Kirjoitukset avainsanalla food

Monesti resepteissäni vilahtelee outoja julienne-suikaleita, juuressipsejä on leikattu ties millä mandoliinilla ja pannarit ovat pitäneet sileän pintansa koska pannuissa on 5 kerroksinen pinnoite kunnossa.
Monesti saan kyselyitä (ja hieman ihmettelyjä) käyttämistäni keittiövehkeistä, joten ajattelin koota postaukseen tämän hetken top-keittiövälineeni, mitkä ovat minulla eniten käytössä.

 

Hyvä paistinpannu (Amt Gastroguss & Tefal Expirience)
Mikään ei anna minulle niin suurta nautintoa kuin hyväpintainen pannu, missä pannari tai munakas vain liukuu jäämättä kiinni vaikka alla ei olisi minkäänlaisia rasvoja.
Käytössä on tällä hetkellä AMT Gastroguss pinnoitettu paistinpannu koossa 26cm, minkä valualumiinirakenne jakaa lämmön pohjaan tasaisesti ja pannulla on helppo paistaa kaikkia raaka-aineita. Pannu kestää kovaakin käyttöä, mutta pinnoite on silti suht herkkää ja olen aina tarkka etten raavi pannua liikaa ja pesen sen aina käsin hellävaraisesti.
Toinen isompi 28 cm pannu on Tefalin Expirience–sarjaa ja täydellinen kun kypsennyksessä on samaan aikaan enemmän raaka-aineita. Todella kestävä tarttumaton pinnoite (voi pestä myös pesukoneessa, mutta en silti koskaan uskalla).

 

 

Laadukkaat veitset (KAI-veitsisarja)
Keittiöni kulmakiviä on ehdottomasti laadukkaat ja kestävät veitset mistä pidetään hyvää huolta. Tiesittekö mm. Että sipuli itkettää enemmän jos veitsi on liian tylsä. Terän leikatessa sipulia, siitä vapautuu allinaaseiksi kutsuttuja entsyymejä ja tylsä veitsi murskaa sipulin solukkoa enemmän. - Mitä terävämpi veitsi, sitä vähemmän kyyneliä.
Itse olen veitsissäni kallistunut KAI-veitsissarjaan (Samurai-miekkojen innoittamat KAI kokkiveitset valmistetaan käsin ruostumattomasta damaskus-teräksestä ja ne ovat ah, superteräviä).

Hyvin huollettuna veitset kestävät ikuisuuksia. Itse pesen veitset käytön jälkeen AINA käsin haalealla vedellä ja kuivaan heti pesun jälkeen. Säilytän veitsille tarkoitetussa puutelineessä, tai veitsimagneetissa ja teroitan säännöllisesti.
Jos ei ole tarvetta leikkiä samuraita, mutta ei halua itkeä sipulin kanssa on myös monet keraamiset kevyemmät ja edullisemmat veitset hyvä vaihtoehto niiden todella kestävän pinnan ansiosta.

 

 

Blenderi ja sauvasekoitin-monitoimikone (RAW PRO X1300 tehosekoitin & Bosh Maxomixx 800w)
Raw-tehosekoitin on mielestäni todella hyvä tehokas 1,8 hevosvoiman moottorin blenderi hyvällä hinta/laatusuhteella. Jos ei uskalla laittaa perus Vitamix-summaa blenderiin kiinni tai jaksa pelätä sen halvimman markkinoilla olevan nopeaa hajoamista, on Raw ollut itselleni hyvä valinta siitä välimaastosta. Rikkoo jäät ja sekoittelee smoothiet ja soossit nopealla teholla.

Poikaystävältäni lahjaksi saatu Boshin monitoimisekoitin taas raastaa, kuutioi, sekoittaa, vatkaa ja blendaa. Kätevä monitoimivehje, millä teen useasti esim. isompia määriä kurkkuraastetta tsatsikiin, tai vispaan kermavaahtoa ym.

 


 

Juliennekuorija
Monelle ehkä tarpeeton, mutta minulla on ehdottomasti oltava julienneleikkuri aina keittiöni laatikossa. Juliannekuorijalla saa nauhamaista ”spagettia” vihanneksista ja käytän sitä aina kun teen esim kesäkurpitsaspaghettia tai raastan porkkanasta, kurkusta ym kapeita julienne-suikaleita salaattiin.
Omani ostin muutamalla eurolla Chez Maurius liikkeestä, mutta näitä saa miltei mistä tahansa keittiötarvikeliikkeistä.

 

Mandoliini (Kyocera –keraaminen mandoliini)
Helppokäyttöinen vihanneleikkuri, millä saa tasaisen siistejä vihannessiivuja (esim. juuressipsejä, ohuita omenasuikaleita salaattiin, perunasiivuja gratiiniin – mitä vain mahtaa keksiä). Keraaminen terä säilyttää terävyytensä pitkään ja on säädettävissä neljään eri siivutuspaksuuteen.

 

Kuorija (Kyocera – keraaminen kuorija)
Uskokaa tai älkää kuorijoissakin on eroja ja koska minusta tuntuu, että olen aina kuorimassa kilokaupalla bataatteja, haluan kuorijani olevan terävä ja ergonominen kädessä. Tässä kuorijassa on säädettävä pää ja se sopii sekä oikea- että vasenkätisille. 

 

Puinen leikkuulauta (John Boos -vaahterasta tehty lauta)
Monien mielestä muovinen leikkuulauta on helpompi, mutta itse suosin kunnon puista leikkuulautaa, mikä on paljon kestävämpi, veitsiystävällisempi ja hygieenisempi (monet bakteerit jäävät helpommin eloon muovisella alustalla). Lisäksi puulauta on luonnollinen ja kaunis.

 

 

Tässä nyt muutama. Varmasti monia jäi listasta, mutta jos tykkäätte tämän kaltaisista postauksista, teen mielelläni pienemmissä osissa keittiöväline-postauksia tai esim. vinkkisarjoja miten pidän yrttini elossa jne. Saa toivoa jos tulee mieleen lisää keittiöaiheisia postauksia :)

 

 

*Osa postauksen tuotteista saatu blogin kautta

Kommentit (7)

Amanda

Hei vitsi, olipa tosi kiva erilainen postaus! Piti lukea otsikko pariin kertaan ja hieraista välissä silmiä, koska en aatellu että kirjotat koko postauksen keittiövälineistä. MUTTA täähän toimi! Kuvat oli kauniita, vinkit osuvia ja muutenkin virkistävää vaihtelua.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kuinka monelle YsiBarin klassikkoannos Pollo Limonello on tuttu? Tuota sitruunaista kanapastaa ei ole helppo päihittää, mutta ainahan sitä voi hieman yrittää matkia ja muunnella.

 

Olen monesti yrittänyt tehdä siitä kevyempää kasviversiota, mutta vasta tämä viimeinen kokeilu oli sen verran onnistunut, että uskaltaa täälläkin julkaista!
Terveellinen kasvispasta syntyi lopulta gluteenittomasti kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa matkii spagettia, linssit tuovat annokseen proteiinia ja täyteläisen maukas kastike ja hieman rapeat kukkakaalinnuput kietoutuvat lopulta yhteen todella herkullisena kasvisruokana. Nam

 

 

Kesäkurpitsapasta

1 iso kukkakaali
2 kesäkurpitsaa
n. 230g käyttövalmiita punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
4rkl sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
1 dl kasvislientä
1,5 dl kreikkalaista jogurttia
1,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa

 

Huuhdo kesäkurpitsa ja suikaloi siitä spagettimaisia ohuita suikaleita, käyttäen apuna juustohöylää, juliennekuorijaa tai vihannesmandoliinia. Jätä pehmeä sisus höyläämättä.

Leikkaa kukkakaalinnuput suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuutioi sipuli, kuumenna tilkka öljyä pannussa ja freesaa sipuleita siinä hetki. Lisää joukkoon kukkakaali, hienonnettu valkosipuli, raastettu inkivääri, chilijauhe, valkopippuri, kurkuma ja suola. Sekoittele hetki.

Mittaa sekaan kasvisliemi, hunaja ja sitruunanmehu. Anna hautua miedolla lämmöllä n.5 minuuttia.

Lisää sekaan jogurtti, ruokakerma ja valmiit siivilöidyt ja huuhdellut linssit. Sekoita ja anna hautua miedolla toiset viisi minuuttia, tai kunnes kukkakaalit ovat sopivasti pehmenneet.

Lisää lopuksi kesäkurpitsasuikaleet ja anna niiden hetki lämmetä. Nauti sellaisenaan, tai raasta päälle vielä hieman parmesaania.

Kommentit (6)

Vierailija

Hyvältä näyttää! Vegenä pisti silmään, että tekstosuudessa mitataan sekaan kanalientä. Reseptiosuudessa on kasvista. Ehkä tämä olikin piilotettu vegetesti. :-)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

OHO! Voi ei :/ Haha olisikin ollut vegetesti, mutta ei ihan oma perusmoka :D Tarkoitus oli kyllä pitää kasvisliemi koko ajan reseptissä, en tiedä mitä kanoja olen ajatellut että tuo on tuonne eksynyt :D Kiitos korjauksesta <3

Rliina

Aamulla silmät sikkuralla luin reseptin ja heti tilasin juliennekuorijan netsistä mullekkin kotiin. Vähänkö sillä saa kätevästi tehtyä tota kesäkurpitsapastaa! Espanjassa oli kaupassa valmista kkurpitsapastaa mikä oli tosi kiva juttu mutta en vielä ole täällä nähnyt kaupassa sellasta valmiina. Ei siis muuta kun ite raastamaan! Kiitos hyvästä ruokavinkistä! ☺️

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Eikä ihana :D <3 haha juliennekuorija on ihan must! Käytän sitä vähän kaikessa (esim salaatteihin saa raastettua kaikenlaisia kiekuroita jne). 

Toivottavasti tämä itse tehty kesäkurpitsapasta maistuu <3

--

Kiitos reseptistä, tämä menee kokeiluun. Kesäkurpitsa- ja porkkanapastaa onkin tullut tehtyä ennenkin, se on kyllä hyvää!

Snapchatissasi näkyi jonkinainen bataatti-jauhelihakeitto, saisiko tästä ohjetta? Näytti nimittäin todella herkulliselta!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kiva kuulla, toivottavasti maistuu :)

Keitosta ehdottomasti tulossa ohjetta, se oli poikaystävän mielestä niin hyvää, että oli pakko kaivaa kamera heti esiin ja kuvata, sekä kirjottaa ylös luonnoksiin :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Olen tullut tulokseen, että uuden koukuttavan ja helpon arkiruokareseptin löytäminen on miltei hankalampaa kuin uuden koukuttavan ja hyvän sarjan löytäminen TV-tarjonnasta.

Mitä tänään syötäisiin, mitä sarjaa katsottaisiin? Miksi kahdesta arjen rentouttavimmasta hetkistä on tullut yhtäkkiä niin vaikeita?

Omalla kohdallani olen ratkaissut ongelman padalla.
Iso valurautapata muheuttaa suussa sulavaa ruokaa koko viikoksi odottamaan rentouttavaa iltaa ja ei mikä tahansa pata, vaan uusi suosikkini – ihan superhyvä kanapata.

Resepti on alun perin poikaystäväni patakokeiluun pohjautuva 2 tunnin kanapata, mitä olen muokannut (testannut ja parannellut nyt varmaan 6 kertaa, kunnes maku ja mausteet olivat mieleeni juuri oikeassa tasapainossa).

Tässä kanapadassa parasta on sen terveellisyys, helppous ja runsaus. Salaisena ainesosana chipotle-chilit.
Chilit löytyvät kokonaisina säilöttyinä liemessä kuvissa näkyvässä purkissa. Purkit löytyvät useimmiten texmex-hyllyjen luolta. Siellä missä tortilloja ja salsakastikkeita. (itse hamstraan näitä Ruoholahden citymarketista).
Jos säilöttyjä chipotle-chilejä ei ole saatavilla, käy korvaavana ainesosana hätävarana chipotlekastike.

 

 

Tarvitset:
Uunin kestävän padan
n. 1kilon kananrintafileitä
Tilkka öljyä
3-4 tomaattia
1 pkt luomu tomaattimurskaa (n.500g)
Puolikas tuubi tomaattipyreetä (n70g)
4 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3-4 säilöttyä chipotle-chiliä (La Costena)
Suola & pippuri
n. 1 rkl hunajaa 
n. 1 rkl sinappia 
Luomu kanaliemikuutio
Kaurafraice (n. puol purkkia)
2 keskikokoista bataattia
1 parsakaali
Ruusukaaleja (valinnainen)
Päälle tuoretta babypinaattia, yrttejä yms (valinnainen)

 

TEE:

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

-Pilko sipulit ja tomaatit lohkoiksi
(esim. neljään osaan. Ne pehmenevät ja hajoavat padassa, joten ei tarvitse silputa).

-Ota haarukalla chipotlepurkista n. 3-4 chiliä ja pilko pieniksi paloiksi.
(Jos et ole varma tulisuudesta, kokeile ensin muutamalla chilillä ja lisäile tarvittaessa).

-Nosta pata ensin hellalle ja kuullota hetki sipuli, valkosipuli- ja tomaattilohkoja, sekä chilejä tilkassa öljyä.

-Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyree, n. 2 dl vettä, kanaliemikuutio, sinappi, hunaja ja suola, sekä pippuri. Sekoittele ja anna porista muutama minuutti matalalla lämmöllä.

Tarkista maku ja lisää tässä vaiheessa mielesi mukaan lisää mausteita tai chilejä.

-Kun olet tyytyväinen liemen makuun, lisää pataan kananrintafileet kokonaisina, niin että ne peittyvät kastikkeen alle.

-Laita uuniin hautumaan reiluksi tunniksi (n. tunti 15 min) ja valmistele kasvikset. Kasvikset lisätään pataan kahdessa osassa kypsymisjärjestyksen takia.

- Kuori ja kuutioi bataatit suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa parsakaalin nuput ja halkaise ruusukaalit kahtia (poista uloimmat kuoret ja kanta).

1. Nosta pata reilun tunnin jälkeen uunista ja lisää mukaan bataatit niin, että peittyvät kastikkeen alle. Laita takaisin uuniin ja anna olla n.40 min.

2. Kun bataatit ovat melkein kypsiä lisää mukaan vielä ruusukaalit, parsakaalit, ja sekoita mukaan kaurafraichea n. 4 rkl verran.
Jos haluaa herkutella voi kaurafraichen tilalla käyttää smetanaa tai ranskankermaa.

-Annetaan hautua uunissa vielä 15 min. Tai kunnes bataatit ovat kypsiä.
Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. 

Ripottele halutessa vielä päälle tuoreita yrttejä ja pieni nokare kaurafraicea.
Ruokaisammassa versiossa tarjoile esim. Pitkäjyväisen riisin kera.

 

 

Älkää säikähtäkö jos resepti saattaa aluksi tuntua vaikealta eri vaiheiden kanssa ja tuntuu työläältä valmistaa pataa kaksi tuntia (munakello vaan päälle ja katsomaan välissä telkkaria). Padan tekeminen on oikeasti helppoa ja lopulta palkitsevaa kun moneen seuraavaan päivään ei tarvitse valmistaa ruokaa ollenkaan. Plussana tietty, että pata on niin herkullista, ettei siihen kyllästy helpolla.

(Jos kyllästyy voi esimerkiksi padasta noukkia vain kananpalan ja syödä sen salaatin kanssa, tai lisäillä joukkoon erilaisia kasviksia, syödä kvinoan kanssa jne).

 

Pataonnea <3

Kommentit (10)

Vierailija

Oi jes! Oonkin vähän odotellu sulta reseptejä :) Jospa tästä tulis meksikolaisen kanakeiton ohella toinen pysyvä keitos keittöömme. Viikonlopun ruoka siis selvillä, kiitos, kiva päästä testaamaan jotain uutta! :)

Tanja

Hei! Hyvän kuuloinen resepti 👌🏻 Onko oata kokonaisuudessaan uunissa tuon 1h 15 min vai ensin niin kauan ja sitten vasta bataatit ja niiden kanssa se 49 min jne t. Blondi 🙈

Tanja

Kiitos, näin arvelinkin! Testasin heti ja kyllä oli hyvää, en ollut näin mureaa kanaa syönyt vielä koskaan 😋

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

JEE, vähän täällä jo jännitin, että tykkäätekö. Superkiva siis kuulla, ja kiitos että näit vaivaa kommentoida :)

Suvi

Oi että, kuulostaa tosi hyvältä. Rakastan kaikkea missä on tomaattimurskaa, sipulia, chiliä ym. Pakko testata tätä. Pata ostoksille ensiksi :D Kiitos reseptistä :)

Ola

Ojjoi, kun vaikuttaakin hyvältä reseptiltä! Josko tämä peittoaisi oman arkivakkarin, kookos-curry-kanakastikkeen, jota on tullut tehtyä ihan liikaa viimeisen vuoden aikana. 

Sain kokki-isältäni noita chilejä lahjaksi jo syksyllä, enkä ole vieläkään tehnyt niistä mitään. Nyt siis purkki auki ja kanapata testiin. Kiitos vinkistä ja ihanasta blogista.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Eikä miten ihana lahja! <3 <3 <3 Minäkin haluan chilejä lahjaksi :D 

Minä olen puolestaan tehnyt tätä pataa ihan liikaa viime aikoina ja huomaan että kyllä tämäkin alkaa jo kyllästyttää, juuri eilen ajattelin että kokeilen lorauttaa mukaan vähän kookosmaitoa, niin saisi taas uusia vivahteita :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö Blue Diamond Almond Breeze*

 

Ajattelin ennen, ettei minulla ollut mitään ongelmia maidon kanssa. Olinhan lapsesta saakka juonut aina maitoa. Olette varmaan nuorena kuulleet lauseen ”juo maitoa, niin kasvat”  edes jonkun suusta. 
Maito+kalsium+luut=kasvu oli yhtälö, mitä tuputettiin kotona ja koulussa.

Vanhempana maidon juonti hieman vähentyi, mutta käytin sitä huoletta kahvissa, puuroissa, smoothieissa, ruuanlaitossa. Vatsani kesti maitoa niin hyvin, että minulla itselläni kesti pitkään tajuta sen haittojen näkyvän ihan muualla. Ja vielä siellä, missä se todella näkyi – aknena iholla.

Etsiessäni syytä iho-ongelmiini törmäsin useaan otteeseen tutkimuksiin, missä oli todettu maidon aiheuttavan tulehduksia iholla. Yritin vähentää maitoa, mutta siihen aikaan se tuntui todella vaikealta. Ei ollut vielä kovin laajaa valikoimaa kasvipohjaisia juomia, kahviloista puhumattakaan. En ollut tottunut niiden makuun, tuntui ettei kukaan muu juonut niitä, ja ne olivat maitoa kalliimpia. Rehellisesti sanottuna, maito lopulta voitti ja iho hoidettiin Roaccutan antibioottikuurilla.

Vasta aknen alkaessa muutaman vuoden päästä uusiutua, yritin tosissani uudestaan maidottomuutta. Mantelijuomat tekivät rytinällä tuloaan kauppojen hyllyille ja tuntui helpommalta lähteä maidottomaan matkaan, kun yhtäkkiä koko maailma tuntui heränneen mantelijuomien maailmaan. 

 

Pikkuhiljaa aloittelin taas makeutetulla mantelijuomalla. Lorautin sitä kahviin, smoothieisiin. Siirryin unsweetened –mantelijuomiin ja nyt olen jo reilun vuoden käyttänyt mantelijuomia ja muita kasviperäisiä juomia korvaamassa maitoa ihan kaikessa. En edes muista milloin viimeksi olisin ostanut maitotölkin kaupasta.

 

 

Ja mitä siihen ”luiden kasvuun” tulee, niin esimerkiksi Blue Diamond Almond Breeze Nutri+Calium makeuttamattomassa mantelijuomassa on tavalliseen maitoon nähden tuplasti enemmän kalsiumia.
Kahvinautiskelijoille löytyy myös barista blend -mantelijuoma, minkä kermaisen täyteläinen ja hieman pähkinävivahteinen maku maistuu mielestäni kahvin kanssa maitoa paremmalta.

 

Maito maidon muodossa on siis pääsääntöisesti poistunut elämästäni ja arvatkaa mikä lähti sen mukana? Suureksi helpotuksekseni lähestulkoon kaikki iho-ongelmat!
Joskus pieni hormoninäppylä saattaa tulla, mutta maidon aiheuttamat isot paiseet ja tulehdukset ovat täysin poissa.

 

 

Paljon hurraahuutoja siis lisääntyvälle mantelijuomavalikoimalle ja netistä löytyville kasvimaitoresepteille!
Tässä oma eniten käyttämäni mantelijuoma:
 

Manteli-mustikka aamusmoothiejuoma

1 dl pakastemustikoita
1 dl pakasetemangoa
1 dl kaurahiutaleita
½ banaania
½ päärynä
½ dl vaniljan makuista riisi/hamppu/herneproteiinia (voi jättää myös pois tai korvata proteiinin raa’alla kananmunalla).
2 dl Almond Breeze Nutri+Calium mantelijuomaa

Laita ainekset blenderiin ja sekoita.

 

 

Photos: Mona Salminen & me

Kommentit (21)

Vierailija

Niin parasta myös se, että nykyään kaikki kermat, jugurtit, creme fraichet, jäätelöt yms löytyy kaupoista esim. kaura- tai soijapohjaisina!! Ja että ne ei enää oo niin paljoa kalliimpia edes kuin normaalit maitoversiot, Pirkkakin on tuonut oman kaurakerman joka on jotain euron luokkaa. 

Vierailija

Heippa

Kiinnitin huomiota jossakin ruokavaliosta kertovassa postauksessa kun olit maininnut jonkin proteiinijauheen tms joka oli herasta. Hera ja kaseiini aiheuttavat molemmat noita aknen oireita ja muita tulehdustiloja elimistössä. Suosittelen sen tilalle riisiproteiinia joka on täysin maidoton. Kahviin parasta on Oatlyn iKaffe -kahvi"maito". Itse olen ollut muutaman vuoden täysin maidoton, kun oireet olivat niin kamalia ja nyt oireita ei ole ollut sen jälkeen. Maidottoman täytyy olla tarkkana mitä suuhun pistää.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Joo, siis huh! Huomasin kyllä aika nopeasti että hera ei ollenkaan sopinut minulle! (kirjoitinkin siitä toisen ruokavaliolistan perään pienen maininnan, mutta pitäisi  varmaan siihen ensimmäiseen myös korjata ettei sitä kannata syödä jos on iho-ongelmiin taipumuksia):)

Riisiproteiinia käytänkin nyt smoothieissa ja myös kaurajuomia kahvissa. Ihanaa kun on valikoimaa, mistä valita <3

Vierailija

Aivan ihanaa, että joku toinenkin on tämän yhtälön vihdoin ynmärtänyt. Olen koittanut kaikille aknesta tai iho ongelmista muuten kärsiville toitottaa, että jättäkää maito pois. Ei ole kuitenkaan tainnut tieto olla niin suuressa levikissä vielä, että kukaan olisi minua uskonut.
Mutta tosiaan itselläkin vain positiivisia tuloksia tullut maidon pois jättämisestä. Tällä hetkellä käytän normaaleja jugurtteja kun kyllästyin kauppojen soija ja yosa valmisteiden makuvaihtoehtoihin. Heti olen kyllä huomannut, että on noita näppylöitäkin alkanut taas ilmestyä naamaan, että katsotaan millon vaihtuu taas maidottomaan takaisin.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Voi ei :D Onneksi aihe alkaa olla koko ajan vaan enemmän ja enemmän esille. Uskoisin, että monille ei ainakaan haitaksi ole jättää maitoa pois. Tietenkin on aina vaikea tietää mistä kelläkin iho-ongelmat ovat peräisin, mutta olen kuullut, että yleisimpänä, ruokavalio ja hormonit :)

Vierailija

Saman olen huomannut myös itselläni! Lisäksi saan sormiin oikeasti kipeää ihottumaa maidosta. Ihottuman syytä koitin selvitellä milloin kenenkin lääkärin kanssa mutta kukaan ei kysynyt ruokavaliostani mitään. Lopulta hoksasin sen itse kun en ollut vähään aikaan käyttänyt maitoa mutta aloinkin juomaan kahvia maidon kanssa ja ihottumat palasi. Tämän jälkeen maitotuotteet on joutunut ehdottomalle kieltolistalle mutta onneksi (kuten joki jo ylempänä mainitsikin) nykyään on mahtava valikoima kasvipohjaisia maitotuotteiden korvaajia. Ja nämä kasvimaitoon tehdyt tuotteet ovat vielä eettisempiä ja lehmänhormonittomia ja saatu aikaan eläimiä vahingoittamatta :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Oho! Onpa jännä! Onneksi selvisi :) 

Jep, kasvimaitotuotteet on ihan superhyviä! Tykkään niiden maustakin jopa! 

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

En syö paljoa juustoja, mutta jos syön, en saa niistä näppylöitä samalla tavalla kuin maidosta ja esim. heraproteiinista. Eli silloin tällöin juustoja, mutta ei päivittäin :)

Mia K.

Moi!

Ootko siis kokeillut myös tuota kuvassasi olevaa mantelijuomaa kahviin? Sulautuuko mantelimaito hyvin siihen? Olen kuullut että ns kokkaroituu?
Kauran suhteen oon jotenkin skeptinen.. mistä kaupasta löydät parhaimmat mantelijuomat?

Kiitos! ♡

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Sulautuu ihan hyvin :) Yleensä vaahdotan maidon espressokoneellani, joten en huomaa mitään eroa. (Jos lorautan sellaisenaan kahviin, saattaa tulla pieniä kokkareita, mutta ne eivät kyllä haittaa minua :))

Kaurakin on mielestäni todella hyvänmakuista. Tietenkin tottumuskysymys, mutta käytän myös paljon kaurajuomia :)

Nykyään on todella hyvä valikoima ihan pienissäkin kaupoissa, mutta toki isoimmissa supermarketeissa ehkä laajin :)

Vierailija

Moikka Julia! Just tänä aamuna pohdiskelin tätä aihetta. Haluaisin kokeilla, mutta jotenkin tuntuu vaikealta miettiä vaihtoehtoja juustoille. Mitä sitä sitten laittaa leivän päälle kun ei syö lihaakaan? Pitäis myös turvallisessa ympäristössä ottaa testiin mantelimaito ja kattoa aiheuttaako se allergiaa samalla tavalla kun jotkut pähkinät :) Mutta kaurajuoma jo hyväksi havaittu!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kypsytetyistä juustoistahan on laktoosi miltei kokonaan hajonnut, joten se ei ainakaan minulla aiheuta samalla tavalla iho-ongelmia :) Eniten juuri maidosta ihan sen omassa muodossaan tuli näppylöitä. Tietty voi olla ihan tyyppikohtaista ja toki minäkin juuston olen jo jättänyt melkein kokonaan pois, joten en osaa sanoa mitä kävisi jos sitä päivittäisin käyttäisin. Oletko kokeillut maidottomia juustoja? Lisäksi monissa terveyskahviloissa saa esim. cashewjuustoa mikä on kiva :)

Yassu

Moikka! Seuraan sun blogia tuolla blogit.fi- sivustolla, ja olipa hyvä, että tsekkasin onko uusia postauksia tullut! Tämä kyseinen blogipostauksen aihe on nimittäin itselläni niiiin ajankohtainen. Eli aikuisiällä on jonkinlaista iho-ongelmaa tullut, ja voisi jopa sanoa ettö aknelta vaikuttaa. Olen tosi ärsyyntynyt, koska nuorempana ihoni oli sileä, eikä näppyjä juuri ollut. 

Kasvohoitoja kyllä harkitsen vakavasti, ja muutenkin pieniä muutoksia pitäisi tehdä: sokerit ja vaaleat jauhot vaikka pois, ja vedenjuontia enemmän? Ja nyt sain vahvistuksen sille, että maito voi tosiaan myös aiheuttaa iho-ongelmia! Eli en ole yksin tämän asian kanssa :) Kiitos paljon noista vinkeistä, täytyy alkaa kokeilemaan maidotonta elämää... Kevään odotuksia sulle, terkkuja Lahdesta!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Heei 😊 Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!
Itselläni oli myös nuorena ihana iho ja oivoi kun meni aikaa että vihdoin rajusin miksi se oireilee! Hirveästi eivät kasvohoidot autelleet (paitsi aknearpiin, mitä kävin hoitamassa laserilla 🙈) Kannattaa kokeilla maidotonta ja toki jättää myös sokerit ym minimiin 👊
Ihanaa kevätviikonloppua sinne Lahteen 😘

Carolina

Moikka,

Helpottavaa kuulla, että sullakin maidottomuus on auttanut ihoon. Monet mun ympärillä on pitänyt mua ihan huuhaana tossa asiassa, vaikka auttoi selvästi heti. Tekisi mieli suositella monelle, mutta ajatus maidottomuudesta on monelle liikaa.

Mulla on aina ollut tosi hyvä iho, lukuun ottamatta atooppista ihottumaa. Eli siis kuiva, mutta ei koskaan öljyinen tai että olisi ollut kasvoissa mitään näppylöitä. Kun täytin 20, alkoi mun kasvoihin tulla tosi isoja, kipeitä ja syviä paiseen tyyppisiä näppylöitä. Niitä oli eniten t-alueella ja just suun ympärillä. Ihon muutos oli mulle niin iso järkytys ja ahdistus, etten halunnut pestä meikkejä muiden edessä tai olla meikittä. Ennen olin huoletta ilman meikkivoiteita. Kuulin kaverilta, että gluteenin ja maidon välttäminen voisi auttaa. Lopetin heti molemmat ja join kaksi viikkoa käytännössä pelkästään vihersmoothieita. Kaikki lähti ja vuoden oireilu oli ohi. Sitten matkoilla ja joskus kavereilla sorruin syömään molempia jonkun verran ja oireet tuli heti päivän päästä tai viiveellä parin viikon jälkeen. Lopulta lopetin molemmat kokonaan. Olin kuitenkin syönyt hera-proteiinia yhdessä vaiheessa, ajatellut ettei se aiheuta mitään oireita. Enkä siis syönyt tuolloin yhtän vehnää tai mitään muuta gluteenia. Noin viikon käytön jälkeen kasvot räjähtivät ihan totaalisesti ja silloin tiesin sen olleen syy, eikä vehnän. Kävin atooppisen ihottuman takia kesällä ihotautilääkärillä ja samalla kysyin asiasta ja lääkäri olikin sattumoisin myös akne-tutkija. Sanoi, että maidon on todettu tutkimuksin aiheuttavan aknea ja sitä kannattaa ehdottomasti välttää jos tulee oireita. Oon itse selvitellyt sen jälkeen syitä maidon ja aknen yhteyteen ja selvisi, että syynä lienee olevan suoliston tulehdus. Kasvot on suoliston peili ja kaikki mitä suolistossa tapatahtuu näkyy kasvoilla. Myös on tyypillistä, että niin sanottu maito-'allergia' alkaa vasta noin 20-v jälkeen, koska siinä vaiheessa suolisto ei kykene enää rikkomaan tiettyjä raaka-aineita ja lopulta johtaa siihen, että suolisto tulehtuu ja siten alkaa oireilla.

Tulipa pitkästi kirjoitettua :D Mutta ihana kuulla, että löysit ratkaisun asiaan ja että koko kasvismaito-skene on näin kehittynyt :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Ohoh aikamoinen matka 😳 Mutta kuulostaa kyllä niiiin tutulta! Itsellänikin puhkesi viimeksi juurikin herasta heti näppylöitä iholle, joten aika selkeästi taas todisti ettei maito vaan sovi minulle.
Olen myös lukenut tuosta suolistosta ja pyrkinyt pitämään siitä nykyään paljon parempaa huolta 😊
Ihan huippua, että niin moni alkaa olla perillä näistä asioista ja kiva kuulla että olet saanut myös ihosi kuntoon pelkästään maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. 💕👌

Miia

Mä oon kokeilu tyyliin kaikki maidottomat versiot. Kaura, (iKaffe myös), manteli, riisi jne. Soijaa en voi käyttää ja kookos on iki-inhokki kaikin puolin. Kaikki maistuu pahalle niin tyydyn maitoon.. En halua syödä ruokaa sen takia että on vaan terveellistä, jos maku on kamala. En tiiä mitä tekisin. Tuntuu et tänä päivänä jokainen hehkuttaa kuin hyvää noi kasviversiot on mut hyhhyh. :D

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Haha, ymmärrän :D Niin makukysymys. Itse taas rakastan kaikkia pähkinä/kookos/kaurajuttuja niin maistu smoothieissa, kahvissa ym paremmalta kuin maito. En tietenkään juo näitä siis janojuomana vaan käytän sekoitettuna :) 

Ja eihän maidossa nyt varsinaisesti mitään vikaa ole, jos se sinulle soveltuu :)

KHS

Hei osaatko suositella jotain tiettyä herne tai hamppuproteiinia? käytätkö kuitenkin normi pudding ja protskupatukoita?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.