Vapaaehtoisesti lapseton Soile Rajamäki, 36, kokee lapsettomuuden vapauksia tarjoavana voimavarana.

”Olen hyväksynyt, että päätökseni on saattanut sulkea pois parisuhteen mahdollisuuden”

”20-vuotiaana ajattelin, että ehkä se kuuluisa vauvakuume tulee vielä minullekin. Viisi vuotta myöhemmin olin parisuhteessa, ja mieheni toivoi kovasti lasta. Puhuimme silloin asiasta perinpohjaisesti ja tulin siihen tulokseen, etten halunnut lapsia. Suhteemme päättyi minun päätökseeni. Myös seuraavissa parisuhteissani jouduin väittelemään aiheesta, ja suhteet katkesivat samasta syystä.

Kävin sterilisaatiossa vuonna 2012. Olin silloin 32-vuotias. Kun sain leikkausajan, pohdin pitkään, pyytäisinkö saattajaksi rakkaimman ystäväni. Salasin kuitenkin sterilisaation läheisiltäni viimeiseen asti – ehkä siksi, että olin joutunut perustelemaan asiaa niin paljon entisille puolisoilleni, työkavereilleni, ystävilleni sekä tietenkin lääkäreille. Olin niin väsynyt puhumaan aiheesta. Kyse oli kuitenkin minun päätöksestäni, minun kehostani. Päätin pudottaa pommin vasta kolmen kuukauden päästä käytyäni jälkitarkastuksessa.

Jälkitarkastuksen jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat. Halusin juhlia valintaani ja merkata sen siirtymäriitiksi omaan elämääni. Aluksi suunnittelin leikkimielisiä ohjelmanumeroita juhliin, kuten tikanheittoa lapsiaiheiseen tauluun. Ne saivat kuitenkin jäädä, sillä joillain ystävilläni on lapsia tai toive lapsesta. En halunnut tehdä valinnastani karnevaalia. Juhlien pukukoodiksi valitsin valkoisen, sillä se symboloi puhtautta ja rauhaa, uuden elämän alkua.

Olin otettu siitä, että vieraani kunnioittivat pukukoodia ja muistivat minua kivoilla pienillä yllätyksillä. Eräs ystäväni ihmetteli, miksi en ollut tehnyt omaa lahjalistaa esimerkiksi Stockmannille, olihan tämä minun henkilökohtaisen elämäni suurimpia juhlia. Ehkä teen vielä niin, jos järjestän sterilisaationi viisivuotisjuhlat.

Pelottava ja erikoinen päätös

Olin ajatellut, että sterilisaatio helpottaisi deittailuelämääni. En halunnut joutua vääntämään asiasta tapailemieni miesten kanssa, steriloituna saatoin lyödä heti faktat pöytään. Miesten reaktio kuitenkin yllätti minut. Toimenpiteen jälkeen olen huomannut, että miehet pelästyvät usein tekemääni päätöstä. Sterilisaatio vie heiltä lapsioption kokonaan pois, eikä monikaan tunnu sulattavan sitä. Valintaani on sanottu pelottavaksi ja erikoiseksi.

Tähän mennessä olen kohdannut kahdenlaisia miehiä deittimarkkinoilla. Ensimmäiset haluavat perinteisen perheen ja omakotitalon, ja toiset ajattelevat, että koska olen vapaaehtoisesti lapseton, en voi haluta vakavaa suhdetta. Olen hyväksynyt, että päätökseni on saattanut sulkea pois parisuhteen mahdollisuuden.

Vaikka äidilläni on jo lapsenlapsia, minua jännitti kertoa hänelle toimenpiteestä. Äidin silmät täyttyivät kyynelistä, ja hän otti minua kädestä kiinni. Ehdin jo säikähtää, että hän ajattelee, ettemme voisi jakaa jonkinlaista ihmeellistä äiti-tytär-suhdetta lapsenlapsien kautta. Äiti kuitenkin sanoi, että näytän todella onnelliselta ja ehjältä naiselta. Minusta kuulemma huokui rauha. Reaktio yllätti minut täysin. Äitini muisteli ääneen lapsuuttani ja sitä, että olin kuulemma jo nuorena sanonut, etten halua lapsia.

Voimavara, joka tarjoaa vapauksia

Koen, että lapsettomuus on ollut joissain työpaikoissani rasite ja jopa hyväksikäytön syy. Ihmiset ovat esimerkiksi perustelleet minun kuormittamistani ylitöillä vain sillä, ettei minulla ole lapsia. En tuo työelämässä vapaaehtoisesti lapsettomuuttani esille. Olen huomannut, että joidenkin mielestä vela-nainen on jotenkin epäkypsä ja vastuuntunnoton.

Lapsettomuus on voimavara, joka tarjoaa vapauksia. Lapsettomana olen voinut keskittyä täysillä ammatilliseen kehittymiseeni ja pystyin ottamaan vastaan nykyisen, paljon reissaamista sisältävän työni. Jos haluan lähteä spontaanisti perjantaina viikonloppureissuun, voin tehdä niin. Lapsettomuus antaa myös aikaa yhdistys- ja vapaaehtoistyöhön. Nautin siitä, että voin tehdä oman osuuteni paremman huomisen eteen.

Ei täydellisen perhe-elämän kulissia

En halua enää kertaakaan löytää itseäni tilanteesta, jossa valintaani vähätellään tai päätäni yritetään kääntää. Onneksi jälkimmäinen vaihtoehto ei ole edes mahdollinen, kiitos sterilisaation. En voisi myöskään tapailla miestä, joka ei ole miettinyt lapsiasiaa. Pidän ihmisistä, jotka ovat tehneet omat valintansa elämänsä suhteen ja seisovat suoraselkäisinä sen takana. Olen itse oppinut kantapään kautta, miten tärkeää tämän aiheen selvittäminen on. Jos olisin taipunut ex-mieheni vaatimuksiin ja hankkinut lapsen hänen kanssaan, olisin varmasti nyt burn outin partaalla. Olisin katkera ylisuorittaja, joka yrittäisi ylläpitää täydellisen perhe-elämän kulissia. Lapsiperhearki ei toisi elämääni mitään hyvää, sillä se ei olisi ollut oma valintani. Tilanne olisi järkyttävä myös kumppanilleni ja ei-toivotulle lapselle.

Olen toiminut Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n puheenjohtajana viime elokuusta saakka. Toivoisin, että suhtautuminen vela-naisiin muuttuisi suvaitsevaisemmaksi. Valitettavasti keskustelu lisääntymisestä tuntuu antavan oikeuden kysyä tai vaatia naisilta mitä tahansa. Saman ilmiön näkee esimerkiksi raskaana olevien naisten kohdalla, joiden vauvamahaa ihmiset ajattelevat voivansa vapaasti kosketella.”

Lue toukokuun lehdestä lisää kokemuksia vapaaehtoisesta lapsettomuudesta.

Kuva: Satu Kemppainen

Katso myös:

Asiantuntija:"Parisuhdetta ei pidetä enää luotettavana statuksena"

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Asiantuntija neuvoo: Näin opit selvittämään parisuhteen riitoja paremmin

"Mitäs teet tänään, lähdetäänkö lasilliselle?" "Ööh, en ehdi, en ennen seuraavaa viikkoa...." Jos olet kiireinen nainen, seuraavat tilanteet ovat sinulle todennäköisesti tuttuja deittaillessa.

1. Hylkäät nopeasti tyypit, joiden kanssa hengailu tuntuu työltä. Sinulla ei ole energiaa tapailla ihmistä, jonka puolesta sinun pitää tehdä päätöksiä tai josta sinun pitää huolehtia koko ajan.

2. Saavut treffeille hikisenä treenien jäljiltä. Et aio tehdä kompromisseja harrastustesi ja sinulle tärkeiden asioiden suhteen, vaikka se johtaisi siihen, ettet aina ehdi laittautua. Kumppaniesi täytyy hyväksyä asia.

3. Pidät juhlimisesta, mutta sinulla on harvoin aikaa pyöriä kokonaista yötä ulkona ihan vain siltä varalta, että sattuisit tapaamaan jonkun. Vietät klubeilla aikaa ystäviesi seurassa. Jos joku tyyppi haluaa lähestyä sinua, hänen kannattaisi toimia nopeasti. Et roiku baareissa pilkkuun saakka, vaan lähdet ajoissa kotiin, koska sinulla on seuraava päivä täynnä ohjelmaa.

4. Et pysty tapaamaan ihmisiä spontaanisti. Deittailukumppanisi ei voi tuosta noin vain tekstata, että "Mitäs teet tänään?" ja olettaa, että olet vapaa hengailemaan. Suunnittelet menosi ajoissa etukäteen.

4. Et varaa tuntikausia Tinder-treffejä varten, vaan sovit tapaamiset muiden menojen väliin, ennen kun suuntaat juhliin tai tapaamaan ystäviäsi. Et voisi kuvitellakaan antavasi kokonaista iltaa tyypille, jota et ole koskaan tavannut.

5. Olet perunut tai siirtänyt tapaamisia toiseen ajankohtaan lukemattomia kertoja. Joskus sinulle vain tulee tärkeämpiä menoja.

6. Välillä kuluu päiviä niin, ettet vain muista avata Tinderiä tai vastata viesteihin. Tinderin selaaminen tuntuu sinusta usein työltä, josta ei makseta palkkaa, joten teet sitä ainoastaan silloin, kun sinulla on oikeasti energiaa. Et käytä deittiapplikaatioita jaaritellaksesi mukavia, vaan löytääksesi potentiaalisen kumppanin.

 

7. Jos kiinnostavasta tyypistä ei kuulu mitään, unohdat hänet yleensä nopeasti. Sinulla on niin paljon muuta tekemistä, ettet jaksa stressata siitä, että toinen käyttäytyy epämääräisesti tai hankalaksi.

8. Dumppaat helposti tyypit, jotka tuntuvat ylipäätään ajantuhlaukselta. Jos hän tekee ohareita tai jahkailee viikkokaupalla, voiko sitoutua sinuun, et jaksa kauaa roikkua hänen seurassaan.

9. Et osaa esittää "vaikeasti tavoiteltavaa". Et ymmärrä mitään pelien pelaamista, vaan ilmaiset yleensä kiinnostuksesi nopeasti.

10. Kalenterisi on täynnä menoja. Työpäivän jälkeen saatat mennä hänen kanssaan seitsemältä drinkeille, yhdeksältä leffaan kaverisi kanssa ja silti onnistua menemään ajoissa nukkumaan, koska sinulla on lento aamulla. Deittikumppanisi joutuvat hyväksymään tämän faktan.

11. Ihmissuhteet vievät liikaa energiaa. Toisinaan ihmettelet, miten ihmiset ehtivät käydä töissä ja silti tehdä kaikenlaisia parisuhdejuttuja? Välillä sinua pelottaa, ettet koskaan löydä ketään hektisen elämäsi takia. Et kuitenkaan voisi elää vain toista ihmistä varten.

12. Jos sinulla on vapaa-aikaa, keksit helposti mahtavaa tekemistä ja uusia seikkailuja tapailemasi ihmisen kanssa. Viet deittailukumppanisi päiväretkille, suosituimpiin drinkkibaareihin tai testaamaan parhaita brunsseja. Et halua tuhlata kallisarvoisia vapaapäiviäsi Netflixin tuijotteluun tai samassa kantabaarissa roikkumiseen.

14. Suosit toisinaan aamuseksiä yöseksin sijaan, koska et halua menettää yöuniasi. Aaamuseksi piristää ja antaa sinulle energiaa koko päiväksi.

15. Saatat vaikuttaa aluksi etäiseltä, mutta jos todella tykästyt johonkin tyyppiin, löydät kyllä hänelle aikaa ja muutut yhtäkkiä sydämelliseksi. Kun deittikumppanisi huomaavat tämän, he ilahtuvat suunnattomasti.

Kuvat: MV Photos

Lähde: Cosmopolitan.com

Katso myös:

Haaveissa romanttinen lomamatka? Nämä ovat 15 maailman romanttisinta kaupunkia

Tähdet sen kertovat: Millainen seurustelukumppani olet horoskooppisi mukaan?

Sinkuilla on naimisissa olevia rikkaampi elämä, väittää yhdysvaltalaistutkija – pitääkö tämä paikkansa?

Tähdissä piilee hauskoja juttuja. Nyt ne kertovat sinulle, minkälainen seurustelukumppani sinä olet horoskooppimerkkisi mukaan.

Vesimies (20.1-19.2): Itsenäinen tyyppi

Vesimies tarvitsee omaa tilaa, eikä aina jaksa hempeillä turhia tai olla kokoajan kiinni toisessa. Olet kumppanina lojaali, välittävä ja tuet kumppaniasi hamaan loppuun asti, mutta itsenäisyys on sinulle tärkeää. Jos joku suututtaa sinut kunnolla, tyyppi saa mennä.

Niin, ja osaat myös hullutella sängyssä.

Miten tapaat sen oikean: Se oikea on ollut rakastunut sinuun jo ikuisuuden ja olette tunteneet kauan ja eräs ilta pitkän, antoisan keskustelun jälkeen tajuat yhtäkkiä, että edessäsi on sielunkumppanisi. 

Tyypillisin tapa erota: Sinä ghostaat ja kunnolla.

Kalat (20.2-20.3): Herkkänahkainen tyyppi

Voi herkkää kalaa. Olet todella ihana, myötäelävä kumppani, joten onkin huonoa tuuria että sinulla on tapana deittailla ääliöitä. Kuuntele ystäviäsi, jos he sanovat että eivät pidä uusimmasta deittikumppanistasi, he ovat luultavasti oikeassa ja ajattelevat vain parastasi. Herkkä taiteilijasielusi saa parhaiten arvostusta, kun tapailet jotakuta joka ymmärtää taiteen ja indiemeininkien päälle. 

Kumppanisi arvostavat taiteellisia kiinnostuksenkohteitasi ja sitä, että bongaat aina mielenkiintoisimmat jutut ensin. Olet kiltti ja myötätuntoinen, ja saat muut ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi.

Miten tapaat sen oikean: Alatte molemmat seuraamaan toistenne Instagram-tilejä sen jälkeen kun tapasitte erään taiteilijan Instagramin-tilin kommenteissa.

Tyypillisin tapa erota: He pettävät sinua ja otat silti heidät takaisin, kun he vannovat että muuttavat tapansa - vaikka eivät tee sitä kuitenkaan.

Oinas (21.3-19.4): Rehellinen tyyppi

Sinua ei niin vaan huijata, etkä siedä valehtelua tai mielistelyä. Arvostat rehellisyyttä ja suorapuheisuutta, ja se heijastuu koko persoonallisuuteesi. Se näkyy niin työelämässä kuin deittailussakin. Voit olla välillä aika ailahtelevainen, jota seurustelukumppanisi on välillä vaikea ymmärtää. Kuitenkin, kun tapaat sen oikean joka ymmärtää luonnettasi, sinä olet loistava kumppani. 

Riidat kanssasi ovatkin toinen juttu. Jos joku suututtaa sinut, sinua hurjempaa tyyppiä saa hakea. Osaat sivaltaa oikeista kohdista ja olla hyvinkin ilkeä. Sen takia monet kumppanisi pyrkivätkin välttämättän riitoja kanssasi. 

Miten tapaat sen oikean: Tuijotat huoneen poikki seksikkäästi kohdettasi ja liekit lehahtavat välillänne. Treffaatte myöhemmin sinä iltana ja olette sen jälkeen erottamattomia.

Tyypillisin tapa erota: Törmäät tyyppiin kadulla sattumalta ja hän alkaa juoruamaan draamasta, joka parhaillaan pyörii hänen ympärillään. Tajuat, että hän on aika kaksinaamainen ja lopetat jutun siihen.

Härkä (20.4-20.5): Looginen tyyppi

Olet käytännöllinen tyyppi ja se näkyy myös treffailutavoissasi. Kun muut sotkeutuvat myrkyllisiin ihmisuhteisiin ja ääliöihin, sinä pysyt järkevällä linjalla. Et ole tylsä, mutta et ota myöskään riskejä vaan pelaat varman päälle ja valitset mieluummin turvallisen tyypin kuin mysteerisen komistuksen.

Miten tapaat sen oikean: He vain hengailevat lähelläsi niin kauan, kunnes murrut.

Tyypillisin tapa erota: Jätät heidät 18 kuukauden seurustelun jälkeen, kun olet ensin analysoinut asiaa ja tehnyt pitkän listan plussista ja miinuksista.

Kaksonen (21.5-20.6): Seikkaileva tyyppi

Sinun rento luonteesi ja se, että olet helposti lähestyttävä, saa monet ihastumaan sinuun ja sen takia suhteesi alkavatkin usein kaveripohjalta. Olet hauska treffikumppani, sillä olet täynnä ideoita. Vaikutat ulkoapäin todella itsevarmalta, vaikka sisältä sinusta ei tuntuisikaan siltä. Hermostuneisuutesi voi joskus vaikuttaa sarkastisuudelta. Kumppanisi rakastavat seikkailunhaluisuuttasi ja luovaa luonnettasi, vaikka tuuliviirimäisyytesi ja päättämättömyytesi voi joskus saada toiset raivon partaalle. 

Miten tapaat sen oikean: Olette pyörineet samassa kaveripiirissa jo vuosia ja eräs päivä tajuat, että hän on se oikea. Teet kaksosille tyypilliseen tapaan itse aloitteen ja pyydät häntä treffeille. Tunti valloittavien keskustelutaitojesi parissa ja kuka tahansa ihastuisi sinuun.

Tyypillisin tapa erota: He pyytävät sinua muuttamaan yhteen ja et osaa päättää, mitä haluat tehdä. Konsultoit 18 ystävääsi, pähkäilet ja nukut yön yli ja päädyt siihen, että et edes pitänyt tyypistä kovin paljon.

Rapu (21.6-22.7): Pessimistinen tyyppi

Olet hiukan pessimistinen, mutta taidat tietääkin sen jo. Sinun on vaikea hyväksyä, että joku voisi pitää sinusta (vaikka ilmiselvästi asia olisikin niin!) ja siitä koituu usein ongelmia. Loistat parhaiten kumppanin kanssa, jolla on samantyyppinen luonne. Mutta varo, että et valitse kuitenkaan tyhjää paperiversiota itsestäsi, sillä negatiivisten asioiden vatvominen ja turhan pessimistinen ote elämään ei ole hyväksi pidemmän päälle. 

Treffailu kanssasi on huippua. Bondaat ihmisten kanssa helposti, sinun kanssasi on helppo jutella ja se viehättää monia. Ja seksi kanssasi on upeaa. Epävarmuutesi koituu usein kuitenkin monien suhteidesi kohtaloksi ja ne jäävät lyhyeksi, koska reagoit joskus liian nopeasti.

Miten tapaat sen oikean: Löydätte itsenne yhdessä bileiden nurkasta puhumasta, miten jotkut ihmiset ovat liian mahtailevia ja huomaattekin kohta, että olette rakastuneita. Kun kaverisi kysyvät uudesta deitistäsi, vähättelet asiaa, vaikka oikeasti silmäsi säihkyvät onnesta.

Tyypillisin tapa erota: Hän pyytää sinua kanssasi naimisiin ja sinä kysyt: "Ai, kaverimielessä vai?"

Leijona (23.7-22.8): Säihkyvä tyyppi

Olet tähtiainesta ja tiedät sen. Magneettinen vetovoimasi saa kenet tahansa lankeamaan ja nopeasti. Sinulla ei ole aikaa tai halua pelata ihmissuhdepelejä, vaan odotat että jos joku pitää sinusta, hän ilmoittaa sen näyttävällä tavalla. Sinä kaipaat huomiota ja ihmisten on myös ansaittava huomiosi. Kun he sen saavat, sinusta saa mitä parhaimman ja lojaalin kumppanin. Ihmiset rakastavat flirttailla kanssasi, sillä olet loistava keskustelija ja juhlien valokeila. Ongelmia syntyy, jos ihmiset toteavat sinun olevan itsekeskeinen. Mutta toisaalta et välitä, sillä kysyt ihmisiltä jatkuvasti, mitä mieltä he ovat sinusta, joten vastaus ei ole mikään yllätys.

Miten tapaat sen oikean: He bongaavat sinut tagattuna kuvista, joissa olet kavereidesi kanssa ja lopulta rohkaistuvat pyytämään sinua ulos.

Tyypillisin tapa erota: Olit myöhässä kumppanisi tärkeästä tapahtumasta, koska otit selfieitä ja tsekkasit twitter-tilisi ilmoituksia.

Neitsyt (23.8-22.9): Ahkera tyyppi

Olet todella suloinen, teet aina parhaasi, olet ahkera ja et pelkää tehdä töitä. Se kiehtoo monia, koska olet itsenäinen, järkevä ja lähestyt kaikkea analyyttisesti. Kumppanisi rakastavat tätä, mutta toisaalta pelkäät itse että olet tylsä tai ettet ole tarpeeksi spontaani. Älä ole epävarma, he ovat kanssasi sen takia että pitävät juuri sinusta. 

Ongelmia kuitenkin syntyy, kun laitat itsesi aina viimeiseksi ja esität kuitenkin marttyyriä asioista, joihin sinulla ei olisi edes syytä.

Miten tapaat sen oikean: Bongaatte toisenne sattumalta kaupan siivoustarvikeosastolta.

Tyypillisin tapa erota: Kumppanisi kaverit tulivat kylään, käyttäytyivät epäkunnioittavasti kotiasi kohtaan ja sotkivat paikat etkä kestänyt sitä.

Vaaka (23.9-23.10): Epävarma tyyppi

Älä pyytele aina anteeksi kumppaneiltasi. Oletat usein, että olet väärässä, mutta olet myös usein oikeassa ja sinun olisi hyvä muistaa se. Sinun pitää puolustaa ja arvostaa itseäsi enemmän. Vältät konflikteja ja se voi olla hyvä tiettyjen kumppanien kanssa, mutta toiset voivat käyttää sitä hyväkseen. Säteilysi sytyttää helposti tyypin kuin tyypin, mutta itse et tunnu tajuavan kuinka viehätysvoimainen oletkaan. 

Miten tapaat sen oikean: Hän ignorasi sinua tunneilla, kunnes ei enää tehnyt niin ja nyt olette yhdessä.

Tyypillisin tapa erota: Luulet, että tapailet sitä oikeaa, kunnes eräs tunnettu miljonääri iskee silmänsä sinuun ja tajuatkin, että oletkin oikeasti kiinnostava tyyppi. Dumppaat miljonäärin kuitenkin jonkun komean näyttelijän takia.

Skorpioni (24.10-22.11): Intensiivinen tyyppi

Skorpionin tapaileminen voi paikoitellen vaatia hieman masokistista luonnetta, sillä skorpioni on aika intensiivinen tyyppi. Kaikki jotka sinut tuntevat, tietävät että olet kuitenkin huippu! Voit olla seurustelukumppanisi kavereita kohtaan aluksi hieman varautunut, mutta se johtuu vain siitä että et halua hänen hengailevan väärässä porukassa. 

Rokkaat intensiivisyytesi ja tulisuutesi kanssa, koska tunnistat oman luonteesi. Kumppanisi aina ajattelevat, että olet huippu sängyssä ja oletkin siitä ylpeä. Panostat täysillä kaikkeen mitä teet, sen tietävät myös sinua pelkäävät eksäsi.

Miten tapaat sen oikean: Sinä roastasit heidät raa'asti Twitterissä ja se levisi kaikkialle nettiin.

Tyypillisin tapa erota: Heräät yksi aamu vain huomataksesi että kumppanisi ovat blokanneet sinut kaikkialla.

Jousimies (23.11-21.12): Hauska tyyppi

Sinä olet kuin pieni ilotulite. Olet porukan hauskin tyyppi ja kaikki haluavat olla lähelläsi. Olet hyvin viehättävä ja huumorisi yksi seksikkäimmistä asioista sinussa. Näet ihmisissä usein vain hyvää - joka toisaalta on hyvä juttu ja toisaalta taas voi olla hiukan epärealistista. Tämän piirteen takia luotat ihmisiin joskus liian helposti.

Pieni muistutus: Älä yritä olla kaveri eksiesi kanssa!

Miten tapaat sen oikean: Heität hauskan vitsin kotijuhlissa samalla, kun satutte keittiöön avaamaan omituisen hankalaa viinipulloa.

Tyypillisin tapa erota: Etsit hänen koneeltaan meemiä, jonka koitte hauskaksi ja joka nyt on hukassa, törmäät kuitenkin siihen, että hän on tykännyt eksiensä selfieistä.

Kauris (22.12-19.1): Huolehtijatyyppi

Olet kaveriporukkasi äiti ja seurustelusuhteissa pidät ohjat käsissäsi ja huolehdit kaikesta. Et voi sille mitään, vaan niin on aina ollut. Kumppanisi rakastavat sitä, että heidän ei tarvitse huolehtia mistään vaan sinä hoidat kaiken. Voit olla välillä hiukan snobimainen ja pessimistinen, joka voi ärsyttää seurustelukumppaneitasi, mutta kun tapaat sen oikean, joka on kanssasi samalla aaltopituudella kaikki rullaa.

Miten tapaat sen oikean: Tapaatte sattumalta paikallisessa kirjakaupassa, jossa valitsette lempikirjalijanne (joka osoittautuu samaksi) teoksia. Alatte jutella ja se on siinä.

Tyypillisin tapa erota: Heräät eräs aamu ja tajuat, että voisit saada paremmankin.

 
Kuva: MVPhotos
Giffit: Giphy
Lähde: Cosmopolitan.com
 
Katso myös:
 
 

 

 

Kolumnistimme Janni Hussi ei ole innostunut Tinderistä, mutta saattaisi suostua sokkotreffeille.

En ole koskaan ennen elämässäni deittaillut. Olen ollut koko aikuisikäni pitkissä parisuhteissa, joten treffailu on mennyt aivan ohi. Eikä siinä mitään, olen paljon enemmän sitoutujatyyppiä kuin hetken mielijohteesta suhteesta toiseen suhaaja. Jos seurustellaan, niin sitten seurustellaan kunnolla.

Kesä on perinteisesti treffailun kulta-aikaa, mutta deittailu tuntuu muuttaneen muotoaan järisyttävästi muutaman vuoden aikana. On Tinderit, Snapchatit, Messengerit ja Whatsappit. Saan kiitettävästi treffikutsuja somekanavien kautta, mutta en halua lähteä tuntemattoman kanssa deiteille pelkän somepyynnön perusteella. Ajatus tuntuu epämiellyttävältä, vaikka pidänkin itseäni hyvin spontaanina ja heittäytyväisenä tyyppinä.

Ystäväni ovat yrittäneet auttaa ja opettaa minulle Tinderin käyttöä. Jotkut ovat jopa esitelleet omia matchejaan todistaakseen minulle, että sovellus todella toimii. Ja myönnetään – siellä on ollut komeata miestä rivissä, mutta haluan uskoa vanhanaikaisempaan tapaan. Siihen, että kohtaan ”matchini” vaikkapa lenkkipolulla tai ruokakaupan kassalla. Missä tahansa, kunhan mukana on aito ihmiskontakti, ei virtuaalitodellisuus. En siis ole vieläkään ladannut Tinderiä.

Olen silti päätynyt puolen vuoden aikana treffeille muutaman kerran. Yksi deittini oli ulkoisesti kuin kreikkalainen veistos, mutta kemiamme eivät kohdanneet millään tasolla. Treffiemme aikana oli paljon kiusallisia hiljaisia hetkiä, jolloin pohdin kuumeisesti vaivaantunut hymy kasvoillani, että mitähän hittoa sanon seuraavaksi. Nauroimme molemmat vain omille vitseillemme, ja koko touhu oli muutenkin jäykkää ja väkinäistä. Harkitsin hetken jopa vanhan ”kaveri soittaa ja sillä on hätä” -kikan käyttöönottamista. Taistelimme kuitenkin urhoollisesti treffit loppuun saakka.

Toisen treffikumppanin kanssa huomasin hyvin nopeasti illan todellisen asetelman. Olin päätynyt deiteille ihailijan kanssa. Sain kuulla, miten mahtava, megalomaanisen hauska ja jumalaisen kaunis superihminen olen. Oli todella outoa, kun toinen tiesi kaiken serkkuni nimestä koirani syntymäpäivään. Nekin treffit jäivät yhteen kahvikupilliseen.

En ole silti itsekään maailman helpoin deittailukumppani. Toukokuun aikana olin kotona vain kuusi yötä, kaiken muun ajan olin matkoilla. Ehkä nyt ei siis ole paras aika tutustua kehenkään tositarkoituksella. Tai oikeastaan millään tarkoituksella.

Minulla on hyvä juuri näin, eikä minulla ole kiire löytää sitä oikeaa, mutta on silti hauskaa tavata uusia ihmisiä ja pitää silmät auki mielenkiintoisen tyypin varalta. Olenkin alkanut kiinnostua ystävieni ehdotuksesta järjestää minulle sokkotreffit. Kesä 2017 ja deitit, täältä tullaan!

Katso myös:

Kolumni: "En olisi ikinä uskonut, että sinkkuus voi tuntua näin hyvältä"

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Jännitätkö sinäkin aloitteen tekemistä? Nämä ohjeet auttavat, kun haluat jutella tuntemattomalle

Kuva: Juha Salminen

 

nettihirmu

Janni Hussi: "Olen alkanut kiinnostua ystävieni ehdotuksista järjestää minulle sokkotreffit"

Olen samaa mieltä Jannin kanssa siitä että luonnollisin tapa on törmätä elâvässä elämâssä! Olen notkunut monta vuotta eri portaaleilla ja tavannut kymmeniä miehiä ja vaikka olisi millainen adonis mutta kemiat eivät kohtaa niin se on sitten siinä. On helppoa alkaa chattailemaan netissä koska ei tarvitse tehdä paljoa efforttia eikä sen ihmeemmin sitoutua mihinkään. Jos tyyppi alkaa tuntua tylsältä niin keskustelun saa hiipumaan hyvin nopeasti.
Lue kommentti

Kirjoittaja on media-alan sekatyöläinen, jolla ollut alle sata seksikumppania, mutta yli 40.

Kaava on aina sama. Olette olleet onnellisia jo pitkään, ensihuuma alkaa tasaantua ja suloinen arki asettua raiteilleen. Kaikki menee mukavasti, mutta eräänä päivänä se iskee salaman lailla: ärtymys. Ei jumalauta, miten toi tyyppi käy hermoille! Pian sen vanavedessä tulee jokaisen suhteen ankeuttaja, kammottu olotila nimeltä kyllästyminen. Se säikäyttää, koska silloin mieleen hiipii ajatus: jos olen itse kyllästynyt, on todennäköistä, että toinenkin on. Miksi hän ei sano mitään? Miksi minä en pysty sanomaan mitään?

Se, kuinka pian ankeuttajan aalto iskee ensimmäisen kerran, riippuu suhteesta. Varmaa on vain se, että tunne huuhtoo ylitsesi ennemmin tai myöhemmin. Joka muuta väittää, valehtelee. Minulle se iski kahdeksan vuoden jälkeen.

Suhteen alussa seksiä ja intohimoa oli niin paljon, että yöt kuluivat salaisuuksia kuiskien ja toisen äärirajoja kartoittaen. Halusin monta kertaa päivässä, yössä, tunnissa. Kunnes yhtäkkiä huomasin, että viime kerrasta oli viikko. No ei se mitään, tutkimusten mukaan seksiä harrastetaan noin kaksi kertaa viikossa. Sitten meni kuukausi, kaksikin. Haluni ovat kadonneet.

Minne ne katosivat? Miksi meille kävi näin? Miksi en uskaltanut ottaa puheeksi sitä, etten enää halunnut kumppaniani? Mutta miten olisin edes voinut haluta toista, jos en itsekään tiennyt, mitä halusin?

Ihminen muuttuu vuosien varrella, eikä kolmekymppinen kiihotu enää välttämättä samoista asioista kuin 19-vuotias. Seksuaalisuus muuttuu, kehittyy, kypsyy. Hävettääkö, että haluat toisen tarttuvan tukasta ja kuiskaavan korvaan nöyryyttävän sanan? Pystytkö puhumaan kumppanillesi haluistasi ja fantasioistasi? Toisesta naisesta, kahdesta miehestä tai tuhmasta roolileikistä?

Minä en ainakaan pystynyt. Seksiä oli, pehmustetut käsiraudat oli, seksikkäitä alusvaatteita myös. Pornonkin katseleminen oli ihan jees. Jostain syystä emme vain kohdanneet, ja ilmeisesti on mahdollista harrastaa seksiä vuosia toisen ohi. Henkisesti, fyysisesti ohi. Hän ajoi jotain toista kaistaa ja minä ajattelin, että tämä kaista riittää. Mies ei kertonut omista haluistaan, enkä minä tiennyt sen syvällisemmin omistani. Lopulta kävi niin, että odotin usein kattoon tuijottaen, että seksi olisi ohi. Samaa kaavaa etenevä hively, tuttuakin tutumpi esileikki, tappavan tasainen suoritus ja näytelty orgasmi. Kummassakaan meissä ei ollut vikaa, ja kummassakin oli.

Joskus yhteensopimattomuus sängyssä selviää vasta, kun on maannut jonkun toisen kanssa. Silloin kaikki tuntuu sujuvan lakanoiden välissä sanattoman sopimuksen mukaisesti, vartalot sulautuvat toisiinsa, eikä kertaakaan tule ajatelleeksi vatsamakkaroitaan.

Lukuisten rakastelukertojen jälkeen onnekkaat rakastavaiset avaavat suunsa: hei, kokeillaanko tätä? Pidätkö minua hulluna, kun ehdotan tätä? He tunnistavat ensimmäisen kyllästymisen aallon ja avaavat heti suunsa. He tutkivat tunteitaan, halujaan ja muokkaantuvat kohti uudenlaista seksiä. Yhdessä ja toisen halujen toteuttamiseksi mennään epämukavuusalueille, tullaan pois, keksitään jotain muuta. Silloin seksi ei jää kertaan viikossa tai kuukaudessa, vaan pysyy vireänä kerrasta toiseen. Kysy, kuuntele, älä oleta. 

Katso myös:

Sinkuilla on naimisissa olevia rikkaampi elämä, väittää yhdysvaltalaistutkija – pitääkö tämä paikkansa?

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "Sterilisaation jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat"

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Kuva: iStock

 

Vierailija

Kolumni: "Tuijotan usein kattoon ja odotan, että seksi poikaystäväni kanssa on ohi"

Ilkka: jos luulee että pikapanot pitää tosielämässä suhteen kasassa, niin pettyy varmasti. Kannattaa valmistautua siihen, että pitää kuunnella myös sen toisen haluja ja tarpeita. Kompromisseistahan parisuhteessa on kyse, välillä tehdään jotain mikä itselle ei olisi kaikkein mieluisinta, jos se sille toiselle on. Tai tietysti voi jatkaa yhden illan jutuilla, jos se on se oma juttu.
Lue kommentti