Onnellistakin parisuhdetta saattaa varjostaa synkkä salaisuus.

Parisuhteessa asioita jätetään kertomatta, sillä rehellisyyden pelätään aiheuttavan vaikeuksia itselle. Luultavasti myös sinä salailet asioita kumppaniltasi, sillä uskot selviäväsi näin suhdekiemuroissa helpommalla. Isoja asioita ei kuitenkaan kannata jättää kertomatta, sillä se etäännyttää sinut kumppanistasi. Kun salaisuus painaa hartioilla, et voi olla aidosti läsnä omana itsenäsi. Petät myös samalla kumppanisi luottamuksen.
– Monia epärehellisyys satuttaa enemmän kuin uskottomuus. Rakkaus on sitä, että jaetaan yhteisen maailman keskeiset asiat ja eletään toistensa mielessä. Meillä on tarve voida luottaa ja tietää, missä mennään, kertoo Väestöliiton psykologi Lotta Heiskanen.
Uskottomuus ei ole ainoa luuranko, joka piilottelee pariskunnan kaapissa. Kertomatta jätetään esimerkiksi riippuvuuksista, menneistä tapahtumista tai arjen pikkuasioista, joiden pelätään aiheuttavan riitaa. Kaikista käänteistä ei tietenkään tarvitse raportoida kumppanille. Tyttöjen illassa puhutut ja kuullut jutut kuuluvat vain tyttöjen korville.
Jokainen pariskunta määrittelee itse, kuinka avoimia he haluavat olla toisilleen. Rehellisyyden ja liiallisen avoimuuden välille kannattaa kuitenkin piirtää napakasti raja.
Jos olet ihastunut työkaveriisi, mutta jutussa ei ole sen kummempaa, on turha huolestuttaa toista kertomalla, kuinka komea työkaveri saa perhoset lentelemään vatsassa. Tai jos kumppanisi on tiukka kasvissyöjä ja sinä lipsahdat ravintolassa pistelemään poskeesi mehukkaan pihvin, toisen mieltä ei kannata pilata kertomalla salaisesta pihviorgiastasi. Muista, että jokainen tarvitsee elämäänsä myös jonkin verran yksityisyyttä.

Vältä miinoja

Mistä sitten tiedät, onko salaisuus viaton pikkujuttu vai asia, joka pitäisi kertoa kumppanille? Otetaan avuksi kaksi esimerkkiä:
Ostat tyttöjen iltaa varten upean mekon, jonka hintalappua et uskalla edes itse katsoa kotiin päästyäsi. Piilotat ihanuuden kaapin perälle ja toivot, ettei mies huomaa yhteisen tilin pientä saldonotkahdusta.
Olet sytyttämässä tulta kiukaaseen, kun löydät klapipinosta puoliksi joudun viinapullon. Seuraavalla viikolla syliisi tipahtaa taas uusi pullo, tällä kertaa dvd-hyllystä. Alat penkoa kotianne, ja miehen piilopulloja löytyy vaatekaapin päältä ja lipaston takaa.
Sekä kalliista mekosta että piilopulloista kertomatta jättäminen on salailua. Miksi toinen aiheuttaa paljastuessaan enemmän pahaa mieltä?
Piilopulloa on salailtu pitkään ja se on ongelma, joka vaikuttaa parisuhteen tulevaisuuteen. Kalliin mekon ostaminen on puolestaan kertarysäys, joka ei luultavammin vaikuta rahatilanteeseen tai suhteeseen sen kummemmin. Jos taas kalliiden asioiden ostamisesta tulee tapa, siitä täytyy kertoa kumppanille.
– Parisuhteeseen on turha jättää miinoja, sellaisia asioita, jotka käyvät ilmi enemmin tai myöhemmin ja satuttavat. Miinojen paikat pitää kertoa, sillä muuten on koko ajan pelko, että niihin astuu, etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta selventää.
Eniten satuttavat salaisuudet, jotka koskettavat myös toisen persoonaa. Esimerkiksi äskettäin kehittyneestä pelihimosta voi päästä yli, koska se ei loukkaa pelaajan kumppanin minäkuvaa. Mutta jos peliongelmaa on salattu useita vuosia, se saa kumppanin tuntemaan itsensä arvottomaksi, koska hänelle ei oltu kerrottu.
Rehellisyys palkitsee
Tuntuuko, että mieltäsi vaivaa jokin salaisuus, joka pitäisi kertoa kumppanillesi? Asia kannattaa ottaa puheeksi nyt, sillä luottamuksen kannalta on parempi, että kerrot salaisuuden itse. Jos asia tulee miehesi tietoon kulman takaa, se loukkaa häntä enemmän.
Varaa kertomiseen sopiva hetki ja rauhallinen aika. Kukaan ei kestä satuttavia salaisuuksia nälkäisenä heti työpäivän jälkeen. Aloita pehmeästi ja auta kumppaniasi ymmärtämään, miksi asiasta on ollut vaikea kertoa aiemmin. Kun toinen alkusokin jälkeen alkaa esittää kysymyksiä, keskustele asiasta häntä kunnioittavalla tavalla.  Kerro kumppanillesi, että hän on sinulle tärkeä, rehellisyytesi arvoinen ja että haluat olla hänelle vilpitön vaikeissakin asioissa. Vaikka ikävistä ja loukkaavista asioista kertominen on vaikeaa, muista, että rehellisyys vapauttaa. Isot salaisuudet näivettävät suhdetta.

Hoida loukattua sydäntä

Kun sydäntä on purettu ja salaisuudet kerrottu, on aika hoitaa vereslihalla olevaa parisuhdetta. Älä huoli, vaikka moinen saattaa aluksi tuntua toivottamalta. Pariskunnat selviävät hyvin isoistakin kriiseistä ja voivat vahvistua niistä. Liian usein ihmiset yrittävät nuolla haavojaan sivuuttamalla kipeät tunteet tai kokeilemalla, josko aika auttaisi. Ei auta. Parisuhteen uudelleen rakentamiseen tarvitaan motivaatiota molemmilta.
Aloittakaa siitä, että loukattu kertoo, miten pahalta tilanne tuntui. Loukanneen osapuolen on pystyttävä ottamaan vastaan toisen tunteet ja ymmärtämään tämän paha mieli, muuten paranemisprosessi ei etene. Loukkaajan on pyydettävä tekojaan anteeksi ja pystyttävä ilmaisemaan aitoa katumusta sekä surua toiselle aiheuttamastaan kärsimyksestä. On tärkeää, että loukattu saa lohdutusta loukanneelta osapuolelta. Vielä tärkeämpää on, että loukattu pystyy lohduttamaan ja osoittamaan, että on jatkossa luottamuksen arvoinen. Jotta parisuhteen voi elvyttää salaisuuskriisin jälkeen, on parin ymmärrettävä, mitä tapahtui. Silläkin uhalla, että tapahtumien läpikäyminen satuttaa.
Joskus suhteeseen tullut haava ei parane koskaan ensiavusta tai hoidosta huolimatta: tunneyhteys ja kiintymys eivät palaudu ennalleen, turvallisiksi. Luottamuksen puute saattaa ajaa eroon, mutta siitä ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Sinulla on oikeus odottaa, että toinen on luottamuksen arvoinen.
 

8 syytä, miksi seurustelu on parasta

8 miestyyppiä, jotka tulee kiertää kaukaa

8 asiaa, jotka sinun tulisi sanoa useammin

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos