Kirjoitukset avainsanalla food

 

Japanilainen Ramen-keitto on nyt supersuosittua kaikkialla. Variaatioita siitä löytyy monia, mutta jouluherkkujen ja kaikkien lomaherkkujen jälkeen aion kauhoa omani täyteen vain terveellisiä aineksia. Liemestä riittää moneksi päiväksi ja täytteitä voi vaihdella mielen mukaan.

 

Miso-ramen
1,5 l vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm pala inkivääriä
Puolikas punainen chili
Kasvisliemikuutio
2 rkl soijaa
2-3 misokeittopussia
Öljyä

Raasta inkivääri ja pilko sipulit sekä chili kattilaan missä tilkka öljyä. Kuullota kunnes sipulit pehmenneet. Lisää kattilaan n. 1,5 l vettä. Kiehauta.
Lisää kiehuvaan veteen kanaliemikuutio, misopussit ja soija. Alenna lämpöä ja anna liemen porista hiljalleen sillä aikaa kun valmistat muut ainekset.

Ennen tarjoilua, siivilöi liemi.

 

Täytteet
Maustamattomia kanan rintafileitä / paketti tofua
Keitettyjä kananmunia
Pieni bataatti
3 porkkanaa
1 paketti hyviä nuudeleita esim. Täysjyvä-riisinuudeleita, tai kikhernenuudeleita
1 pieni parsakaali
Edamameja
Paksoita / kiinankaalia / tuoretta pinaattia

Koristeluun
korianteria, ituja, limelohkon mehu puristettuna

 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori bataatti ja porkkanat ja leikkaa pieniksi samankokoisiksi paloiksi. Irrota parskaalinnuput ja asettele kasvikset uunipellille leivinpaperinpäälle. Mausta tilakalla öljyä ja suolalla ja pippurilla. Paahda n.20 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Leikkaa kana tai tofu paloiksi ja kypsennä pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Tofuun riittää kevyt ruskistaminen pinnoilta.
Keitä kananmunat kypsiksi ja nuudelit paketin ohjeiden mukaisesti.

Asettele kulhoon kypsennetyt kasvikset, puolikas keitetty kananmuna, sekä kana/tofu. Lisää mukaan kourallinen edamameja, ituja, paksoita, pinaattia ym. Koristele korianterilla ja purista päälle limenlohkon mehu.
Kaada liemi kulhoon niin että ainekset peittyvät puoliksi. Lisää halutessa päälle vielä mausteita, siemeniä ym.

 

Vinkki:
Nopeamman version saat keittämällä nuudelit ja porkkanat suoraan liemessä ja valitsemalla täyteaineksia mitkä eivät tarvitse erikseen kypsentämistä. 

 

Kommentit (4)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Välillä on kiva tuunata joulun klassikkoherkut hieman uusiksi ja tarjoilla esim. Piparit suolaisina ja keittää glögi kuplivasta siideristä.

 

Vuohenjuustomousse-viikunapiparit
n.15 kpl
Ohuita pipareita (esim. Annas)
n. 4 kpl tuoreita viikunoita
200g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
Rouhittua mustapippuria

Laita vuohenjuusto tehosekoittimeen kerman kanssa ja aja tasaiseksi mousseksi. Lisää hyppysellinen rouhittua mustapippuria ja sekoita. Pese viikunan hyvin. Leikaa ohuiksi lohkoiksi.

Annostele pipareiden päälle pieni lusikallinen vuohenjuustomussea. Koristele viikunalohkoilla ja valuta kevyesti päälle rosmariinihunajaa.

 

Rosmariinihunaja
2 rosmariininoksaa
0,5 dl hunajaa

Sulata pienessä kattilassa hunaja rosmariinioksien kanssa. Anna jäähtyä. Nouki rosmariininoksat pois ja tarjoile.

 

 

Omenasiideriglögi
n. 1 L  kuivaa omenasiideriä
2 kanelitankoa
3 tähtianista
3 kokonaista neilikkaa
Maun mukaan 1-2 rkl Fariinisokeria

Kaada omenasiideri kattilaan ja lisää mausteet kokonaisina. Lämmitä juomaa miedolla lämmöllä hiljalleen kunnes siideri on kuumaa ja höyryävää. Varo keittämästä. Kiehuminen voi muuttaa mausteet kitkeräksi ja haihduttaa alkoholin.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Tarjoile manteleiden ja rusinoiden kanssa. 

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.


 

Ihan älyttömän hieno! Taisi olla lause minkä kuulin toistamiseen Korttelin kutsuvierastilaisuudessa. Varmasti jokainen avajaisiin tullut sai kerätä leukansa lattialta kun astui täysin uudistuneeseen Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen.

Koko kerros oltiin laitettu täysin uusiksi. Kymmenen ravintolan ryhmittymä ei muistattanut ollenkaan tavallista kauppakeskusravintolamaailmaa, vaan jokainen ravintola on oma yksikkönsä, omalla tunnelmallaan ja vielä upeilla näköaloilla varustettuna. Koko komeuden kuitenkin kruunaa kerroksen yläpuolella ”leijuva” lauttaa muistuttava lisätaso espanjalaisravintola Bar Cón, missä on myös ulkoterassi! Uumoilen tästä uutta lempipaikkaani, tai ehkäpä kaikista näistä ravintoloista.

 

Siis katsokaa tätä listaa:

Story
Vanhasta Kauppahallista tuttu Story on luottovalinta. Paikan hampparit ja sunnuntaipannarit on puhdasta rakkautta.

Hoku
Punavuoressa aiemmin toimineen havaijilaistyylisen Hokun teriyakilohta ei voita mikään!

La Torrefazione
Aleksanterinkadulta tuttu pieni supersuosittu kahvilaravintola, missä olen syönyt useita lounaita. Ihana saada se lähemmäs kotia ja toimistoa isommassa koossa.

Sandro
Kallion ja Eiran lisäksi kolmas Sandro löytyy nyt myös Kampista, jee!

Date & Kale
Vegaanideli! Tällaista on odotettu.

Fisken på Disken
Kalaruoan ystäville tuoreita merenantimia.

Bastardo
italialainen trattoria-pizzeria.

Jord
Michelin-ravintola Askin omistajien skandinaavista ruokaa rennolla otteella.

Beijing8
Tukholmasta rantutunut hypetetty dumplingravintola. Kävin juuri tänään testaamassa Beijing8 lounaan ja pakko antaa täydet kymmenen pistettä "chefs choice" lounasannokselle, mikä sisälsi 9 erilaista dumplingia, nuudelisalaatin, kastikkeen ja teen. Jokainen dumpling oli niin hyvä, että oli vaikea nimetä suosikkia. Kastikkeista suosikeiksi nousi luumuinkivääri ja seesamichilikastike. Myös ravintolan oma jäätee seljankukka/inkivääri oli ihanan raikas.
Tähän jää koukkuun!

Bar Cón
Tarjoilee tapaksia ja pintxoja myöhään iltaan. Menemme sinne tänään illalliselle tyttöjen kanssa, enkä malta odottaa että pääsen testaamaan barcelonalaisia makuja ja ihania viinejä.

 

 

Kiitos Kortteli, että olet olemassa. Meidän toimistolounaat on nyt pelastettu.

 

Pictures: Henri Juvonen 

 

// So cool! I think everyone loves new Kamppi shopping mall food court. It's nothing like normal food court, it has great atmosphere and amazing food. Just tested Bejing8 dumpling lunch and it was so good!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö Valio Gefilus*

 

Luen parhaimmillaan Viisas Elämä – Puhdas suolisto -kirjaa. Monen korviin se ei ehkä kuulosta jännittävimmältä bestseller materiaalilta, mutta on oikeasti niin mielenkiintoista luettavaa, etten malta kirjaa käsistäni iltaisin edes laskea.
Kirjassa opetetaan heti alkuunsa ajattelutapa:
”Jos puusta kuivuu lehdet, eikö kuulostaisikin oudolta alkaa hoitamaan yksittäisiä lehtiä kuntoon sen sijasta, että keskittyisi mistä ongelma oikeasti tulee, eli juurista”.
 

Itse opin tämän jo vuosia sitten ihoni alkaessa yhtäkkiä oireilla aknella. Perimmäistä syytä oli hankala selvittää, mutta nopeasti tajusin, ettei näppylät lähde pois voiteilla tai kasvohoidoilla. Oireilu kumpusi syvemmältä, se vain näkyi ihon pinnalla.

Tutkiessani asiaa enemmän törmäsin jatkuvasti suolistoon ja siihen miten sillä on suora yhteys terveyteemme.

Yritin tiivistää, mutta en onnistunut; Suolisto on kuin toiset aivomme. Viisas, ja monimutkainen elin, mistä puhutaan ihan liian vähän. Sen oletetaan vain hoitavan hommansa hiljaa taka-alalla laiminlyönneistä huolimatta, vaikka on juuri se elin, minkä hyvinvointi säteilee koko kehoon (myös aivoihin). Ärtynyt suoli ei näy pelkästään vatsan seudulla, vaan sen vaikutukset säteilet koko kehoon ja voivat ilmetä monina erilaisina oireina. Jopa masennuksena, selkäkipuna ja allergiana.  
Oletteko koskaan miettineet, että kehon suurista elimistä ainoastaan kolme on fyysisessä kosketuksessa ulkomaailmaan: iho, keuhkot ja ruuansulatuskanava. Näistä kolmesta ruuansulatuskanava on suurin ja vilkkain.

Kuinka paljon kulutammekaan aikaa esim. Kasvovoiteisiin ja silmänympärysseerumeihin, unohtaen kokonaan, että ruuansulatuskanavan kautta suolistoomme kulkeutuu ulkomaailmasta ruuan lisäksi myös saasteita, kemikaaleja ja muita haitta-aineita. Suolisto kaipaa myös hoivaa ja omat ”kauneustuotteensa”.

Suolisto tekee siis koko ajan töitä karsiessaan ja suojatessaan kehoamme haitallisilta aineilta, samalla valitessaan tarkkaan ne mitä se päästää läpi, jotta saisimme tarvitsemamme parhaat ravintoaineet suoliston läpi kulkevasta ravinnosta.

Joskus kuitenkin mm. stressi, vääränlainen ruokavalio tai antibioottikuuri saattavat horjuttaa bakteeriston tasapainoa, milloin suolistosta elimistöön pääsee sinne sopimattomia aineita, aiheuttaen esim. Tulehduksia ja allergioita.

Oikeanlaisella ruokavaliolla ja pienillä apukeinoilla sen saa onneksi taas voimaan hyvin, ja silloin kun suolisto voi hyvin, mekin voimme hyvin.

 


 

Tässä muutamia vinkkejä:
(Huom. Jokaisen meidän vatsa toimii eritavalla, eikä mielestäni ole olemassa mitään oikeaa ja tiettyä listaa mitä noudattaa. Kokeilemalla, karsimalla ja lisäämällä ruoka-aineita, sekä kuuntelemalla omaa kehoaan löytää itsellensä parhaimman ravinnon mikä toimii omalla kohdalla).

Itse yritän välttää ja vähentää näitä
Prosessoitu sokeri
Prosessoidut valkojauhotuotteet
Teollisesti valmistetut ruoat
Stressi
Kiireessä syöminen
Kofeiini
Alkoholi & tupakka
Turhat lääkkeet
Maissi, pavut
Hiilihapotetut juomat
(Gluteeni)

Suosin näitä:
Säännöllinen liikunta
Hyvät yöunet
Runsas veden juonti
Kuitupitoinen ruokavalio (Vihanneksia, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä, marjoja, kvinoaa ym)
Hapatetut ruuat (esim. Hapankaali, KimChi)
Psyllium & Chia
Yrtit
Vitamiinit (Magnesium D-vitamiini, Omega ym).
Vihersmoothiet
Hyvin yhteensopivien ruoka-aineiden syöminen. (Ruuansulatuksesta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota ns. Ruokapommeihin. Välttää eläinproteiinin syömistä yhdessä viljan, riisin ja palkokasvien kanssa.
Esim. Kana ja vihannekset on parempi yhdistelmä vatsan kannalta kuin kana ja pasta). 

Maitohappobakteerivalmisteet

 

Tasapainoinen bakteeristo auttaa pitämään suolen seinämät kunnossa ja hyvien bakteerien osuutta voikin vahvistaa esimerkiksi nauttimalla säännöllisesti maitohappobakteereja (Lactobacillus rhamnosus GG) sisältäviä tuotteita.

(Gefilustotteet sisältävät maailman tutkituinta maitohappobakteeria Lactobacillus rhamnosus GG –maitohappobakteeria joka säilyy hengissä ruoansulatuskanavan olosuhteissa: kestää vatsahappoja, sappihappoja ja muita bakteereille epäedullisia olosuhteita tarttuu karvoillaan tukevasti suoliston pintaan ja asettuu väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa).

 

 

Tässä oma aamiaseni, mikä on rakennettu juurikin suoliston hyvinvointia ajatellen.

Marjaisa Gefilustuorepuuro
1 dl kaurahiutaleita
100 ml Gefilus hedelmä tehoshot (mango - appelsiini - omena - banaani – passionhedelmä)
0,5 dl luonnonjogurttia (esim. Kreikkalainen, tai turkkilainen jogurtti)
0,5 dl kaura/manteli/kookosmaitoa
1 rkl Chia-siemeniä
1-2 tl Psyllisium kuitujauhetta
1 rkl pellavansiemeniä, tai pellavansiemenrouhetta
1 pieni banaani
kourallinen puolukoita

Pilko banaani ja annostele ainekset kulhoon. Sekoita lusikalla. Peitä kelmulla, tai kannella ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Mieluiten yön yli. Itse teen puuron aina illalla, niin se odottaa valmiina aamulla jääkaapissa.

Tuorepuuroissa on se hyvä puoli, että mukaan voi sekoittaa melkein mitä tahansa, eikä siihen meinaa millään kyllästyä.
Esim. eilen tein tuorepuuroa myös Gefilus mustikkakeitosta:

Gefilus mustikkakeittotuorepuuro:
1 dl kaurahiutaleita
1 dl Gefilus mustikka - vadelmakeittoa
0,5 dl luonnonjogurttia
0,5 dl kauramaitoa
1 dl pakastemustikoita
1 rkl Chia-siemeniä
1 rkl pellavarouhetta
1-2 tl Psyllium kuitujauhetta
Päälle saksanpähkinöitä

 

// Eat your Lactobacillales

Kommentit (9)

Påmackan

Ite en diggaile Valiota, tai maitotuotteita yleensäkään, mutta on kiva että myös näissä mainospostauksissakin on jotain muutakin asiaa, kuin pelkkä mainos. Kirjoitat hyvin ja mielenkiintoista tekstiä. Tykkään muutenkin sun blogista ja inspiroidun usein! Lisää steinermuistopostauksia ;)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

En itsekään kovin paljoa käytä maitotuotteita, mutta halusin ottaa tämän yhteistyön juurikin että sain ohessa myös avattua tätä suolistopuolta. Superkiva kuulla, että tykkäsit! Arvostan niiiin paljon palautetta (varsinkin kun kirjoitin tätä postauta monta tuntia, niin tuntui todella hyvältä lukea kommenttisi :))

Steinerjuttuja tulossa! Hahah yksi on jo melkein valmiina luonnoksissa :D 

Elviiira

Hei! Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä. Millä konkreettisilla keinoilla sait aknen selätettyä?

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kiitos, ihana kuulla että oli mieluisa. JEE :)

Pahimman aknen yli oli pakko mennä Roaccutan kuurilla (hyi, se oli aika rajua). Jätin lopulta kuurin kesken ja sen jälkeen olen keskittynyt paljon ruokavalioon ja vitamiineihin ym. En osaa selittää mikä mahtaa olla se avain syy ihoni hyvinvointiin tällä hetkellä (se voi paremmin kuin koskaan), mutta huomaan siinä aina muutoksia huonompaan jos syön huonosti tai käyn vaikka juhlimassa :/

Vierailija

Suosittelen jättämään maidon ja gluteenin pois niin akne häviää.

Nina

Moi, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta :) Täytyykin ottaa Puhdas suolisto-kirja lukulistalle, jos siitä saisi taas motivaation kipinän :) Kamppailen myös iho-ongelmista, jotka ovat sisältä päin lähtöisin. Ruokavaliomuutoksilla saa kyllä paljon helpotusta, mutta käytännössä se on todella haastavaa toteuttaa varsinkin näin hyvän ruoan ystävänä :) Lähinnä kokeilemalla oppii, mikä sopii omalle suolistolle ja mikä ei, ja mahdollisimman vähän olen pyrkinyt karsimaan ruoka-aineita. Konkreettisin apu iho-ongelmiin sisäisesti ovat minulle olleet lisäravinteina omegat sekä probiootit. Gefilus-tuotteisiin probioottisia maitohappobakteereja on kyllä lisätty, mutta liian vähän ja hapankaali taas... yäh :D Ulkoisesti olen ottanut käyttöön probioottisen ESSE-ihonhoitosarjan. Kannattaa tutustua! Essellä on todella mielenkiintoinen ihonhoitofilosofia taustalla liitttyen juurikin probiootteihin.

Ihanaa joulun odotusta! *

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Haha, tiedän tuskasi! Itsekin kun on aikamoinen ruokarakadtaja niin vaatii välillä ponnistuksia ettei ole koko ajan herkut suussa :D

Minullakin käytössä omegat ja probiootit (ruokavalion lisänä, kun ei noista gefilus tuotteista tosiaan saa tämä tapaus ihan tarpeeksi vielä maitohappobakteereja, mutta on hyvä tuki aamupuurossa :))
Olen siitä onnekas että oikeasti myös tykkään hapankaalista 😂

Mutta mitäihmettä ESSE sarjasta en ole kuullutkaan 😳 Pakko heti googlailla! Kiitos vinkistä :)

Miia

Mulla on kans kesken toi sama kirja. Hyviä pointteja siellä kyllä on! Mulla kans ollut vähän ongelmaa suoliston kans ja koitan ylläpitää parempaa ruokavaliota vaihtelevalla menestyksellä. Jouluun asti (pl. omat tuparit) mennään lisäksi herkuttomalla ruokavaliolla, koska viime aikoina menny herkkuja ja sokeria enemmän ku liikaa :D

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Jep, täälläkin vähän vaihtelevalalla menestyksellä. Arkipäivät menee ihan hyvin, mutta heti kun tulee viikonloppu niin silmässä kiiluu vain pullat ja karkit :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.