana ja sen jälkeen lähes kaikki vaihtoehdot valittavana :) Riippuen tietysti omasta motivaatiosta ja oppimistavoista! Omat vanhemmat eivät ole ikinä painostaneet mun kouluvalinnoissa ja skippasin lukion ja hain ammattikouluun. Mun oppimistapaa tukee ammattikoulun teoria ja käytännön oppiminen paremmin, lukiosta olisin kirjottanut harvinaisen huonot paperit ulos. Ammattikoulun loistavat paperit taas mahdollisti pääsyn (toisella haulla) ammattikorkeakouluun. Koko kouluajan tein töitä 2-4 päivää viikossa, elin tuilla ja lähes kaikki palkasta meni suoraan säästöön, lainaa en siis tarvinut! Nyt 24-vuotiaana vakituisessa duunissa ja täytyy myöntää että välillä tämä "uraputki" uuvuttaa ja kaipaisi opiskeluaikaa :D Mutta lähinnä fiilikset on onnekkaat nykypäivänä vakkariduunista! Olet vielä nuori, joten kiire mihinkään ei ole :) Avoimen yliopiston opinnot jeesaa kuitenkin eteenpäin! Mukavaa kesää!

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Aine ja sivuopintoja en halua täällä sen kummemmin avata :/ Siitä tulisi nimittäin luultavasti jälleen jonkinlainen tappelu. Opinnot ovat sen verran henk. kohtaisia itselleni, että haluan pitää ne täysin itselläni. Toivottavasti ymmärrät <3

s

olen ihan eri mieltä kanssasi :-D fakta on vain se, ettet jaksa lukea sisään yliopistoon. vuosi vuodelta kynnys kasvaa ja kohta huomaatkin ettet koskaan tule enää hakemaan kouluun.

Itse hain helsinkiin yliopistoon heti ylppäri keväänä ja pääsin sisään ekalla yrittämällä, ei se vaatinut kun 2kk paussin elämästä mutta kun kerralla tekee on se sen arvoista.

koulua ei todellakaan ole kuin muutama pakollinen luento viikossa, töitä ehtii tekemään hyvin 20h viikossa ja hoitamaan kaikki opinnot erinomaisin arvosanoin ja vapaa-aikaa on viikossa silti kaikista eniten.

tulen olemaan maisteri 23-vuotiaana ja kyllä, omistan myös jo oman asunnon johon osasin säästää monen monta vuotta, kaikki eurot on mennyt aspille. nyt lyhennän lainaa ja elän oikein leveästi töiden ansiosta ja opintuella. ja niin, opintolainaa en ole koskaan nostanut.

olet minua vanhempi ja puhunut myös omaan asuntoon säästämisestä mutta sekään ei ole näyttänyt mitään tulosta tuottaa.. mutta ei kai siinä, tästä tekstistä tuli
lähinnä säälittävä ruikutus siitä kun koitat itsellesi vaan uskotella ettet ole hakenut kouluun koska näin on muka parempi.. mutta jep mielipiteitä on yhtä paljon kun ihmisiä joten kaikki omalla tyylillään! saahan sitä shoppailla joka viikko jos siltä tuntuu, sinun vuoden shoppailuillasi itse ostin asunnon helsingistä vuosi sitten mutta lycka till.

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! Oi onneksi olkoon asunnosta, olet ollut kyllä ahkera säästäjä, jos 20h viikkotyöllä ja opintorahalla olet säästänyt omaan asuntoon Helsingistä, samalla maksaen vuokraa toisesta asunnosta. Täytyy nostaa hattua myös, jos jo 23-vuotiaana olet maisteri yliopistosta VAU! Aurinkoista tulevaisuutta myös sinne <3

Ninnix

Näistä kommenteista jää todella kurja ja katkera kuva susta. Suurin osa kommenteista on asiallisia, ja itse postauksen myötä olet halunnut herättää keskustelua aiheesta. Aloitin itse kauppakorkeassa 20-vuotiaana, tällä hetkellä opiskelen ulkomailla ja valmistun kandiksi 22-vuotiaana. Vuosi päälle ja olen 23-vuotiaana maisteri. Ihan normaalia, jos opiskelee oikeasti täysipäiväisesti. Olisi pöyristyttävää saada samanlainen kommentti omasta tilanteestani, kun pidän täysin normaalina valmistua nuorena, jos on heti lukion jälkeen jatkanut yliopistoon. Kommenttiboksi on se, missä oikeasti olet vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa. Anna itsellesi aikaa miettiä vastausta, kiukkupäissään täällä ei kannata heittäytyä sarkastiseksi. Oma on blogisi, joo, mutta jokainen kokee oman reittinsä oikeaksi, niinkuin sinäkin omasi ja tottakai siitä syntyy keskustelua suuntaan ja toiseen. Toitotat täällä aina, kuinka kaikki tietää asiasi paremmin kuin sinä itse. Mistä tiedät, että kyseisen kommentoijan läheinen ei esimerkiksi ole kuollut ja hän on säästänyt perinnöt asuntoon? Mistä tiedät ettei hän vaikka ole mennyt aikasemmin kouluun? En nähnyt kommentissa mitään kerskumista vaan ylpeyttä OMASTA reitistä, omasta polusta ja omista valinnoista ja siten hän halusi osallistua keskusteluun. Minusta sinun kommenttisi kaikessa huonossa sarkastisuudessaan oli vain todella inhottavaa luettavaa. Sinähän itse täällä sanot, ettei naiset osaa olla onnellisia toistensa puolesta. Tämän kommentin perusteella et osaa sinäkään Natalie.

Touché

Huomaa, ettet tiedä minkälaista opiskelu on yliopistossa. Läsnäolopakkoa ei juurikaan ole, joten aika hyvin ehtii tekemään töitä, varsinkin opiskelun viimeiset vuodet alan korkeammin palkattuja töitä. Suosittelen myös tutustumaan edulliseen opintolainaan ja esimerkiksi sen sijoittamiseen ;)

http://byveera.blogspot.fi/

Moikka :-)

Kiitos tästä ajatuksia herättävästä tekstistä, kirjoitin sen pohjalta omista kokemuksistani tekstin, jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa http://byveera.blogspot.fi/2016/05/kuinka-tarkeaa-koulutus-todella-on.html

Mielestäni itsetutkiskelu on aina hyvästä ja jos joku ei tunnu omalta jutulta, niin silloin täytyy miettiä vaihtoehtoja. Ja vaikka en itse uskokaan, että kaikki voivat tehdä sitä omaa unelmien työtä, niin on hienoa, että jotkut voivat.

Vierailija

Suomessa arvotetaan koulutusta niin korkealle, et ei ihme että tällainen avoin postaus aiheuttaa tällasta raivoa.. Siis muualla maailmassa, missä yliopistot on maksullisia (vrt. avoin yliopisto) kaikki kykenevät lukee tutkinnon, rahoittaen sitä samalla joko lainalla TAI töissä käyden - sitä samaahan sinä teet. Suomen opintopolku on siitä hieno, että on mahdollista suunnitella oma yksilöllinen tapa suorittaa tutkinto. Ja etenkin täällä on ihan perus aloittaa korkeakoulussa vasta reilusti yli 20 vuotiaana, ja valmistua kiitos laadukkaan opetuksen, vasta selvästi aikuisiällä. Meidänkin linjalla on tyyppejä, jotka aloitti fuksivuotensa niin, että plakkarissa oli jo 180op. he vain jatkoivat sitten suoraan aineopintoihin ja gradun kirjoitteluun. Toivottavasti tästä sai nyt jotain selvää :D täytyy sanoa, että mua tää postaus ja etenkin tää seurannut ahdasmielinen keskustelu kiinnosti tosi paljon, opiskelen nimittäin yleistä kasvatustiedettä, ja aikuisopiskelu ja erilaiset koulutuspolut on omaa alaa. Tsemppiä sulle! Oot fiksu ja todella rohkeaa seistä oman polun takana (joka btw vaikuttaa erittäin hyvin suunnitellulta hahaa) itsehän roikun yliopistossa ja opiskelen kaikkea sosiologiasta tilastotieteisiin ihan vaan kun en osaa valita :D

Vierailija

Moi! Mun mielestä mollaat ja vähättelet tällä kirjoituksella niitä jotka oikeasti on tehnyt/aikoo tehdä sen kovan työn opiskelupaikan eteen. Tekstistä oikeen paistaa se, ettet ajattele pitkällä tähtäimellä. Itse opiskelen unelma-alaani yliopistossa, ja jos en olisi heti päässyt sisään olisin hakenut vaikka 10 kertaa kunnes olisin tullut valituksi. Tavoitteille täytyy omistautua, jos haluaa jotain oikeasti saavuttaa. Ja omistautuminen vaatii aina uhrauksia, pari kuukautta elämästä ei loppupeleissä ole paljon. Onneksi olet yrittäjä, koska pelkät lukion paperit eivät todellakaan takaa työllistymistä tulevaisuudessa

Natalie Vilen
Liittynyt17.11.2015

Hei! En mollaa tai vähättele tekstilläni todellakaan niitä, ketkä tekevät tuon kovan työn. Johan tähän vastasin edellisissä kommenteissa :) Oletko selvännäkijä? Vai mistä tiedät tulevaisuuteeni? Itse en nimittäin osaa sanoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sen vain tiedän että hyville tyypeille löytyy AINA töitä. Cheers <3

Vierailija

Kuinkahan monta kertaa oot maininnut täällä tekeväsi kahta kokopäivätyötä... Jos et jaksa lukea pääsykokeisiin töiden ohessa etkä halua vähentää työmäärää lukemisen ajaksi niin sitten se on niin, mitä sen kummempia selittelemään?

Emma:)))

Musta vähän tuntuu että tekstisi haluttiin ymmärtää väärin.... Itse otin tämän tekstin täysin valintojen pohtimisena ja toteamuksensa siittä että aina ei tarvitse kulkea sitä samaa polkua opintojen suhteen kun suurin osa suomalaisista. Luen myös yliopistoon paraikaa ja teksti sai minutkin pohtimaan. Arvostan opiskelua ja opintoja mutta miksi sinne kouluun on niin kamala kiire? Suunnataan nopeasti vain kouluun johonkin alalle, eikä olla täysin tietoisia siittä mitä halutaan tehdä. Nykyään koulun vaihtaminen/uudelle alalle hakeminen on vielä todella vaikeata koska 80% hakijoista otetaan ensikertalaiskiintiössä, ainakin alalla johon olen itse hakemassa. Mielestäni tämän vuoksi monelle tekee hyvää olla hetki työelämässä ja miettiä rauhassa. Kouluun kerkeää koska vaan. Kiitos että toit myös tämän näkökulman esiin aiheesta <3

mariiy

Hyvä ja ajatuksia herättävä postaus. Mä itse hain myös unelma opiskelupaikkaani kolme kertaa ja lopulta pääsin avoimen väylän kautta sisään enkä voisi olla onnellisempi! <3 Tein itsekin vaan töitä ennen sitä ja silloin tuntui juuri siltä, että eläisi sumussa, koska suurin unelma oli se koulupaikka ja nyt tuntuu kuin eläisin unelmaa. Yliopisto on sinäänsä helppo koulu, että kaikki riippuu sinusta itsestäsi. Mä hain Helsinkiin sen kolme kertaa, mutta loppujen lopuksi opiskelen nyt itä-suomen yliopistossa, vaikka asunkin Helsingissä. Ja näin on mennyt ensimmäinen vuosi, olen vain käynyt tenttimässä siellä. Joten kannattaa miettiä kaikkia vaihtoehtoja! Tottakai on riski lähteä töistä pääsykokeiden takia yms., mutta jos se koulu on todella se mitä tavoittelet, niin aina kannattaa yrittää. Olen sitä mieltä, että jos ei ota riskejä, ei voi saavuttaa mitään. Ilmeisesti kauheen pitkälle ei avoimen väylän kautta voi kuitenkaan opiskella? Mä suoritin silloin avoimessa 55op ja muistelisin, että koko tutkintoa ei ainakaan pysty suorittamaan. 

Vierailija

Olen aivan samaa mieltä! Itsekin olen käynyt vain lukion ja välillä stressaan kun ei ole koulutusta. Olen kuitenkin tehnyt aina ns. tasokkaita töitä ja nauttinut siitä itsenäisyydestä. Päätin nyt syksyllä hakea "iltayliopistoon" eli luennoilla voi käydä työn jälkeen (asun ulkomailla).
Kannattaa aina tehdä mikä itsestä tuntuu hyvältä ja vähät välittää mitä muut ajattelee 😊 Ei se perinteisempi reitti pakosti tee ihmisestä onnellisempaa.

Vierailija

Pakko oli tulla lukemaan mitä jengi täällä kirjoittanut ja en voi muuta sanoa ku voi luoja :D Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, mutta jengi ei vaan ymmärrä että sen voi tuoda kauniimminkin esille eikä hyökkäävästi niin kuin moni täällä tehnyt.. Ja pakko kyllä sanoa (HUOM tämä on minun oma mielipiteeni) että on kyse sitten kymmenen euron lainasta tai monen tuhannen euron lainasta, niin se lainan ottaminen on aina tyhmää! Saattaahan joskus tulla tilanne että sellainen olis pakko ottaa, mutta en mäkään ikinä kannustais siihen, varsinkaan sanomalla "valtio maksaa 40%". Taitaa näiden kommenttien heittäjät olla tottuneita siihen että pappa betalar sorry vaan :D

Vierailija

Hei Natalie!

Kiitos puhuttelevasta kirjoituksesta. Tekstiäsi ja sen esiin nostamia kommentteja oli kiinnostavaa lukea. Olin yllättynyt siitä, kuinka voimakkaasti omasta polustasi poikkeavan polun valinneet ihmiset provosoituivat kirjoituksestasi. En tunne elämääsi, mutta uskon, että tekemäsi ratkaisu on loppupeleissä erittäin järkevä. Ilkeästi kommentoineet eivät vain näe sitä nyt, koska matkasi on vielä kesken. Uskon, että valitsemasi polku voi hyvinkin johtaa yliopistoon. Kerrot, että olet suorittanut avoimen yo:n opintoja hyvin arvosanoin ja sinulla on kasassa jo 40 op. Sinulta ei siis puutu enää kovin paljon sisäänpääsyyn vaadittavasta opintopistemäärästä!

Lisäksi valintaasi tarkasteltaessa on syytä ottaa huomioon se seikka, että tästä vuodesta alkaen valtaosa pääsykokeella yliopistoihin pyrkivien aloituspaikoista menee ensimmäistä kertaa pyrkiville, jolloin aikaisemmin yrittäneet joutuvat kilpailemaan paljon pienemmästä määrästä paikkoja kuin aikaisempina vuosina. Koska et ole ensimmäisen vuoden hakija, sinun pitäisi siis pärjätä kokeessa TODELLA hyvin saadaksesi paikan. Mielestäni tässä tilanteessa valintasi panostaa avoimen opintoihin on erittäin viisas.

Ansiotyötä tekemällä pystyt rahoittamaan avoimen yo:n kurssit ja opintoja suorittamalla saat varmuuden siitä, että tavoittelemasi ala todella on sinulle mieleinen.

Jotkut kommentoijat yrittivät leimata sinut epäonnistujaksi, kun et menestynyt pääsykokeessa. Natalie, et missään tapauksessa ole epäonnistuja! On hienoa, että olet löytänyt vaihtoehtoisen väylän, etkä jäänyt "hakkaamaan päätä seinään" pääsykokeiden kanssa. Avoimen väylän kautta pääset kyllä halutessasi ennemmin tai myöhemmin sisään yliopistoon. Ja vaikka et jatkaisikaan yliopistoon, suorittamistasi yliopistollisista arvosanoista on sinulle varmasti etua mahdollisessa työnhaussa. Ja lisäksi ne ovat kehittäneet ajatteluasi, mikä on tietysti ihan itsessään arvokasta ilman tutkintotavoitteitakin.

Oman intuition ja "sydämen äänen" seuraaminen johtaa varmasti parhaaseen lopputulokseen.
Luulen, että monet kommentoijat ovat sinulle vain kateellisia, koska olet kaunis.

Yst.t.
Psykologian maisteri

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

OTA YHTEYTTÄ / CONTACT ME AT: NATALIE.VILEN@GMAIL.COM

ABOUT ME

Young woman from Helsinki, passionate about everything beautiful. Fashion & lifestyle blog including some beauty as well. I really enjoy fashion, spending quality time with my friends and family, designer handbags, high-heels, traveling, good wine and unforgettable nights out. I love blogging, and I hope that gets through to you in my posts.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
Kesäkuu
2012

Kategoriat

Instagram