Kirjoitukset avainsanalla food

 

Ah, olen löytänyt uuden salaattisuosikin! Tiedättekö, sellaisen minkä reseptiä ystävät pyytelevät ja mitä valmistetaan kerta toisensa jälkeen kesäpöytiin?

Idea lähti vappuna perunasalaatista. Halusin tuunata siitä kevyemmän version. Vaihtaa majoneesin jugurttiin ja hieman muunnella makuja. Lopulta päädyin jättämään myös koko perunan pois salaatista ja korvaamaan sen kukkakaalinnupuilla. Eli tätä pitäisi kai kutsua kukkakaalisalaatiksi?

Ystäväni teki tätä ”kukkakaalisalaattia äitienpäivänä, oma äitini taas vappuna Kanadassa ja me ollaan syöty kotona jo lukuisia kertoa. Aina yhtä hyvää ja kerännyt myös hyvää palautetta muualta. Suosittelen kokeilemaan, esim nyt juhannuslisukkeena <3

 

 

KUKKAKAALISALAATTI perunasalaatin tapaan.
(n. neljälle) 

1 iso kukkakaali 
n. 2rkl sulatettua voita 
Suolaa ja mustapippuria 
Puolikas pieni punasipuli 
3 keitettyä kananmunaa 
1-2 suolakurkkua 
1 omena 

KASTIKE: 
n.200g turkkilaista jugurttia 
1 rkl hunajaa 
1 rkl dijon sinappia
2 rkl situunamehua 
2 rkl silputtua tuoretta tilliä 

 

Leikkaa kukkakaalinnupuista suupalan kokoisia paloja. Sulata voi ja sekoita se kukkakaalinuppujen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Anna paahtua 200 asteisessa uunissa n.10 min kunnes kukkakaalit ovat kypsiä, mutta vielä hieman rapeita. 

Keitä kananmunat koviksi, kuori ja pilko kuutioiksi – anna jäähtyä.
Kuori ja kuutioi omena, hienonna punasipuli ja kuutioi suolakurkut. 
Mausta turkkilainen jogurtti hunajalla, sinapilla, sitruunamehulla ja hienonnetulla tillillä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. 

Ota valmiit kukkakaalinnuput uunista ja anna jäähtyä. Sekoita kukkakaali, punasipuli, kananmunat, suolakurkut, omenakuutiot ja kastike keskenään. Tarjoile lisukkeena, tai sellaisenaan esim. leivän kanssa.

 

 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Mitä Buddha söisi? Trendikäs BuddhaBowl on saanut kuulemma nimensä siitä, että kulhossa on terveellisiä aineksia jäljitellen Buddhan pyöreän vatsan muotoa.
Sitä en tiedä, mitä ruoka-aineita itse Buddhan mahassa oli, mutta Buddha Bowl kootaan niin, että annoksessa on oikeassa suhteessa terveellistä proteiinia, hyviä rasvoja, hiilihydraattia, maukasta kastiketta ja se pitää sinut pitkään kylläisenä.

Tässä oma versioni:

 

Buddha Bowl

2dl kvinoaa
1 bataatti
1 prk kikherneitä
n. 200g kirsikkatomaatteja
1 sipuli
1 omeana
1 kukkakaali/parsakaali
Öljyä
Suolaa & pippuria
½ avokadoa
Tuoretta babypinaattia

 

Huuhtele kikherneet lämpimällä vedellä. Kuori bataatti, omena ja sipuli ja pilko suupaloiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa kukkakaalista, sekä parsakaalista nuput.
Aseta kaikki ainekset leivinpaperilla päällystetylle uunipellille omiin osioihinsa. Ripottele päälle mustapippuria, suolaa ja öljyä.

Paahda 225 asteisessa uunissa n.20-25 minuuttia.
Valmista sillä välin kvinoa paketin ohjeiden mukaan ja sekoita kastike.

 

Helppo Satay-kastike 

200ml kookaskermaa
3-4 rkl maapähkinävoita
Puolikkaan limen mehu
Puolikas chili
1 valkosipulinkynsi
Kourallinen tuoretta korianteria
Ripaus suolaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Tarkista maku.

 

Kokoa paahdetut kasvikset kulhoon keitetyn kvinoan päälle. Lisää puolikas avokado, tuoretta pinaattia ja reilusti kastiketta. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Terveyskahviloita kasvaa maailmalla kuin ituja idätysastiassa, ja vaikka meillä Helsingissäkin alkaa olla jo ihan kattava valikoima, on kysyntä silti suurta. Tuntuu, että kaikissa näissä vegekahviloissa on avokadoleipien lisäksi yhteistä kunnon jono ja kahvilaruuhka! Useimmiten kun kyseiset pikkukahvilat ovat täynnä smoothiebowlien kauhojia ja jokainen haluaa oman siivunsa siitä somessa hypetetystä toastista. 

Enkä yhtään ihmettele. On ihanaa miten kahvilakulttuuri on herännyt uuteen terveellisempään aikakauteen ja sokeripullalle saa paljon terveellisiä, mutta herkullisia vaihtoehtoa.
Ravitsevaa lounasta, raikkaita smoothieita ja suussa sulavia raakakakkuja.
Kyllä kiitos ja tuplana.

 

 

Uusimpana tulokkaana raakakakkurukouksiini vastasi Healthinki! Pikkuruinen Eiran kahvila kasvatti isosiskonsa punavuoreen vanhan ravintola Torin (r.i.p jallupullat) tiloihin ja avautui eilen raikkaan mintunvihreän, marmorin ja katosta roikkuvien ruukkukasvien koristelemana. Niin freesin näköinen kahvila ja mikä parasta – tilava!

Kävimme Kiran kanssa heti testaamassa lounaskulhot (quinoaa, grillattua vuohenjuustoa, kasviksia, avokadoa ja raikasta kastiketta – nam!) Sekä mansikka-mantelivoitoastin, mikä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ihana. Yllättävän freessi herkku makeannälkään. Pakko testata pian muutkin matelitoastit listalta.

 

Kahvila on avautunut hiljalleen, pitämättä itsestään sen suurempaa numeroa ja pääsimme sattumalta syömään paikalle ilman minkäänlaista ruuhkaa ja jonoa. (Bongasin uutiset avautumisesta ystävältäni somesta).
Ennustan kuitenkin, etten tule näkemään tätä kahvilaa enää koskaan näin rauhallisena - eikä se mitään, pieni hälinä on vain hyvästä. Kesällä pihalle tulee vielä iso terassi, joten iso plussa lisätilasta ja siitä, että pian voi nauttia lounaskulhonsa auringonpaisteessa ulkona. <3

 

Healthinki 
Punavuorenkatu 2
Avoinna:
ma-pe 8-17
la 11-17

Kommentit (10)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Apua olen niin huonomuistinen, joten toiv menee nyt oikein! Lounaskulho taisi olla 11e ja mansikka-mantelitoasti 5,5e

Kahvila ei ole siis ihan halvimmasta päästä, mutta laadukkaat raaka-aineet ja mm. itsetehty mantelivoi oli sen arvoista :)

MMS

Apuva, onko tää siis keskustassa kyselee ei oululainen. :D Oon nimittäin kesällä tulossa siskon luo helsinkiin ja tää kuulostaa kokeilemisen arvoselta paikalta, kun tulee yleensä käytyä ulkona syömässä monesti. :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Sijaitsee Helsingin punavuoressa, eli ydinkeskustasta n. 5-10 min kävelymatkan päässä, riippuu vähän mistä päin tepastelee :)

Sofia F

Äh ihanaa ja kamalaa, koska Tori oli niin ihana! :/ Piti viedä ulkomaanvieraita Toriin jallupullille kesäkuussa, mutta nyt pitää keksiä jotain muuta.. Vaikka onhan vielä AlppiTori - ainakin toivottavasti! Tältä listalta tuskin löytyy mitään perinteiseen suomalaiseen viittaavaakaan. Olisiko hyviä vinkkejä vaihtoehdoksi? :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Jep, älä muuta sano! :( Itsekin vein aina vieraat jallupullille :D 

Alppitorin toiminnasta en tiedä, enkä valitettavasti ole löytänyt jallupullien vertaisia lihapyöryköitä muualta (ei ole ollut tarvetta etsiä :D) Nyt pitää alkaa ehdottomasti etsiskellä! 

Karin

Mut eiks tää ole sun parhaan ystävän paikka? Mietin että kirjoitit kuinka sattumalta osuitte paikalle ja bongasit avajaiset instasta...

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Ei ole ystäväni paikka :) Ystäväni Janna on tuolla töissä (bongasin hänen facebookistaan ilmoituksen avajaisista), minkä jälkeen päätettiin käydä se katsomassa kun oltiin lähellä :) Tämä ei silti ollut mitenkän ennalta sovittu käynti tai mainos. Ihan normi asiakkaina käytiin ja ruuista maksettiin, mutta koska oikeasti tykkäsin paikasta ja se on ajankohtainen, ajattelin siitä kirjoittaa 🤗

eliisa

Jallupullia saa nykyisin Torin omistajan uudesta ravintolasta, Malaga barista, Jätkäsaaresta. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

No nyt on munkit mussutettu, nakit ja perunasalaatit syöty, simat kurkusta kumottu ja tippaleipääkin nakerreltu. Vappu ei tosiaan ole mitään terveysjuhlaa, vaikka onhan tuo täysin oma valinta mitä suuhunsa missäkin kinkereissä laittaa.
Oma valintani näytti olleen kaikkea yllämainittua + skumppaa ja vielä vähän lisää skumppaa.

Pakko myöntää, että arki ja sen sisältämä terveellisempi ruokavalio on nyt taas todella tervetullutta. Voisin koittaa ottaa myös kunnolla salirytmistä kiinni ja päästä siihen arjen balanssiin, missä olen ennen reissua. Katsotaan miten käy!

Mutta jos siellä on vapun kohtalotovereita, niin tässä yksi todella helppo, yksinkertainen ja paljon meillä käytetty arkiruoka.
Syödään tätä usein, nimittäin lähes aina jääkaapista löytyy jauhelihaa, tsatsikiainekset ja cosmopolitansalaattia.
Muita täytteitä vaihtelen sen mukaan mitä löytyy, mutta yleensä hyvä kombo on tomaatti/punasipuli/basilika, mitkä silppuan samaan kippoon ja lorautan päälle vähän avokadoöljyä ja mustapippuria.

Jauhelihan tykkään pitää mausteisena, mutta en liian vetisenä, jottei se valu pitkin rinnuksia salaattitacosta haukatessa. Tässä annoksessa enemminkin tsatsiki tuo kosteuden ja kastikkeen ruokaan ja jauheliha on maustettu hieman savunmakuiseksi La Chinata -mausteella. (Tykkään metskata hieman erikoisempia mausteita ja tämä ystävän suosittelemana tarttui kerran matkaan Stockmannin herkun masteosaston pölyttyneeltä alahyllyltä ja on jäänyt kovaan käyttöön siitä lähtien).

 

SALAATINLEHTI-TACOT

Naudan jauhelihaa (7-10%) n. 400g
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Tomaattipyreetä n. 100g
n. 1dl vettä
½ rkl La Chinata Mausettta
Suola & pippuri

Täytteet
Puolikas punasipuli, pieni kourallinen basilikaa, kirsikkatomaatteja, n. 1rkl avokadoölyä & pippuria
Limen puristettua mehua

Cosmopolitan salaattia

Tsatsiki
Puolikas kurkku
n. 200g turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
Suola & pippuri

Silppua sipuli ja puserra valkosipulinkynsi pannulle, missä tilkka öljyä. Kuullota sipulit ja lisää jauheliha. Kun jauheliha on ruskistettu, lisää tomaattipyree ja laimenna sitä tilkalla vettä. Lisää mausteet ja tarkista maku.

Tsatsikia varten raasta puolikas kurkku ja purista raasteesta ylimääräinen vesi pois.
Sekoita raaste, puserrettu valkosipulinkynsi ja mausteet turkkilaiseen jogurttiin ja anna hetki vetäytyä jääkaapissa.

Valmista täytteet pilkkomalla kirsikkatomaatit vähintään neljään osaan, silppuamalla punasipuli mahdollisimman pieneksi ja hienontamalla basilika. Sekoita kaikki keskenään ja lisää loraus avokadoöljyä (tai jotain muuta hyvää öljyä), sekä rouhittua mustapippuria.

Irrota cosmopolitan-salaattikerästä yksitellen lehtiä irti ja käytä niitä ”tacokuorien” lailla.
Annostele salaatinlehteen jauheliha, täytteet ja tsatsiki. Purista päälle tuoreen limen mehua.

 

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.