Seksiä harrastetaan yhä vähemmän, se tiedetään niin tutkimuksissa kuin makuuhuoneissakin. Aseksuaalia seksi tai siihen liittyvät asiat eivät ole kuitenkaan kiinnostaneet koskaan.

Kun 34-vuotias Oona kertoo, ettei seksi kiinnosta häntä, tunnelma seurueessa muuttuu usein epämukavaksi. Kommentit ovat puolustelevia tai hämmentyneen uteliaita:

–Sinähän elät kuin nunnaluostarissa! Itselleni jo kuukausi ilman olisi liian pitkä aika! Miten hoidat sen puolen elämästäsi?

Tähän Oona vastaa, että maailmassa on paljon kaikkea muutakin kiinnostavaa, jota voi tehdä yksin tai yhdessä. Ei kaiken tarvitse pyöriä seksin ympärillä.

Sinkkuna elävälle Oonalle haluttomuus ei ole ongelma.

– Jos seksi ei kiinnosta, sitä ei oikeastaan edes ajattele, hän sanoo.

Aseksuaaliksi kutsutaan ihmistä, jota seksi tai siihen liittyvät asiat eivät kiinnosta eikä seksuaalista halua ilmene. Seksuaalista hyvinvointia edistävän Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kertoo, että aseksuaalisuuden kirjo on laaja.

– On niitä, joille aseksuaalisuus on myötäsyntyinen ominaisuus, eikä seksuaalisuus ole koskaan kiinnostanut. Joillekin aseksuaalisuus liittyy johonkin elämäntilanteeseen, joillakin haluttomuuden taustalla on seksuaaliongelmia tai jotain traumapohjaista.

Harvalle aseksuaalille seksuaalisen halun puuttuminen on ongelma, jota pitäisi alkaa ratkoa. Parisuhteessa tilanne voi kuitenkin olla toinen.

– Parisuhteesta voi muodostua loukko toiselle osapuolelle, jos suhteelta odotetaan uskollisuutta, mutta seksuaalisia tarpeita ei ole mahdollista toteuttaa kumppanin haluttomuuden takia, Paalanen muistuttaa.

On ollut silti aikoja, jolloin Oona on halunnut seksiä ja nauttinutkin siitä. Hänen pisin parisuhteensa kesti liki kymmenen vuotta. Muutama vuosi sitten Oona lähti etsimään rakkautta nettideittimaailmasta ja koki pettymyksekseen olevansa miehille pelkkää kulutustavaraa, jonka avulla he tyydyttivät tarpeensa. Oona olisi halunnut enemmän.

– Jutuista jäi epämiellyttävä olo niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Oona päätti jättää deittailut ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa. Mitä paremmin hän voi aktiivisen joogaharrastuksensa ansiosta, sitä korkeammaksi kynnys seksin harrastamiseen kasvoi. Se menetti merkitystään muiden elämänlaatua lisäävien asioiden rinnalla. Nyt puolentoista vuoden jälkeen Oona on tilanteessa, jossa seksi ei kiinnosta senkään takia, ettei hän tarvitse sitä tunteakseen itseään arvokkaaksi.

– Katkeruus on varmaankin haluttomuuteni lähtökohta, mutta suurin syy on se, että haluan pitää itsestäni huolta. Tuntuu voimaannuttavalta, että olen oppinut sanomaan ei, enkä ole pannut vain siksi, että joku toinen on halunnut.

Paalanen sanoo, että selibaatti tai seksistä luopuminen ovat omaan valintaan perustuvia toimintapoja. Se ei ole aseksuaalisuutta, mutta voi elämäntavaksi muuttuessaan johtaa siihen.

Kiireinen arki, hiljaiset makuu-huoneet

Kun katsoo suomalaisten seksuaalikäyttäytymistä selvittänyttä Finsex 2015 -tutkimusta, huomaa yhdyntöjen vähentyneen edellisestä, vuonna 2007 tehdystä selvityksestä. Vielä vuonna 1999 25–34-vuotiailla naisilla oli noin seitsemän yhdyntäkertaa kuukaudessa. Viime vuonna luku oli neljän ja viiden välillä.

Haluttomuutta, oli se sitten oma valinta tai suorituskeskeisen elämänrytmin aiheuttamaa, on nykyään enemmän kuin ennen.

– Ihmiset ovat jakautuneet selkeämmin niihin, jotka ovat seksipositiivisia ja harrastavat seksiä paljon ja niihin, jotka eivät ole panostaneet siihen puoleen aiemminkaan, Paalanen kertoo.

Yksi syy yhdyntämäärien laskuun on Sexpon toiminnanjohtajan mukaan myös tavassa, miten seksi yleisessä keskustelussa esitetään.

– Keskustelu on usein negatiivista ja ongelmakeskeistä. Esimerkiksi jotkut nuoret saattavat hämmentyä siitä ja luopua seksistä kokonaan.

Mutta ei seksi kiinnosta entiseen malliin muuallakaan. Japanissa puhutaan jopa selibaattibuumista: alle 40-vuotiaat eivät ole enää kiinnostuneita tavanomaisista parisuhteista. Japanissa on maailman alhaisimmat syntyvyysluvut. Paalanen ei silti usko, että ilmiö yltää Suomeen.

– Japani on yhteiskuntana erilainen kuin Suomi, ja siellä sosiaaliset paineet menestyä ovat vielä suuremmat kuin täällä. Moni valitsee siksi uran seurustelun tai perheen sijaan.

Ominaisuus muiden joukossa

Oonan mielestä oleellista olisi miettiä, mikä on seksin harrastamisen motiivi. Hyppääkö vällyihin omasta vai toisen tahdosta? Pidemmän päälle toisen miellyttäminen alkaa nakertaa, eikä pelkästään tavan vuoksikaan kannata.

– Haluaisin, että seksi olisi syvempi juttu, ei pelkkä suoritus lauantai-iltana uuniperunan ja saunan jälkeen.

Aseksuaalisuus on suhteellisen pieni ilmiö. Arviolta vain yhtä prosenttia väestöstä ei kiinnosta seksi tai siihen liittyvät asiat. Aseksuaalisuutta ei ole tutkittu samalla tavalla kuin muita seksuaalisuuden ilmenemismuotoja, mutta tieto lisääntyy koko ajan, samoin ihmisten ymmärrys.

– Lähes kaikkien ihmisten elämä pyörii rakkauselämän ja suhteiden ympärillä, joten tällainen ilmiö herättää kiinnostusta ja ihmetystä. Joidenkin voi olla vaikea ymmärtää ihmistä, joka ei ole kiinnostunut seksistä, Paalanen sanoo.

Oonan on välillä vaikea ymmärtää itseäänkin. Hän kertoo miettineensä usein, onko hänessä jotain vikaa, kun häntä ei huvita tai haluta.

– Olen miettinyt, miksi en vain voisi? Toisaalta miksi yrittää, jos tietää, ettei huvita? Ajattelen, että tämä on vain vaihe ja menee kyllä ohi, jos kohdalleni osuu oikea kumppani. Siihen asti olen tyytyväinen näin. 

Kuva: iStock

 

Kirjoittaja on media-alan sekatyöläinen, jolla ollut alle sata seksikumppania, mutta yli 40.

Kaava on aina sama. Olette olleet onnellisia jo pitkään, ensihuuma alkaa tasaantua ja suloinen arki asettua raiteilleen. Kaikki menee mukavasti, mutta eräänä päivänä se iskee salaman lailla: ärtymys. Ei jumalauta, miten toi tyyppi käy hermoille! Pian sen vanavedessä tulee jokaisen suhteen ankeuttaja, kammottu olotila nimeltä kyllästyminen. Se säikäyttää, koska silloin mieleen hiipii ajatus: jos olen itse kyllästynyt, on todennäköistä, että toinenkin on. Miksi hän ei sano mitään? Miksi minä en pysty sanomaan mitään?

Se, kuinka pian ankeuttajan aalto iskee ensimmäisen kerran, riippuu suhteesta. Varmaa on vain se, että tunne huuhtoo ylitsesi ennemmin tai myöhemmin. Joka muuta väittää, valehtelee. Minulle se iski kahdeksan vuoden jälkeen.

Suhteen alussa seksiä ja intohimoa oli niin paljon, että yöt kuluivat salaisuuksia kuiskien ja toisen äärirajoja kartoittaen. Halusin monta kertaa päivässä, yössä, tunnissa. Kunnes yhtäkkiä huomasin, että viime kerrasta oli viikko. No ei se mitään, tutkimusten mukaan seksiä harrastetaan noin kaksi kertaa viikossa. Sitten meni kuukausi, kaksikin. Haluni ovat kadonneet.

Minne ne katosivat? Miksi meille kävi näin? Miksi en uskaltanut ottaa puheeksi sitä, etten enää halunnut kumppaniani? Mutta miten olisin edes voinut haluta toista, jos en itsekään tiennyt, mitä halusin?

Ihminen muuttuu vuosien varrella, eikä kolmekymppinen kiihotu enää välttämättä samoista asioista kuin 19-vuotias. Seksuaalisuus muuttuu, kehittyy, kypsyy. Hävettääkö, että haluat toisen tarttuvan tukasta ja kuiskaavan korvaan nöyryyttävän sanan? Pystytkö puhumaan kumppanillesi haluistasi ja fantasioistasi? Toisesta naisesta, kahdesta miehestä tai tuhmasta roolileikistä?

Minä en ainakaan pystynyt. Seksiä oli, pehmustetut käsiraudat oli, seksikkäitä alusvaatteita myös. Pornonkin katseleminen oli ihan jees. Jostain syystä emme vain kohdanneet, ja ilmeisesti on mahdollista harrastaa seksiä vuosia toisen ohi. Henkisesti, fyysisesti ohi. Hän ajoi jotain toista kaistaa ja minä ajattelin, että tämä kaista riittää. Mies ei kertonut omista haluistaan, enkä minä tiennyt sen syvällisemmin omistani. Lopulta kävi niin, että odotin usein kattoon tuijottaen, että seksi olisi ohi. Samaa kaavaa etenevä hively, tuttuakin tutumpi esileikki, tappavan tasainen suoritus ja näytelty orgasmi. Kummassakaan meissä ei ollut vikaa, ja kummassakin oli.

Joskus yhteensopimattomuus sängyssä selviää vasta, kun on maannut jonkun toisen kanssa. Silloin kaikki tuntuu sujuvan lakanoiden välissä sanattoman sopimuksen mukaisesti, vartalot sulautuvat toisiinsa, eikä kertaakaan tule ajatelleeksi vatsamakkaroitaan.

Lukuisten rakastelukertojen jälkeen onnekkaat rakastavaiset avaavat suunsa: hei, kokeillaanko tätä? Pidätkö minua hulluna, kun ehdotan tätä? He tunnistavat ensimmäisen kyllästymisen aallon ja avaavat heti suunsa. He tutkivat tunteitaan, halujaan ja muokkaantuvat kohti uudenlaista seksiä. Yhdessä ja toisen halujen toteuttamiseksi mennään epämukavuusalueille, tullaan pois, keksitään jotain muuta. Silloin seksi ei jää kertaan viikossa tai kuukaudessa, vaan pysyy vireänä kerrasta toiseen. Kysy, kuuntele, älä oleta. 

Katso myös:

Sinkuilla on naimisissa olevia rikkaampi elämä, väittää yhdysvaltalaistutkija – pitääkö tämä paikkansa?

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "Sterilisaation jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat"

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Kuva: iStock

 

Iskikö taas kateuden pistos? Ei hätää, niin meille muillekin joskus.

Tuijotat puhelimen näyttöä. Opiskelukaverisi on juuri ladannut Instagramiin kuvan työsopimuksesta, jonka hän on allekirjoittanut uuteen harjoittelupaikkaansa menestyneessä yrityksessä. Eilinen kuva on lenkkipolulta, eikä käy kieltäminen, että hän näyttää hyvältä treenitrikoissaan. Itselläsi kesäkunnon tavoittelu on rajoittunut lähinnä hyvinvointiblogien lukemiseen ja uusista lomavaatteista haaveilemiseen. Missä vaiheessa ystävä on muka ehtinyt treenata, ja eikö harjoittelupaikka oikeastaan olisi kuulunut sinulle, kun olet opiskellut alaa kauemmin kuin hän? Kateus nostaa päätään ja samalla nolottaa, koska eihän toisen onnistumisesta kuuluisi ajatella näin. Tunnetta ei kuitenkaan pidä hävetä, koska se voi parhaimmillaan puskea sinua eteenpäin omissa unelmissasi.

Psykologi ja psykoterapeutti Tiina Ekmanin mukaan kateelliset ajatukset saavat ajattelemaan, mitä elämältään oikeasti haluaa ja miten haluamansa voisi saavuttaa.

–Kateellisia ajatuksia tulee ja menee kenellä hyvänsä. Tunteet auttavat meitä selvittämään tarpeitamme, ja ne kertovat tärkeitä viestejä itsestämme.

Kun siis seuraavan kerran tunnet kateuden pistoksen, älä pode siitä huonoa omaatuntoa. Ekman kehottaa pysähtymään kateellisten ajatusten äärelle ja miettimään, mistä ne kumpuavat. Jos esimerkiksi haluat tulevaisuudessa vaikuttaa kansainvälisessä suuryrityksessä, kateus ystäväsi harjoittelupaikasta johtuu luultavasti vain halusta päästä eteenpäin urallasi. Jokin ystäväsi saavutuksessa on siis tärkeä myös sinulle. Kun pääset kateuden tunteen yli, voit keskittyä olemaan hyvä siinä, mikä sinua itseäsi kiinnostaa ja mistä haluaisit saada arvostusta. Pohtimalla kateuden syitä sinulle voi myös kirkastua, millaista työtä haluaisit tehdä tulevaisuudessa tai minkälaisessa työyhteisössä haluaisit työskennellä.

Valjasta kateus toiminnaksi

Toinen esimerkkitilanne: Aamusmoothiesi meinaa mennä väärään kurkkuun, kun kuulet työkaverisi saamasta ylennyksestä. Sinulle ei ole annettu edes mahdollisuutta näyttää kykyjäsi. Alat saman tien etsiä virheitä kollegastasi ja toivot salaa hänen epäonnistumistaan.

–Kun kateus kääntyy katkeruudeksi, ihminen alkaa syyttää ympäristöä siitä, ettei ole saanut kaikkea sitä, mitä toinen on jo saanut. Tunne saattaa muuttua jopa tuhoavaksi kateudeksi, Ekman sanoo.

Kateuden tunteeseen ei saa jäädä vellomaan, vaan se kannattaa kääntää omaksi eduksi. Sen sijaan, että jäisi peiton alle makaamaan ja miettimään epäonnistumisiaan, kateuden kohteelta kannattaa ottaa mallia. Ekman kannustaakin olemaan utelias toisten ihmisten saavutusten ja taitojen suhteen, sillä toiselta voi aina oppia. Ystävysty kollegasi kanssa ja selvitä, miten hän on onnistunut saavuttamaan aseman, jota sinä pidät tärkeänä. Kysy rohkeasti, mikä on vienyt häntä kohti unelmia ja ole valmis tekemään töitä niiden eteen. Jos esimerkiksi unelmien harjoittelupaikkaan pääseminen vaatii parempia arvosanoja, panosta opiskeluun.

–Kateus on pohjimmiltaan tyytymättömyyttä omaan elämään ja itseensä, Ekman muistuttaa.

Voitkin käyttää tunnetta motivaation lähteenä ja alkaa tehdä muutoksia elämääsi. Ajattele, että sinulla olisi hyvät mahdollisuudet edetä urallasi, kun kollegasikin on pystynyt. Käytä aikaa Netflixin selailun sijaan uuden kielen opiskeluun, Excel-velhoiluun ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen.

Vaikka kateudesta ei tarvitse päästä eroon, Ekman suosittelee kääntämään kateuden tunteen kiitollisuudeksi ja empaattisuudeksi. Ne ovat tunnekokemuksia, joista saa energiaa. Onnittele siis työkaveriasi ylennyksen johdosta, hän on sen varmasti ansainnut.

Kuva: MVPhotos
Teksti: Elisa Grönholm

Katso myös:

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Laulaja Erin: "Kateutta kannttaa hyödyntää voimavarana"

Jännitätkö sinäkin aloitteen tekemistä? Nämä ohjeet auttavat, kun haluat jutella tuntemattomalle

Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Tähän mennessä olemme yrittäneet korjata eron jälkeen särkyneitä sydämiämme muun muassa pakottautumalla treffeille tuntemattomien Tinder-matchien kanssa, aloittamalla runsaasti uusia harrastuksia (kyllä, pitkä ja kallis meditaatiokurssi on nyt suoritettu) ja juhlimalla aamuun saakka tyttökavereidemme kanssa. Onneksemme tuore tutkimus väittää ratkaiseensa ikuisuuskysymyksen siitä, kuinka erosta todella pääsee yli nopeimmalla mahdollisella tavalla.

Hello Giggles -sivusto nimittäin uutisoi alunperin Journal of Neuroscience -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta, jonka mukaan paras tapa selvitä erosta on yksinkertaisesti kuvitella, että on päässyt siitä yli. Kuulostaako oudolta? Todennäköisesti, mutta jatka lukemista. Coloradon yliopistossa toteutettu tutkimus kokosi yhteen neljäkymmentä vapaaehtoista, jotka olivat tulleet jätetyiksi edeltävän puolen vuoden aikana. Osallistujia pyydettiin kertomaan erostaan yksityiskohtaisesti tutkijoiden kuvatessa heidän aivojaan. Tutkittavien edessä olevalle monitorille oli heijastettu ex-kumppanin valokuva.

Seuraavaksi osallistujista kahdellekymmenelle sanottiin, että heille nenän kautta annettava suihke auttaa turruttamaan eroon liittyviä, negatiivisia tunteita. Lopuille osanottajille kerrottiin totuudenmukaisesti, että annettu suihke oli pelkkää suolavettä. Niiden osallistujien, jotka uskoivat liuoksen olevan tunteita turruttavaa, aivot reagoivat maltillisemmin, kun heitä pyydettiin puhumaan uudestaan erostaan eksän kuvan äärellä. Lisäksi he kertoivat olonsa kohentuneen välittömästi.

Tutkijoiden johtopäätös oli, että pelkästään se, että kuvittelee jonkin asian lievittävän eroon liittyvää tuskaa, myös todella auttaa vähentämään pahaa oloa. Toisin sanoen, kun keskityt tekemään asioita, joiden yksinkertaisesti uskot tekevään sinulle hyvää ja auttavan pääsemään yli erostasi, näin todennäköisesti myös tapahtuu. Kahden viikon joogaretriitti Balilla on siis eron jälkeen täysin perusteltu...

Söpö tyyppi, sopivasti silmäpeliä, mutta miksi kumpikaan ei uskalla tehdä aloitetta? Rohkeasti vain, kiinnostavan tyypin lähestyminen on oikeasti yllättävän helppoa. Näillä vinkeillä onnistut.

▶ Kysy neuvoa

Ihmiset auttavat mielellään toisiaan, joten kysy toisen henkilön mielipidettä. Kysy asiaa, joka voi johtaa keskusteluun: jos kysyt tietä kirjastoon, keskustelu loppuu, kun olet saanut tietää reitin.

▶ Tartu tilaisuuteen

Jos jotain outoa, hauskaa tai yllättävää tapahtuu ympärillänne, kommentoi asiaa toiselle. Hän varmasti miettii juuri samaa.

▶ Ole kiinnostunut

”Jos et ole kiinnostuneen oloinen, et ole kiinnostavan oloinen”. Näin osuvasti on todennut 95-vuotias amerikkalainen bisnesnainen ja tyyli-ikoni Iris Apfel. Kysy jatkokysymyksiä ja ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen sanoo.

▶ Muista kehon kieli

Sanattoman viestinnän tutkijan Ray Birthwistellin mukaan sanattoman viestinnän osuus kommunikoinnistamme on 93 prosenttia ja puheen vain 7 prosenttia. Muista siis katsekontakti, hymyileminen, nyökkäily ja avoin olemus.

▶ Älä lannistu

Aina ei vain natsaa. Tee itsellesi positiivisia kokemuksia tuntemattomille puhumisesta ja aloita harjoittelu ilman taka-ajatuksia: mene vain juttelemaan niitä näitä vaikkapa kaupan myyjän kanssa. Ennen kuin huomaatkaan, uskallat mennä juttelemaan sille maailman upeimmalle tyypille, joka istahtaa sattumalta ruuhkabussissa viereesi tai jonka näet istuvan yksin kahvilassa. 

Lue toukokuun lehden sivuilta 36-37 lisää ohjeita, joiden avulla opit aloittamaan keskustelun niin lähikaupassa kuin ruuhkabussissakin. 

Kuva: MVPhotos

Katso myös:

Astrid S kertoo, mistä viidestä asiasta hän on eniten innoissaan juuri nyt

Nämä sinunkin kannattaa lukea – 11 kirjaa, jotka kuuluvat myös Emma Watsonin suosikkeihin

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "On erikoista, kuinka vahvasti raskaaksi tuleminen nähdään naisen velvollisuutena"