Saako eksäsi yhä sydämesi läpättämään, vaikka eronne oli parasta, mitä sinulle on koskaan
tapahtunut? Cosmo kertoo, mistä on kyse ja miksi kiusaukselle ei kannata antaa periksi.

Muistatko, kun puoli vuotta sitten skoolasit ystäviesi kanssa erobileissäsi? Olit onnesi kukkuloilla, kun eksäsi oli vihdoin kantanut viimeiset Harald Hirmuinen -bokserinsa ulos yksiöstäsi. Kuukausia kestäneen bileputken jälkeen tapahtui kuitenkin jotain outoa. Baareissa riekkuminen alkoi tuntua tervanjuonnilta (emmekä tarkoita snapsia) ja yllätykseksesi huomasit kaipaavasi sitä kelvotonta renttua takaisin. Siis hetkinen! Mitä tapahtui?
Hyvä uutinen on se, ettet ole tullut hulluksi. Huono uutinen on, että kyse on kemiallisesta reaktiosta, jota vastaan on turha taistella. Vanhojen aikojen muistelu synnyttää nostalgiatunteen, joka saa eksäsi tuntumaan vastustamattomalta. Suomeksi sanottuna kyse on vaarallisesta ilmiöstä, jonka tunnemme kansankielellä harmittomana fraasina ”aika kultaa muistot”.

Näinhän siinä käy

Surffailet viattomasti Facebookissa, kun eksäsi statuspäivitys kiinnittää huomiosi. Pian huomaat selaavasi hänen aikajanaansa pieni hymy huulillasi. Eroon johtaneet erimielisyydet tuntuvat toissijaisilta ongelmilta, kun muistelet yhteisiä ulkomaanmatkoja ja kesälomareissuja.
Muistuta itseäsi, että kyse on yleisestä suhdekaipuusta, ei siitä, että kaipaisit juuri häntä. On luonnollista, että toisinaan kaipaat sinkkurellestyksen vastapainoksi hellyyttä, yhdessäoloa ja kinastelua wc-pytyn kannen asennosta. Ikävä saa sinut unohtamaan suhteenne nurjat puolet.
Uusi seurustelusuhde ei voi alkaa siitä, mihin sinä ja eksänne jäitte. Uuden kumppanin kanssa joudut aloittamaan tutustumisen alusta. Ei ihme, että eksän tuttu kainalo tuntuu mukavammalta vaihtoehdolta kuin hapuilevat keskustelut uuden tuttavuuden kanssa.

Kammottavaa kemiaa

Lämpimät muistot laukaisevat kehossasi kemiallisen reaktion, joka vain hämmentää tunnesoppaa entisestään. Hempeä muisteluhetki saa elimistösi erittämään tavallista enemmän mielihyvähormoni oksitosiinia, joka herättää perhoset lentelemään vatsanpohjassasi.
Lämpimistä tunteista huolimatta on tärkeintä, että muistat eroon johtaneet ongelmat: ne eivät ole kadonneet mihinkään. Yhteen palaaminen olisi todennäköisesti typerintä, mitä voisit hormonihuumassasi ehdottaa eksällesi. Huomaa myös, että eksän perään haikailu estää sinua näkemästä ohitsesi kulkevia kelpo yksilöitä.

Estä katastrofi

Koska et voi täysin luottaa omaan arvostelukykyysi heikolla hetkellä, sinun kannattaa suosiolla turvautua järkevämpään ihmiseen. Soita parhaalle ystävällesi, joka joutui aikoinaan kuuntelemaan tilitystäsi eksäsi edesottamuksista. Koska et tottele omaa järjen ääntäsi, kuuntele ystävääsi, kun hän kieltää sinua ottamasta yhteyttä eksääsi. Ystäväsi muistaa hyvin kaikki ne kurjat temput, jotka lopulta viimeistelivät suhteenne.
Jos kuulut eksäsi kanssa samaan ystäväporukkaan, pidä huoli, ettet joudu jäämään hänen kanssaan kahden. Ota etäisyyttä ja anna itsellesi tilaa löytää uusi kumppani – juuri se oikea sinulle.

Milla Magia

Takaisin yhteen eksän kanssa?

Tosi hieno artikkeli! :D Viime talvena (2011-12) erosin ensin ekasta ja sitten tokasta kullasta. Olisin tahtonut palata yhteen tokan kanssa, funtsimme asiaa emmekä palanneet yhteen. Kesä 2012 oli vaikea, minulle tuli ihan kamalan paha mieli, mutta sitten tajusin haluavani uuden miesystävän ja nyt minulla on sellainen, minulle PALJON sopivampi kuin eka ja toka.
Lue kommentti
rusina

Takaisin yhteen eksän kanssa?

Erottiin exän kaa reilut kuukausi sitten.Suhteessa oli tietyt asiat pielessä, mm miehen ex pyöri siinä välissä..mut itekin tuli tehtyä virheitä, jotka huomaan nyt selvemmin ja joita haluaisin saada tekemättömiksi..No välit lämpenivät, ja yhteen palattiin ja parin päivän päästä sanoin ettei tämä toimikaan..tuli joku paniikkireaktio, ja nyt on tunteet ja mieli myllerryksessä, että mitä teen..osasyy paniikkirekatioon, on, että lähipiirissä tietty henkilö ei miehestä pidä..ja sekin, että ikäeroa...
Lue kommentti

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos