Olen aiemmin ollut erittäin huono säästäjä. Olen tuhlaillut menemään aina palkan saatuani. Taktiikkani oli pitkään se, että palkkapäivänä maksoin vuokran ja laskut, jonka jälkeen jäljelle jäänyt raha oli sallittua tuhlata ihan mihin mieli teki. Usein ostin vaatteita tai esimerkiksi kesälomarahat saatuani rahat käytin hieman kalliimpaan laukkuun. Voi sitä materiaalionnellisuuden määrää! Tosin, ne laukut joihin satsasin, ovat yksiä harvoja laukkujani ylipäätänsä ja käytän niitä päivittäin. Ne ovat palvelleet vuosikaudet, joten uskaltaisin väittää niiden olleen jokaisen pennin väärti. Uskon, että hyvin pidettynä ne tulevat varmasti kestämään myös tulevaisuudessa.

Kaikki muuttui pari vuotta sitten kun aloimme harkita omistusasunnon ostoa. Yllättäen meille sopiva asunto löytyikin nopeammin kuin oli odotettu ja jouduimme tekemään pikaisia rahallisia ratkaisuja. Asuntomme on pieni, mutta käyttökustannuksiltaan ja meidän kahden hengen taloudelle erittäin sopiva. Asunnossa oli tarkoitus asua vain kaksi vuotta samalla lyhentäen lainaa (pakkosäästämistä isompaa varten ;)), mutta nyt kun päätimme pitää häät, päätimme lykätä isomman asunnon ostoa vielä pari vuotta.

Tiesimme, että häät tulevat olemaan kallis paukku. Asennoiduimme kuitenkin siihen, että kerran kun naimisiin mennään, niin mennään sitten haluamallamme tavalla, ettei jälkeenpäin harmita tinkiminen muutaman satasen takia. Budjetin kasasimme karkeasti yläkanttiin ja laskimme kuinka paljon kuussa pitäisi säästää, jotta onnistuisimme tavoitteessamme. Onneksi aikaa on paljon ja kuluja alkaa syntyä enimmäkseen vasta ensi vuonna, joten siihen mennessä säästöön on kertynyt jo sievoinen summa.

Häiden jälkeen olisi kiva, että säästöistä olisi jotain jäljellä. Säästömuotoja harkitsimme hetken, mutta päätimme häitä varten säästää pelkästään tilille. Säästöaika ei kuitenkaan ole niin pitkä, että epävakaan talouden vuoksi haluaisi ottaa rahan menetyksen riskiä, vaikka tilillä inflaatio hieman rokottaisikin. Koemme tässä tilanteessa sen olevan rahan säilymisen kannalta "varmin tapa" ja raha on käytettävissä hetkenä minä hyvänsä.

Olemme molemmat mieheni kanssa perustuloisia ja hoidamme talouttamme puoliksi. Uskon, että jokainen voi saavuttaa pitkäjänteisyydellä tavoitteitaan joihin tarvitaan pääomaa. Siksi haluankin kannustaa kaikkia ja uskomaan itseensä. Tiedän, kuinka inhottavalta se voi ensin tuntua. Itse joudumme tinkimään hetkellisesti matkustamisesta, mitä normaalisti rakastamme. Myös esimerkiksi ravintolaillat ovat saaneet pitkälti jäädä, kuten monet muut maksulliset ”aktiviteetit” ja shoppailut. Vaikka säästösuunnitelma olisi kuinka vedenpitävä, voi aina tulla yllättäviä kuluja tai säästäminen tuntua hankalalta. Vaikka joskus säästöön menevä summa ei olisikaan joka kerta päättämäsi summa, pyri laittamaan sivuun edes osa siitä. Haluan uskoa, että lopussa kiitos seisoo!

Vinkkejäni säästämisen aloittamiseen:

- Mieti mihin tai mitä varten haluat säästää. Paljonko sinun on säästettävä ja missä ajassa?

- Budjetointi. Listaa kaikki kuukausittaiset kiinteät kulut ja miinusta ne tuloistasi. Päätä lisäksi summa, jolla sinun on pärjättävä kuukauden aikana mitä tulee vaatteisiin, kosmetiikkaan ja vapaa-ajan viettoon. 

- Karsiminen. Karsi sellaisia menoja tai maksuja, joita ilman voit elää ainakin hetkellisesti. 

- Paljonko rahaa jää jäljelle? Päätä summa, jonka säästät kuukaudessa ja lisää se kuukausittaisiin kiinteisiin kuluihin.

Oletteko te innostuneet säästämään tai jopa itse omilla säästöillä rahoittaneet jotain mistä olette unelmoineet? 

xx

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.