Kirjoitukset avainsanalla recipes

 

Herkullisia juureslastuja napostellessa ei tule heti mieleen, että rouskuttaa punajuuria ja bataatteja. Hauska ja terveellisempi vaihtoehto tarjottavana esim. juhlissa, tai leffa-iltoina.

Helpon näköinen resepti yllättää kuitenkin haasteellisuudellaan. Lastujen kypsyminen riippuu paljon uunista, siivun paksuudesta, kosteudesta ja ties mistä ruokajumalien metkuista. Ole siis tarkkana näiden kanssa ja vahdi uunia silmä kovana niin vältyt pellilliseltä palaneita juureksia :) 

 

JUURESLASTUTUT
(n.2 pellillistä)

1 suippo pienehkö bataatti
2 punajuurta
Laadukasta sormisuolaa

Mausteseos
2-3 tl oliiviöljyä
0,5 tl kuivattua timjamia
0, 5 tl rosmariinia
Kuori juurekset ja huuhdo bataatti.

 

Leikkaa niistä mahdollisimman ohuita lastuja juuresleikkurilla, monitoimikoneella, tai juustohöylällä. Kuivata lastuja hetki talouspaperien välissä.
Mittaa mausteseoksen ainekset kannelliseen kulhoon. Lisää juureslastut, laita kansi kiinni ja ravistele astiaa niin että mausteseos tarttuu tasaisesti lastuihin.
Levitä lastut vierekkäin leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 160 asteisessa uunissa n. 40-50 min
(kiertoilmauunissa voit kypsentää useamman pellillisen kerralla).

Kääntele sipsejä ja tarkista kypsyys puolessa välissä. Sipsit ovat valmiita kun ne alkavat hieman tummua ja käpristyä reunoista.
Ota pelti uunista, ripottele lastujen päälle suolaa ja anna jäähtyä 20 minuuttia.

Sipsit voivat olla vielä hieman pehmeitä keskeltä, mutta ne muuttuvat rapeiksi kuivuessaan.
Punajuurien kypsymisaika on bataattia hieman pidempi. Jos punajuuret jäävät pehmeiksi, kypsennä niitä uunissa vielä n.10 minuuttia.

Vinkki: sipsit kannattaa maustaa vasta uunin jälkeen. Mausteet ”palavat” helposti uunissa ja maku muuttuu kitkeräksi. Jos haluat maustaa sipsejä muulla kun suolalla, ripottele jäähdytysvaiheessa niiden päälle esim. Paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, chilijauhetta ym.

 

DIPIT

Hummus
n. 400g valmiita kikherneitä
4rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljy
1 dl vettä
suolaa

Aja tasaiseksi blenderillä. Lisää vettä jos tahna on liian paksua.

Feta-tsatsiki
Puolikas kurkku
n. 200g turkkilaista jogurttia
n. 70 g fetaa
1 valkosipulinkynsi
suolaa & pippuria

Raasta kurkku ja valuta siitä neste pois.
Sekoita raaste jogurttiin, lisää murskattu feta ja puserrettu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Kommentit (2)

SK

Teitkö kuvan sipsit itse vai ovatko valmistuotteita? Olen koittanut nimittäin kotioloissa uunissa tehdä juureslastuja ja haasteellisin on punajuuri joka kutistuu ja kurtistuu aina uunissa olemattomaksi. Kuvasi lastut ovat liian täydellisiä itse tehdyiksi ;)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kuvan sipsit olen tehnyt täysin itse (tämä resepti oli viime Cosmon ruokapalstassani :)) mutta joo, tiedän tuskasi! Nämä eivät ole mikään helpoin pulla uunissa. Koko ajan pitää vahtia ja kokeilla, että joko olisi oikea kypsyys, huoh. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Arki on nyt onneksi hieman kaukainen käsite täällä Balilla – niinkin kaukainen, etten ole ehtinyt siirtää juuri ollenkaan kuvia koneelle tai uppoutua töihin, joten leikitään hetki, että ollaan vielä siellä kotikeittiössä.

Kotikeittiössä, missä jauhelihakeitto on arkinen kestosuosikki. Lohturuokaa, mutta ei liian tuhtia. Juuri sellainen mikä vain paranee kun seuraavana ja sitä seuraavana päivänä lämmitetään mikrossa.
Helppoa, edullista ja maittavaa.

Muutamat viimeiset kerrat olet vaihtanut perunan bataattiin, lisännyt mukaan vähän chiliä ja piristänyt vihreällä Pak Choi –pinaattikiinankaalilla. Tykkään todella paljon bataatin makeudesta ja chilin potkusta yhdessä raikkaan Pak Choin kanssa.

 

PakChoi-bataattijauhelihakeitto

1 bataatti
n. 400g jauhelihaa (10%)
n. 225g lanttua
2 isoa porkkanaa
1-2 Pak Choita (löytyy ainakin isoimmista supermarketeista, jos ei löydy voi korvata esim. kiinankaalilla)
1 pieni purjo
1 punainen chili
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 lihaliemukuutio
tilkka öljyä
suolaa & pippuria
tuoretta korianteria
 

kuumenna kattilassa n. 1 L vettä. Lisää joukkoon lihaliemikuutio.
Kuori bataatti, lanttu ja porkkanat. Kuutioi suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja lisää veteen. Ripottele mukaan vielä hieman suolaa. Anna porista n. 10-15min minkä jälkeen lisää joukkoon vielä leikattu Pak Choi ja hienonnetti purjo.

Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Silppua sipuli ja puserra valkosipulinkynsi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä sipulit ja chili. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla + muilla mieleisillä mausteilla.

Kippaa valmis jauheliha pannulta kattilaan ja sekoittele. Tarkista, että juurekset ovat kypsiä, ota pois liedeltä, lisää pieni nippu korianteria ja anna hautua vielä hetken kannen alla.

Kommentit (2)

Kaisa

Hei Julia, olipas hyvänkuuloinen resepti. Ei ole ennen tullut mieleenkään että perinteisen jauhelihakeiton voisi tuunata näin helposti itämaishenkiseksi. Tämä resepti menee kokeiluun jo nyt viikonloppuna. Ihanaa loman jatkoa Balille! :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Toivottavasti tykkäät! Meillä mieskin syö aina tätä ihan innoissaan :D 

Ihanaa viikonloppua sinne ja kiitos <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kuinka monelle YsiBarin klassikkoannos Pollo Limonello on tuttu? Tuota sitruunaista kanapastaa ei ole helppo päihittää, mutta ainahan sitä voi hieman yrittää matkia ja muunnella.

 

Olen monesti yrittänyt tehdä siitä kevyempää kasviversiota, mutta vasta tämä viimeinen kokeilu oli sen verran onnistunut, että uskaltaa täälläkin julkaista!
Terveellinen kasvispasta syntyi lopulta gluteenittomasti kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa matkii spagettia, linssit tuovat annokseen proteiinia ja täyteläisen maukas kastike ja hieman rapeat kukkakaalinnuput kietoutuvat lopulta yhteen todella herkullisena kasvisruokana. Nam

 

 

Kesäkurpitsapasta

1 iso kukkakaali
2 kesäkurpitsaa
n. 230g käyttövalmiita punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
4rkl sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
1 dl kasvislientä
1,5 dl kreikkalaista jogurttia
1,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa

 

Huuhdo kesäkurpitsa ja suikaloi siitä spagettimaisia ohuita suikaleita, käyttäen apuna juustohöylää, juliennekuorijaa tai vihannesmandoliinia. Jätä pehmeä sisus höyläämättä.

Leikkaa kukkakaalinnuput suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuutioi sipuli, kuumenna tilkka öljyä pannussa ja freesaa sipuleita siinä hetki. Lisää joukkoon kukkakaali, hienonnettu valkosipuli, raastettu inkivääri, chilijauhe, valkopippuri, kurkuma ja suola. Sekoittele hetki.

Mittaa sekaan kasvisliemi, hunaja ja sitruunanmehu. Anna hautua miedolla lämmöllä n.5 minuuttia.

Lisää sekaan jogurtti, ruokakerma ja valmiit siivilöidyt ja huuhdellut linssit. Sekoita ja anna hautua miedolla toiset viisi minuuttia, tai kunnes kukkakaalit ovat sopivasti pehmenneet.

Lisää lopuksi kesäkurpitsasuikaleet ja anna niiden hetki lämmetä. Nauti sellaisenaan, tai raasta päälle vielä hieman parmesaania.

Kommentit (7)

Vierailija

Hyvältä näyttää! Vegenä pisti silmään, että tekstosuudessa mitataan sekaan kanalientä. Reseptiosuudessa on kasvista. Ehkä tämä olikin piilotettu vegetesti. :-)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

OHO! Voi ei :/ Haha olisikin ollut vegetesti, mutta ei ihan oma perusmoka :D Tarkoitus oli kyllä pitää kasvisliemi koko ajan reseptissä, en tiedä mitä kanoja olen ajatellut että tuo on tuonne eksynyt :D Kiitos korjauksesta <3

Rliina

Aamulla silmät sikkuralla luin reseptin ja heti tilasin juliennekuorijan netsistä mullekkin kotiin. Vähänkö sillä saa kätevästi tehtyä tota kesäkurpitsapastaa! Espanjassa oli kaupassa valmista kkurpitsapastaa mikä oli tosi kiva juttu mutta en vielä ole täällä nähnyt kaupassa sellasta valmiina. Ei siis muuta kun ite raastamaan! Kiitos hyvästä ruokavinkistä! ☺️

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Eikä ihana :D <3 haha juliennekuorija on ihan must! Käytän sitä vähän kaikessa (esim salaatteihin saa raastettua kaikenlaisia kiekuroita jne). 

Toivottavasti tämä itse tehty kesäkurpitsapasta maistuu <3

--

Kiitos reseptistä, tämä menee kokeiluun. Kesäkurpitsa- ja porkkanapastaa onkin tullut tehtyä ennenkin, se on kyllä hyvää!

Snapchatissasi näkyi jonkinainen bataatti-jauhelihakeitto, saisiko tästä ohjetta? Näytti nimittäin todella herkulliselta!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kiva kuulla, toivottavasti maistuu :)

Keitosta ehdottomasti tulossa ohjetta, se oli poikaystävän mielestä niin hyvää, että oli pakko kaivaa kamera heti esiin ja kuvata, sekä kirjottaa ylös luonnoksiin :)

souf

Tää näyttää niin ihanalta reseptiltä että pakko kokeilla, kiitos vinkistä! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Muistatteko kun olin Hans Välimäen luona illallisella? Jälkiruuaksi keittiömestari tarjosi omaa suosikkiaan Tarte Tatinia, eli klassista ranskalaista omenatorttua! Huh, että se oli hyvää! Hyppelehdin illan päätteeksi voitontanssia kun saatiin reseptit kotiin vietäväksi ja vaikka omenapiirakan teko kauhistutti aikalailla, oli pakko tarttua torttua voitaikinapohjasta ja kokeilla kiepauttaa sellainen myös oman uunin kautta.

Todella suureksi yllätyksekseni se onnistui heti ensimmäisellä kerralla! Ei yltänyt ihan Hansin tasolle, mutta maku ja ulkonäkö oli yllättävän kohdillaan.
Resepti olikin siis lopulta todella helppo ja vaikka piirakka rakennetaan pannulle ”ylösalaisin” ja lopuksi kiepautetaan lautaselle oikein päin, ei kannata ohjetta pelätä. Loppukiepautus vaatii vain hieman itsevarmuutta ja ninjamaisia otteita.
Makean omenainen lopputulos on kuitenkin sen arvoista.
 

Tarjottiin tätä poikaystävän synttäreiden kunniaksi jo jonkin aikaa sitten. Aikamoinen sokeripommihan se on, mutta aina silloin tällöin saa ja pitääkin herkutella tai hemmotella lähimpiään kunnon omenatortulla.

 

 

Tarte Tatin:

750g -1000g kiinteämaltoisia omenoita (esim. Pink Lady)
1 – 1,5 dl sokeria
1-2 rkl kanelia
60-70 g voita
400-500g voitaikinaa

 

Kuori omenat ja leikkaa ne n. neljään osaan. Poista kodat.
Laita lohkot isoon kulhoon, kaada puolet ohjeen sokerista omenoiden joukkoon ja lisää kaneli. Sekoita.
Ripottelet loput sokerista kuivalle pannulle. Huom. Valitse sellainen pannu, mikä kestää uunia ja missä on hyvä liukas pinta.
Asettele omenalohkot pyöreä puoli ylöspäin kauniisti limittäin paistinpannulle, siten että koko pannu täyttyy omenoista.
Leikkaa voi pieniksi nokareiksi ja asettele omenalohkojen väleihin.
Aseta pannu hellalle ja anna omenoista irtoavan nesteen ja sokerin karamellisoitua. Sen saa aikaiseksi sillä, että kuumennat pannua keskilämmöllä tai hieman alemmalla. Tarkkaile lientä, sen pitäisi olla muutamassa minuutissa kauniin ruskeaa ja tiheäkuplaista, ikään kuin kastikemaista.
Kun karamellisointi on valmis siirrä pannu sivuun.

Kauli huoneenlämpöinen voitaikina ohueksi pyöreäksi kiekoksi ja levitä se pannulle omenoiden päälle tiiviiksi kanneksi. Pistele taikinaan muutamia reikiä, jotta höyry pääsee ulos. Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 30-40 min. Ota piiras ulos, lämmitä pannun pohjaa ihan nopeasti hellalla, jotta piirakka irtoaisi helpommin ja kumoa ylösalaisin lautaselle.

Vinkki: Pidä huoli että lautanen/alusta on pannua hieman isompi, etkä polta sormiasi. Kumoa nopealla liikkeellä niin, että lautanen on valmiiksi pannussa kiinni kun käännät pannun ylösalaisin.

Anna piirakan jäähtyä hetki ja tarjoile esim. Hyvän vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.