Kirjoitukset avainsanalla travel

 

Pienenä Balilla oli helppoa oppia laskemaan viiteen, koska kaikki sanat kuulostivat ihan suomelta.
1 Satu, 2 dua, 3 tiga, 4 empat, 5 lima, laskettiin isosiskon kanssa pienillä pulleilla sormilla ja ihmeteltiin miten paljon yhtäläisyyksiä suomisanoihin löytyi muualtakin kuin numeroiden joukosta. "Jalan jalan", tarkoittaa mennä kävelylle ja lauseita kuten ”minä rakastan sinua”, oli helppo sanoa; aku cinta kamu (tästä on myös eri versioita).

 

Viime Balin reissulla yritin kuunnella tunnistanko mitään paikallisten puheesta, mutta eihän siitä saanut edes yhtä sanaa erotettua. Niin nopeasti kamut, satut ja akut porisivat paikallisten puheessa.
Tästä innostuneena päätin koota meille pienen Indonesia - Suomi sanakirjan. Näitä sanoja ei ole vaikea oppia :D

Indonesia - Suomi

A
aula = sali
apa = mitä
abu = tuhka
aki = akku
 

B
babi = sika
bebek = ankka
biksu = munkki
bulu = sulka

 

C
cuci = pestä
 

D
dan = ja
dada = rinta
 

E
etana = etaani
 

F
fase = vaihe
 

G
gigi = hammas
guru = opettaja

 

H
hati-hati = ole varovainen

 

I
isi = sisältö
ikan = kala
Ilmu = tiede

J
jari = sormi
jalan = tie
jaksa = syyttäjä

 

K
kura = kilpikonna
kopi = kahvi
koki = kokki
kanan = oikea

 

L
lampu = valot

 

M
maha = ylevä
mata = silmä
minum = juoda
mumi = muumio

 

N
nama saya = minun nimeni on
nanas = ananas
noni = nuori tyttö

 

O
oli = öljy

 

P
pena = kynä
pohon = puu
pipi = poski

 

R
roti = leipä
rumah = talo
Rabu = keskiviikko
Raksa = elohopea

 

S
susu = maito
suku = suku/heimo
sama = sama
saya = minä
spora = itiö
suami = aviomies

 

T
taala = kaikkivaltias
teh = tee
tomat = tomaatti
 

U
ular = käärme

 

W
warna = väri
wau = leija

 

Y
Ya = kyllä

 

Z
zat = aine

Kommentit (9)

Vierailija

:D !!!!! APUA nää oli ihan superhauskoja, onks ees mahollisia?! Kiitos, päivän piristys. <3

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kiitos :) Tätä oli kyllä hauska tehdä! Nauroin toimistolla ja huutelin tytöille, että Jari on sormi ja pena on kynä :D

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Meillä on juurikin tuo divaaniosa ja kahden istuttava sohvaosa (minkä linkkasit) Vaikea selittää, mutta kulmasohvan olemme tehneet niin, ett divaaniosan ns "jalkapääty" osuu kahden istuttavan sohvan toisen paikan eteen :D Saitkohan mitään selvää. ne siis tavallaan yhdistettiin vastakkain. 

Jenny

Kiitos vastauksesta, tajusin! :) Onko siihen mahdollista ostaa selkäosaa?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Ubudin pyhä apinametsä. Täynnä isoja puita, sammaloituneita patsaita, puroja, liaaneja, temppeli, ja laumoittain apinoita. Täällä on tullut käytyä lukuisia kertoja ja melko vankalla apinametsäkokemuksella tiedän, että nämä makaki-apinat ovat uteliaita ja taipuvaisia ketteriin taskuvarkauksiin. Varsinkin jos he näkevät että kannat ruokaa mukana! Laukku kannattaa pitää kiinni, taskuista voi lähteä vaikka lompakko ja aurinkolasitkin päästä jos et ole tarkkana. Banaanejahan he etsivät, mutta uteliaisuuttaan kelpaa jopa nappikin paidasta. (Nimimerkillä kokemusta on kun olin 5-vuotiaana samaisessa metsässä ja itkin kauhuissani tuntikausia pelottavan nappivarkaan kohtaamista). Ennen kuin huomaatkaan apina on jo sekunneissa korkealla puussa pyörittelemässä saalistaan.

Mitä todennäköisemmin pääset kuitenkin läpi metsän ilman apinoiden sen suurempaa mielenkiintoa. Metsä on isohko, turisteja on paljon. Apinoille saa syöttää esim. Porteilta ostettavia banaaneja ja juuri banaanin kanssa kun saat kokea karvakaverin kanssa lähempää tuttavuutta. Eipä heitä oikein muuten kiinnosta. Apinametsä ei ole mitenkään aidattu ja apinat saavat sieltä halutessaan poistua, mutta mikäs heillä on siellä ollessa. Ruokaa, hoitoa ja turistien banaaneja.
Vähän ristiriitaisia fiiliksiä tämä metsä kuitenkin nykyään aiheuttaa. Ihmisiä on liikaa, osa turisteista kiusoittelee apinoita tahallaan. Tehdään mitä vain saadakseen kuva apina olalla, joten eipä ihme että apinat hyökkäilet kimppuun miten haluavat. Välillä sitä pistää miettimään kummat ovat tämän metsän suurempia apinoita – ihmiset vai apinat?

Oma vinkkini on, että pidä tavarat tallessa, kunnioita apinoita ja poikkea pienille sivukujille (esim. temppelin reunoille), missä voi katsella rauhassa apinoiden elämää ja antaa niiden itse tullaa hissukseen tekemään lähempää tuttavuutta. Välttääksesi suurimmat turistimassat kokeile mennä metsään aamulla tai illalla (apinametsä on auki yleisölle 08-18 ja sisäänpääsy n. 3 euroa).

Kommentit (17)

Charlotta

Voi kun söpöjä! Musta on niin surullista, ettei ihmiset aina osaa käyttäytyä, varsinkaan eläinten kanssa :( Esimerkiks eläintarhoissakin niitä ruokitaan ja otetaan syliin vaikkei sais. Parasta on kyllä nähdä eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä tai edes lähellä sitä, niinku tässä. :)

Charlotta x http://charlottaeve.com

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Niinpä :( Eläintarhoissa ei oikein pysty enää edes käydä. Ei sellaista häkkielämää ole ollenkaan kiva katsoa, eikä sellaista halua tukea kun on nähnyt niin paljon videoita ja lukenut juttuja miten huonot oltavat eläintarhan eläimillä melko usein on. Näillä apinoilla oli onneksi oma valinta olla tuolla  <3

Vierailija

Mitä mieltä olet Sisäpiiristä?

Kutsut usein näitä julkkismiehiä termillä ystävät - ajatteletko tosiaan niin heistä?

Mitä mieltä olet suomiräpin naisia esineellistävästä kulttuurista, vai onko se sulle ihan ok?

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Kuten vastasinkin jo toiseen kommenttiisi, niin osan pojista olen tuntenut yli kymmenen vuotta ja pidän heitä ystävinäni, oli ammatti mikä tahansa. Sisäpiiri oli heidän oma juttunsa. Poikien välisiä hölmöjä juttuja, en usko että tarkoitus oikeasti olisi ollut loukata ketään.

Vierailija

Hetkinen, ymmärsinkö nyt oikein että olet siis ystävä tässä Axl Smithin kohussa ryvettyneiden "herrojen" kanssa? Enpä olisi uskonut. Sitäpaitsi noin pitkällistä säännöllistä toimintaa ei voi kuitata ajattelemattomuudeksi tai mitenkään vahingoksi.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Ei nyt ymmärsit väärin. En todellakaan ole missään tekemisissä Axl Smithin, hänen ystäviensä, tai koko Axlin salakuvausjutun kanssa. En edes tunne Axl Smithiä tai hänen ystäviään.

Vierailija

Ok, pahoitteluni väärinymmärryksestäni. Googlasin juuri mitä tämä "sisäpiiri" tässä nyt tarkoitti, eli tosiaaneri jutusta kyse.

MJ

Kivoja kuvia! Mä oon kyllä niin nössö että jäis apinametsät käymättä, makakit kun levittää vaarallista herpes b virusta (ja ties mitä muita tauteja). :(

Vierailija

Moikka:)
Tämä ei nyt liity tähän postaukseen, mutta muistan että olet joskus kertonut käyneesi aikoinaan hoidottamassa akneasi/arpia laserilla.. kävitkö tuolloin laserkuorinnassa vai laserhionnasa?
Mietin itse eri vaihtoehtoja, ja tehokkain vaikuttaisi olevan tuo hionta, se vaan vaatisi pitkän sairasloman toipumisen takia... kun taas kuorinnassa pitäisi kai käydä sarjahoitona, että siitä olisi apua....
Hankalia juttuja, ja kalliita, mutta koska rahaa siihen uppoaa joka tapauksessa paljon, haluaisin mennä kerralla hyvään hoitoon. Olisi kiva kuulla sinun kokemuksia, kun ihosi näyttää nykyään niin hyvältä.:)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Hei,

Joo! Olen käynyt kummassakin! Laserhionnassa kerran (ja näytin viikon aivan kamalalta), mutta en siltikään päässyt kaikista arvista eroon joten kävin vielä myöhemmin kaksi kertaa laserkuorinnassa. Vasta sitten alkoi olla kuopat poissa, joten melko pitkä ja kivulias hoitoprosessi kaikenkaikkiaan! Tietty riippuu arvista ja ihosta ym, mutta huh mikä homma! Tsemppiä paljon taisteluun <3

Elmo

Kivoja kuvia sait apinoista! Pakko kertoa tarina kyseisestä apinametsästä! Yksi kaverus kaivoi poikaystäväni repun sivutaskusta kameran hihnan ja kun poikaystäväni teki pienen liikkeen ottaakseen hihnan takaisin, kyseinen apina puri käteen kiinni. Tuola päin on vielä vesikauhua, joten siihen oli pakko ottaa Rabies ja immunoglobuliini piikit. Kyseiselle immunoglobuliini-pistokselle annettiin hintaa BIMC:n sairaalassa 4 100€.😂 Se oli sellanen omanlaisensa turistihuijaus ja koko hässäkkä vaati pientä selvittelyä. Vakuutusyhtiö löysi kuitenki toisen paikan jossa se kustansi "vain" n. 2 000€. Nykyään me kierretään apinat kaukaa reissuilla, vaikka niistä ei yleensä harmia olekaan😅.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

MITÄÄÄÄ :D Hei apua, onneksi en lukenut tätä ennen apinametsään menoa! Olisin varmaan pitänyt jotain hanskoja käsissä. Ihan hullun hintaisia hoitoja. Ensi kerralla olen kyllä ekstravarovainen, ei jostain syystä käynyt ollenkaan mielessä nämä apinan kalliit puremat. Kiitos varoittavasta kommentista :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Pidin Canggusta paljon ja voisin hyvin kuvitella viettäväni siellä pidempiäkin aikoja. Vaikka alue oli melkoisen pieni, siellä viihtyi ja tekemistä riitti. Surffafreita, skeittareita, tatuointeja, nenärenkaita ja rentoa elämänasennetta vilahteli katukuvassa. Canggun kompaktiin kokoonsa nähden olin silti koko ajan ihan kujalla missä päin mahdoimme skootterillamme huristella. Minun silmiini Balilaiset kadut ovat aina näyttäneet ihan samalta. Kojuja, kahviloita, uhrilahjoja, patsaita ja valkomustaksi värjättyjä kadun kivetyksiä.

Canggussa korostui tosin yksi asia ylitse muiden – se oli trendikäs, jollain boheemilla tavalla cool. Ehkä sillä on osuutta asiaan, että Canggu on tosiaan oiva surffispotti ja se on pullollaan mitä tunnelmallisimpia trendikahviloita. Etsit sitten vegekahvilaa, tai purilaista – Canggusta löytyy ihan kaikkea. Pidin siitä ettei Canggussa vallinnut liian teinibiletysmeininki, vaan enemminkin nuorten aikuisten letkeä tunnelma. Kovin suuria hotellikompleksejakaan ei ollut vielä pilaamassa maisemia, vaikkakin muutama massiivinen näytti rannan läheisyyteen olevan rakenteilla.
Jos siis suunnittelet Cangguun vierailua, ei kannatta turhia vitkastella. Veikkaan että se on vielä hetken parhaimmillaan, mutta mahdollisesti pian letkeä tunnelma haihtuu kasvavan turismin alla.

 

Tässä muutamia kokemuksia, havaintoja ja vinkkejä meidän matkalta:
 

Hotellit

Canggussa on paljon suloisia Villoja ja kaikissa hintaluokissa. Me puntaroimme Regali Villaa ja Theanna Eco Villaa, mistä päädyimme Regaliin ja se oli todella onnistunut valinta. Lisää hotellista omassa postauksessaan täällä.
Kävimme paikanpäällä katsomassa myös The Slow art-hotellin tiloja ja vaikutti todella kivalta ja erilaiselta paikalta.

 

Liikkuminen

Koska Canggua hallitsee paikallinen ”taksimafia”, ei siellä sen yhden taksifirman lisäksi muilla takseilla tai übereillä oikein ajella. Toki esim. lentokentältä saavuttaessa taksi saa sinut sinne dropata, mutta ei muuten kuljetella sinua pitkin Canggua.

Melkein kaikki liikkuvat skoottereilla ja sanoisin sen olevan ehkä helpoin tapa. Etäisyydet ovat iian pitkiä jalan kuljettavaksi ja skootterin vuokraaminen on halpaa (1-3€ pvä) Me vuokrasimme suoraan hotellilta n. 3 euron päivähintaan. Skootteri tankataan kadunvarsilla sijaitsevilla pikku ”bensa-asemilla” mitkä ovat yleensä kioskin tai pyykkipaikan yhteydessä. Tunnistat paikan rivissä nököttävistä keltaisista lasipulloista. Bensa kaadetaan suoraan lasipullosta skootteriin ja yksi pullo maksaa n. 10 000 rupiaa, eli alle euron.

Itse liikkuminen skootterilla vaatii hieman väistämistaitoja ja tilannetajua, mutta on muuten melko helppoa. (Muistakaa, että Balilla on vasemmanpuoleinen liikenne). Ruuhkaista saattaa välillä olla, varsinkin riisipellon ylittävällä kapealla ja kuoppaisella ”oikotiellä”, mikä on kovassa suosiossa ja varsinkin autojen sitä ylittäessä siinä voi seistä jonossa kaikenlaisia moottoriajoneuvoja. Autot eivät mahdu toisiaan ohittamaan ja kukaan ei tiedä kenen pitäisi minnekin peruutella.

 

Ranta

Jos etsit valkohiekkaista paratiisirantaa, ei kannata sitä täältä hakea. Ranta on omalla tavallaan viehättävä, mutta tummahiekkaista ja enemmänkin surffareiden kuin auringonpalvojien suosiossa.

 

Hintataso

Edullinen. Riippuu tietty missä syö ja asuu, mutta täällä pääsee halutessaan myös todella halvalla. (Paitsi tietyissä vaateostoksissa).

 

Ostokset

Kivoja bikinejä ja hellevaatteita on paljon. On katukojuja ja vähän kalliimpia liikkeitä, mutta hinnat melkoisen korkeita. Tänne ei siis ehkä kannata rantautua tyhjällä bikinivarastolla vaikka tarjonta onkin kattava. Pian on lomabudjetti miinuksella.
Paikallisista marketeista ja apteekeista löytyy kyllä muuten kaikki tarvittava kohtuu hinnoilla.

 

Hieronta ja hoitolat

Todella hyvä hinta/laatusuhde hieronnoissa ja hoidoissa. Täältä saat kaiken sokeroinnista, kasvohoitoihin ja pedistä hierontoihin. Varsinkin hieronnat on niin edullisia että voi huoletta istahtaa vaikka kerran päivässä nauttimaan hemmottelusta eri salongeissa.

Suosikkihoitolani oli Therapy, missä oli niin mieletön Scalp massage (pää/hartia/käsihieronta + hiustenpesu), että vastaavasta voi enää jatkossa vain unelmoida. Parasta hoitolassa oli, että ajan pystyi varaamaan whatsappilla!

 

Ruoka

Näitä on vaikka millä mitalla, mutta tässä muutama hyvä missä käytiin:

The Shady Shack
(Tunnelmallinen symppiskahvila, missä vegeruuasta ei puutu makua! Kiva aamiainen ja mm. Lounaaksi Halloumi bowl oli todella hyvä valinta).

Little Flinders
(Kiva kahvila/ravintola, tunnelmallinen myös illallisaikaan. Suussa sulavaa tunatatakia ja hyviä sänkkäreitä ja burgereita kannattaa kokeilla).

Nude
(Ihana kahvila, missä näkymät riisipellolle. Söimme hyvän aamaisen, mikä sisälsi smoothieta, jääkahveja, avocadotoasteja ja pannareita).

Avocado Cafe
(Todella kattava lista täynnä kaikkea herkullista :)

Veda Cafe
(Hyviä salaatteja)

One eyed Jack
(Japanilaisia makuja. Sushia täällä ei valitettavasti tosin ollut, eikä ihan kaikki tilaamamme annokset saaneet hurraa huutoja, mutta ainakin chicken slider miniburgerit, gyoza ja mini shrim tacot maistuivat).

The Slow
Vähän kalliimpi hotellin ravintola. Söimme täällä synttäriillallisen. Otimme paljon pieniä jaettavia annoksia ja muutamia drinkkejä. Huolellisesti valmistettu maukas ruoka ja ihanat drinkit!

The Lawn
Ihana illanviettopaikka auringonlaskun aikaan. Pihalla uima-allas ja nurmikolle katettu viihtyisä hengailualue.Kattavalta listalta saa vähän kaikkea pikkupurtavasta hamppareihin.  

Maissikärryt rannalla
Muhkeat maissit makeanmausteisella kastikkeella suoraan grillistä käteen ja rannalle katsomaan surffareita kylmä Pintang kourassa. Ihan parasta!

 

Turvallisuus

Tästä on hieman vaikea sanoa. Itse en havainnut epämääräistä porukkaa tai tilanteita, mutta olen kuullut, että täällä kannattaa olla tarkkana. Puhelimia voidaan napata kädestä ja olalla keikkuvia laukkuja napataan vaikka ajaisit skootteria. Jonkin verran porukka myös valitettavasti kännissä ajaa skoottereilla joten kannattaa myös varoa liikenteessä muiden toilailuja. Pimeän tultua ei kannata yksin kävellä ja muutenkin pitää maalaisjärki mukana. Parempi olla liian varovainen kuin ei ollenkaan.

 

Muuta

- Canggu on Denpasar lentokentältä n.45min ajomatkan päässä.

- Canggussa yritetään päästä muovista eroon, joten älä ihmettele lasi, bambu, tai paperipillejä.

- Kannattaa nostaa käteistä. Kortti ei käy kaikissa paikoissa. Automaatteja löytyy ihan hyvin, mutta ei kuitenkaan ihan joka nurkasta.

- Varaudu hyttysmyrkyllä itikkailtoja on varmasti luvassa.

- Parasta tekemistä; surffaa, joogaa, syö ja rentoudu hoitoloissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Pimeänpelkoa ja kauhuelokuvista tuttua Manaajamuijaakin enemmän hirvityttää ajatus läppärin hajoamisesta.
Koska teen kaikki työni läppärillä, en tietenkään haluaisi joutua tilanteeseen, missä työprokkikset ja kuvat katoaisivat pimeyteen pikku tiltin takia, ja juuri siksi olenkin ahkerasti käyttänyt Driveä, Cloudia ja ulkoisia kovalevyjä varmuuskopioimaan kaikkia tiedostoja.

Kunnes nyt. Miten voi olla mahdollista, että sekä Cloud sekoaa, ja myös kaikki kansiot mitkä ovat työpöydällä eivät suostu siirtymään ulkoiselle kovalevylle ollenkaan? Koneeni on aivan tukossa kaikkea keskeneräistä tavaraa mitä ei voi heittää roskikseenkaan ja kaikki mahdollinen muu on poistettu - siitä suurempaa tilahyötyä tosin saamatta. Tuntuu että olen umpikujassa jossain digipainajaisessa, missä tietty Mac-huollosta annetaan vielä pikahuollon ja vian katsomisen hinnaksi 410 euroa. Mikä puolestaan laittaa miettimään onko järkeä tuhlata niin isoa summaa jo vanhaan koneeseen kun kohta pitäisi kuitenkin olla uusi ostamassa. Noh, pääasia ettei sentään mitään ole tuhoutunut (vielä).

Tässäpä siis pieni pähkinä viikonlopulle – miten voin tehdä töitä jos koneellani ei ole tilaa vastaanottaa uutta materiaalia, ja miten pääsen eroon siellä nyt sijaitsevista keskeneräisistä prokkiksista jos en saa niitä varmuuskopioitua? :D

 

Nämä sinimekkoiset kuvat olivat onneksi valmiina blogipohjassa, joten haaveillaan nyt hetki vielä pulmattomasta rantalomasta. Mekon nimi on sopivasti Sangria ja vaikka en sitä pysty täällä säiden takia ihan vielä päälleni pukea, aion teeman mukaisesti kohta kohottaa sangrialasin viikonlopun kunniaksi Kampin Korttelin BarCon ravintolan juuri valmistuneen terassin avajaisissa. 

Ihanaa viikonloppua.  <3

 

Dress - Bik Bok Never Denim

Kommentit (6)

Haidi

Mä kaadoin kerran lasin vettä macille, joka sitten sekosi täysin. Uusi kone piti hankkia, mutta ruoholahden mac huolto koteloi vanhan kovalevyn (!!) joka on nyt mulla ulkoisena kovalevynä :) hinta taisi olla 60e vai 80€ jtn siinä kieppeillä. Jos tästä olisi sullekkin apua.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Hei, kiitos vinkistä tuo pitää muistaa :) Onneksi sain asian jo korjattua. Huh, samperin tietotekniikka :D

Vierailija

Heippa, aikaisemman postauksen kommenteissa jo kyseltiinkin missä olet käynyt täyttämässä silmänalauksia? Olisi kiva kuulla jotain tästä :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Hei, tämä oli ulkomailla. Suomessakin varmasti vastaavia, mutta en osaa valitettavasti ketään suositella. Olen kuullut, että täyttö jollain muulla kuin omalla rasvalla näkyy ihon läpi, joten en ainakaan suosittele sitä vaihtoehtoa. 

ena

Moi, ootko kokeillut laittaa kaikkea Google Driveen talteen ja poistaa koneelta siksi aikaa että alkaa toimia?

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Tiedostoja oli niiiiin paljon, ettei sekään onnistunut :D Onneksi löysin keinon tyhjentää koneeseen "jämähtäneet" vanhat tiedostot mitkä olivat ihan piilossa jossain :D Haha, kiitos kuitenkin avusta :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.