Kirjoitukset avainsanalla recipes

 

Kuinka monelle YsiBarin klassikkoannos Pollo Limonello on tuttu? Tuota sitruunaista kanapastaa ei ole helppo päihittää, mutta ainahan sitä voi hieman yrittää matkia ja muunnella.

 

Olen monesti yrittänyt tehdä siitä kevyempää kasviversiota, mutta vasta tämä viimeinen kokeilu oli sen verran onnistunut, että uskaltaa täälläkin julkaista!
Terveellinen kasvispasta syntyi lopulta gluteenittomasti kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa matkii spagettia, linssit tuovat annokseen proteiinia ja täyteläisen maukas kastike ja hieman rapeat kukkakaalinnuput kietoutuvat lopulta yhteen todella herkullisena kasvisruokana. Nam

 

 

Kesäkurpitsapasta

1 iso kukkakaali
2 kesäkurpitsaa
n. 230g käyttövalmiita punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
4rkl sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
1 dl kasvislientä
1,5 dl kreikkalaista jogurttia
1,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa

 

Huuhdo kesäkurpitsa ja suikaloi siitä spagettimaisia ohuita suikaleita, käyttäen apuna juustohöylää, juliennekuorijaa tai vihannesmandoliinia. Jätä pehmeä sisus höyläämättä.

Leikkaa kukkakaalinnuput suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuutioi sipuli, kuumenna tilkka öljyä pannussa ja freesaa sipuleita siinä hetki. Lisää joukkoon kukkakaali, hienonnettu valkosipuli, raastettu inkivääri, chilijauhe, valkopippuri, kurkuma ja suola. Sekoittele hetki.

Mittaa sekaan kasvisliemi, hunaja ja sitruunanmehu. Anna hautua miedolla lämmöllä n.5 minuuttia.

Lisää sekaan jogurtti, ruokakerma ja valmiit siivilöidyt ja huuhdellut linssit. Sekoita ja anna hautua miedolla toiset viisi minuuttia, tai kunnes kukkakaalit ovat sopivasti pehmenneet.

Lisää lopuksi kesäkurpitsasuikaleet ja anna niiden hetki lämmetä. Nauti sellaisenaan, tai raasta päälle vielä hieman parmesaania.

Kommentit (6)

Vierailija

Hyvältä näyttää! Vegenä pisti silmään, että tekstosuudessa mitataan sekaan kanalientä. Reseptiosuudessa on kasvista. Ehkä tämä olikin piilotettu vegetesti. :-)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

OHO! Voi ei :/ Haha olisikin ollut vegetesti, mutta ei ihan oma perusmoka :D Tarkoitus oli kyllä pitää kasvisliemi koko ajan reseptissä, en tiedä mitä kanoja olen ajatellut että tuo on tuonne eksynyt :D Kiitos korjauksesta <3

Rliina

Aamulla silmät sikkuralla luin reseptin ja heti tilasin juliennekuorijan netsistä mullekkin kotiin. Vähänkö sillä saa kätevästi tehtyä tota kesäkurpitsapastaa! Espanjassa oli kaupassa valmista kkurpitsapastaa mikä oli tosi kiva juttu mutta en vielä ole täällä nähnyt kaupassa sellasta valmiina. Ei siis muuta kun ite raastamaan! Kiitos hyvästä ruokavinkistä! ☺️

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Eikä ihana :D <3 haha juliennekuorija on ihan must! Käytän sitä vähän kaikessa (esim salaatteihin saa raastettua kaikenlaisia kiekuroita jne). 

Toivottavasti tämä itse tehty kesäkurpitsapasta maistuu <3

--

Kiitos reseptistä, tämä menee kokeiluun. Kesäkurpitsa- ja porkkanapastaa onkin tullut tehtyä ennenkin, se on kyllä hyvää!

Snapchatissasi näkyi jonkinainen bataatti-jauhelihakeitto, saisiko tästä ohjetta? Näytti nimittäin todella herkulliselta!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kiva kuulla, toivottavasti maistuu :)

Keitosta ehdottomasti tulossa ohjetta, se oli poikaystävän mielestä niin hyvää, että oli pakko kaivaa kamera heti esiin ja kuvata, sekä kirjottaa ylös luonnoksiin :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Muistatteko kun olin Hans Välimäen luona illallisella? Jälkiruuaksi keittiömestari tarjosi omaa suosikkiaan Tarte Tatinia, eli klassista ranskalaista omenatorttua! Huh, että se oli hyvää! Hyppelehdin illan päätteeksi voitontanssia kun saatiin reseptit kotiin vietäväksi ja vaikka omenapiirakan teko kauhistutti aikalailla, oli pakko tarttua torttua voitaikinapohjasta ja kokeilla kiepauttaa sellainen myös oman uunin kautta.

Todella suureksi yllätyksekseni se onnistui heti ensimmäisellä kerralla! Ei yltänyt ihan Hansin tasolle, mutta maku ja ulkonäkö oli yllättävän kohdillaan.
Resepti olikin siis lopulta todella helppo ja vaikka piirakka rakennetaan pannulle ”ylösalaisin” ja lopuksi kiepautetaan lautaselle oikein päin, ei kannata ohjetta pelätä. Loppukiepautus vaatii vain hieman itsevarmuutta ja ninjamaisia otteita.
Makean omenainen lopputulos on kuitenkin sen arvoista.
 

Tarjottiin tätä poikaystävän synttäreiden kunniaksi jo jonkin aikaa sitten. Aikamoinen sokeripommihan se on, mutta aina silloin tällöin saa ja pitääkin herkutella tai hemmotella lähimpiään kunnon omenatortulla.

 

 

Tarte Tatin:

750g -1000g kiinteämaltoisia omenoita (esim. Pink Lady)
1 – 1,5 dl sokeria
1-2 rkl kanelia
60-70 g voita
400-500g voitaikinaa

 

Kuori omenat ja leikkaa ne n. neljään osaan. Poista kodat.
Laita lohkot isoon kulhoon, kaada puolet ohjeen sokerista omenoiden joukkoon ja lisää kaneli. Sekoita.
Ripottelet loput sokerista kuivalle pannulle. Huom. Valitse sellainen pannu, mikä kestää uunia ja missä on hyvä liukas pinta.
Asettele omenalohkot pyöreä puoli ylöspäin kauniisti limittäin paistinpannulle, siten että koko pannu täyttyy omenoista.
Leikkaa voi pieniksi nokareiksi ja asettele omenalohkojen väleihin.
Aseta pannu hellalle ja anna omenoista irtoavan nesteen ja sokerin karamellisoitua. Sen saa aikaiseksi sillä, että kuumennat pannua keskilämmöllä tai hieman alemmalla. Tarkkaile lientä, sen pitäisi olla muutamassa minuutissa kauniin ruskeaa ja tiheäkuplaista, ikään kuin kastikemaista.
Kun karamellisointi on valmis siirrä pannu sivuun.

Kauli huoneenlämpöinen voitaikina ohueksi pyöreäksi kiekoksi ja levitä se pannulle omenoiden päälle tiiviiksi kanneksi. Pistele taikinaan muutamia reikiä, jotta höyry pääsee ulos. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 30-40 min. Ota piiras ulos, lämmitä pannun pohjaa ihan nopeasti hellalla, jotta piirakka irtoaisi helpommin ja kumoa ylösalaisin lautaselle.

Vinkki: Pidä huoli että lautanen/alusta on pannua hieman isompi, etkä polta sormiasi. Kumoa nopealla liikkeellä niin, että lautanen on valmiiksi pannussa kiinni kun käännät pannun ylösalaisin.

Anna piirakan jäähtyä hetki ja tarjoile esim. Hyvän vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Japanilainen Ramen-keitto on nyt supersuosittua kaikkialla. Variaatioita siitä löytyy monia, mutta jouluherkkujen ja kaikkien lomaherkkujen jälkeen aion kauhoa omani täyteen vain terveellisiä aineksia. Liemestä riittää moneksi päiväksi ja täytteitä voi vaihdella mielen mukaan.

 

Miso-ramen
1,5 l vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm pala inkivääriä
Puolikas punainen chili
Kasvisliemikuutio
2 rkl soijaa
2-3 misokeittopussia
Öljyä

Raasta inkivääri ja pilko sipulit sekä chili kattilaan missä tilkka öljyä. Kuullota kunnes sipulit pehmenneet. Lisää kattilaan n. 1,5 l vettä. Kiehauta.
Lisää kiehuvaan veteen kanaliemikuutio, misopussit ja soija. Alenna lämpöä ja anna liemen porista hiljalleen sillä aikaa kun valmistat muut ainekset.

Ennen tarjoilua, siivilöi liemi.

 

Täytteet
Maustamattomia kanan rintafileitä / paketti tofua
Keitettyjä kananmunia
Pieni bataatti
3 porkkanaa
1 paketti hyviä nuudeleita esim. Täysjyvä-riisinuudeleita, tai kikhernenuudeleita
1 pieni parsakaali
Edamameja
Paksoita / kiinankaalia / tuoretta pinaattia

Koristeluun
korianteria, ituja, limelohkon mehu puristettuna

 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori bataatti ja porkkanat ja leikkaa pieniksi samankokoisiksi paloiksi. Irrota parskaalinnuput ja asettele kasvikset uunipellille leivinpaperinpäälle. Mausta tilakalla öljyä ja suolalla ja pippurilla. Paahda n.20 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Leikkaa kana tai tofu paloiksi ja kypsennä pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Tofuun riittää kevyt ruskistaminen pinnoilta.
Keitä kananmunat kypsiksi ja nuudelit paketin ohjeiden mukaisesti.

Asettele kulhoon kypsennetyt kasvikset, puolikas keitetty kananmuna, sekä kana/tofu. Lisää mukaan kourallinen edamameja, ituja, paksoita, pinaattia ym. Koristele korianterilla ja purista päälle limenlohkon mehu.
Kaada liemi kulhoon niin että ainekset peittyvät puoliksi. Lisää halutessa päälle vielä mausteita, siemeniä ym.

 

Vinkki:
Nopeamman version saat keittämällä nuudelit ja porkkanat suoraan liemessä ja valitsemalla täyteaineksia mitkä eivät tarvitse erikseen kypsentämistä. 

 

Kommentit (4)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Välillä on kiva tuunata joulun klassikkoherkut hieman uusiksi ja tarjoilla esim. Piparit suolaisina ja keittää glögi kuplivasta siideristä.

 

Vuohenjuustomousse-viikunapiparit
n.15 kpl
Ohuita pipareita (esim. Annas)
n. 4 kpl tuoreita viikunoita
200g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
Rouhittua mustapippuria

Laita vuohenjuusto tehosekoittimeen kerman kanssa ja aja tasaiseksi mousseksi. Lisää hyppysellinen rouhittua mustapippuria ja sekoita. Pese viikunan hyvin. Leikaa ohuiksi lohkoiksi.

Annostele pipareiden päälle pieni lusikallinen vuohenjuustomussea. Koristele viikunalohkoilla ja valuta kevyesti päälle rosmariinihunajaa.

 

Rosmariinihunaja
2 rosmariininoksaa
0,5 dl hunajaa

Sulata pienessä kattilassa hunaja rosmariinioksien kanssa. Anna jäähtyä. Nouki rosmariininoksat pois ja tarjoile.

 

 

Omenasiideriglögi
n. 1 L  kuivaa omenasiideriä
2 kanelitankoa
3 tähtianista
3 kokonaista neilikkaa
Maun mukaan 1-2 rkl Fariinisokeria

Kaada omenasiideri kattilaan ja lisää mausteet kokonaisina. Lämmitä juomaa miedolla lämmöllä hiljalleen kunnes siideri on kuumaa ja höyryävää. Varo keittämästä. Kiehuminen voi muuttaa mausteet kitkeräksi ja haihduttaa alkoholin.

Anna vetäytyä hetki kannen alla. Tarjoile manteleiden ja rusinoiden kanssa. 

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.