Kirjoitukset avainsanalla food

 

Herkullisia juureslastuja napostellessa ei tule heti mieleen, että rouskuttaa punajuuria ja bataatteja. Hauska ja terveellisempi vaihtoehto tarjottavana esim. juhlissa, tai leffa-iltoina.

Helpon näköinen resepti yllättää kuitenkin haasteellisuudellaan. Lastujen kypsyminen riippuu paljon uunista, siivun paksuudesta, kosteudesta ja ties mistä ruokajumalien metkuista. Ole siis tarkkana näiden kanssa ja vahdi uunia silmä kovana niin vältyt pellilliseltä palaneita juureksia :) 

 

JUURESLASTUTUT
(n.2 pellillistä)

1 suippo pienehkö bataatti
2 punajuurta
Laadukasta sormisuolaa

Mausteseos
2-3 tl oliiviöljyä
0,5 tl kuivattua timjamia
0, 5 tl rosmariinia
Kuori juurekset ja huuhdo bataatti.

 

Leikkaa niistä mahdollisimman ohuita lastuja juuresleikkurilla, monitoimikoneella, tai juustohöylällä. Kuivata lastuja hetki talouspaperien välissä.
Mittaa mausteseoksen ainekset kannelliseen kulhoon. Lisää juureslastut, laita kansi kiinni ja ravistele astiaa niin että mausteseos tarttuu tasaisesti lastuihin.
Levitä lastut vierekkäin leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 160 asteisessa uunissa n. 40-50 min
(kiertoilmauunissa voit kypsentää useamman pellillisen kerralla).

Kääntele sipsejä ja tarkista kypsyys puolessa välissä. Sipsit ovat valmiita kun ne alkavat hieman tummua ja käpristyä reunoista.
Ota pelti uunista, ripottele lastujen päälle suolaa ja anna jäähtyä 20 minuuttia.

Sipsit voivat olla vielä hieman pehmeitä keskeltä, mutta ne muuttuvat rapeiksi kuivuessaan.
Punajuurien kypsymisaika on bataattia hieman pidempi. Jos punajuuret jäävät pehmeiksi, kypsennä niitä uunissa vielä n.10 minuuttia.

Vinkki: sipsit kannattaa maustaa vasta uunin jälkeen. Mausteet ”palavat” helposti uunissa ja maku muuttuu kitkeräksi. Jos haluat maustaa sipsejä muulla kun suolalla, ripottele jäähdytysvaiheessa niiden päälle esim. Paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, chilijauhetta ym.

 

DIPIT

Hummus
n. 400g valmiita kikherneitä
4rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljy
1 dl vettä
suolaa

Aja tasaiseksi blenderillä. Lisää vettä jos tahna on liian paksua.

Feta-tsatsiki
Puolikas kurkku
n. 200g turkkilaista jogurttia
n. 70 g fetaa
1 valkosipulinkynsi
suolaa & pippuria

Raasta kurkku ja valuta siitä neste pois.
Sekoita raaste jogurttiin, lisää murskattu feta ja puserrettu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Kommentit (2)

SK

Teitkö kuvan sipsit itse vai ovatko valmistuotteita? Olen koittanut nimittäin kotioloissa uunissa tehdä juureslastuja ja haasteellisin on punajuuri joka kutistuu ja kurtistuu aina uunissa olemattomaksi. Kuvasi lastut ovat liian täydellisiä itse tehdyiksi ;)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kuvan sipsit olen tehnyt täysin itse (tämä resepti oli viime Cosmon ruokapalstassani :)) mutta joo, tiedän tuskasi! Nämä eivät ole mikään helpoin pulla uunissa. Koko ajan pitää vahtia ja kokeilla, että joko olisi oikea kypsyys, huoh. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö Apetit Vegepops*

 

Söin eilen elokuvissa pitkästä aikaa irtokarkkeja ja jäätelöä. Ei siinä siis suinkaan mitään pahaa ole, mutta pitkästä aikaa minun vatsalleni oli.
Mässäilyn jälkeinen paha olo yllätti aika totaalisesti tämän leffavieraan ja vielä illalla mennessäni nukkumaan olo oli niin tukala, että mietin varmaan sadannen kerran, että oliko se nyt tämän arvoista?

 

Monet teistä varmasti muistaakin miten alkuvuodesta otettiin kaveriporukalla treenihaaste vastaan ja sen myötä myös laitettiin ruokavalio hieman uusiksi. Perusterveellinen ja kasvispainoitteinen ruokavalio on kulkenut kanssani jo pitkään, mutta nyt koitin ensimmäistä kertaa olla pidempää jaksoa ilman mm. Valkoista sokeria.
 

 

Melko nopeasti sitä oppi valitsemaan kaupassa ruuista niitä terveellisimpiä versioita, välttämään mm. piilosokerisia kastikkeita ja ruokkimaan kolottavaa sokerihammasta uusilla ideoilla. Olo oli kieltämättä sen verran mahtava että päätin jatkaa mahdollisimman sokerittomalla linjalla myös jatkossa.

Onneksi tämä on tehty nykypäivänä helpommaksi. Esim. jäätelöhimon iskiessä kaupan pakastealtaasta löytyy nykyään aika maukkaita ja vähäsokerisia vaihtoehtoja. Niistä virkistävänä uutuutena suosikkini Apetit Vegepops! Maistuu ihan mehujäälle, mutta onkin kotimaisia vihanneksia ja hedelmää jäädytettynä puikon muotoon. Mikä parasta puikko ei sisällä lisättyä sokeria, eikä makeutusaineita, vaan Vegepops –puikkojen makeus tulee hedelmien ja vihannesten omasta hedelmäsokerista.
Tämä kasvis-hedelmäjää on vegaaninen ja gluteeniton ja se sopii mainiosti monenlaisiin tilanteisiin. Apetit Vegepops –puikoissa on käytetty vain vastuuviljeltyjä kasviksia suomalaisilta tiloilta ja itse puikot on valmistettu Hämeenlinnan kupeessa Turengin jäätelötehtaalla. Voisiko oikeastaan olla hauskempaa tapaa nauttia osa päivän kasvisannoksista?

Makuvaihtoehtoja on kolme: Mango-porkkana, punajuuri-mansikka ja ananas-keltainen porkkana - mistä suosikkini on ehdottomasti pehmeän raikas mango-porkkana.

 

Enpä olisi uskonut sanovani tätä mutta Kesä 2017 taitaa kohdallani näyttää vegejäätelökesältä.
Onko Vegepops teille jo tuttu? :)

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Arki on nyt onneksi hieman kaukainen käsite täällä Balilla – niinkin kaukainen, etten ole ehtinyt siirtää juuri ollenkaan kuvia koneelle tai uppoutua töihin, joten leikitään hetki, että ollaan vielä siellä kotikeittiössä.

Kotikeittiössä, missä jauhelihakeitto on arkinen kestosuosikki. Lohturuokaa, mutta ei liian tuhtia. Juuri sellainen mikä vain paranee kun seuraavana ja sitä seuraavana päivänä lämmitetään mikrossa.
Helppoa, edullista ja maittavaa.

Muutamat viimeiset kerrat olet vaihtanut perunan bataattiin, lisännyt mukaan vähän chiliä ja piristänyt vihreällä Pak Choi –pinaattikiinankaalilla. Tykkään todella paljon bataatin makeudesta ja chilin potkusta yhdessä raikkaan Pak Choin kanssa.

 

PakChoi-bataattijauhelihakeitto

1 bataatti
n. 400g jauhelihaa (10%)
n. 225g lanttua
2 isoa porkkanaa
1-2 Pak Choita (löytyy ainakin isoimmista supermarketeista, jos ei löydy voi korvata esim. kiinankaalilla)
1 pieni purjo
1 punainen chili
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 lihaliemukuutio
tilkka öljyä
suolaa & pippuria
tuoretta korianteria
 

kuumenna kattilassa n. 1 L vettä. Lisää joukkoon lihaliemikuutio.
Kuori bataatti, lanttu ja porkkanat. Kuutioi suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja lisää veteen. Ripottele mukaan vielä hieman suolaa. Anna porista n. 10-15min minkä jälkeen lisää joukkoon vielä leikattu Pak Choi ja hienonnetti purjo.

Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Silppua sipuli ja puserra valkosipulinkynsi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä sipulit ja chili. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla + muilla mieleisillä mausteilla.

Kippaa valmis jauheliha pannulta kattilaan ja sekoittele. Tarkista, että juurekset ovat kypsiä, ota pois liedeltä, lisää pieni nippu korianteria ja anna hautua vielä hetken kannen alla.

Kommentit (2)

Kaisa

Hei Julia, olipas hyvänkuuloinen resepti. Ei ole ennen tullut mieleenkään että perinteisen jauhelihakeiton voisi tuunata näin helposti itämaishenkiseksi. Tämä resepti menee kokeiluun jo nyt viikonloppuna. Ihanaa loman jatkoa Balille! :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Toivottavasti tykkäät! Meillä mieskin syö aina tätä ihan innoissaan :D 

Ihanaa viikonloppua sinne ja kiitos <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Huhhuh, olipas hauska reissu Parhassa. En muista milloin olisi tullut naurettua näin yhtäjaksoisesti maha kippuralla. Täydellinen viikonloppu sisälsi juhlimista, huonoja vitsejä, hämähäkkilemmikkejä, tanssimista, aurinkoa, terasseja, ihania ravintolakokemuksia, hyviä keskusteluja ja meidän Airbnb-kämpässä lorvimista.

Juhlimme hieman etukäteen tulevia syntymäpäiviäni ja ystäväni jaksoivat koko ajan yllättää minut ties millä samppanjaylläreillä yökerhossa ja viemällä minut kaupungin uusimpaan Michelin-tähden ravintolaan Fieldiin. Enpä olisi parempaa voinut toivoa <3

Kameraa en tosiaan kantanut mukana, joten kuvitus nyt poikkeuksellisesti Pinterestistä lainattuna. Praha on niin kaunis kaupunki ja jos minulla olisi ollut kamera, en olisi malttanut olla kuvaamatta. Rentouttavaa vaihtelua ollaan vaan ja nauttia.

Ihan emme ehtineet käydä niin monessa ravintolassa kun olimme alunperin suunnitelleet, mutta haluan silti jakaa teille lupaamani ravintolalistan. Mukana olleen ravintoloitsija-ystäväni paikallinen kollega oli koonnut meille kattavan listan, joten pakkohan tämmöinen helmi on täällä jakaa, vaikka itse ei niistä tullutkaan kuin murto-osa testattua.

 

Paikallisen ravintoloitsijan vinkit:
(linkkasin kaikki TripAdvisoriin, koska itse tykkään nähdä asiakkaiden arvosteluja ja annoskuvia ennen ravintolapäätöstä).

Suosikit:
- Sansho (Aasialainen bistro, kaupungin paras)
- Maso a Kobliha (lihakauppa & bistro)
- SaSaZu (loistava fuusio-aasialainen)
- Wine and Food Market, Praha 5 (”ravintolatori”/deli –tyyppinen rento paikka hieman kauempana keskustasta).

Fine Dining:
- La Degustation (Michelin, klassista tsekkiruokaa)
- Kampa Park (kuuluisin Prahan ravintola)
- V Zatisi
- George (kaupungin paras pihvipaikka)
- Fields (uusi Michelin paikka)
- Buddha Bar (ok ruoka, hyvät drinkit)

Casual Dining:
- Hergetova Cihelna (hienot maisemat)
- Cotto Crudo (italialainen, Four Seasonissa)
- La Finestra (hyvä italialainen)
- Botel Matylda 
- Bad Jeff’s Barbeque 
- Cestr (paikallinen hyvä pihvipaikka)
- Grosseto Marina (rento italialainen, upea terassi huikeilla näkymillä)

Kahvilat:
- Kavarna Slavia 
- Cafe Savoy (hyvä lounas myös, paikallinen Strindberg)
- Cafe Louvre (hyvä aamiainen)
- Globe 

Baarit:
- U Fleku (kaupungin vanhimpia oluthalleja)
- Anonymous
- Black Angel
- Terasa U Prince -hotellin kattoterassi (paikallisten helmi)
- Dlouhe Patro
- Tretter’s
- Beer Museum (30 tsekki mikropanimoa hanassa)

Yökerhot:
-Buddha Bar
-Dlouhe Patro
-Mecca

 

Omaksi suosikiksi nousi SaSaZu. Kaikki mitä syötiin oli hyvää. Raikasta ja maukasta fuusio-aasia ruokaa mikä sopii hyvin jaettavaksi.

Field oli myös todella hyvä, mutta palvelu ehkä hieman tympeää ja alkuruuat peittosivat heittämällä pääruuat. Pakko kuitenkin hehkuttaa, että tilaamani homemade cheese –alkuruoka oli ihan mielettömän raikas ja ihana. Ehkä yksi mileenpainuvimmista juustoalkuruuista koskaan.

Prahaan pitää ehdottomasti päästä pian uudestaan. Halvat kahden tunnin lennot ja niin paljon nähtävää! Turisteja oli aivan älyttömästi, mutta kaupunki ulottuu laajalle ja jos osaa seikkailla hieman turistiaukioiden ulkopuolella, pääsee jo todella hyvin nauttimaan omasta rauhasta :)

Kommentit (2)

Vierailija

Moi, onko sulla barcelonasta jotain listaa kanssa rafloista/kahviloista? 😊 Tää oli tosi hyödyllinen.

tiu

Itse voin suositella Prahan ravintolaista Vytopna nimistä ravintolaa, ruoka hyvin perustasoa, mutta paikan loistokkuus tuleekin siinä että ravintola on täynnä junakiskoja joita pitkin pienet junat kuljettavat juomatilaukset pöytiin! Suosittelen käymään vaikka lounaalla ja ottamaan oluen minkä pieni juna tuo pöytääsi suoraan. Hinnat myös todella edulliset. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.