Nainen ja mies kavereina. Totta vai tarua? Uhka vai mahdollisuus? Ehdottomasti totta ja mahdollisuus, kun kysyy näiltä kolmelta ystäväparilta. SANNA KEKKI

Sisko ja sen veli

Sanna, 34: ”Ensimmäisiä muistikuviani Samposta on yläasteelta, kun hän skeittasi matematiikanluokassa ennen tunnin alkua. Sampo oli jo silloin suloinen tyyppi. Nauroi paljon ja jekkuili. Koulupäivien jälkeen istuimme Kauniaisten skeittirampilla tai puhuimme tuntikausia puhelimessa. Kun lähdin vaihto-oppilaaksi Saksaan, sain Sampolta pehmolelunallen. Ristimme sen Apinaksi. Se on yhä tallessa. Sampo on ollut minulle aina kuin veli. Välillämme ei ole koskaan ollut mitään romanttista. Voin soittaa Sampolle keskellä yötä riippumatta siitä, olemmeko olleet viimeksi tekemisissä viikko vai vuosi sitten. Juttumme jatkuu siitä, mihin se edelliskerralla jäi. Ystävyytemme on vaivatonta. Toiselle ei tarvitse selitellä tekemisiään tai valintojaan. Kumppanimme eivät ole olleet mustasukkaisia ystävyydestämme. Poikaystäväni mielestä on mahtavaa, että minulla on kundikaveri. Hänkin tykkää Samposta. Toissa kesänä Sampo meni naimisiin. Päivä oli merkittävä siitäkin syystä, että sain seistä Sampon vierellä bestwomanin roolissa. Se oli suuri kunnia.”

Sampo, 33: ”Minulla on aina ollut naispuolisia ystäviä. En ole koskaan ajatellut, että se olisi kummallista. Sannasta ja minusta tuli kavereita, koska viihdyimme toistemme seurassa. Ystävyytemme alkuaikoina kävimme kotibileissä ja diskossa. Se oli hauskaa. Totta kai ystävyys perustuu aina myös vetovoimaan, mutta se on erilaista kuin parisuhteessa. Eihän kaikkiin muutenkaan ihastu tai rakastu. Kun olen Sannan kanssa, puhun enemmän tunteistani kuin mieskavereideni seurassa. Käytän viesteissäni myös useammin emojeja ja sydämiä. Ystävyytemme toimii. En keksi mitään, mitä haluaisin muuttaa. Toivoisin ainoastaan, että ehtisimme tavata useammin.”

Yhteisiä öitä ja ulkomaanmatkoja

Joonas, 31: ”Näin Riikan ensimmäisen kerran Suomenlinnassa fuksivuotemme syksynä. Muistan vain, että hänellä oli sininen t-paita ja kova ääni. Lähennyimme vasta seuraavana vuonna, kun meistä tuli tutoreita. Olimme yhtäkkiä tekemisissä useita kertoja viikossa. Kun tajusimme, että meistä oli tullut ystäviä, juhlimme sitä menemällä glögille ja fiilistelemällä Berliiniä, yhtä suosikkikaupungeistamme. Meitä on alusta saakka yhdistänyt samankaltainen huumori. Nauramme usein jutuille, joille muut eivät hekota. Leikittelemme mielellämme sanoilla ja niiden merkityksillä. Myös Riikan mies Ilkka on ystäväni. Olemme ystävystyneet Ilkan kanssa jopa niin, että olin hänen bestmaninsa, kun he menivät naimisiin puolitoista vuotta sitten. Vaikka meillä on nykyään vähemmän aikaa toisillemme kuin nuorempana, vuodet eivät ole tulleet väliimme. Meillä on Riikan kanssa yhtä hauskaa kuin syksyllä 2004.”

Riikka, 33: ”Olin nuorempana parisuhteessa, jossa silloinen avomieheni sanoi, etteivät nainen ja mies voi koskaan olla vain ystäviä. Se oli erikoista, koska olin aina ajatellut, ettei ystävyys ole kiinni sukupuolesta. Joonaksesta tuli nopeasti yksi läheisimmistä kavereistani. Vietimme kaiken vapaa-aikamme yhdessä. Viikonloppuisin nukuimme siskonpedillä olohuoneessa ja juttelimme tuntikausia brunssipöydässä. Kävimme Pietarissa ja Berliinissä, teatterissa ja mökkireissuilla. Oli mahtavaa, että myös Ilkka ja Joonas lähentyivät. Jos Ilkka ei olisi pyytänyt Joonasta bestmanikseen, olisin pyytänyt hänet kaasokseni. Huumorimme on yhä samanlaista kuin opiskeluaikoina. Kun kuulen vitsin, joka naurattaa, ajattelen heti Joonasta. Tiedän, että hän nauraisi samalle. Uskon, että ystävyytemme voi hyvin viidenkymmenenkin vuoden päästä. Ihaninta olisi päästä joskus samaan vanhainkotiin. Joisimme iltapäivisin sherryä ja keskustelisimme verotuksesta.”

Nintendoa kolme päivää putkeen

Niina, 31: ”Ensimmäinen muistoni Samista on siskoni kotibileistä, joissa hän meinasi kävellä ylitseni eteisessä. Olin kaksitoista. Seuraavaksi kohtasimme viisitoista vuotta myöhemmin siskoni syntymäpäivillä. Sen jälkeen aloimme soitella ja viettää aikaa kaksin. Oli alusta asti selvää, että olemme vain kavereita. Välillämme ei ollut jännitettä, ja minulla oli poikaystävä. Samin tyttöystäväkään ei ollut lainkaan mustasukkainen. Miksi olisi ollut? Uskon, että kaikki näkivät saman kuin mekin eli puhtaan ystävyyden. Kun Samin tyttöystävä lähti puoleksi vuodeksi opiskelijavaihtoon, olin Samin sohvalla usein yötä. Kerran Samin tyttöystävä löysi rintaliivini, jotka olin unohtanut. Se nauratti kaikkia. Suhtaudun suhteeseemme kuin mihin tahansa suhteeseen. Tätäkin pitää hoitaa ja huoltaa. Soittelemme lähes päivittäin ja tapaamme viikoittain. Kun elämässäni tapahtuu jotain merkittävää, Sami on ensimmäinen, jolle haluan kertoa uutisista. Joskus kaverimme vitsailevat, että käyttäydymme kuin vanha aviopari.”

Sami, 35: ”Meillä on Niinan kanssa usein hulvatonta. Viime kesänä lähdimme eräänä sunnuntaina ulos, koska kummallakin oli lomaa. Tulimme jatkoille luokseni ja pelasimme Nintendoa aamukuuteen. Iltapäivällä kävimme ostamassa lisää pelejä ja lopetimme vasta keskiviikkona. Niina oli korvaamaton tuki, kun erosin puolitoista vuotta sitten. Jo se, että saatoin puhua ja itkeä Niinalle, auttoi. Niinalle pystyin olemaan täysin rehellinen. Olen hänen avustaan aina kiitollinen. Niina on vastikään tavannut miehen, josta on kovaa vauhtia tulossa hänen poikaystävänsä. Olen iloinen hänen puolestaan. On selvää, että Niinalla voi olla tulevaisuudessa minulle vähemmän aikaa kuin ennen. Se ei haittaa. Kun näemme, meillä on varmasti yhtä hauskaa kuin ennenkin.”

Kuva: HMI

Katso myös:

Näiden tähtien lapsista muotimaailma puhuu nyt

Mihin sinkkumiehet ovat kadonneet?

7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos